Korektura


(17.10 hodin)
(pokračuje Petr Bendl)

 

 

Poslanec Petr Bendl: To se nezdá s ohledem na praxi rizikové. Naopak se domnívám, že by bylo vhodné v budoucnu více odpovědnosti přenášet právě na veterinární lékaře v terénu a nesnažit se vše regulovat předpisem.

Na závěr poznamenávám, že chovatelské znalosti a postupy se vždy předávaly z generace na generaci hlavně praxí a příkladem. V realitě je nakonec především na praktických zkušenostech chovatele, jak umí se zvířaty pracovat, zda rozpozná nesprávný průběh porodu, či zda u desítek i stovek mláďat dobře rutinně nahmatá ocasní obratle, nebo zkrátí drápky. Ta praxe, tak jak tady říkal pan kolega Kott, je často taková, že sice vědomě porušujeme zákon, ale veterináři nejsou schopni úplně všechny detaily stíhat. Jsou to úkony, které zcela určitě jde zvládnout. V praxi to tak prostě běží, všichni vědí, mají přivřené oči, protože prostě by to jinak možné vůbec nebylo. Ta zvířata potřebují tu péči a v okamžiku, kdy jde o takovéto drobné zásahy, nemyslím si, že by tato změna musela nutně vyvolat nějaké obrovské problémy. Naopak si myslím, že tím zjednodušíme život a zlepšíme prostor pro chovatelství obecně.

Ještě jednu poznámku k tomu vzdělávání, byť to v tomto zákoně úplně konkrétně definováno není, ale myslím si, že se máme obecně i zamyslet nad tím, že... (V sále je hluk.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Prosím o ztišení, kolegové.

 

Poslanec Petr Bendl: Všichni děláme maximum pro to, aby do zemědělství přišlo maximum mladých lidí, aby zemědělství jako takové budoucnost mělo. My považujeme, nebo náš systém považuje za mladého zemědělce hodného podpory pouze takového, který má specializované vysokoškolské vzdělání. Nestačí pouze vysokoškolské vzdělání, když mladý člověk absolvuje českou zemědělskou univerzitu, ale nemá tohleto specializované vzdělání, podnikat v zemědělství může, ale nedostane se mu té podpory.

Evropa nám nic takového nepřikazuje a my bychom se měli zamyslet nad tím, zdali vysokoškolské vzdělání u začínajících zemědělců není dostačující na to, aby dostali podporu při začínání podnikání. Myslím si, že to je zbytečné úzké hrdlo, a je třeba přemýšlet o tom, jestli neumožnit získat podporu mladým začínajícím, i nejenom těm superspecializovaným. Děkuju vám za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám také děkuji, pane poslanče. Poprosím pana poslance Oldřicha Černého s jeho příspěvkem v obecné rozpravě. Prosím.

 

Poslanec Oldřich Černý: Děkuji za slovo, pane předsedající. Vážené kolegyně, vážení kolegové, pane ministře, dovolte mi, abych se také v krátkosti vyjádřil k projednávaným pozměňovacím návrhům tohoto zákona, které zde již představil ministr Výborný, kterým se mění zákon o veterinární péči a které za hnutí SPD podporujeme.

Až na pozměňovací návrh týkající se porážky zvířat zvláštními metodami stanovenými náboženskými obřady. Hnutí Svoboda a přímá demokracie jednoznačně vystupuje proti porážkám zvířat bez omráčení, ať už proto jsou jakékoliv důvody. Žijeme totiž v 21. století, a ne ve středověku. Koneckonců i náš právní řád umožňuje takové utrpení jen za velmi přísných podmínek, a to pokud se jedná o velmi specifický případ porážky z náboženských důvodů.

Dosavadní právní úprava kladla důraz na podmínku pouze pro potřeby církví a náboženských společností a výklad byl takový, že potřeby církví a náboženských společností se chápaly jako potřeby související s náboženským vyznáním, a ne jako potřeby ekonomické. Církve nebo náboženské společnosti mohly provádět tyto porážky zvířat jen v takovém počtu, v jakém to odpovídalo počtu členů. Nicméně nově podle tohoto pozměňovacího návrhu bude možné porážku bez omráčení provádět i za účelem ekonomického zisku, tedy v počtu daleko větším, než by odpovídalo potřebám členů dané církve nebo náboženské společnosti.

Z našeho pohledu se tedy jedná o jakési uvolnění pravidel a o umožnění trýznit daleko větší počty zvířat. A to je pro náš klub SPD naprosto nepřijatelné, a proto tento pozměňovací návrh rozhodně nepodpoříme. K ostatním pozměňovacím návrhům se poté podrobněji vyjádřím ve třetím čtení. Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji, pane poslanče. Ptám se, zda ještě někdo další se hlásíte do obecné rozpravy? Nikoho takového nevidím, v tom případě obecnou rozpravu končím. Ptám se, zda pan ministr nebo pan zpravodaj chcete závěrečná slova? Není tomu... Prosím, pane ministře.

 

Ministr zemědělství ČR Marek Výborný: Vážený pane místopředsedo, kolegyně, kolegové, já jsem chtěl zareagovat na průběh té rozpravy obecné. Děkuji za ty pozměňovací návrhy, my se jimi budeme určitě zabývat i s kolegy na Ministerstvu zemědělství a budeme věcně o nich diskutovat na jednání zemědělského výboru, čili to tady dále rozvíjet nechci.

Ale já jsem chtěl zareagovat na tu věc, která tady byla zmíněna panem kolegou Bendlem, a myslím si, že i paní kolegyní Kocmanovou, a to je ta kauza v Polance nad Odrou. Mohu potvrdit, že jsem se jí ihned, jakmile jsem se o ní ze sociálních sítí dozvěděl, zabýval, a mám i k tomu stanovisko Krajské veterinární správy, tak mi jenom dovolte krátce tu věc okomentovat. Není to úplně jednoduchá kauza. Ten chovatel je, řekněme, velmi zvláštní osoba, ne úplně jednoduchá ke komunikaci a tak dále, Krajská veterinární správa s ním opakovaně byla v kontaktu, ten způsob chovu koní, ke kterému, nebo u kterého můžeme říct, že to je alternativní chov, který ale neporušuje, neporušuje zákon, neporušuje žádné veterinární předpisy, které tady máme, přesto v minulosti byl Krajskou veterinární správou přesvědčen, aby snížil jejich počet z patnácti na šest, ale neformálním tlakem ničím jiným tam jako nic jiného v zásadě pomoci nemohlo.

Opakovaně tam probíhaly kontroly Krajské veterinární správy a monitoring včetně kontroly ze strany soukromých veterinárních lékařů, kdy veterinární správa má písemné vyjádření veterinárních lékařů, kteří dosvědčují dobrý zdravotní stav takto chovaných koní. Situace byla dramatická při povodni tuto sobotu a neděli. V sobotu v 9.30 obdržela první oznámení Krajská veterinární správa, ihned kontaktovala synovce toho chovatele, který byl nedostupný. Ten synovec přislíbil tu věc řešit.

Předesílám, že Krajská veterinární správa nemá žádné technické prostředky k přemisťování hospodářských zvířat ani koní. Nicméně se tomu věnovali s tím, že ten synovec chovatele přislíbil tu věc řešit a přemístit koně do míst, která jsou bezpečná, a to i po zkušenostech z povodní v roce 1997. Přesto byla přemístěna tam, že v noci ze soboty na neděli ten problém se znovu dostavil, protože i tak byli ti koně v záplavovém území, a Krajská veterinární správa byla opět kontaktována následně, ale vzhledem k tomu, že neměla k dispozici žádné možnosti, tak tuto věc opět řešila s chovatelem, jehož úkolem a povinností bylo ta zvířata přemístit.

Nicméně na základě toho, co tam potom vzniklo, a zásahu těch dobrovolníků, kteří tam riskovali svůj život a tak dále, tak já v tuto chvíli mohu potvrdit, že Krajská veterinární správa zajišťuje všechny podklady dokumentující tuto kauzu a s velkou pravděpodobností předá podnět Krajskému státnímu zastupitelství, aby vyhodnotilo, zda se chovatel svým jednáním nedopustil přestupku či trestného činu a porušení zákona o týrání zvířat.

Takže tolik jenom aktuální informace. Vy jste viděli, že tu kauzu jsme nebrali na lehkou váhu, a já jsem připraven samozřejmě třeba i na jednání výboru sdělit podrobnosti. Přiznám se, že v tuto chvíli jsem více nezjišťoval, ani včera jsem nehovořil se zástupci Krajské veterinární správy. ***

 

 

 




Přihlásit/registrovat se do ISP