Korektura


(17.20 hodin)
(pokračuje Marek Výborný)

Já jsem se primárně v poslední dny soustředil na to, abychom jednak byli schopni zvládat manipulaci na přehradách a zamezit dalším škodám na životech, majetku, zdraví občanů a případně jsme řešili individuální problémy zemědělců, farmářů s odvozem mléka, s dodáním agregátů chovatelům tak, aby ty podniky mohly nějak běžet. Dneska jsme sháněli sušičku na řepku olejku a podobně. Tak k tomuto se také dostaneme. Znovu říkám, neberu to na lehkou váhu a tu věc budu sledovat. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Tak děkuji. V tento moment zahajuji podrobnou rozpravu a připomínám, že pozměňovací a jiné návrhy přednesené v podrobné rozpravě musí být odůvodněny. A eviduji žádost s přednostním právem paní předsedkyně. Prosím, máte slovo.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Děkuji za slovo. Já se tímto přihlašuji k pozměňovacím návrhům, které jsou v systému nahrány pod čísly 4946, 4933, 4934 a odkazuji na předchozí rozpravu, kde jsem je odůvodnila. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji. Jako další vystoupí pan poslanec Karel Smetana, připraví se paní poslankyně Klára Kocmanová.

 

Poslanec Karel Smetana: Já bych se rád přihlásil k pozměňovacímu návrhu, který je v systému uveden pod číslem 4838, který řeší umožnění vydávání i elektronických povolenek k rybolovu a který jsem odůvodnil v předchozí rozpravě.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Nyní vystoupí paní poslankyně Klára Kocmanová, připraví se pan poslanec Josef Kott. Prosím.

 

Poslankyně Klára Kocmanová: Děkuji za slovo. Já se hlásím k pozměňovacímu návrhu číslo 4841, který jsem odůvodnila v obecné rozpravě.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Nyní pan poslanec Josef Kott, připraví se pan poslanec Petr Bendl. Prosím.

 

Poslanec Josef Kott: Děkuji za slovo. Já bych se chtěl přihlásit k pozměňovacímu návrhu vedenému jako sněmovní dokument 4840, který jsem v obecné rozpravě představil. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Také děkuji, pane poslanče. A nyní pan poslanec Petr Bendl v podrobné rozpravě.

 

Poslanec Petr Bendl: Děkuji. Vážený pane předsedající, já bych se rád přihlásil ke sněmovním dokumentům pod číslem 4929 a 4930, které jsem odůvodnil v obecné rozpravě, tyto pozměňovací návrhy. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Nyní pan ministr.

 

Ministr zemědělství ČR Marek Výborný: Děkuji, pane místopředsedo. Já se tímto hlásím k pozměňovacímu návrhu pod číslem 4829, který je tvořen sedmi samostatnými pozměňovacími návrhy, jak jsou načteny v systému a jak jsem je představil a odůvodnil ve svém úvodním slově a jak nakonec také najdete v jednotlivých sněmovních dokumentech. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Také děkuji. Ptám se, zda někdo další se hlásí ještě do podrobné rozpravy? Žádnou žádost nevidím. Podrobnou rozpravu končím. Ptám se, zda nechcete závěrečné slovo? Pan zpravodaj, nebo pan ministr? Není tomu tak. Žádné další jiné návrhy nepadly, končím tedy druhé čtení tohoto návrhu.

Ještě pro pořádek: pan poslanec Tomáš Dubský ruší svou omluvu z dnešního dne.

A otevírám další bod dnešního jednání a tím je

 

10.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 111/1998 Sb., o vysokých školách a o změně a doplnění dalších zákonů (zákon o vysokých školách), ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony
/sněmovní tisk 660/ - druhé čtení

Předložený návrh uvede za navrhovatele ministr školství, mládeže a tělovýchovy Mikuláš Bek. A já vás prosím, pane ministře, abyste se ujal slova.

 

Ministr školství, mládeže a tělovýchovy ČR Mikuláš Bek: Vážený pane předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, dovolte mi, abych stručně připomněl hlavní body novely zákona o vysokých školách, která se vám nyní předkládá ve druhém čtení a kterou jsem již představil před prvním čtením. Novela reaguje na programové prohlášení vlády a jejím hlavním cílem je reforma doktorského studia a jeho financování. Mimo jiné novela upravuje minimální výši měsíčního stipendia prezenční formy doktorského studia ve výši 1,2násobku minimální mzdy a upravuje situaci, kdy bude docházet k souběhu studia s úvazkem, respektive s tvůrčí činností, která souvisí se vznikem disertační práce.

Dále novela podporuje internacionalizaci vysokých škol, například zrušením povinnosti stanovit poplatek za studium v cizojazyčném doktorském studijním programu a vyjasňuje některé záležitosti v oblasti společného uskutečňování studijních programů. Přináší komplexní úpravu v oblasti poskytovatelů zahraničního vzdělávání, zpřesňuje vnitřní předpisy soukromých vysokých škol, ulevuje do jisté míry byrokracii pro studenty vysoké školy i ministerstvo v procesech například nominování některých univerzitních orgánů a zavádí se nové skutkové podstaty přestupků a zpřísňují se sankce za neoprávněné užívání vysokoškolského titulu.

Je zřejmé, že příprava této novely je provázena poměrně velkou aktivitou jak mezi poslanci, kteří zvažují podání pozměňovacích návrhů, tak mezi zástupci vysokých škol, kteří i v parlamentních kuloárech prosazovali některé možné změny. Já to považuji za logické. Prostě vysokoškolský zákon pochází z roku 1998 a ukazuje se, že už v mnoha ohledech nestačí této době. A já se odvažuji doufat, že tohle je možná poslední větší novela, která projde Sněmovnou, a byl bych moc rád, kdyby příště už se Sněmovna třeba zabývala za nové vlády, ať bude jakákoliv, komplexním novým návrhem vysokoškolského zákona, protože ta právní úprava prostě už neodpovídá dnešním požadavkům.

Proto považuji za logické i čilé dění kolem pozměňovacích návrhů, některé z nich nepochybně Ministerstvo školství podpoří. Já očekávám, že podrobněji se k nim budeme moci vyjádřit na zasedání školského výboru, protože některé z nich jsou poměrně čerstvé a uvidí se, které dnes budou také načteny z těch dříve inzerovaných. Ale očekávám, že věcná debata bude pokračovat na výboru před třetím čtení a moc se na ni těším.

Děkuju vám za pozornost, kterou věnujete téhle novele.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji, pane ministře. Návrh jsme v prvním čtení přikázali k projednání výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu jako výboru garančnímu. Usnesení výboru byla doručena jako sněmovní tisky 660/1 a 660/2. Prosím, aby se ujal slova zpravodaj výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu poslanec Karel Rais, informoval nás o projednání návrhu ve výboru a případné pozměňovací návrhy, aby odůvodnil. Prosím, pane zpravodaji.

 

Poslanec Karel Rais: Přeji dobrý den. Vážený pane místopředsedo, vážení pánové ministři, kolegyně a kolegové poslanci, dovolte mi, abych se vyjádřil jako zpravodaj k organizaci obsahu projednávaného tisku 660. Návrh zákona byl rozeslán jako sněmovní tisk 660 28. března. První čtení proběhlo 16. dubna. Výstupem prvního čtení a v podstatě jednání výboru bylo zmiňované usnesení - sněmovní tisk 660/2, s nímž bych vás později seznámil. Potom 3. září na kulatém stole s veřejností a s poslanci byly diskutovány základní záměry novely vysokoškolského zákona. Uvedený tisk a některé z předložených návrhů byly poměrně detailně projednány na jednání podvýboru pro vědu a vysoké školy. Tohoto veřejného jednání se zúčastnili zástupci reprezentace vysokých škol, české konference rektorů, rady vysokých škol a také zástupci z rady vysokých škol, zástupci odborů, zástupci Úřadu vlády pro vědu a výzkum a další stakeholdeři.

Byl navržen a projednán pozměňovací návrh skupiny poslanců napříč politickým spektrem. Ten bych, z jehož je tedy to usnesení, o kterém jsem hovořil. Dále byly projednány některé další jednotlivé poslanecké návrhy. V době mezi prvním a dnešním druhým čtením návrhu zákona se objevilo několik dalších návrhů, které nebyly projednány na příslušném podvýboru. Některé z původních pozměňovacích návrhů byly upraveny na základě připomínek rektorů a vysokoškolské veřejnosti a je dnes zřejmé, že se k původním, z dnešního pohledu nedokonalým, návrhům nikdo nepřihlásí, a naopak se zase poslanci přihlásí k zatím výborem neprojednaným pozměňovacím návrhům, tak jak hovořil pan ministr. V podstatě je tady řada nových pozměňovacích návrhů. Jako takovou kuriozitu bych řekl, že jenom za dnešní dopoledne bylo vloženo osm nových pozměňovacích návrhů. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP