Úterý 12. prosince 1989

Úterý 12. prosince 1989

(Začátek schůze ve 13 hodin)

Přítomno: 185 poslanců Sněmovny lidu

Omluveni poslanci: Hoření, Indra, Obžerová, Potáč, Říman, Šimek, Škoda, Václavík M., Vedra, Žákovič 5 poslanců rezignovalo

Předsedající místopředseda SL A. Hůla: Vážená Sněmovno lidu, vážené poslankyně, vážení poslanci, zahajuji 4. schůzi Sněmovny lidu a všechny vás srdečně vítám.

Předsednictvo Sněmovny lidu vám předkládá tento návrh pořadu dnešní schůze:

1. Návrh volebního řádu k tajné volbě funkcionářů Sněmovny lidu a Federálního shromáždění

2. Volba volební komise

3. Volba předsedy Sněmovny lidu Federálního shromáždění

4. Volba členů předsednictva Federálního shromáždění

5. Zřízení výboru Sněmovny lidu pro životní prostředí, volba jeho předsedy a členů

6. Volba poslanců do výboru branného a bezpečnostního Sněmovny lidu.

Ptám se, zda někdo navrhuje změnu nebo doplnění navrženého pořadu. (Nikdo.) Není tomu tak.

Můžeme tedy přistoupit k hlasování.

V zasedací síni je přítomno 147 poslanců. Podle článku 40 odst. 1 ústavního zákona o československé federaci je Sněmovna lidu schopna se usnášet.

Kdo souhlasí s navrženým programem, nechť zvedne ruku. (Hlasuje se.) Děkuji.

Je někdo proti? (Nikdo.) Nikdo.

Zdržel se někdo hlasování? (Nikdo.) Nezdržel.

Konstatuji, že návrh pořadu byl schválen jednomyslně.

Přistoupíme k projednání prvního bodu pořadu, kterým je

1

Návrh volebního řádu k tajné volbě funkcionářů Sněmovny lidu a Federálního shromáždění

Písemný návrh volebního řádu máte k dispozici. Je to tisk 223.

Máte k tomuto návrhu nějaké dotazy nebo pozměňovací návrhy? (Nebyly.) Není tomu tak.

Počet poslanců v zasedací síni se nezměnil.

Můžeme přistoupit k hlasování. Navrhuji, abychom hlasovali aklamací. Má někdo nějaké připomínky? (Nikdo.) Nikdo.

Kdo tedy souhlasí s návrhem předloženého volebního řádu, nechť zvedne ruku. (Hlasuje se.) Děkuji.

Je někdo proti? (Nikdo.) Nikdo.

Zdržel se někdo hlasování? (Nikdo.) Není tomu tak.

Konstatuji, že Sněmovna lidu schválila volební řád jednomyslně.

Druhým bodem je

2

Volba volební komise

K provedení volby funkcionářů je nezbytné zvolit volební komisi. V tisku 220 se navrhuje zvolit volební komisi v tomto složení: poslanci Janda, Kryll, Ládr, Lichner, Škula a Vrábelová.

Má někdo dotaz, popřípadě pozměňovací návrh ke složení volební komise? (Nikdo.) Není tomu tak.

Doporučuji, abychom volební komisi zvolili také aklamací, a abychom o celém návrhu hlasovali najednou.

Jsou proti tomuto doporučení nějaké námitky? (Nebyly.) Nejsou.

Stav přítomných poslanců v zasedací síni je 150.

Můžeme tedy přistoupit k hlasování. Kdo souhlasí s návrhem na složení volební komise, nechť zvedne ruku. (Hlasuje se.) Děkuji.

Je někdo proti? (Nikdo.) Nikdo.

Zdržel se někdo hlasování? (Nikdo.) Nikdo.

Volební komise byla zvolena jednomyslně.

Navrhuji, aby zvolená volební komise pracovala i ve společné schůzi obou sněmoven při volbě předsedy, prvního místopředsedy a místopředsedů Federálního shromáždění.

Jsou k tomu nějaké námitky? (Nebyly.) Nejsou.

Dalším bodem pořadu je

3

Volba předsedy Sněmovny lidu a Federálního shromáždění

Vážené poslankyně, vážení poslanci, předseda Sněmovny lidu soudruh Vladimír Vedra dnes rezignoval na funkci předsedy Sněmovny lidu, místopředsedy Federálního shromáždění a člena předsednictva Federálního shromáždění.

Dovolte mi, abych při této příležitosti soudruhu Vedrovi jistě i jménem nás všech poslanců Sněmovny lidu poděkoval za jeho dosavadní činnost, kterou prokázal v tomto nejvyšším zastupitelském sboru, a popřál mu v další jeho činnosti hlavně hodně zdraví a jsme přesvědčeni, že i dále bude pracovat ve prospěch Komunistické strany Československa.

Vážené poslankyně, vážení poslanci, je třeba, abychom v dnešní schůzi zvolili nového předsedu Sněmovny lidu.

Všechny poslanecké kluby ve Federálním shromáždění navrhly, aby předsedou Sněmovny lidu byl zvolen poslanec Josef Bartončík.

Má někdo k předloženému návrhu dotaz nebo připomínku? (Nikdo.) Není tomu tak.

Můžeme tedy přistoupit k volbě.

Podle § 24 odst. 1 zákona o jednacím řádu Federálního shromáždění se volba předsedy sněmovny provádí tajným hlasováním. Prosím volební komisi, aby se ujala svých úkolů. Poslance prosím, aby setrvali na svých místech. Budou vám rozdány hlasovací lístky. (Rozdávají se hlasovací lístky.)

Ptám se, zda jste všichni obdrželi hlasovací lístky. (Všichni poslanci obdrželi hlasovací lístky.)

(Probíhá tajná volba.)

Vážené poslankyně, vážení poslanci, můžeme pokračovat. Vykonali jste všichni volby? Přeje si ještě někdo vykonat volbu? (Nikdo.) Děkuji. Nikdo se nehlásí.

Prosím volební komisi, aby sečetla hlasy. Po dobu sčítání hlasů přerušuji jednání na 15 minut.

(Jednání přerušeno ve 13.44 hodin.)

(Jednání opět zahájeno ve 13.57 hodin.)

Předsedající místopředseda SL A. Hůla: Vážené poslankyně, vážení poslanci, budeme pokračovat v jednání.

Zprávu o výsledku volby předsedy Sněmovny lidu přednese předseda volební komise poslanec Janda. Dávám mu slovo.

Předseda volební komise poslanec S. Janda: Vážená Sněmovno lidu, dovolte, abych vás seznámil s výsledkem dnešního hlasování.

Komise poslanců Sněmovny lidu sděluje, že k volbě předsedy Sněmovny lidu bylo poslancům vydáno 180 hlasovacích lístků. Po skončení hlasování komise zjistila: hlasování se zúčastnilo 180 poslanců, hlasování se nezdržel žádný z poslanců. Odevzdáno bylo celkem 180 platných hlasovacích lístků a neplatných hlasovacích lístků nebylo.

Pro navrženého kandidáta poslance Josefa Bartončíka bylo odevzdáno 128 hlasů, proti bylo 52 hlasů. Volební komise zjistila, že navržený kandidát na funkci předsedy Sněmovny lidu byl zvolen 128 poslanci Sněmovny lidu.

Předsedající místopředseda SL A. Hůla: Děkuji předsedovi volební komise poslanci Jandovi.

Konstatuji, že Sněmovna lidu zvolila nadpoloviční většinou svým předsedou poslance Josefa Bartončíka. (Potlesk.)

I vaším jménem chci novému předsedovi Sněmovny lidu blahopřát ke zvolení a ujistit ho naší podporou při výkonu jeho funkce.

Prosím, aby zaujal místo zde v předsednictvu.

O slovo se přihlásil zvolený předseda Sněmovny lidu Josef Bartončík. Dávám mu slovo.

Předseda SL J. Bartončík: Vážení kolegové, vážené kolegyně, je mou povinností poděkovat vám za důvěru, kterou jste mi projevili zvolením do čela Sněmovny lidu Federálního shromáždění.

S pocity nesmírné odpovědnosti za situaci, která není pro celou naši společnost, ani pro toto Federální shromáždění, tedy ani pro Sněmovnu lidu lehká, předstupuji před vás. Atmosféra, kterou naše národy v této chvíli nejvíce potřebují, je atmosféra porozumění. Pro nás, poslance Federálního shromáždění, z toho vyplývá mj. také povinnost rozejít se se vším, čím byla negativně poznamenána práce nejvyššího zastupitelského a zákonodárného sboru v minulosti. Tento rozchod není snadný pro jednotlivce, ani pro sněmovnu jako takovou. Měl by mít samozřejmě svoji obsahovou, ale jistě také personální dimenzi. Je ale nezbytný k tomu, aby v příštích měsících plnilo Federální shromáždění své poslání lépe než v minulosti, tak, jak to od nás v tuto chvíli lidé očekávají, jak to dávají dnes a denně spontánně najevo.

Měli bychom při této příležitosti našim občanům slíbit, že se vynasnažíme, aby vždy v budoucnosti všechny projednávané a přijímané právní normy byly takové kvality, jaká zaručí demokratická práva a svobody, jaká nenechá prostor pro jejich zneužití proti těm, jejichž zájmy jsme povinni zde hájit, občanům této vlasti. Prosím vás v tomto směru o pomoc a o spolupráci.

Při příležitosti mého zvolení nemohu nevzpomenout podpory, která mi byla tlumočena ze strany poslaneckých klubů. Nemohu také nevzpomenout podpory, která mi byla vyjádřena Občanským fórem, které považuji za významného mluvčího nejširších občanských vrstev, a nesmírně si jeho funkce vážím. Vážím si této podpory a slibuji, že se budu snažit ze všech sil nezklamat ji.

Práce parlamentu i práce této sněmovny v příštím období bude poznamenána přípravou nových voleb. Chtěl bych vyslovit přesvědčení, že Sněmovna lidu Federálního shromáždění, její výbory a orgány udělají všechno pro to, aby to byly volby svobodné, vpravdě demokratické, tak, jak nás v tomto směru zavazuje tradice tohoto státu, tradice, kterou jsme v minulosti, želbohu, tak často zapomínali. Že to budou volby, které v plné míře rehabilitují parlamentní demokracii v této zemi.

Předsedající místopředseda SL A. Hůla: Děkuji předsedovi Sněmovny lidu Josefu Bartončíkovi. V souladu s pořadem následuje volba členů předsednictva Federálního shromáždění.

4

Volba členů předsednictva Federálního shromáždění

Chtěl bych vás informovat, že na funkci členů předsednictva Federálního shromáždění rezignovali tito poslanci Sněmovny lidu: Indra, Hoffmann, Lenárt, Biľak, Jakeš, Žalman, Fekete a ze zdravotních důvodů a s ohledem na důchodový věk také soudruh Vedra.

Je tedy třeba, abychom zvolili do předsednictva Federálního shromáždění 7 nových poslanců Sněmovny lidu.

Všechny poslanecké kluby ve Federálním shromáždění se shodly na tom, že by za členy předsednictva Federálního shromáždění měli být za Sněmovnu lidu zvoleni tito poslanci: Moltašová, Bagín, Axmann, Nový, Ládr, Gdovinová a Olahová.

Máte k tomuto návrhu nějaké připomínky nebo pozměňovací návrhy? (Nebyly.) Není tomu tak.

Můžeme tedy přistoupit k hlasování. Stav se zvýšil, je nás 172.

Volba se podle § 24/1 zákona o jednacím řádu provádí tajným hlasováním. Prosím volební komisi, aby zajistila vydání hlasovacích lístků, a aby se ujala svých úkolů. Poslance prosím o provedení volby.

Poslanec L. Szabó: Prosím, aby tí, ktorých budeme voliť, predstúpili, pretože ich nepoznáme. Mali by sa predstaviť, aby sme vedeli, o koho ide. Každý ich nepozná.

Předsedající místopředseda SL A. Hůla: Vycházíme z toho, že jde o poslance, které dobře znáte. Jste pro to, aby se navržení představili osobně? (Hlasy: Ano.) Prosím, aby se poslanci představili.

(Nově navrhovaní poslanci se představili.)

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP