Korektura


(10.30 hodin)

 

Poslanec Ivan Adamec: Takže já jenom chci říct jednu věc. Padaly tady návrhy na zamítnutí tohohle návrhu zákona. Prosím vás, tenhle zákon není vůbec o EU ETS 2, protože tady je to vlastně o přerozdělení výnosů z emisních povolenek, z těch takzvaných jedniček. To, že brousíme do těch dvojek, to až tam způsobují ty pozměňovací návrhy jak kolegy Smetany, tak kolegy Krále, a o nich rozhodneme hlasováním, jak kdo to myslí. Ale ten původní zákon, který byl předložen tady přes pana ministra, ten o tom vůbec nehovoří, tak nevím, proč bychom ho tady měli zamítat. Ten je naopak potřebný, protože se musíme nějak vypořádat s tím problémem rozdělení toho výnosu. To přece chceme rozdělit, rozdělit ten výnos, chceme ty peníze. Tak zkusme se nad tím zamyslet opravdu - tahle debata mi připadá, že jsou volby v pátek a v sobotu a že prostě tady se předháníme, kdo jak bojuje proti Green Dealu a proti zeleným šílenstvím. Já to dělám permanentně a je mi úplně jedno, jestli jsou nějaké volby, nebo nejsou, ale pojďme to řešit racionálně. Fakt se cyklíme v kruhu. Nic nového už tady nevymyslíme a přestaňme si tady něco vyčítat a urážet se, protože to je naprosto zbytečné a neřeší to meritum věci, kterou je potřeba dneska udělat. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Aleš Juchelka: Já také děkuji. Na řadě je poslední faktická poznámka paní poslankyně Peštové a v tuto chvíli se přihlásil pan Bělor. Vydržte ještě, paní poslankyně, prosím a poté bude v obecné rozpravě paní poslankyně Renata Oulehlová. Prosím, máte slovo. Dvě minuty.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Dvě minuty. Děkuji za slovo, pane předsedající. Musím potvrdit slova pana poslance Adamce, prostřednictvím vás. Ano, řeší pouze EU ETS 1, EU ETS 2 tam není a dostalo se to tam pouze těmi pozměňovacími návrhy - jednou plná transpozice, podruhé částečná transpozice s tím, že tam jsou jenom ta měření.

Na pana ministra Kupku, prostřednictvím vás, já už to dopovím. Pane ministře, co se týče Euro 5, 6, 7 i ty před tím, to ve své podstatě mi spadalo do gesce. Takže já si myslím, že o tom vím docela dost. Když jsem to ta tady zmiňovala, tak jsem říkala, že pro mě by bylo vyjednání to, že by žádný Euro 7. Žádné. A já jsem se o to, když jsem na tom ministerstvu byla, tak jsme se o to snažili, aby to Euro 7 vůbec nebylo, aby nespatřilo světlo světa. Ale v každém případě v tom Euru 7 máte ta nesmyslná kontinuální měření, co se týče brzd, protože při brzdění samozřejmě vznikají emise, že ano, kontinuální měření pneumatik, protože když jedete, tak samozřejmě vytváříte emise tím, jak ta pneumatika jede. A takhle bych mohla pokračovat. Já vás tady z toho nechci zkoušet, ani učit. Vůbec to nemám ani v úmyslu. Mě akorát urazilo to, že mi řeknete, že si to mám jít nastudovat. Já už nevím, co bych měla lépe studovat, pane ministře! Nevím, co bych měla lépe studovat.

Říkám, za mě měli nechat Euro 6 a Euro 7 vůbec neměla spatřit světlo světla, když už jste tam odmávali ten konec v roce 2035 spalovacích aut! Tečka.

 

Místopředseda PSP Aleš Juchelka: Děkuji paní poslankyni za držení času. V tuto chvíli je na řadě s poslední faktickou pan poslanec Roman Bělor. Ano, vaše dvě minuty. Prosím.

 

Poslanec Roman Bělor: Děkuji za slovo, pane předsedající. Dámy a pánové, moje poznámka bude vskutku faktická. Tady se vlastně mluví o Evropské unii jako o nějakém ostrově bláznovství, zatímco zbytek světa je zcela racionální. Není tomu tak. Chci pouze říci, že třeba Velká Británie i po vystoupení z Evropské unie má poměrně velmi ambiciózní vlastní Green Deal, v mnoha směrech ambicióznější, než jsou ty plány Evropské unie. A nezapomeňme také na to, že ve Spojených státech po covidu se spustily akcelerační programy, které se snaží stabilizovat inflaci a urychlit rozvoj hospodářství, a ty také v sobě mají některé prvky Green Dealu velmi podobné tomu, co má Evropská unie. Takže to je moje faktická poznámka. Nejsme nějakým ostrovem bláznovství, i ve světě se tím mnohé státy, rozhodně ne naivní, což Američané a Britové určitě nejsou, zabývají poměrně důsledně. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Aleš Juchelka: Já taktéž děkuji. My se vracíme tímto do obecné rozpravy, do které je přihlášena paní kolegyně Renata Oulehlová. Prosím.

 

Poslankyně Renata Oulehlová: Dobrý den, vážené kolegyně, vážení kolegové. Jsem z Karlovarského kraje, konkrétně ze Sokolova a ráda bych vám řekla ten svůj úhel pohledu, to, jak to, jak to vidím já.

První zmínka o těžbě uhlí v našem regionu je z roku 1760. Za ty dlouhé roky jsme v našem regionu vytěžili mnoho tun uhlí - vlastně tun, prostě mnoho uhlí a zásobovali jsme teplem, elektrickou energií převážnou část nejen našeho regionu, ale České republiky. Jsme bohužel regionem, který je nyní docela těžce zkoušen, protože se propadáme společně s Ústeckým krajem nejvíc z regionů České republiky. Jsou to fakta, která dohledáte úplně všude, jak na tom jsme.

A proč vám tohle všechno říkám? Já vám to říkám proto, že na nás je nejlépe vidět, jaké to je, když se Green Deal uplatňuje vlastně v praxi. Všichni chceme žít ve zdravém prostředí, to je určitě jasné. Já si pamatuju jako malá holka, jak jsme měli spálené stromy, jak to bylo všechno těžké, jak když napadl sníh, tak byl do hodiny černý. Ale po roce 1989 se to začalo měnit. Jsme regionem zeleným, ten sníh černý není. Udělalo se mnoho ekologických opatření a naše příroda i život v ní se začal lepšit. Pak však přišla Unie s tím zeleným údělem, s Green Dealem a my jsme se zase začali propadat.

Já jsem jako tehdejší starostka zažila mnoho věcí, kdy přijela i Evropská komise, přijelo mnoho zástupců, přijeli se podívat. Naslibovali hory doly a zatím tedy kromě Just Transition fondu, který se k nám dostal, a musím říct, že abychom se jako Karlovarský kraj vůbec dostali do těch strukturálně postižených regionů, tak jsme museli vynaložit obrovské úsilí, a to úsilí jsme vynakládali i s těžaři.

Já jsem bohužel i zažila jako starostka to, kdy se muselo propouštět prvních 700 lidí. Tehdejší šéf Sokolovské uhelné, který - nebo Sokolovská uhelná vždycky se snažila vracet všechno regionu. Podporovali všemožné projekty, starali se o zdravotnictví, o sociální věci a Sokolovská uhelná také neměla problém s tím, aby ekologizovala. Ale jak víme všichni, musí to být řízený proces. Nemůžeme najednou všechno vypnout, když nemáme náhradu. Občasné zdroje, tak já jim říkám, protože u nás opravdu svítí sluníčko minimálně, a vzhledem k tomu, že jsme v chráněné - nebo většina části je chráněná krajinná oblast, tak nemáme ani moc ty vrtule, které, je to můj subjektivní názor, ale které hyzdí krajinu. Říkám, je to můj subjektivní názor.

Ale chtěla bych vám říct, že jsem byla i u toho, když se propouštělo prvních 700 lidí, a byl to velký otřes pro náš region. A v tu dobu tragicky zahynul pan František Štěpánek, protože hrůza z toho, že musí propustit lidi, a strach o ten region byl obrovský. A já jsem v ten den, kdy odešel, napsala k jeho nekrologu, že Evropa si kope vlastní hrob a ještě chce, abychom tleskali. A po čtyřech letech tato věta je pro mě čím dál tím silnější a chci vám jenom v dobrém říct, že ta zkušenost Karlovarského a Ústeckého kraje je opravdu těžká, a chci, abychom se vyvarovali dalšího propadu naší krásné země. Braňme prosím to, aby se lidem kvůli nějaké ideologii neprodražoval život, aby se tady dalo opravdu hezky žít. O to vás moc prosím a děkuji. (Potlesk poslanců hnutí ANO 2011.)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Dě a všechny vás zdravím. Vyměnili jsme si nyní řízení schůze a dívám se, nikoho zde v tuhle chvíli již nevidím, kdo by se hlásil do rozpravy, ani s faktickou. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP