Korektura


(12.00 hodin)

 

Poslankyně Jarmila Levko: Vážení pane předsedající, děkuji za slovo. Kolegové a kolegyně, zbyla nám tedy jedna minuta, takže já jsem v této obecné rozpravě chtěla odůvodnit svůj pozměňovací návrh, který byl nahrán do systému pod číslem 4931, ale protože nemáme čas, tak se odvolávám na písemné odůvodnění, které je v systému. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Končím obecnou rozpravu. Závěrečná slova? Není zájem, zahajuji podrobnou rozpravu. Poprosím přihlášenou paní poslankyni Levko.

 

Poslankyně Jarmila Levko: Děkuji za slovo. Já se tímto hlásím ke svému pozměňovacímu návrhu číslo 4931. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Končím podrobnou rozpravu. Je zájem o závěrečné slovo, pane ministře? Není. Pan zpravodaj rovněž ne, tím pádem končím druhé čtení tohoto návrhu a děkuji všem za spolupráci. Stihli jsme to akorát a ve 12 hodin máme zařazený pevně další bod, takže já předám řízení schůze. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, přeji pěkné poledne, vystřídali jsme se v řízení schůze. A na 12. hodinu máme pevně zařazený bod, který nese název Zajištění voleb. A já prosím, aby se ujal slova navrhovatel tohoto bodu, pan poslanec Radek Vondráček. A chci se zeptat, bude-li souhlasit, že se stane i zpravodajem tohoto bodu. Souhlasí? Dobře. Prosím, ujměte se slova.

 

Poslanec Radek Vondráček: Děkuji, pane místopředsedo, vážené paní poslankyně, v vážení páni poslanci, dovolte mi na úvod krátkou poznámku. Padesát minut na toto téma považuji za hranici důstojnosti, že by si to opravdu zasloužilo větší prostor. Ale já se pokusím tedy maximálně sám sebe zestručnit, aby mohl reagovat pan ministr vnitra a abychom mohli debatovat.

Vláda se rozhodla nevyhlásit nouzový stav a následně nepřijmout zákon o odložení voleb. Převzala tak plnou odpovědnost za regulérnost voleb za situace, kdy celá řada měst a obcí postižených povodní musí pár dní poté, co opadla, a někde teprve opadne voda, zorganizovat volby, které nebudou moci být napadeny u soudu pro svoji neplatnost. My tedy chceme slyšet na parlamentní půdě, na základě jakých dat se vláda rozhodla. Malá poznámka; není třeba pravda, co říkal pan premiér, že mluvil a jednal se všemi dotčenými hejtmany. Nejvíce postiženým krajem je Moravskoslezský kraj a osobně mi pan hejtman Bělica potvrdil, že s ním rozhodně nikdo nemluvil.

Chtěl jsem se zeptat, jestli proběhla třeba aspoň nějaká rámcová jednání s Poslaneckou sněmovnou, Senátem, prezidentem, jestli se zvažoval ten nouzový stav a jestli bychom to všechno zvládli.

Podstatné je, že v tom nemůžeme ty primátory a starosty nechat. To oni mají podle zákona odpovědnost za řádný průběh voleb v místech, kde v tuto chvíli není elektrický proud, do obce v tuto chvíli třeba není ani přístup, někde není signál a volební místnosti, na které jsou voliči po léta zvyklí, tak jsou vytopené. A v pátek dopoledne má být vše připraveno a volební komise mají být nastoupeny, proškoleny, místnosti mají být vybaveny. Přitom jsou to často malé obce s úřadem o jednom, dvou lidech, kteří sami mohli být vyplaveni a mají jiné starosti.

To samé platí o členech volebních komisí. My máme informace z terénu, že někteří starostové mají chuť ty volby víceméně bojkotovat. Dávají přednost obnovení základních funkcí měst a obcí, ochraně zdraví a majetku občanů, čímž naprosto vyčerpávají veškeré své personální kapacity. Hlavně mají obavu, aby to nebyli nakonec právě oni, na koho se ukáže prstem, že ty volby nezvládli.

My bychom proto rádi v konstruktivní atmosféře slyšeli tady v Poslanecké sněmovně konkrétní informace. Především kolika volebních okrsků, kolika voličů, kolika poškozených volebních místností se vlastně nouzová situace týká. Má Ministerstvo vnitra přehled, má konkrétní seznam? My máme nějaké informace, že snad tato data budou kompletně k dispozici až ve čtvrtek. Jakým způsobem ministerstvo konkrétně obcím poskytne pomoc, kterou už přislíbili členové vlády prostřednictvím tiskových konferencí.

Především, a to je to nejdůležitější, personální zajištění, kdo fyzicky pomůže s distribucí a vybavením místností? Slyšeli jsme třeba, že se zvažuje využití sboru dobrovolných hasičů, takzvaných nezásahových osob.? Kdo třeba fyzicky pomůže s distribucí těch elektrocentrál? Kolik? Kde? Kam? To všechno zajímá ty starosty a hejtmany. Jak je zajištěn dostatečný počet volebních lístků, jak budou dodány? Kým? Kdy? Protože spousta z nich byla zničena během záplav samozřejmě. Jak budou doplněny volební komise, jak budou ti noví členové proškolení, kdy? Jak budou, a to je velice důležité pro regulérnost voleb, jak budou voliči informovaní. Jak bude ministerstvo třeba směřovat ty lidi, aby se zúčastnili voleb? Jak je bude motivovat, informovat, aby se za tak mimořádných okolností voleb zúčastnili? Oni jsou zvyklí, že ty informace mají na volebních lístcích, ale teď půjdou volit úplně někde jinde a těch volebních míst bude zřejmě méně, protože není fyzicky možné, aby se zajistil plný počet volebních místností. Jak je zajištěno materiální zajištění v těch nouzových volebních místnostech.

Počítá se například s větším nasazením těch přenosných uren, což by bylo řešení pro některé obce? Jak ministerstvo pomůže lidem, kteří přišli o své doklady? Jde jim ještě nějak narychlo pomoci s vystavením nových dokladů? Nemají rodné listy, nemají občanky, nemají pasy, opustili ty domovy narychlo a měli by zájem zúčastnit se voleb.

Jak tedy bude probíhat kompletně ta osvěta, nebo jak bych to nazval, při těchto volbách? Abychom se nedočkali toho, že ta účast bude opravdu v těch postižených oblastech mizivá a bude to opravdu na hraně možná ne platnosti, ale důstojnosti voleb. Vždycky si tady připomínáme, že ty volby jsou základní stavební kámen demokracie, a proto bychom se tak k nim měli chovat. To je z mé strany vše, snad jsem nebyl příliš dlouhý.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji, pane poslanče, a zahajuji všeobecnou rozpravu, do které eviduji přihlášku pana ministra vnitra Víta Rakušana. Prosím, máte slovo.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Vít Rakušan: Děkuji vám, vážený pane místopředsedo, vážené kolegyně, vážení kolegové, já se pokusím na ty otázky, které tady padly, velmi podrobně a velmi konkrétně odpovědět a doufám, že vás to přesvědčí o tom, že ten argument pro nezrušení, neposun voleb je skutečně pádný.

Jenom mi na začátek dovolte říci, že my jsme opravdu v tom Olomouckém a Moravskoslezském kraji byli, byli jsme i v těch nejzapadlejších vesnicích, kam jsme se dostávali opravdu jenom těžko - to má pan poslanec určitě pravdu. Hovořili jsme se starosty, hovořili jsme s tajemníky, včera jsme měli i jednání s panem hejtmanem Bělicou a samozřejmě i jemu jsme na oficiálním jednání sdělili, že volby budou konány. Byl jsem na krizovém štábu města Bohumín, města, které je momentálně bez elektriky, je vyplaveno. Seděl jsem vedle pana starosty a samozřejmě jsem se s ním bavil krom jiných problémů, jak obnovit elektřinu a podobně, o tom, zda umí zajistit volby v Bohumíně, zda jsou na to připraveni a podobně. Třeba v Bohumíně z 19 volebních okrsků všech 19 bude v provozu a podobně.

Ale chápu, že jsou i jiné obce, chápu, že jsou obce ještě postiženější, kde ten problém je. Sám jsem starostou byl a sám chápu, že ty priority těch daných starostů v těch obcích a vesnicích jsou skutečně jiné. Zajistit základní lidské potřeby svým obyvatelům a chápu, že z tohoto úhlu pohledu ty volby, samozřejmě dlouhodobě plánované volby, nepřicházejí v úplně nejvhodnějším termínu Takže to pochopení tady určitě je, ale já vás chci hned na začátek ujistit, než přijdu k těm konkrétním, velmi konkrétním krokům, že nejenom vláda, Ministerstvo vnitra, Hasičský záchranný sbor a jednotlivé kraje samozřejmě, jejich součinnost je velmi potřebná, udělají všechno pro to, aby v téhle těžké situaci pomohly zajistit průběh voleb, zvládnout to tak, aby volby proběhly regulérně, aby volby proběhly tak, aby se každý občan mohl ke svému volebnímu právu dostat.

Krajské a senátní volby se v pátek a v sobotu uskuteční. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP