Korektura


(17.30 hodin)

 

Poslanec Radek Vondráček: Já doufám, že ano. Ale jenom upozorňuju na to, že skutečně ten úřad získá obrovskou novou kompetenci a jak je dobrým zvykem v České republice, když někomu dáte nějakou kompetenci, tak si to pojme po svém a bude si přisvojovat stále více a více těch kompetencí, a je to potom otázka narušení či nenarušení svobodné soutěže politických stran, tak, jak je vlastně nadefinována v našich ústavních předpisech.

Předpokládám, že k této části zákona bude největší debata. Každý to cítíme jinak, my všichni asi cítíme, že ty kampaně v poslední době jsou čím dál vyostřenější a hrubější a každý normální člověk má tendenci se tomu nějak postavit a něco s tím dělat. Jenom si nejsem jistý, že když tu kompetenci dáte úřadu a ten úřad potom dá nějakou pokutu, tak tam je potom možný i soudní přezkum a tak jestli se tady potom po několika letech dojde k závěru, že pokuta byla nebo nebyla udělena, jestli to nějak pomůže v té volební kampani, jestli bychom neměli jít spíš jinou cestou, že by existovala možnost a autorita, jak v reálném čase v rámci té volební kampaně takovýmto nečestným a nepravdivým a urážlivým volebním kampaním zabránit, třeba nějakou formou příkazu nepokračování v této činnosti. To je věc, o které teď budeme debatovat.

Já doufám, že ve druhém čtení, nebo i v tomto čtení od svých kolegů uslyším nějaké rozumné připomínky, protože když se nad tím zamyslíte, tak ono je to sice vysoce politické, jak jsem to už dneska říkal u těch voleb, ale v podstatě nadstranické. Může se to týkat nás všech, takže si hlavně neříkejme, že jedni jsou ti hodní a ti druzí jsou ti špatní. Ono se to potom může kdykoliv otočit. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Pane zpravodaji, já si taky kladu otázku, co z toho byla zpravodajská zpráva a co už příspěvek do rozpravy.

Dobře, já otevírám obecnou rozpravu a s přednostním právem uděluji slovo panu předsedovi Radimu Fialovi. Prosím.

 

Poslanec Radim Fiala: Tak děkuji za slovo. Já, aniž bych věděl, že Radek Vondráček se s něčím takovým přihlásí, tak jsem se chtěl přihlásit taky. Považuju toto ustanovení za ještě gumovější než gumové a já to, co tady Radek Vondráček načal, tak já dopovím až do konce.

Samozřejmě úřad, ten, kdo to bude pokutovat a rozhodovat, když teda pominu pana Foltýna, který to rozhodovat naštěstí nebude, který má jednu jedinou pravdu, černobílý svět, tak to bude rozhodovat Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran. Tak se, milí kolegové a kolegyně, na ten úřad podívejme. Tento úřad vznikl proti Babišovi a Okamurovi, aby nemohli do těch kampaní dávat víc peněz než mají strany pětikoalice. To je za prvé. Za druhé, samozřejmě, když tento úřad vznikl, tak do jeho vedení se nanominovali bývalí poslanci pětikoalice. To znamená, že dnes ten úřad vede bývalý poslanec ODS a ve vedení toho úřadu jsou bývalí poslanci pětikoalice.

A já se tedy ptám, pane kolego Vondráčku, prostřednictvím předsedajícího, myslíte si, že tento úřad bude pokutovat někoho z pětikoalice za ty billboardy, které byly proti vašemu předsedovi, nebo za věci, které budou proti SPD? Já se prostě obávám, že ne. A proto souhlasím s tím, že toto ustanovení je gumovější než gumové a bude se využívat samozřejmě v rámci politického soupeření soubojů a bude se využívat tak, aby vedlo k tomu, že pětikoalice bude mít v něčem náskok. Možná si myslíte, že jenom tak fabuluju a říkám něco, co tak být nemusí, ale já vám řeknu, jak to na tomto úřadu chodí. Hnutí SPD podle § 106 se zeptalo tohoto úřadu, které politické strany byly v tomto volebním období kontrolovány. Víte, které nebyly kontrolovány? Nebyli to Piráti a hnutí STAN. Nebyly vůbec kontrolovány.

My platíme pokuty za to, když si někdo, koho neznáme, vyvěsí na plot nějakou alegorii, o které ani nevíme, která vede k SPD a my ji nemáme v seznamu nefinančního plnění, tak za to platíme pokuty a máme to hned na 100.  Ale hnutí STAN a Piráti vůbec nebyli kontrolováni.

Můžeme se domnívat, že možná proto, že by museli vysvětlovat ty peníze z Kypru, které používali na svou volební kampaň.

Tak takto funguje Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran, a proto ta činnost mě nenaplňuje důvěrou v to, že toto ustanovení nebude, jak jsem již řekl, gumovější než gumové a nebude využíváno k politickému soupeření hlavně pěti koaličních stran vůči opozici.

Já vím, že tady můžu dávat návrhy na zamítnutí, na vrácení k dopracování, ale vím, že to k ničemu nepovede, protože stoosmička je stoosmička, politický souboj a soupeření je soupeření. A vládní koalice si to stejně prohlasuje.

Ale nicméně mám aspoň dobré svědomí v tom, že jsem tady vystoupil a řekl jsem, jak to v životě chodí. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji. Ptám se, zda někdo další se ještě hlásí do obecné rozpravy. Žádnou přihlášku nevidím. Pan zpravodaj, prosím.

 

Poslanec Radek Vondráček: Děkuji. Já jenom tedy, abych stručně reagoval na kritiku, ano, to, co jsem četl, to byla zpravodajská zpráva, to, co jsem pak komentoval, už jsem si asi měl nechat do svého příspěvku do obecné rozpravy. Nechal jsem se unést. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuju, pane zpravodaji. Vzhledem k tomu, že nevidím žádnou další přihlášku do obecné rozpravy, tak obecnou rozpravu končím. Ptám se pana ministra a pana zpravodaje, zda chcete závěrečné slovo? Není tomu tak. Pan zpravodaj, prosím.

 

Poslanec Radek Vondráček: Tedy už velice stručně. Já budu rád, když tomuto zákonu opravdu budete věnovat zvýšenou pozornost. Ono se zdá, že to tady prošlošlo hladce, v podstatě bez jakékoliv diskuze, ale když se tomu nebudete věnovat a pak se vám tam něco nebude líbit, tak pocítíte dopady na svou vlastní kůži poměrně brzy.

Tak jenom bych chtěl apelovat na to, aby proběhla řádná diskuze a abychom využili toho, že tento zákon sem doputoval, bude otevřen, a abychom se snažili co nejlépe upravit ta pravidla volebních kampaní a zamysleli se nad tím postihováním. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji. Nyní se tedy budeme zabývat návrhem na přikázání výborům k projednání a nejprve rozhodneme o přikázání garančnímu výboru. Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání ústavněprávnímu výboru jako výboru garančnímu. Já se ptám, zda máte návrh na jiný garanční výbor. Není tomu tak.

V tom případě já zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro, aby předložený návrh byl přikázán k projednání ústavněprávnímu výboru jako výboru garančnímu, ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Je to hlasování s pořadovým číslem 118, přihlášeno je 126 poslankyň a poslanců, pro 103, proti nikdo.

Já konstatuji, že tento návrh byl přikázán k projednání ústavněprávnímu výboru, organizační výbor nenavrhl přikázat tento návrh dalšímu výboru. Ptám se, zda je zde návrh na přikázání dalšímu výboru. Žádný takový návrh nevidím, v tom případě není o čem hlasovat.

Já vám děkuji a končím projednávání tohoto tisku.

Já otevírám další bod dnešního jednání a tím je

 

62.
Vládní návrh zákona, kterým se mění volební a některé další zákony v souvislosti s přijetím zákona o volebních kampaních
/sněmovní tisk 779/ - prvé čtení

Z pověření vlády předložený návrh uvede i v tomto případě pan ministr Martin Dvořák. Prosím. ***

 

 




Přihlásit/registrovat se do ISP