Korektura


(10.40 hodin)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Takže ještě jednou se tedy táži: Nikdo už nemá zájem vystoupit? Děkuji. V tom případě tedy končím rozpravu. Pane ministře, máte zájem vystoupit? Nemá. Pane zpravodaji, máte zájem vystoupit? Taky ne. Dobře, děkuji.

A protože zde v tuto chvíli máme návrh od pana poslance Maška na zamítnutí, jenom si upřesňuji, že tomu tak skutečně je, protože jsem převzal před chvílí řízení schůze, je... (Domlouvá se mimo mikrofon s poslanci z pléna. K řečnickému pultíku mezitím přistupuje poslanec Mašek.) Ano, pane poslanče?

 

Poslanec Jiří Mašek: Ten návrh by se ale řešil ve třetím čtení, jestli tomu rozumím dobře?

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Ano. To znamená, v tuto chvíli nebudeme hlasovat tento návrh. Já doufám, že procedurálně je to správně. Když tak ještě malinký moment. (Mimo mikrofon se domlouvá se zpravodajem.) Tak potvrdili jsme si to tady s kolegy. To znamená, v tuto chvíli hlasovat nemůžeme, protože to jde až do třetího čtení.

Takže já tímto zahajuji podrobnou rozpravu. Připomínám jako vždy, že pozměňovací i jiné návrhy přednesené v podrobné rozpravě musí být vždy odůvodněny. Nevidím nikoho, kdo by se hlásil do podrobné rozpravy, v tom případě končím. A opět se ptám pana ministra, jestli má zájem vystoupit? Nikoliv, pan zpravodaj? Nemá zájem. Tak v tuto chvíli můžeme ukončit druhé čtení tohoto návrhu a děkuji všem za spolupráci.

 

A jsme u dalšího bodu číslo

 

37.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 256/2004 Sb., o podnikání na kapitálovém trhu, ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony v souvislosti s podporou vyváženého zastoupení žen a mužů ve vedoucích orgánech některých emitentů
/sněmovní tisk 731/ - druhé čtení

Poprosím pana ministra pro evropské záležitosti pana Dvořáka, aby se ujala slova.

 

Ministr pro evropské záležitosti ČR Martin Dvořák: Dobré dopoledne. Vážený pane předsedající, vážené paní poslankyně, páni poslanci. Je pro mě ctí, že před vás mohu opět předstoupit a ve stručnosti uvést vládní návrh zákona, který byl právě citován. Představil jsem ho již v prvním čtení. Ten návrh představuje opravdu minimalistickou transpozici směrnice o zlepšení genderové vyváženosti mezi členy orgánů kotovaných společností. Tato minimalistická transpozice dopadá na šest společností, s kterými byla celá záležitost předem konzultována. Návrh prošel prvním čtením i garančním výborem.

Protože je to návrh minimalistický, i můj úvod je minimalistický. Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. A jenom připomínám, že jsme návrh v prvém čtení přikázali k projednání výboru pro sociální politiku jakožto garančnímu výboru, tisk byl přikázán i petičnímu výboru, usnesení výboru pro sociální politiku vám bylo doručeno jakožto sněmovní tisk 731/1 a petiční výbor usnesení dosud nedoručil.

Prosím, aby se slova ujala zpravodajka. Ale mám zde poznámku, že paní poslankyně Jílková bude nahrazena zpravodajem panem poslancem Vojtkem. Souhlasí? Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Viktor Vojtko: Tak dobré dopoledne, dámy a pánové. Dovolte mi, abych vás seznámil s usnesením výboru pro sociální politiku z 52. schůze ze dne 4. září 2024 k vládnímu návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 256/2004 Sb., o podnikání na kapitálovém trhu, ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony v souvislosti s podporou vyváženého zastoupení žen a mužů ve vedoucích orgánech některých emitentů, sněmovní tisk 731.

Po vystoupení ministra pro evropské záležitosti Martina Dvořáka, zástupce České národní banky, náměstka ředitele sekce regulace a mezinárodní spolupráce Martina Vojty, zpravodajské zprávě poslankyně Marie Jílkové a po rozpravě výbor pro sociální politiku Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky:

za prvé: doporučuje Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky, aby vyslovila souhlas s vládním návrhem zákona, kterým se mění zákon č. 256/2004 Sb., o podnikání na kapitálovém trhu, ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony v souvislosti s podporou vyváženého zastoupení žen a mužů ve vedoucích orgánech některých emitentů, sněmovní tisk 731.

Za druhé zmocňuje zpravodajku výboru, kterou dnes tady zastupuji já, aby s tímto stanoviskem seznámila schůzi Poslanecké sněmovny a ve spolupráci s legislativním odborem provedla příslušné legislativně technické úpravy. Děkuju za pozornost.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Já děkuji a nyní poprosím ještě zástupce petičního výboru, aby nás informoval o projednání ve výboru. Máme zde zástupce petičního výboru? Tak může prosím kdokoliv vystoupit z toho petičního výboru. Vidím tady pana poslance Jandu, stačí formálně, jenom abyste prostě... (Poslanec Janda se obrací k předsedajícímu a žádá ho o usnesení.) Já vám dám usnesení. (Předsedající Havlíček hledá v dokumentech a polohlasně komentuje.) Dívám se, že zde mám sociální, ještě momentík, možná zde bude i ten petiční. Mám zde sociální, ale teď mám tady vlastně poznámku, že petiční výbor usnesení dosud nedoručil. Stačí říct pouze, že (Pobavení v sále.) nebylo doručeno.

 

Poslanec Jakub Janda: Tak já jenom formálně, petiční výbor projednal, ale dosud nedoručil usnesení, takže se tak nejbližší době stane.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Já děkuji a tímto otevírám obecnou rozpravu, do které už se hlásí poslanci, a poprosím jako první paní poslankyni Bačíkovou. Poté vystoupí pan poslanec Hendrych a z místa se hlásí pan poslanec Feranec. Máte slovo.

 

Poslankyně Jana Bačíková: Vážený předsedající, kolegyně, kolegové. Já bych vám tady chtěla představit pozměňovací návrh, který jsem nahrála do systému pod číslem 4876, a to společně s kolegy Kaňkovým a Dlouhým. Cílem tohoto pozměňovacího návrhu je upravit přechodná ustanovení týkající se lhůt pro splnění povinnosti emitentů, a to tak, aby byly realističtější a odpovídaly běžnému harmonogramu jednání valných hromad emitentů.

Podle vládního návrhu by emitent musel do dvou měsíců od účinnosti zákona rozhodnout o cíli vyváženého zastoupení žen a mužů v orgánech společnosti. Tento požadavek však praxi může znamenat nutnost svolání mimořádné valné hromady, což považuji za nepřiměřený tlak na emitenty. Navrhuji proto prodloužit tuto lhůtu o šest měsíců, aby se to rozhodnutí mohlo uskutečnit na řádné valné hromadě akcionářů, která se vlastně koná vždy nejpozději do poloviny každého kalendářního roku.

Dále navrhuji prodloužit lhůtu pro přizpůsobení postupu a kritérií výběru členů vedoucích orgánů emitenta podle tohoto cíle z šesti měsíců na devět měsíců. Tímto krokem zajistíme, že emitenti budou mít dostatečný časový prostor pro úpravu svých interních postupů a vlastně i přijetí nezbytných opatření bez zbytečného spěchu, což určitě přispěje k lepší implementaci směrnice o genderové rovnosti ve vedoucích orgánech. Jsem přesvědčena, že tato změna poskytne eminentům opravdu potřebný časový rámec pro implementaci těchto požadavků.

Co se týká tohoto pozměňovacího zákona, vám děkuji za pozornost. Já se k němu určitě přihlásím i v obecné rozpravě. Ale já bych tedy měla možná k tomuto, nebo ne možná, ale určitě k tomuto zákonu ještě nějakou připomínku. Vlastně chtěla by se vrátit k podstatě. Pro naši českou legislativu jde o implementaci závazného dokumentu evropské směrnice 2022/2381.

V této směrnici se v čl. 13 přezkum předpokládá spíše utužení a rozvinutí této regulace. No, ale pokud je jedním ze strategických cílů strategické agendy nové komise Evropské unie odstraňování nadbytečných regulací, pak by měl být legitimní i přezkum této nově přijímané regulace a zvážení dalšího postupu. Pokud by takové vyhodnocení bylo za Českou republiku samostatně provedeno, a to samozřejmě i s ohledem na ekonomické a genderové a vlastně i jiné dopady, měla by být s výhledem vyhodnocení seznámena komise EU, zahájeno případně další projednání s ostatními členskými státy a návrhy dalšího postupu včetně možnosti zrušení této směrnice, pokud se samozřejmě ukáže, že je nadbytečná a neefektivní.***




Přihlásit/registrovat se do ISP