Úterý 12. prosince 1989

Předsedající místopředseda FS B. Kučera: Prosím na galerii ticho. Není zde žádné divadlo. Prosil bych, abychom v tomto sále jednali důstojně. Chtěl bych říci, že bychom měli postupovat podle programu, jak byl navržen. Každá skupina poslanců a každý poslanec mají právo navrhnout jakýkoliv zákon, předložit ho předsedovi Federálního shromáždění k normálnímu postupu legislativních prací. Mohou být urychleny, mohou být projednány, atd. Nedomnívám se, že bychom měli v této chvíli program naší schůze nějakým způsobem rozšiřovat.

Prosím, hlásí se poslanec Baruš.

Poslanec SL V. Baruš: Vážení členové Federálního shromáždění, vážení poslanci, musím zdůraznit, že vřele souhlasím s bratrem Šimúthem, který byl stejně tak, jako vy všichni zvolen v nesvobodných, nedemokratických volbách. Stejně tak byl zvolen bratr Bartončík, bratr Hanák i já.

Proto se ptám, zda si toto naši spoluposlanci uvědomují a zda je demokratické to - rozhodovat o nás - kteří jsme byli všichni zvoleni stejným klíčem, stejnou metodou... Domnívám se, že do čtyř dnů jsme schopni zákon udělat a do čtyř týdnů jsme schopni udělat referendum. Říkám to proto, že bratr Šimúth, bratr Bartončík, bratr Hanák a další mají velkou politickou autoritu a že si jich velice vážím. (Potlesk.)

Předsedající místopředseda FS B. Kučera: Děkuji poslanci Barušovi. Budeme tedy jednat o programu společné schůze sněmoven. Jsou k tomuto programu ještě nějaké připomínky? (Nejsou.) Není tomu tak. Budeme tedy hlasovat.

Konstatuji, že je přítomno 157 poslanců Sněmovny lidu, 51 poslanec Sněmovny národů zvolený v České socialistické republice a 52 poslanci Sněmovny národů zvolení ve Slovenské socialistické republice.

Obě sněmovny jsou tedy usnášení schopné. Nejdříve prosím o hlasování poslance Sněmovny lidu.

Kdo z nich souhlasí s navrženým programem společné schůze, nechť zvedne ruku. (Hlasuje se.) Děkuji.

Je někdo proti? (Nikdo.) Nikdo.

Zdržel se někdo hlasování? (Nikdo.) Není tomu tak.

Sněmovna lidu schválila návrh jednomyslně.

Nyní prosím o vyjádření poslance Sněmovny národů.

Kdo z vás souhlasí s konáním společné schůze s navrženým programem? (Hlasuje se.) Děkuji.

Je někdo proti? (Nikdo.) Nikdo.

Zdržel se někdo hlasování? (Dva.) Dva.

I Sněmovna národů schválila návrh na pořad jednání.

Konstatuji, že obě sněmovny se usnesly podle článku 34 odstavce 2 ústavního zákona o československé federaci na konání společné schůze a schválily její program.

(Poznámka redakci: usnesení SL č. 157, SN č. 168)

Vážené poslankyně, vážení poslanci, dnes na samostatných schůzích obou sněmoven došlo k doplnění a volbě členů předsednictva Federálního shromáždění. Ve Sněmovně lidu byli nově zvoleni členové předsednictva Federálního shromáždění Bagín Pavol, Bartončík Josef, Moltašová Jana, Axmann František, Nový Jiří, Ládr Jiří, Gdovinová Ružena, Olahová Elena.

Ve Sněmovně národů byli nově zvoleni členy předsednictva Kantorová Hana, Kukrál Stanislav, Servus Bohumil, Šutka Mikuláš, zvolení v ČSR; Comba Jozef, Stank Jozef, Vargová Anna, zvolení v SSR.

Dále vám chci oznámit, že 4. samostatná schůze Sněmovny lidu zvolila svým předsedou poslance Josefa Bartončíka.

Šestá samostatná schůze Sněmovny národů zvolila svým předsedou poslance Antona Blažeje a místopředsedkyní poslankyni Blanku Hykovou. Jsou tedy ústavní předpoklady pro volbu předsedy Federálního shromáždění.

Na návrh představitelů politických stran doporučuji, aby předsedou Federálního shromáždění byl zvolen poslanec Stanislav Kukrál. Jsou nějaké připomínky k tomuto návrhu?

Poslanec SL Z. Laštovička: Vážený pane předsedající, vážené Federální shromáždění, vážení hosté, v současné napjaté vnitropolitické situaci má Federální shromáždění zvolit svého předsedu, který bude v čele Federálního shromáždění až do uskutečnění svobodných voleb. Přitom se nyní denně přesvědčujeme o tom, že drtivá většina našeho národa opět našla smysluplnost v takových slovech jako je svoboda, demokracie, čestnost, morálka apod. Předpokládá to, aby do čela parlamentu byl zvolen poslanec, který všechny tyto vlastnosti má a k tomu má ještě vysokou odbornost, aby v tomto složitém období se stalo zárukou zachování všech demokratických principů, ale i předkládaných a projednávaných zákonných norem.

Z pověření Klubu poslanců Československé strany lidové a za podpory Občanského fóra mám tu čest předložit protinávrh, aby za předsedu Federálního shromáždění byl zvolen poslanec Dr. Josef Bartončík, předseda Československé strany lidové. Je předpoklad, že v případě zvolení předsedou Federálního shromáždění se vzdá funkce předsedy Sněmovny lidu. Děkuji za pozornost. (Potlesk.)

Předsedající místopředseda FS B. Kučera: Jsou tedy zde dva návrhy na předsedu Federálního shromáždění.

Poslanec SL J. Nový: Vážené poslankyně, vážení poslanci, dovolte, abych jménem nestraníků podpořil poslance Stanislava Kukrála. (Potlesk.)

Předsedající místopředseda FS B. Kučera: Jsou ještě další návrhy na předsedu Federálního shromáždění?

Poslanec SL J. Kryll: Vážené Federální shromáždění, jménem Klubu komunistických poslanců vás žádám, abyste podpořili kandidaturu poslance Kukrála na funkci předsedy Federálního shromáždění Československé socialistické republiky. (Potlesk.)

Předsedající místopředseda FS B. Kučera: Děkuji. Jsou zde návrhy na dva kandidáty. Bude třeba opravit hlasovací lístky. Volba se provádí tajným hlasováním podle § 24 odst. 1 zákona o jednacím řádu Federálního shromáždění.

Na dnešních samostatných schůzích sněmoven byl schválen stejný volební řád a zvoleny volební komise. Hlasovací lístky budou poslancům rozdány do lavic. Než bude možné přistoupit k této volbě - je třeba provést některá technická opatření - doporučuji, abychom pokračovali v našem jednání bodem 2 našeho pořadu, což je zpráva komise sněmoven Federálního shromáždění a České národní rady pro parlamentní kontrolu objektivnosti vyšetřování zásahu pořádkových jednotek 17. listopadu 1989 v Praze tisk 211.

Zdůvodnění přednese předseda komise poslanec Josef Stank.

Poslanec SL J. Kryll: Prosil bych, aby bylo přerušeno jednání, abychom se mohli připravit na volby.

Předsedající místopředseda FS B. Kučera: Přejete si tedy přerušit jednání Federálního shromáždění? (Projevy souhlasu.)

Vyhlašuji tedy 20ti minutovou přestávku.

(Jednání přerušeno v 18.17 hodin.)

(Jednání opět zahájeno v 18.37 hodin.)

Předsedající místopředseda FS B. Kučera: Vážené poslankyně, vážení poslanci, než přikročíme k volbám, přál si ještě vystoupit poslanec Servus a poslanec Andrš. Prosím poslance Servuse.

Poslanec SN B. Servus: Vážení poslanci, zítra to bude 14 dní, co jsme se představili celé československé veřejnosti v přímém televizním přenosu, jak vypadá práce Federálního shromáždění a jak by vlastně vypadat neměla. Myslím, že na tom jsme nebyli podepsáni jen my jako poslanci Federálního shromáždění, ale i vedení tohoto orgánu. Můžete se mnou souhlasit, ale nemusíte.

Já vystupuji jménem Klubu poslanců lidové strany a také za sebe. Dnes jsme se dozvěděli, že byl Klubem komunistických poslanců navrhován do funkce předsedy Federálního shromáždění bratr Kučera. Měl by naši plnou podporu, odpovědně, to říkám. Domníváme se, že v současné době, která před nás klade velmi náročné úkoly jak v zákonodárné činnosti, tak v celé politické oblasti je potřeba, aby v čele Federálního shromáždění stál člověk, který má zkušenosti jak politické, tak je erudovaný odborně a víme, že to mnohdy nebude lehké, protože doba, kdy jsme zvedali jednomyslně ruce a moc jsme nepřemýšleli, je dávno za námi. Odvoláváme se všichni nebo mnozí z nás na moudrost našeho lidu. Celá léta jsme často moudrosti našeho lidu nedbali a dnes chceme dbát. Dnes se Klub poslanců Československé strany lidové dozvěděl ve 12.45 hodin, že bude do funkce navrhován bezpartijní poslanec Kukrál. Nejde o nedůvěru k jeho osobě, ale domníváme se, že přece jen tu erudici pro tuto dobu, pro toto velmi složité a náročné období nemá. Z toho vychází náš protinávrh, aby předsedou Federálního shromáždění se na poměrně krátké období stal předseda Československé strany lidové, v současné době předseda Sněmovny lidu bratr - doktor Bartončík. Myslím, že je potřeba, abychom si to všichni uvážili, než přistoupíme k volební urně.

Pokud jde o volbu prezidenta republiky, řeknu osobní vyznání. Ať ho bude volit Federální shromáždění nebo bude volen všelidovým hlasováním, když Federální shromáždění přistoupí na to, že to bude všelidové hlasování, musí jednoznačně říci, do kdy toto hlasování bude, protože jinak vyvoláme bouři nevole u voličů, kteří to budou pokládat za to, že hrajeme na čas, oddalujeme to a my jsme povinni jim říci do kdy. Ústava říká, že to musí být do 14 dnů. Přijímáme nový zákon a na kdy to odhlasujeme, to je věc i moudrosti. Domnívám se, že máme čas k tomu, abychom během tohoto nebo příštího zasedání si situaci ověřili, jak vypadá v našich volebních obvodech, ne jakou máme důvěru, protože každý z nás ví, jak na tom je, ale měli bychom zjistit názory a stanoviska občanů a možná by stálo za úvahu se k tomu znovu vrátit, abychom tlumočili názory, představy a stanoviska svých voličů. Děkuji.

Poslanec SN J. Andrš: Vzhledem k obdobnému vystoupení se svého diskusního příspěvku vzdávám.

Předsedající místopředseda B. Kučera: Děkuji. Přistoupíme k volbám. Vzhledem k tomu, že volební řád, který jsme schválili na samostatných schůzích Sněmovny lidu a Sněmovny národů nepředpokládal volbu ze dvou kandidátů, upozorňuji, že je třeba upravit volební lístek tak, že jedno jméno bude škrtnuto, protože neupravený volební lístek nezakládá žádné pořadí. Platný je jen takový volební lístek, ve kterém je jedno jméno kandidáta škrtnuto.

Přistoupíme k volbám. Prosím, aby byly volební lístky poslancům rozdány do lavic. Volební komise jsou ty, které jsme zvolili na schůzích Sněmovny lidu a Sněmovny národů. Prosím tedy, aby se u jaly funkce.

(Členové volební komise rozdávají volební lístky poslancům.)

(Probíhá tajná volba předsedy FS.)

(Jednání opět zahájeno v 19.11 hodin.)

Předsedající místopředseda FS B. Kučera: Vážené poslankyně, vážení poslanci, ptám se, zda každý dostal hlasovací lístek, nebo si ještě přeje volit. Není tomu tak. Vyhlašuji tedy volbu předsedy Federálního shromáždění za skončenou.

Přejete si, vážení kolegové a kolegyně, abychom přerušili jednání po dobu počítání hlasů, nebo můžeme pokračovat bodem druhým? (Poslanci žádali pokračovat.)

2

Prosím o

Zprávu komise sněmoven Federálního shromáždění a České národní rady pro parlamentní kontrolu objektivnosti vyšetřování zásahu pořádkových jednotek 17. listopadu 1989 v Praze - tisk č. 211.

Zdůvodnění přednese předseda komise poslanec Jozef Stank. Uděluji mu slovo.

Poslanec SN J. Stank: Vážený pán predseda, vážené kolegyne poslankyne, kolegovia poslanci, predstupujem pred vás ako predseda komisie pre dohľad nad vyšetrovaním udalostí zo 17. novembra 1989 na Národnej triede, ktorú ste schválili na predchádzajúcom zasadaní, teda pred 13 dňami.

Požiadal som pána predsedu, aby boli prítomní všetci členovia komisie, nielen poslanci Federálneho zhromaždenia. Sedia tu vľavo.

Z poverenia tejto komisie mám povinnosť informovať vás o doterajšom postupe prác, dosiahnutých výsledkov i návrhoch. Komplexne máte túto informáciu v predložených materiáloch - tlač číslo 211. Dokončili sme ju iba tesne pred zasadaním, takže sa ospravedlňujem, že ste ju dostali len do lavíc. Dovoľte mi preto len stručne zhrnúť základné princípy práce komisie a upozorniť na niektoré dosiahnuté výsledky.

Hneď úvodom musím povedať, že spôsob zostavenia komisie sa ukázal ako chybný. Zloženie a štatút neboli vopred konzultované s predstaviteľmi študentov v koordinačnom štrajkovom výbore, ktorí vytvorenie takej komisie požadovali, ďalej v nej neboli zástupcovia verejnosti - ako bolo pôvodne dohodnuté a ako to požadoval podpredseda Federálneho zhromaždenia poslanec Kučera. Toto všetko vyvolalo veľkú počiatočnú nedôveru študentov a verejnosti. Trvalé prizývanie dvoch zástupcov Občianskeho fóra do komisie a demokratický spôsob práce založený na zhode a nie na hlasovaní umožnil všetkým členom a obidvom expertom komisie plnohodnotne uplatniť svoje návrhy a pripomienky, ovplyvniť program a závery komisie, a tak rýchle prekonať prvé rozpaky a nedôveru.

Napriek tomu považujem za správne a navrhujem vám, aby sme toto nedorozumenie dodatočne napravili tým, že obidvaja zástupci Občianskeho fóra, dr. Motejl a dr. Danisz, ktorí prakticky sú členmi komisie, boli do nej obidvomi snemovňami schválení a oficiálne začlenení.

O našu prácu sa, pochopiteľne, zaujíma široká verejnosť. Považovali sme za potrebné a politicky správne priebežne informovať hlavne o tom, ako komisia pracuje, koho si na zasadanie prizýva, aké sú čiastkové výsledky. Dohodli sme sa, že nebudeme informovať o tom, čo kto povedal na komisii. Bez ohľadu na to, či išlo o dotazovaného občana, alebo člena komisie. Vydávané boli len správy, na ktorých sa komisia dohodla. Ďakujem pri tejto príležitosti všetkým oznamovacím prostriedkom, ktoré vytvárajú mimoriadne priaznivú klímu pre prácu komisie, a prosím i z tohto miesta celú našu verejnosť, aby vzhľadom na charakter vyšetrovanej udalosti dnes už ide jednoznačne o trestnú činnosť - pochopila tento spôsob informovania. Vo štvrtok chceme organizovať tlačovú konferenciu k výsledkom komisie, kde sme pripravení odpovedať na otázky.

Teraz niekoľko slov k vlastnému poslaniu komisie a jej metódam. Chcem opätovne pripomenúť, že nie sme vyšetrovacia komisia a ani ňou podľa platného právneho poriadku nemôžeme byť. Keď však máme vykonávať dohľad nad vyšetrovaním a splniť ciele, ktoré sme si stanovili, musíme mať informácie. Tie získavame priamo od ľudí, ktorí mohli na celej ose vtedy platného systému tieto udalosti ovplyvniť, alebo nám niečo o nich povedať z pozície zastávaných funkcií. Niektorí nám síce radili, aby sme začali zdola, teda od príslušníkov, ktorí zásah priamo vykonávali. Považovali sme za racionálnejšie a predovšetkým za rýchlejšie postupovať zhora nadol, teda od bývalého generálneho tajomníka cez funkcionárov hlavného mesta, námestníkov ministra vnútra, náčelníkov jednotlivých Zborov národnej bezpečnosti až po veliteľov jednotiek na mieste zásahu. Sme jednotní v názoroch - na rozdiel od niektorých bývalých funkcionárov - že najviac pomôžeme Komunistickej strane Československa, orgánom Ministerstva vnútra i Zboru národnej bezpečnosti, ak naša činnosť bude smerovať k odhaleniu, odsúdeniu a prísnemu potrestaniu všetkých, ktorí sa na tomto nezákonnom zásahu podieľali, alebo vytvorili podmienky pre jeho uskutočnenie.

Napriek tomu, že je verejnosť priebežne informovaná, ako komisia pracuje, nie sú zriedkavé hlasy, kritizujúce pomalosť práce komisie, nekonkrétnosť jej výsledkov, neochotu zverejňovať mená. Posúďte preto jej prácu sami. Po zoznámení sa s udalosťami či s výsledkami vyšetrovania Generálnej prokuratúry ČSSR, obidvoch jej zložiek - civilnej i vojenskej - vypočutím prizvaných a prehliadkou videokaziet - oficiálnych i amatérskych - sme zistili, že celá bezpečnostná akcia bola organizačne, materiálne a veliteľsky vopred pripravená, politicky konzultovaná. Z úrovne vedúceho tajomníka Mestského výboru Komunistickej strany Československa v Prahe počas priebehu tiež ovplyvňovaná. Tiež sme si overili, že išlo viac o zastrašovanie než o poriadok. Na základe toho komisia:

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP