Korektura


(10.50 hodin)

 

Poslankyně Jana Bačíková: Já bych vás poprosila, začněme uvažovat o možných změnách současné evropské legislativy, zejména o těch, o nichž máme takové ty největší pochybnosti a které vlastně občas fatalisticky pokládáme za nezměnitelné. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. A poprosím dalšího řádně přihlášeného, a to je pan poslanec Hendrych. Je omluven, tak já ho mažu a z místa se hlásil pan poslanec Feranec. Jsme stále v obecné rozpravě. Prosím.

 

Poslanec Milan Feranec: Děkuji, pane předsedající. Vážení páni ministři, dámy a pánové, protože i ve druhém čtení se koná obecná rozprava, tak já bych si dovolil pár obecných poznámek k tomuto návrhu zákona. Pan ministr to tady vysvětlil. Já jenom, první úvaha zní, každý zákon, který se předkládá, by měl být na základě nějaké společenské poptávky, má plnit nějaký účel, to je smysl zákonů, společenská poptávka. Tak jenom si kladu otázku, jaký účel má plnit tento zákon? Chápu, je to transpozice směrnice, to je v pořádku. Ale vždycky bychom si měli to... Jakou společenskou problematiku řeší? A já chápu, že určitě je potřeba řešit v určitých věcech nerovnoměrné obměňování mužů a žen, to nepochybně je problém, který je potřeba řešit nepochybně v určitých věcech. Určitá malá propustnost pro ženy do vyšších funkcí, to chápu, to problém jako je. Ale ptám se, řeší to tento zákon?

Tento zákon řeší vlastně, jak by měly být rovnoměrně zastoupena obě pohlaví v orgánech kótovaných společností. Těch je myslím v Česku šest těch největších, ČEZ, Kofola a další, Komerční banka a tak dále. Takže skutečně nemyslím si, že ten zákon řeší nějaký společenský problém. A mimochodem jedna z těch firem je Kofola. Tak si myslíte, že Kofola poté, co ji vyplavilo hlavní závod v Krnově, pivovary v Hanušovicích, v Litovli, fakt teď řeší jako hlavní problém zastoupení představenstvo v dozorčích radách? To si myslím, že úplně tak neřeší. Takže za mě nevidím tu společenskou poptávku.

A navíc si myslím, že tak, jak to řeší ten zákon, to je trošku Potěmkinovská vesnice. Ne? Tak máme tady nějaký problém, tak to vyřešíme tím, že řekneme těm firmám, zvolte si cíl, kdy toho dosáhnete a dosáhnete 40 % nevýkonných členů orgánů a 33 % všech členů orgánů. A jasně pan ministr říkal, že to je minimální regulace, minimální transpozice, ale za mě i malá blbost je stále blbost. Že jsme rádi, že to není větší (směje se), ale stále je to blbost. Takže skutečně za mě je to víc Potěmkinova vesnice než řešení nějakého problému.

A mimochodem, když to předkládá vláda, tak jaké je genderové zastoupení ve vládě? Kolik je tam žen? (Potlesk poslance Maška.) Jedna, je to 5,5 %. A ještě jedna poznámka (směje se na poznámku z pléna) a ještě, to je pravda, víra (?) za 10, takže ano.

A ještě jedna poznámka. Ten zákon říká, že vlastně má být tam zastoupení 40 % znevýhodněného pohlaví. No, zatím vychází, že jsou dvě pohlaví. No jo, ale vývoj spěje kupředu, až budou tři, čtyři, no, to nebude matematicky možné, zajistit všem pohlavím. Ne? Třikrát čtyřicet už je 120 %. To nepůjde. To (je) jenom taková poznámka, jestli se nad tím někdo zamyslí.

Takže jak říkám, ten cíl to neplní, tu poptávku. Ale potom jsem přemýšlel vlastně, jaký je důvod k předložení zákona. A všichni mluvíme o tom, jak má Evropa problém ve srovnání s USA, s Čínou. Už tady dneska byla řečeno Draghiho zpráva, prostě Evropa zaostává, tempo hospodářského růstu, technologický rozvoj, počet startupů a tak dále a tak dále, to je reálný problém. A jaké řešení? Asi je na to řešení. Teď řeknu, soudruzi z EU vymysleli, že řešením bude genderová rovnost. Mně to připomíná scénku z toho filmu Černí baroni. A teď trošku parafrázuji to heslo. Převahu USA a Číny zvrátí náš gender houževnatý. Skutečně, my vyřešíme ty problémy Evropy tímto.

A mám... A chýlím se k závěru, mám dvě nebo mám poslední poznámku. A je v tom trošku symbolika. Pane ministře, není to nic osobního, ale mně přijde tento zákon stejně zbytečný, jak je zbytečná funkce, kterou zastáváte. Děkuji. (Potlesk z lavic poslanců ANO.)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. A táži se, jestli ještě někdo má zájem jít do obecné rozpravy? Ano? Jsme pořád v obecné.

 

Poslanec Jakub Janda: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Člověk se občas zmýlí. A já tady opět mluvím za petiční výbor, protože v té rychlosti jsem si neuvědomil název tady toho bodu. Takže beru zpět to, co jsem řekl. A petiční výbor se tímto bodem vůbec nezabýval, proto nemáte žádné usnesení, abych to uvedl na pravou míru. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Tak já děkuji, rozumím, a pokud se nikdo už nehlásí do obecné rozpravy, přece jenom ještě vidím pana poslance Nachera.

 

Poslanec Patrik Nacher: Děkuji. No, já jsem jenom chtěl říct, že já na podobné téma jako Milan Feranec si připravím nějaký příspěvek ve třetím čtení. Takže vám k tomu něco řeknu, protože to, co on tady řekl, je pravda. Je potřeba to dvakrát podtrhnout, protože mám pocit, že všechny tyhlety směry, teď je nebudu nálepkovat, aby pak tady pan ministr nevystoupil, nevynadal mi, tak jdou v zásadě jakoby proti sobě. On to tady popsal, že jedna vylučuje druhou s těmi kvótami. Takže já teď nebudu zdržovat, ale slibuju, že ve třetím čtení tady k tomuhletomu obšírněji vystoupím. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Táži se, či někdo ještě má zájem v obecné? Pokud nikdo, tak ji končím. Pane ministře, máte zájem vystoupit? Pane ministře? Nikoliv. Pan zpravodaj? Pane zpravodaji? Taky ne. Díky.

A můžeme se pustit do podrobné rozpravy. Opět připomínám, že pozměňovací a jiné návrhy musí být vždy odůvodněny. A vidím, že v podrobné rozpravě už je přihlášena paní poslankyně Bačíková. Máte slovo, připraví se pan poslanec Adamec.

 

Poslankyně Jana Bačíková: Tak děkuji za slovo. Kolegyně, kolegové, já jsem svůj pozměňovací návrh už podrobně představila v rozpravě. A nyní tedy ho vlastně teď jakoby načítám nebo... (nápověda z pléna) přihlašuji. Děkuji za ta slova (směje se). A je to dokument pod číslem 4876 a podávala jsem ho s kolegou Kaňkovským a Dlouhým. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Já děkuji mockrát a poprosím pana poslance Adamce.

 

Poslanec Ivan Adamec: Děkuji. Vážený pane místopředsedo, pane ministře, kolegyně, kolegové, já budu velmi stručný, já se přihlásím ke dvěma pozměňovacím návrhům, které jsou uvedeny jako sněmovní dokument 4878 a 4879. Ten dokument má samozřejmě odůvodnění, proč tak dělám.

Možná taková drobná poznámka na závěr mého vystoupení. Já si také nechám do třetího čtení nějaké povídání. Ale když se dívám na ten název Novela o podnikání na kapitolovém trhu, připadá mi to jako výsměch, to je novela o omezování podnikání na kapitálovém trhu. Řekněme si to na rovinu. A příště si o tom popovídáme víc. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Pan poslanec Havránek. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP