Korektura


(11.20 hodin)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji, pane předsedo, a v tuto chvíli se dívám, nikdo další se nehlásí do rozpravy. Tak ji můžeme ukončit a pouštíme se tedy do podrobné rozpravy. Připomínám, že pozměňovací návrhy a tak dále, přednesené v podrobné musí být jako vždy odůvodněny.

Teď už to bylo... (Poznámky), Máte pravdu, teď už vlastně jsme ukončili podrobnou, vy jste tam předal návrh jasný, omlouvám se, takže v tuto chvíli se jenom ptám ještě tedy pana ministra, jestli má zájem vystoupit. Nemá, paní zpravodajka rovněž ne, takže v tuto chvíli já končím druhé čtení tohoto návrhu. Děkuji.

Můžeme se pustit do dalšího bodu. Bod číslo

 

40.
Návrh poslanců Vojtěcha Munzara, Josefa Bernarda, Michaela Kohajdy, Miloše Nového a Jakuba Michálka na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 589/1992 Sb., o pojistném na sociální zabezpečení a příspěvku na státní politiku zaměstnanosti, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 630/ - druhé čtení

A poprosím za navrhovatele pana poslance Munzara, aby se ujal slova.

 

Poslanec Vojtěch Munzar: Ano, děkuji za slovo, pane místopředsedo. Já jsem tento návrh podrobně zde představil v prvém čtení, projednali jsme ho i na dvou výborech, jak na garančním sociálním výboru, tak na rozpočtovém výboru, proto zůstanu velmi stručný a věcný na začátku.

Obsahem toho našeho návrhu je, aby osoby samostatně výdělečně činné na začátku podnikání nebo ti živnostníci, kteří pět let nepodnikali, měli mít možnost nehradit průběžné měsíční zálohy na sociální pojištění v prvních dvou letech podnikání, odložit si platbu a odvést povinnou platbu sociálního pojištění najednou až při zúčtování za celý kalendářní rok. Možnost hradit zálohy přitom samozřejmě zůstane zachována. Tím důvodem je, že začátek podnikání předpokládá dostatek naspořených vlastních finančních prostředků na rozjezd vlastní činnosti, vlastního podnikání, ale dnes i na povinné platby, aniž by v prvních měsících na ně živnostník vydělal.

Tuto jednu z mnohých překážek, která brání začátku podnikání, se tímto návrhem snažíme zmírnit. Tímto návrhem sledujeme dva cíle. Jak už jsem říkal, prvním cílem je pomoci v cash flow začínajících podnikatelů. Nějakou dobu trvá, než začínající podnikatel začne fakturovat, nějakou dobu trvá, než mu přijdou první peníze z vystavených faktur. My touto možností zavádíme princip platím, až vydělám. Je to možnost pro začínající podnikatele lépe řídit své vlastní finance. A tím druhým cílem a kouzlem toho návrhu je, že z nezaplacených záloh se nebude hradit penále. Dnes je to tak, že nezaplatíte-li povinnou zálohu, tak je vám penále vyměřeno a musíte žádat složitě odpuštění penále, a to s nejistým výsledkem. Náš návrh umožní, že i když bude začínající podnikatel hradit dobrovolně tyto zálohy, tak v případě, že na nějakou mu to nevyjde, nezaplatí ji, nebude za tu nezaplacenou zálohu uplatněno penále. Netýká se to ale té povinné platby, odvést ty své povinnosti na konci zúčtovacího období, tam to bude fungovat samozřejmě tak jako dnes.

Účinnost návrhu předpokládáme do 1. ledna 2025 (?) a od 1. ledna 2025, a těším se na následující diskusi. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Já děkuji a poprosím, aby se slova ujala zpravodaj výboru pro sociální politiku pan Michael Rataj, předtím ale ještě uvedu to, že jsme návrh v prvém čtení přikázali k projednání výboru právě pro sociální politiku jakožto výboru garančnímu, tisk byl přikázán rozpočtovému výboru a usnesení výboru vám bylo doručeno jako sněmovní tisky 630/2 a 3. Táži se, zda pan Michal Rataj zde je. Není, ale místo něj je zde paní poslankyně Bačíková, takže poprosím, jestli byste se ujala slova.

 

Poslankyně Jana Bačíková: Děkuji. My se teď zabýváme návrhem poslanců Vojtěcha Munzara, Josefa Bernarda, Michaela Kohajdy, Miloše Nového, Jakuba Michálka na vydání zákona, kterým se mění zákon číslo 589/1992 Sb., o pojistném na sociální zabezpečení a příspěvku na státní politiku zaměstnanosti, ve znění pozdějších předpisů, je to sněmovní tisk 630.

Tímto návrhem se zabýval výbor pro sociální politiku na své 52. schůzi dne 4. září tohoto roku a já si teď dovolím tedy přednést usnesení našeho sociálního výboru.

Po vystoupení zástupce skupiny předkladatelů Vojtěcha Munzara, zpravodajské zprávě poslance Michala Rataje a po rozpravě výbor pro sociální politiku Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR

I. doporučuje Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky, aby vyslovila souhlas s návrhem poslanců Vojtěcha Munzara, Josefa Bernarda, Michaela Kohajdy, Miloše Nového a Jakuba Michálka na vydání zákona, kterým se mění zákon číslo 589/1992 Sb., o pojistném na sociální zabezpečení a příspěvku na státní politiku zaměstnanosti, ve znění pozdějších předpisů;

iI. zmocňuje zpravodaje výboru, aby se stanoviskem výboru seznámil schůzi Poslanecké sněmovny a ve spolupráci s legislativním odborem Kanceláře Poslanecké sněmovny provedl příslušné legislativně technické úpravy.

Děkuju.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji, paní poslankyně, a nyní poprosím, aby se slova ujal zástupce za rozpočtový výbor, aby nás informoval o projednání návrhu ve výboru, (přednesl?) případné pozměňovací návrhy. Mám zde informace, že paní poslankyně Naiclerová zde není, takže v tuto chvíli poprosím buď tedy pana poslance Kuchaře, nebo paní... Návrh z pléna.) Takže je zde, ano? Tak prosím, máte slovo.

 

Poslanec Libor Turek: Děkuji za slovo, vážený pane místopředsedo. Dámy a pánové, dovolte mi, abych vás seznámil s usnesením rozpočtového výboru ze 48. schůze ze dne 4. září 2024 k návrhu poslanců Vojtěcha Munzara, Josefa Bernarda, Michaela Kohajdy, Miloše Nového a Jakuba Michálka na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 589/1992 Sb., o pojistném na sociální zabezpečení a příspěvku na státní politiku zaměstnanosti, ve znění pozdějších předpisů, sněmovní tisk 630,druhé čtení.

Po úvodním slově zástupce předkladatelů poslance Vojtěcha Munzara, zpravodajské zprávě poslankyně Hany Naiclerové a po rozpravě rozpočtový výbor Poslanecké sněmovny

I. doporučuje Poslanecké sněmovně, aby s návrhem poslanců Vojtěcha Munzara, Josefa Bernarda, Michaela Kohajdy, Miloše Nového a Jakuba Michálka na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 589/1992 Sb., o pojistném na sociální zabezpečení a příspěvku na státní politiku zaměstnanosti, ve znění pozdějších předpisů, sněmovní tisk 630, vyslovila, souhlas;

II. zmocňuje zpravodajku výboru, aby s tímto usnesením seznámila schůzi Poslanecké sněmovny.

Toť vše, děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Já děkuji. A nyní tedy otevírám obecnou rozpravu, do které se přihlásili - máme zde dva přihlášené poslance a s přednostním právem paní předsedkyně.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Dámy a pánové, pane poslanče.

Podpora podnikatelů v době, kdy česká ekonomika výrazně neroste a dlouhodobě stagnuje, je určitě dobrý nápad, o kterém se nebudeme přít. Vytváří samozřejmě nejen dodatečné finanční prostředky pro domácnosti a české občany, ale ve svém důsledku plní i státní kasu. Právě proto hnutí ANO vždy podporovalo podnikání a osoby samostatně výdělečně činné. Nikdy nešlo cestou zvyšování daní, ale právě cestou opačnou. Zjednodušili a zpřehlednili jsme systém, zavedli paušální daň pro ty nejmenší, vytvořili pobídky a snažili se motivovat občany ke zvýšené ekonomické aktivitě. Ostatně makroekonomická data z období, kdy jsme byli ve vládě, to dokazují.

Podmínkou skutečné pomoci podnikatelům a podnikání, aby měla svůj efekt, ovšem musí být, že je prováděna skutečně, tedy nikoliv jen naoko.

Dovolte mi proto znovu vyjádřit svou hlubokou pochybnost nad dnes projednávaným návrhem a jeho reálnými ambicemi jakémukoliv podnikateli v naší zemi opravdu systematicky pomoci. Vždyť co je podstatou tohoto zákona? Začínající OSVČ by nemusely platit zálohy na pojistné na sociální zabezpečení. Opakuji - pouze zálohy, to znamená, že jejich povinnost odvodu pojistného by se nesnížila ani o korunu, pouze by ho nově začínající podnikatel doplatil celé najednou až po uplynutí kalendářního roku. ***

 




Přihlásit/registrovat se do ISP