Úterý 12. prosince 1989

Stačí. Děkujeme vám.

(Probíhá tajná volba.)

(Jednání přerušeno.)

(Jednání opět zahájeno.)

Vážené poslankyně, vážení poslanci, zahajuji přerušené jednání Sněmovny lidu. Volební komise skončila sčítání hlasů. Prosím předsedu volební komise poslance Jandu o podání zprávy.

Předseda volební komise poslanec S. Janda: Vážené poslankyně, vážení poslanci Sněmovny lidu, komise poslanců Sněmovny lidu sděluje, že k volbě členů předsednictva FS bylo poslancům vydáno 180 hlasovacích lístků. Po skončení hlasování komise zjistila: hlasování se zúčastnilo 180 přítomných poslanců, odevzdáno bylo 180 platných hlasovacích lístků, neplatné hlasovací lístky nebyly.

Pro navržené kandidáty bylo odevzdáno: pro poslance Bagína Pavola 173 hlasy, proti 7; pro poslance Bartončíka Josefa 156 hlasů, proti 24; pro poslankyni Moltašovou Janu 177 hlasů, proti 3; pro poslance Axmanna Františka 171 hlas, proti 9; pro poslance Nového Jiřího 179 hlasů, proti 1; pro poslance Ládra Jiřího 175 hlasů, proti 5; pro poslankyni Gdovinovou Ruženu 175 hlasů, proti 5; pro poslankyni Olahovou Elenu 174 hlasy, proti 6.

Volební komise zjistila, že navržení kandidáti byli zvoleni nadpoloviční většinou poslanců Sněmovny lidu.

Předsedající místopředseda SL A. Hůla: Děkuji předsedovi volební komise za podání zprávy. Konstatuji, že Sněmovna lidu zvolila za členy předsednictva Federálního shromáždění všechny navržené poslance. Dovolte mi, abych jim srdečně blahopřál a popřál jim hodně úspěchů při výkonu odpovědné funkce. (Potlesk.)

Soudružky a soudruzi, je tady jedna záležitost mimo program, kterou pokládám za důležitou, je třeba ji vyřídit. Poslanec Fekete mi sdělil, že on nedal žádnou zprávu, že rezignuje, že opouští funkci.

Doporučuji 10 minutovou přestávku, abychom tuto záležitost vyřídili. Mezitím se soudruhem Feketem a s příslušnými pracovníky tuto záležitost prověříme a podáme vám zprávu. Souhlasíte? (Souhlas.) Myslím, že to je nutné.

Přerušuji jednání na 10 minut.

(Jednání přerušeno v 15.08 hodin.)

(Jednání opět zahájeno v 15.18 hodin.)

Předsedající místopředseda SL A. Hůla: Vážené soudružky a soudruzi, pokračujeme v jednání. K uvedené záležitosti poslance Feketeho podá vyjádření předseda naší sněmovny. Prosím ho o slovo.

Předseda SL J. Bartončík: Vážené poslankyně, vážení poslanci, nezbývá, než s politováním konstatovat, že při přípravě voleb došlo k vážnému pochybení. Prohlašuji, že předsedající dnešního jednání pan Hůla, ani já jsme nebyli informováni o skutečnostech, které zde prohlásil pan poslanec Jozef Fekete. Aniž cítíme přímou odpovědnost za vzniklou situaci, považuji za povinnost veřejně se panu poslanci Jozefu Feketemu omluvit a ocenit skutečnost, že v průběhu přestávky vyjádřil přesvědčení, že jeho odchod z funkce člena předsednictva Federálního shromáždění prospěje demokratičtějšímu spektru předsednictva Federálního shromáždění. (Potlesk.)

Předsedající místopředseda SL A. Hůla: Vážené poslankyně, vážení poslanci, budeme pokračovat v našem jednání. Po dohodě s předsedou Sněmovny lidu budu řídit schůzi nadále.

Dalším bodem je

5

Zřízení výboru pro životní prostředí a volba jeho předsedy a členů

Životní prostředí patří v dnešní době mezi základní a globální problémy lidstva, které mají značný a vnitropolitický význam k realizaci úkolů souvisejících s tvorbou a ochranou životního prostředí stává se v současné době jedním z rozhodujících úkolů. S ohledem na jejich mimořádný význam je nezbytné vytvořit i ve vedení Federálního shromáždění orgán, který by se těmito otázkami soustředěně zabýval.

Předsednictvo Sněmovny lidu proto navrhuje zřídit výbor pro životní prostředí Sněmovny lidu. Ptám se, vážené poslankyně, vážení poslanci, zda má někdo k tomuto návrhu nějaké připomínky? Poslanec Axmann.

Poslanec F. Axmann: Vážené poslankyně, vážení poslanci, dovolil bych si vám navrhnout, abychom do výboru pro životní prostředí zvolili poslance akademika Baruše. Jsem ve svém prvním volebním období. Pokud vím, za 3 a půl roku poslanec akademik Baruš vystupoval mnohokrát a zabýval se otázkou životního prostředí. Myslím, že je jedním z odborníků, kteří jistě do komise jsou voleni a že byl přínosem do této komise. Doporučuji vám, abychom ho do tohoto výboru převolili a doporučuji ho. Děkuji. (Potlesk.)

Předsedající místopředseda SL A. Hůla: Děkuji. Kdo se dál hlásí? Poslankyně Vávrová.

Poslankyně D. Vávrová: Vážené soudružky poslankyně, vážení soudruzi poslanci, poslanecký sbore, já jsem ve Federálním shromáždění déle než poslanec Axmann, který se přihlásil se svým návrhem, a chtěla bych říci, že už z minulého období si úplně přesně pamatuji, jak soudruh akademik Baruš mnohokrát upozorňoval na potřebu zřízení výboru, instalování výboru pro životní prostředí. A myslím, že by bylo velice správné, kdyby byl do jeho řad zařazen. (Potlesk.)

Předsedající místopředseda SL A. Hůla: Děkuji. Chce se ještě někdo vyjádřit? Poslanec Puchmeltr.

Poslanec J. Puchmeltr: Vážené soudružky poslankyně a soudruzi poslanci, dovolte, abych se připojil k návrhu, který zde byl přednesen předcházejícími poslanci na doplnění o soudruha akademika Baruše s tím, že jsem sám včera požádal, abych do této komise ze zdravotních důvodů nebyl navrhován.

Chtěl bych se tedy této funkce vzdát na základě i doplňujících připomínek na poslance Baruše.

Předsedající místopředseda SL A. Hůla: Děkuji. Přeje si ještě někdo slovo? Poslanec Bagín.

Poslanec P. Bagín: Vážené poslankyne, poslanci, vzhľadom na situáciu, ktorú som nemohol predpokladať a dotaz, ktorý mi bol položený ešte pred rokovaním tejto schôdze, nebol som informovaný o tom, že budem navrhnutý do predsedníctva a zvolený, za čo vám úprimne ďakujem, za vyslovenou dôveru a za situácie, ktorá tu nastala s ohľadom na poslanca Baruša, by som sa rád vzdal členstva vo Výbore pre životné prostredie, lebo som naďalej členom Výboru ústavnoprávneho a povinnosti, ktoré pre mňa budú vyplývať vzhľadom na predsedníctvo v súčasnom období, rátam, že by to bolo príliš veľa. Ďakujem.

Předsedající místopředseda SL A. Hůla: Kdo si dále přeje slovo? Poslanec Škula.

Poslanec J. Škula: Vážené Federálne zhromaždenie, keď dovolíte, pripojil by som sa k tým, ktorí navrhovali akademika Baruša, pretože s ním spolupracujem vo výbore, chodíme spolu na rôzne prieskumy už niekoľko rokov, a navrhoval by som, aby bol v tomto výbore zvolený za podpredsedu, pretože tam tá funkcia v návrhu momentálne nie je. Odporúčal by som, aby sme to rozšírili o jeho kandidatúru. Ďakujem.

Předsedající místopředseda SL A. Hůla: Přeje si někdo slovo k tomuto návrhu? Poslanec Čumpl.

Poslanec Z. Čumpl: Soudružky a soudruzi poslanci, dovolte mi, abych navrhl jednu věc, aby se doplnil do tohoto výboru ještě jeden poslanec ze Severočeského kraje.

Předsedající místopředseda SL A. Hůla: Máš nějaký návrh? (Poslanec Čumpl návrh neměl.) Nemáš. Hlásí se poslankyně Pekařová.

Poslankyně J. Pekařová: Navrhla bych soudruha Čumpla.

Předsedající místopředseda SL A. Hůla: Kdo si ještě přeje slovo k tomuto návrhu? (Nikdo.) Nikdo.

Navrhuji proto v souladu s § 84 odst. 1 zákona o jednacím řádu Federálního shromáždění, aby sněmovna zřídila výbor pro životní prostředí.

Kdo souhlasí s tímto návrhem? (Hlasuje se.) Děkuji.

Je někdo proti? (Nikdo.) Nikdo.

Zdržel se někdo hlasování? (Nikdo.) Nikdo.

Konstatuji, že návrh byl schválen jednomyslně.

V souladu s čl. 55 ústavního zákona o československé federaci je třeba, aby sněmovna zvolila členy tohoto výboru. Podle § 24 odst. 1 zákona o jednacím řádu se volba předsedy výboru provádí tajným hlasováním. Za předsedu výboru je navrhován bratr Karel Löbl. Samozřejmě doporučení, která zde padla, musí být v návrhu doplněna.

Máte k tomuto návrhu nějaké připomínky? (Nebyly.) Není tomu tak.

Prosím členy volební komise, aby zajistili rozdání hlasovacích lístků a poslance prosím o provedení volby.

(Probíhá tajná volba.)

Předsedající místopředseda SL A. Hůla: Vážené poslankyně, vážení poslanci, přeje si ještě někdo volit? Není tomu tak. Prohlašuji volbu předsedy výboru pro životní prostředí za skončenou. Prosím, aby volební komise sečetla hlasy.

Vážené poslankyně, vážení poslanci, máme dále zvolit členy výboru pro životní prostředí. Návrh je obsažen v písemném materiálu - tisk 214. Doporučuji na žádost poslance Puchmeltra vypustit z návrhu jeho kandidaturu, dále vypustit poslance Bagína a do návrhu zařadit poslance Baruše a Čumpla. Pokud jde o místopředsedu výboru, chci připomenout, že místopředsedu volí výbor sám. Máte k upravenému návrhu nějaké připomínky nebo pozměňovací návrhy? (Ne.) Není tomu tak.

Můžeme přistoupit k hlasování. Volba členů výboru se provádí veřejným hlasováním. Podle sčítacího zařízení je sněmovna schopna se usnášet, v síni je 134 přítomných.

Kdo souhlasí s návrhem, nechť zvedne ruku. (Hlasuje se.) Děkuji.

Je někdo proti? (Nikdo.) Nikdo.

Zdržel se někdo hlasování? (Nikdo.) Nikdo.

Konstatuji, že návrh byl schválen jednomyslně.

Dalším bodem pořadu je

6

Volba členů výboru branného a bezpečnostního Sněmovny lidu (tisk 222)

Z písemného materiálu vyplývá, že předsednictvo sněmovny navrhuje zvolit do výboru branného a bezpečnostního poslance Lubomíra Fantu a Jiřího Hlavačku. Máte k tomuto návrhu nějaké připomínky? (Ne.) Není tomu tak.

Kdo souhlasí s návrhem, nechť zvedne ruku. (Hlasuje se.) Děkuji.

Je někdo proti? (Nikdo.) Nikdo.

Zdržel se někdo hlasování? (Nikdo.) Nikdo.

Konstatuji, že návrh byl jednomyslně schválen.

Nyní bych prosil předsedu volební komise, aby nás seznámil s výsledky tajné volby předsedy výboru pro životní prostředí.

Předseda volební komise poslanec S. Janda: Komise poslanců sněmovny sděluje, že k volbě předsedy výboru pro životní prostředí Sněmovny lidu byl poslancům vydán 181 hlasovací lístek. Po skončení hlasování komise zjistila, že hlasování se zúčastnil 181 poslanec, odevzdán byl celkem 181 platný hlasovací lístek, neplatné hlasovací lístky nebyly.

Pro navrženého kandidáta, poslance Karla Löbla, bylo odevzdáno 166 hlasů, proti 15 hlasů.

Volební komise zjistila, že navržený kandidát na funkci předsedy výboru pro životní prostředí Sněmovny lidu byl zvolen.

Předsedající místopředseda SL A. Hůla: Konstatuji, že poslanec Löbl byl zvolen předsedou výboru pro životní prostředí.

Vážené poslankyně, vážení poslanci, program dnešní schůze Sněmovny lidu byl vyčerpán. Děkuji za aktivitu a schůzi končím.

(Schůze skončena v 16.18 hodin.)





Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP