Korektura


(11.50 hodin)

 

Poslanec Jiří Havránek: Já děkuji za slovo. Zase nám ty kryptoměny vychází na poslední minuty, budu proto velmi stručný. Usnesení rozpočtového výboru ze 48. schůze ze dne 4. září, tedy "po rekapitulaci zpravodaje poslance Havránka, stanovisku Ministerstva financí a po rozpravě rozpočtový výbor Poslanecké sněmovny:

(I.) doporučil Poslanecké sněmovně, aby s návrhem zákona o implementaci předpisů Evropské unie v oblasti digitalizace finančního trhu, zákon o digitalizaci finančního trhu, sněmovní tisk 692, vyslovila souhlas" ve znění přijatého jediného pozměňovací návrhu, který byl předložen - byl to můj pozměňovací návrh, který se týká úpravy slova, kdy "slovo ,Přechodná‘ v § 26 se nahrazuje slovem ,Přechodné‘", a následně došlo k úpravě účinnosti z logiky věci, protože tento tisk se zde projednává delší dobu, než bylo očekáváno, a proto je navrženo, že tento návrh - nebo "tento zákon nabude účinnosti dnem 30. prosince 2024, s výjimkou ustanovení § 12, 18 a 19, která nabývají účinnosti dnem 17. ledna. 2025;

II. zmocnil výbor mě jakožto zpravodaje výboru, aby s tímto usnesením seznámil schůzi Poslanecké sněmovny."

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Já děkuji. A v tuto chvíli můžeme otevřít obecnou rozpravu, do které nevidím nikoho, kdo by se hlásil - (Poslanec Nacher se hlásí z lavice.) přece jenom vidím, pan poslanec Nacher. Jenom podotýkám, máme devět minut do 12 hodin, potom máme pevně zařazený bod.

 

Poslanec Patrik Nacher: Děkuju, pane místopředsedo. Dámy a pánové, já jenom stručně, i po dohodě se zpravodajem - my se tady bavíme o implementaci předpisu Evropské unie týkajícího se oblasti digitalizace finančních trhů, což je vlastně nabízení kryptoaktiv, kryptoměn veřejnosti, které doposud není v českém právním řádu úplně speciálně regulováno.

Zároveň víte, že v tisku 631 tady kolegové napříč přišli s návrhem, kde jsem zpravodaj naopak já, aby se nějakým způsobem řešila ta problematika, že u nás často se stává, že bezdůvodně banky vypovídají účty podnikatelům právě s kryptoměnami. Ty pak jdou do zahraničí a my tak české mozky - odsud se prostě dostávají vesměs například do Londýna, do Německa a podobně. To znamená, že návrh v tisku 631 řešil tu věc, kterou kolegové jako pozměňovací návrh dali k tomuto tisku, který už projednal rozpočtový rozpočtový výbor - nebo (Ministr Stanjura hovoří od stolku zpravodajů.) ne, jasně, já vím, ale já už nebudu vystupovat v tom dalším, jo, tak já to beru jako jeden tisk, protože on je doprovodný - vystoupili, už je to součástí toho tisku, já jsem za to rád. Takže vlastně my tu debatu, kterou bychom vedli v tisku 631 ohledně toho, jak podnikat s kryptoměnami, kdy má banka právo vypovědět účet, na co má naopak podnikatel právo, proč vlastně se u nás tímhletím způsobem k těm podnikatelům takhle chováme.

My jsme dokonce měli na podvýboru pro bankovnictví k tomu i takový kulatý stůl, kde byli i pozváni ti podnikatelé. A opravdu - a teď mluvím o těch poctivých, jo, teď, ne o tom, že třeba kryptoměna se dneska stává nástrojem v rukou šmejdů, kteří se vás snaží obrat - tak to bylo hrozně zajímavé, že my vlastně chytré mozky odsud přímo prostě vystrčíme, vykopneme do zahraničí, což mně přijde velká škoda. Takže já tuhletu věc podporuji a jsem rád, že se vlastně tímhletím urychlilo - to je zajímavé, že to vlastně urychlilo, protože když to vidíte podle toho čísla, tento 631 a vlastně teď k 692, 694, jsme ve druhém čtení - takže tím napojením na to jsme dokonce ten proces urychlili, já jsem za to rád. Tolik za mě stručně ve druhém čtení. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Já děkuji. A vzhledem k tomu, že nikdo další se již nehlásí, tak tímto končím obecnou rozpravu. Pane ministře, máte zájem vystoupit? Nikoliv. Pane zpravodaji? Rovněž ne.

Můžeme jít na podrobnou, přičemž připomínám, že pozměňovací a jiné návrhy jako obvykle musí být vždy odůvodněny. Nevidím nikoho, kdo by se hlásil do podrobné rozpravy, v tom případě ji končím. A táži se ještě jednou pana ministra. Nemá zájem. Pan zpravodaj? Rovněž ne. A já tímto tedy končím druhé čtení tohoto návrhu a děkuji všem za spolupráci.

 

Jsme u bodu

 

19.
Vládní návrh zákona, kterým se mění některé zákony v souvislosti s implementací předpisů Evropské unie v oblasti digitalizace finančního trhu a financování udržitelnosti
/sněmovní tisk 694/ - druhé čtení

Pane ministře, máte slovo.

 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura: Budu velmi stručný. Měníme 18 zákonů a navážu na vystoupení pana poslance Nachera. My jsme už u toho vašeho tisku avizovali, že se to pokusíme vyřešit při implementaci MiCA a DORA. Proto jsme taky vedli tak dlouhou debatu s Českou národní bankou, která byla silným odpůrcem sněmovního tisku 631, a podle mě jsme našli kompromisní řešení, které je přijatelné i pro Českou národní banku jako regulátora trhu. To je všechno, co jsem v úvodním slově chtěl říct, nebylo to, že jsme nechtěli poslanecký návrh, (chtěli?) jsme vládní návrh, chtěli jsme využít téhleté implementace k tomu, abychom problém, který popsal pan poslanec Nacher, vyřešili. A myslím si, že pozměňovací návrhy, které přijal rozpočtový výbor, tuto problematiku řeší. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Já děkuji. Poprosím zpravodaje rozpočtového výboru pana poslance Havránka. A jenom podotýkám, že usnesení tohoto výboru vám byla doručena jakožto sněmovní tisky 694/1 a 2. Máte slovo.

 

Poslanec Jiří Havránek: A přesto já vás, kolegyně, kolegové, rád s usnesením seznámím. Je to usnesení tedy ze 48. schůze ze dne 4. září, kdy "po rekapitulaci zpravodaje Jiřího Havránka, stanovisku Ministerstva financí a po rozpravě rozpočtový výbor Poslanecké sněmovny:

I. konstatuje, že pro účel projednávání ve druhém čtení v Poslanecké sněmovně řadí pozměňovací návrhy do skupin podle věcného obsahu takto:

A) udělování licencí subjektům,

B) platební styk,

C) podnikání na kapitálovém trhu, doplňkové služby a

D) daň z příjmů;

II. doporučuje Poslanecké sněmovně, aby s vládním návrhem zákona, kterým se mění některé zákony v souvislosti s implementací předpisu Evropské unie v oblasti digitalizace finančního trhu a financování udržitelnosti, sněmovní tisk 694, vyslovila, souhlas ve znění pozměňovacích návrhů," kdy já se omlouvám, ale nebudu zde číst jednotlivé legislativní texty, pouze bych vám teď ve zkratce představil, o čem ty pozměňovací návrhy byly.

Nejprve pozměňovací návrh Jiřího Havránka, Michala Zuny a Michaela Kohajdy, kdy tedy dochází k omezení problému, který se týká 25 000 subjektů nelicencovaných, které byly schované pod volnou živností "nakládání s virtuálními aktivy". Tato volná živnost v tuto chvíli končí a opravdu směřujeme k plnému licencování. Budou zde licence podle MiCA, to je to, co projednáváme, a vznikají další licence, které budou vydávány Finančním analytickým úřadem.

Další pozměňovací návrh se týkal změny zákona o platebním styku, kdy dochází k otevření platebních systémů pro platební instituce a instituce elektronických peněz, adaptace nařízení o okamžitých platbách a upřesní transpozice směrnice PSD2.

Další pozměňovací návrh Jiřího Havránka se týká změny zákona o podnikání na kapitálovém trhu, kdy zde dochází k zavedení dalších podnikatelských činností obchodníků s cennými papíry. Je to reakce na rozsudek SDEU ve věci Fondee.

Co se týče dvou pozměňovacích návrhů posledních, ty jsou předkládány poslanci Havránkem, Novákem, Michálkem, Nacherem, Zunou, Králíčkem, Flekem, Sládečkem a Kohajdou - vidíte, že napříč politickým spektrem. V návrhu 4707 dochází ke změně § 255 zákona o platebním styku, kdy zavádíme právě to právo na bankovní účet pro licencované subjekty. Znovu opakuji, to je ten posun od tisku 631, kdy jsme to zaváděli pro všechny, to by bylo těch 25 000 subjektů, a to by byl ten problém - nyní je to čistě pro licencované subjekty pod MiCA a pod licencí (FAÚ?), kdy se bavíme o opravdu 30 subjektech - možná. Uvidíme, zde jich bude více nebo méně, ale opravdu to budou desítky, nikoli tisíce.

No a poslední pozměňovací návrh - znovu Havránek, Novák, Michálek, Nacher, Zuna, Králíček, Flek, Sládeček a Kohajda - kdy dochází ke změně zákona o daních z příjmu a je zaváděn takzvaný časový a hodnotový test u kryptoaktiv na stejné bázi, jako je tomu u cenných papírů.

Všechny tyto pozměňovací návrhy byly přijaty rozpočtovým výborem. To vše tedy k mé krátké - snad - zpravodajské zprávě a děkuji za vaši pozornost.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Já děkuji. A otevírám obecnou rozpravu, do které se hlásí paní poslankyně Levko. Jenom podotýkám, že za minutu budeme muset ukončit tento bod. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP