Středa 4. května 1988

2. den - středa 4. května 1988

(Pokračování schůze v 9 hodin)

Přítomno:

185 poslanců Sněmovny lidu

64 poslanci Sněmovny národů zvolení v České socialistické republice

63 poslanci Sněmovny národů zvolení ve Slovenské socialistické republice

Omluveni poslanci:

Sněmovny lidu:

Hajn, Hoffmann, Hoření, Klícha, Korf, Z. Kučera, Lenárt, Niedobová, Puchmeltr, Stránská, Svěrčina, Šimek, Škula, Tichavský, Trangoš

Sněmovny národů zvolení v České socialistické republice:

Blahník, Fojtík, Jenerál, Juchelka, Krauskopf, Křenek, Mevald, Samec, Šutka, Zahradník, Zíka

Sněmovny národů zvolení ve Slovenské socialistické republice:

Dobrovoľný, Hanes, Hlaváč, Kožík, Lúčan, Martinčičová, Prievozníková, Sabolčík, Šádek, Turošík, Vargová, Zán

(Řízení schůze převzal a druhý den jednání zahájil první místopředseda Federálního shromáždění J. Marko.)

Předsedající první místopředseda FS J. Marko: Vážené Federálne zhromaždenie, súdružky poslankyne, súdruhovia poslanci, vážení hostia, otváram druhý deň rokovania 9. spoločnej schôdze Snemovne ľudu a Snemovne národov Federálneho zhromaždenia Československej socialistickej republiky.

V zasadacej sále je prítomných 168 poslancov Snemovne ľudu, 59 poslancov Snemovne národov zvolených v Českej socialistickej republike a 62 poslancov Snemovne národov zvolených v Slovenskej socialistickej republike.

Obidve snemovne sú teda uznášania schopné.

Najskôr prerokujeme

2

Vládny návrh, ktorým sa predkladá Federálnemu zhromaždeniu Československej socialistickej republiky na súhlas Zmluva o pomoci v prípade jadrovej alebo radiačnej nehody, podpísaná vo Viedni dňa 26. septembra 1986 (tlač 60).

Návrh odôvodní podpredseda vlády Československej socialistickej republiky a predseda Štátnej komisie pre vedeckotechnický a investičný rozvoj súdruh Jaromír Obzina. Prosím, aby sa ujal slova.

Místopředseda vlády ČSSR a předseda SKVTRI J. Obzina: Vážený soudruhu generální tajemníku ústředního výboru strany, vážený soudruhu předsedo, milé soudružky poslankyně a vážení soudruzi poslanci, jménem vlády Československé socialistické republiky předkládám vám k projednání a schválení vládní návrh Úmluvy o pomoci v případě jaderné nebo radiační nehody.

Úmluva má výrazně politický a mezinárodní charakter a je jedním z úspěšných projevů zainteresovaných zemí na široké, upřímné a věcné mezinárodní spolupráci ve zvláště specifické a citlivé oblasti, jako je užití jaderné energie k mírovým účelům.

Na zvláštním zasedání Generální konference Mezinárodní agentury pro atomovou energii předložila sovětská delegace, vycházejíc ze zveřejněného návrhu generálního tajemníka ÚV KSS soudruha M. Gorbačova, návrh na vytvoření mezinárodního režimu bezpečného rozvoje jaderné energetiky, na systém výměny informací o jaderné havárii a na mezinárodně uznaný mechanismus pomoci mezi státy o jaderných nehodách.

Generální konference projednala sovětské návrhy a návrhy dalších členských zemí Mezinárodní agentury pro atomovou energii a rovněž ucelené zobecnění dosavadních zkušeností o jaderné energetice ve světě, na základě vědecké analýzy provedení Mezinárodní agenturou. Výsledkem těchto jednání bylo vypracování, projednání a podpis dvou závažných mezinárodních dokumentů: Úmluvy o včasném oznamování jaderné nehody a Úmluvy o pomoci v případě jaderné nebo radiační nehody.

Československá socialistická republika se aktivně na jednáních i zpracování úmluv podílela a obě úmluvy podepsala, avšak Úmluva o pomoci v případě jaderné nebo radiační nehody byla podepsána s výhradou ratifikace vzhledem k její závažnosti politické a celkovému charakteru. Jak z obsahu i dikce úmluvy vyplývá, není předkládaný dokument v rozporu ani s československým právním řádem, ani se zásadami mezinárodního práva. Jednotlivé články jsou přesvědčivě zdůvodněny v písemně předložené zprávě. Přesto chci upozornit Federální shromáždění alespoň na tyto tři skutečnosti:

1. výchozími principy Ujednání se stala zásada svrchovanosti státu a z ní odvozené zásady pokojného řešení mezinárodních sporů, zásada nevměšování a plodné mezinárodní spolupráce.

Jsou to správné, osvědčené zásady. Právě proto tím více v této souvislosti nemůžeme přehlédnout verdikt rakouského Nejvyššího soudního dvora o výstavbě jaderných elektráren v ČSSR z dubna tohoto roku, jako jednostranný, přijatý v rozporu s normami a zásadami mezinárodního práva a nepřispívající dobrým sousedským vztahům. Spíše naopak. Federální ministerstvo zahraničních věcí k tomu zaujalo stanovisko prohlášením svého tiskového mluvčího.

Sluší se dodat, že analýza konstrukce zmíněného dokumentu rakouského Nejvyššího soudního dvora zakládá nepřijatelný negativní precedens v rozvoji mezinárodní spolupráce při mírovém využívání jaderné energie.

2. Přestože projednávaná úmluva nebyla dosud Federálním shromážděním ČSSR schválena a potom ratifikována, jsou přijímána opatření k zabezpečení závazků z ní vyplývajících. Bylo již navrženo, aby funkcí styčného místa v ČSSR byla podle této úmluvy pověřena Čs. komise pro atomovou energii a přechodně Čs. komise pro atomovou energii spolu s federálním ministerstvem zahraničních věcí.

3. Státní komise pro vědeckotechnický a investiční rozvoj ve spolupráci s federálním ministerstvem paliv a energetiky a Čs. komisí pro atomovou energii zpracovávají zásady uplatnění této úmluvy v rámci našeho státu jak z hlediska možností poskytnutí materiální a personální pomoci žádajícího státu, tak i z pozice požadavků organizací, které budou pomoc potřebovat.

Tím vytváříme již nyní reálné předpoklady k jejímu praktickému uplatnění.

Milé soudružky poslankyně, vážení soudruzi poslanci, na závěr mi dovolte, abych z této tribuny ocenil vklad a významnou úlohu Mezinárodní agentury pro atomovou energii za její činnost, kterou přispívá k mírovému využívání atomové energie i v případě přijetí této úmluvy.

Jménem vlády Československé socialistické republiky doporučuji Federálnímu shromáždění, aby po projednání schválilo předložený vládní návrh úmluvy o pomoci v případě jaderné nebo radiační nehody.

Děkuji za pozornost.

Předsedající první místopředseda FS J. Marko: Ďakujem súdruhovi Obzinovi. Návrh prerokovali výbory ústavnoprávne, zahraničné, pre priemysel, dopravu a obchod a branné a bezpečnostné oboch snemovní.

Prosím spoločného spravodajcu výborov Snemovne národov poslanca Jozefa Hrebíka, aby predniesol spravodajskú správu.

Společný zpravodaj výborů SN poslanec J. Hrebík: Vážený súdruh generálny tajomník Ústredného výboru Komunistickej strany Československa, vážený súdruh predseda Federálneho zhromaždenia, vážené súdružky, súdruhovia, zavádzanie stále nových poznatkov výsledkov vedy, výskumu a vývoja do praxe, najmä nových objavov využívajúcích ďalšie fyzikálne vlastnosti hmoty a živých organizmov, vyžaduje aj stále nové metódy zaobchádzania s nimi. Ide tak o nové metódy práce so zariadeniami, pomocou ktorých sa tieto nové objavy pre ľudstvo využívajú, ako aj o nové formy ochrany pre prípady porúch týchto zariadení, ktoré môžu spôsobiť mimoriadne rozsiahle a katastrofálne dôsledky. Jednou z takýchto typických oblastí je jadrová činnosť a práca s rádioaktívnymi materiálmi. Je to oblasť, kde ľudstvo iba získava skúsenosti a poznatky, predovšetkým ako predchádzať jadrovým nehodám a ako postupovať v krajnom prípade, keď k nehode dôjde. Je mimoriadne dôležité, aby si všetci užívatelia získané skúsenosti odovzdávali a využívali ich a tiež aby si vzájomne pomáhali pri nehodách.

V príprave na dnešné rokovanie som navštívil vedenie atómovej elektrárne v Jaslovských Bohuniciach. Súdruhovia charakterizovali radiačnú nehodu ako stratu kontroly nad zdrojom ionizujúceho žiarenia, ktoré má v dôsledku neplánovaného zvýšenia príkonu dávkového ekvivalentu alebo rozptylu rádioaktívnych látok za následok ožiarenie osôb.

Táto definovaná radiačná nehoda sa týka všetkých pracovísk s rádioaktívnymi látkami (jadrových elektrární, výskumných pracovísk, ukladanie rádioaktívnych látok a odpadov, preprava rádioaktívnych látok a odpadov).

Svojími následkami a rozmerom má však najväčší význam havária v jadrovom energetickom zariadení.

Z týchto dôvodov je potrebné uvítať iniciatívu Sovietskeho zväzu, na základe ktorej bol pripravený a schválený Dohovor o pomoci v prípade jadrovej alebo radiačnej nehody, podpísaná vo Viedni dňa 26. septembra 1986 - tlač č. 60. V Dohovoru je zakotvená spolupráca s Medzinárodným centrom pre jadrovú energiu pre to, aby sa umožnila neodkladne pomoc v prípade jadrovej alabo radiačnej nehody a tak, aby sa znížili jej následky na najnižšiu možnú mieru, aby sa chránili životy, majetok a životné prostredie pred pôsobením rádioaktívnych účinkov.

Zmluvné strany sa zaväzujú poskytovať poznatky výskumu a vývoju, ale tiež technologické postupy a protiopatrenia v prípadoch radiačnej nehody

- poskytovanie získaných informácií

- programy školenia personálu

- havarijné plány

- programy a normy pre monitorovanie žiarenia

- konkrétnych odborníkov, materiál a zariadení a v prípade jadrovej alebo radiačnej nehody.

Uvedený vecný obsah Dohovoru ukazuje, že ide o širokú spoluprácu vo všetkých oblastiach týkajúcich sa jadrových a radiačných nehôd - a to od výskumu, vývoja cez konkrétnu realizáciu teda vecnú pomoc pri konkrétnych nehodách.

Výbory zahraničné, ústavnoprávne, branné a bezpečnostné, výbory pre priemysel, dopravu a obchod, ktoré Dohovor prerokovali a zhodli sa na tom, že ide o závažný dokument, ktorý predpokladá a zaväzuje zmluvné strany k účinnej pomoci a odporučili ho na schválenie v súlade s návrhom vlády. Odporúčam preto Snemovni národov, ako spoločný spravodajca týchto výborov, súhlasiť s Dohovorom o pomoci v prípade jadrovej alebo radiačnej nehody, podpísaným vo Viedni dňa 26. septembra 1986 a s vyhlásením, že Československá socialistická republika nebude viazaná ustanovením jej článku 13, odsek 2.

Ďakujem za pozornosť.

Předsedající první místopředseda FS J. Marko: Ďakujem poslancovi Hrebíkovi, teraz má slovo spoločná spravodajkyňa výborov Snemovne ľudu poslankyňa Jana Moltašová.

Společná zpravodajka výborů SL poslankyně J. Moltašová: Vážený soudruhu generální tajemníku Komunistické strany Československa, vážený soudruhu předsedo Federálního shromáždění, vážené soudružky poslankyně, vážení soudruzi poslanci, vládní návrh, kterým se předkládá Federálnímu shromáždění Československé socialistické republiky k souhlasu Úmluva o pomoci v případě jaderné nebo radiační nehody, podepsaná ve Vídni dne 26. září 1986, představuje další významné posílení mezinárodní spolupráce na důležitém úseku, jímž je využívání jaderné energie a bezpečný provoz jaderně energetických zařízení.

Předkládaná mezinárodní úmluva vychází důsledně ze zásad a cílů Charty OSN a některé její principy výslovně zakotvuje.

Podle této úmluvy připadá významná a aktivní role mezinárodní agentuře pro atomovou energii, neboť za její součinnosti a jejím prostřednictvím mohou být uskutečňována některá ustanovení úmluvy. Tak např. v případě jaderné nebo radiační nehody Agentura nejen že může sama poskytnout pomoc nebo se na ní účastnit, ale má také významnou úlohu koordinátora této pomoci na mezinárodní úrovni. Za tím účelem také shromažďuje a rozesílá informace.

Úmluva řeší komplexně nejen otázky pomoci, ale i problematiku s touto pomocí související. Sem patří např. otázky tranzitu personálu, zařízení a majetku nebo otázka výsad, imunit a úlev, které je nutno poskytnout personálu státu poskytujícího pomoc. Výslovně je zdůrazněna povinnost všech osob, požívajících těchto výhod, dbát zákonů a předpisů státu, který žádá o pomoc a zdůrazněna je i povinnost nevměšovat se do vnitřních záležitostí státu, žádajícího o pomoc. Úmluva v této souvislosti také zdůrazňuje, že výsady a imunity, poskytované na základě jiných mezinárodních dohod nebo norem mezinárodního obyčejového práva, nebudou touto úmluvou dotčeny.

Úmluva kromě otázek poskytování a řízení pomoci řeší také některé hmotně právní otázky jako např. úhradu nákladů, urovnání nároků a náhradu škody.

Vládní návrh byl projednán ve výboru zahraničním, branném a bezpečnostním a ve výboru ústavně právním Sněmovny lidu. Výbory se shodují v tom, že jde o závažný a potřebný mezinárodně právní dokument, který zavazuje smluvní strany k vzájemné spolupráci s cílem poskytnutí urychlené pomoci a snížení následků případné nehody na nejnižší možnou míru. Doporučuji proto Sněmovně lidu jako společná zpravodajka jejích výborů vyslovit souhlas s Úmluvou o pomoci v případě jaderné nebo radiační nehody, podepsanou ve Vídni dne 26. září 1986, s prohlášením, že Československá socialistická republika nebude vázána ustanovením jejího článku 13 odst. 2. Vzhledem k tomu, že jde o smluvní dokument politického charakteru, doporučuji vyslovení tohoto souhlasu v souladu s čl. 36 odst. 3 ústavního zákona o československé federaci.

Děkuji za pozornost.

Předsedající první místopředseda FS J. Marko: Ďakujem poslankyni Moltašovej. Do rozpravy k tomuto bodu sa písomne nikto neprihlásil. Preto sa pýtam, či niekto z poslancov žiada o slovo? (Nikdo.) Nikto.

Môžeme pristúpiť k hlasovaniu. Obe snemovne sú uznášania schopné.

V parlamentnej tlači č. 60 sa navrhuje uznesenie, ktorým sa odporúča súhlasiť s prerokúvaným Dohovorom a s vyhlásením, že Československá socialistická republika nebude viazaná ustanovením jeho článku 13 odsek 2.

Najprv prosím o hlasovanie poslancov Snemovne ľudu.

Kto súhlasí s návrhom uznesenia podľa odporúčania spoločnej spravodajkyne výborov Snemovne ľudu, nech zdvihne ruku. (Hlasuje se.) Ďakujem.

Je niekto proti? (Nikdo.) Nikto.

Zdržal sa niekto hlasovania? (Nikdo.) Nikto.

Poslanci Snemovne ľudu návrh uznesenia schválíli.

Teraz prosím o hlasovanie poslancov Snemovne národov.

Kto súhlasí s návrhom uznesenia podľa odporučenia spoločného spravodajcu výborov Snemovne národov? (Hlasuje se.) Ďakujem.

Je niekto proti? (Nikdo.) Nikto.

Zdržal sa niekto hlasovania? (Nikdo.) Nikto.

Tiež poslanci Snemovne národov schválili jednohlasne návrh uznesenia.

Vzhľadom na súhlasné uznesenie oboch snemovní konštatujem, že Federálne zhromaždenie Československej socialistickej republiky súhlasí s Dohovorom o pomoci v prípade jadrovej alebo radiačnej nehody, podpísaným vo Viedni dňa 26. septembra 1986 a s vyh ním, že Československá socialistická republika nebude viazaná ustanovením článku 13 odsek 2.

(Poznámka redakce: usnesení FS č. 38, SL č. 70, SN č. 79)

Ďalej máme na programe

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP