Středa 15. listopadu 1989

Soudružky poslankyně, soudruzi poslanci, Úmluva OSN o smlouvách o mezinárodní koupi zboží byla projednána ve výborech zahraničních a ústavně právních obou sněmoven Federálního shromáždění bez připomínek. Poslanci vyslovili přesvědčení, že Úmluva posílí právní jistotu v mezinárodním obchodním styku - a pro to navrhuji Sněmovně národů, aby vyjádřila svůj souhlas s předloženou Úmluvou s tím, že Československá socialistická republika nebude vázána ustanovením článku 1 odst. 1 písm. b) Úmluvy. Zároveň navrhuji Sněmovně národů, aby v souvislosti s projednávanou Úmluvou vyslovila též souhlas s Dodatkovým protokolem k Úmluvě o promlčení při mezinárodní koupi zboží, s tím, že Československá socialistická republika nebude vázána ustanovením článku I Dodatkového protokolu. Také tento dokument byl projednán ve výborech zahraničních a ve výborech ústavně právních obou sněmoven Federálního shromáždění bez připomínek.

Dodatkovým protokolem se přizpůsobuje Úmluva OSN o promlčení při mezinárodní koupi zboží Úmluvě OSN o smlouvách o mezinárodní koupi zboží a zajišťuje se tak rozšíření jejího použití i na právní vztahy upravené touto Úmluvou.

Děkuji za pozornost.

Předsedající předseda SL V. Vedra: Děkuji poslankyni Hykové. Slovo má společná zpravodajka výborů Sněmovny lidu poslankyně Emília Timaníková.

Společná zpravodajka výborů SL poslankyně E. Timaníková: Vážený súdruh generálny tajomník, vážené súdružky poslankyně, súdruhovia poslanci.

Dohovor Organizácie spojených národov, ktorý upravuje zmluvy o medzinárodnej tovarovej výmene a Dodatkový protokol k Dohovoru o premlčaní majú základný význam pre úpravu otázok práva medzinárodného obchodu. Majú súčasne i význam politický, lebo sú konkrétnym výrazom uskutočňovania politiky spolunažívania a spolupráce štátov s rozdielnym spoločenským systémom.

Tieto zmluvné dokumenty pripravila Komisia OSN pre medzinárodné obchodné právo - UNCITRA - s cieľom upevniť právnu istotu v medzinárodných obchodných vzťahoch.

Na ich príprave sa podieľali takisto členské štáty RVHP, aby boli rešpektované záujmy socialistických krajín pri koncipovaní obsahu právnej úpravy najmä z hľadiska vylúčenia nebezpečenstva diskriminačného posudzovania sporov súdmi kapitalistických štátov.

Účastníkmi Dohovorov sú krajiny, s ktorými má naša republika významné obchodné styky, preto i využitie Dohovoru nám poskytuje väčšiu právnu istotu pri uzatváraní a plnení kúpnych zmlúv so zahraničnými partnermi zmluvných krajín.

Súdružky a súdruhovia, odporúčam, aby s predloženým Dodatkovým protokolom a s Dohovorom o premlčaní poslanci Snemovne ľudu vyjadrili súhlas. Ďakujem za pozornosť.

Předsedající předseda SL V. Vedra: Děkuji poslankyni Timaníkové. Do rozpravy se nikdo z poslanců nepřihlásil. Ptám se, zda se někdo z vás hlásí o slovo k tomuto bodu. (Nikdo.) Není tomu tak.

Můžeme tedy přistoupit k hlasování. Obě sněmovny jsou usnášení schopné.

O každém vládním návrhu budeme hlasovat odděleně.

Nejdříve budeme hlasovat o vládním návrhu, kterým se předkládá Federálnímu shromáždění Československé socialistické republiky k souhlasu Úmluva OSN o smlouvách o mezinárodní koupi zboží, přijatá ve Vídni dne 11. dubna 1980 a podepsaná za Československou socialistickou republikou dne 1. září 1981.

V parlamentním tisku č. 169 se navrhuje usnesení, kterým se doporučuje souhlasit s projednávanou Úmluvou s tím, že Československá socialistická republika nebude vázána ustanovením článku 1 odstavce 1 písmeno b) Úmluvy.

Nejdříve prosím o hlasování poslance Sněmovny lidu.

Kdo souhlasí s návrhem usnesení? (Hlasuje se.) Děkuji.

Je někdo proti? (Nikdo.) Nikdo.

Zdržel se někdo hlasování? (Nikdo.) Není tomu tak.

Poslanci Sněmovny lidu schválili návrh usnesení.

Prosím poslance Sněmovny národů.

Kdo souhlasí s návrhem usnesení? (Hlasuje se.) Děkuji.

Je někdo proti? (Nikdo.) Nikdo.

Zdržel se někdo hlasování? (Nikdo.) Nikdo.

Také poslanci Sněmovny národů návrh usnesení schválili.

Vzhledem k souhlasnému usnesení obou sněmoven konstatuji, že Federální shromáždění Československé socialistické republiky souhlasí s Úmluvou OSN o smlouvách o mezinárodní koupi zboží, přijatou ve Vídni dne 11. dubna 1980 a podepsanou za Československou socialistickou republiku 1. září 1981 s tím, že Československá socialistická republika nebude vázána ustanovením čl. 1 odst. 1 písm. b) Úmluvy.

(Poznámka redakce: usnesení FS č. 102, SL č. 150, SN č. 161)

Nyní budeme hlasovat o vládním návrhu, kterým se předkládá Federálnímu shromáždění Československé socialistické republiky k souhlasu Dodatkový protokol k Úmluvě o promlčení při mezinárodní koupi zboží, přijatý ve Vídni dne 11. dubna 1980.

V parlamentním tisku číslo 170 se navrhuje usnesení, kterým se doporučuje souhlasit s projednávaným Dodatkovým protokolem, s tím, že Československá socialistická republika nebude vázána ustanovením článku I. Dodatkového protokolu.

Nejdříve prosím o hlasování poslance Sněmovny národů. Kdo souhlasí s návrhem usnesení? (Hlasuje se.) Děkuji.

Je někdo proti? (Nikdo.) Nikdo.

Zdržel se někdo hlasování? (Nikdo.) Není tomu tak.

Sněmovna národů návrh usnesení schválila.

Nyní prosím poslance Sněmovny lidu. Kdo souhlasí s návrhem usnesení? (Hlasuje se.) Děkuji.

Je někdo proti? (Nikdo.) Nikdo.

Zdržel se někdo hlasování? (Nikdo.) Nikdo.

Rovněž poslanci Sněmovny lidu návrh usnesení schválili.

Vzhledem k souhlasnému usnesení obou sněmoven konstatuji, že Federální shromáždění Československé socialistické republiky souhlasí s Dodatkovým protokolem k Úmluvě o promlčení při mezinárodní koupi zboží, přijatým ve Vídni dne 11. dubna 1980 s tím, že Československá socialistická republika nebude vázána ustanovením článku I. Dodatkového protokolu.

(Poznámka redakce: usnesení FS č. 103, SL č. 151, SN č. 162)

Soudružky a soudruzi poslanci, posledním bodem našeho jednání je

13

Zpráva o činnosti předsednictva Federálního shromáždění, předsednictva a výborů Sněmovny lidu a předsednictva a výborů Sněmovny národů za dobu od 22. června do 13. listopadu 1989 (tisk 171).

V parlamentním tisku číslo 171 je uvedena činnost všech orgánů Federálního shromáždění od poslední červnové schůze sněmoven v tomto roce.

Jsou soudružky a soudruzi, k této zprávě nějaké dotazy nebo připomínky? (Nebyly.) Není tomu tak.

Konstatuji tedy, že Federální shromáždění vzalo zprávu na vědomí.

Tím jsme, soudružky poslankyně a soudruzi poslanci, vyčerpali náš program.

Končím 15. společnou schůzi sněmoven Federálního shromáždění Československé socialistické republiky. (Potlesk.)

(Schůze skončena ve 12.48 hodin.)


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP