Korektura


(17.10 hodin)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: V obecné rozpravě nepadl návrh na vrácení navrhovateli, ale padl návrh na zamítnutí od pana poslance Kettnera. Ten budeme hlasovat jako první. Počet poslankyň a poslanců v sále se ustálil.

A já zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro návrh na zamítnutí, ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Je to hlasování s pořadovým číslem 109, přihlášeno je 128 poslankyň a poslanců, pro 11, proti 107. Tento návrh byl zamítnut.

 

Nyní se tedy budeme zabývat návrhem na přikázání výborům k projednání. Nejprve rozhodneme o přikázání garančnímu výboru.

 

Předsedkyně Poslanecké sněmovny svým rozhodnutím navrhla přikázat předložený návrh k projednání výboru pro bezpečnost jako výboru garančnímu. Ptám se, zda má (někdo) návrh na přikázání jinému výboru jako garančnímu? Nevidím takový návrh, v tom případě přistoupíme k hlasování.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro, aby předložený návrh byl přikázán k projednání výboru pro bezpečnost jako garančnímu výboru, ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Je to hlasování s pořadovým číslem 110, přihlášeno je 128 poslankyň a poslanců, pro 126, proti nikdo. Konstatuji, že tento návrh byl přikázán k projednání výboru pro bezpečnost jako garančnímu výboru.

 

Organizační výbor navrhl přikázat tento návrh hospodářskému výboru jako dalšímu výboru a v rozpravě pan poslanec Králíček navrhl přikázat tento tisk výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj. Ptám se, zda je zde návrh na přikázání ještě jiným výborům? Prosím, pan poslanec Novák.

 

Poslanec Marek Novák: Vzhledem k té proběhlé rozpravě a tomu sporu dodavatelský řetězec a podobně, určitě navrhuji ústavně-právní výbor a vzhledem k tomu, že se to týká také infrastruktury zdravotnické, tak navrhuji i zdravotní výbor.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Poznamenal jsem si. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Josef Flek: Děkuju, pane předsedající. Jelikož se to týká hlavně bezpečnosti a obrany, tak bych chtěl tento bod zařadit i na výbor pro obranu. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Ptám se, zda je zde ještě nějaký další návrh přikázání jinému výboru? Takový návrh nevidím, v tom případě přistoupím k hlasování.

 

Nejprve tedy, tak jak navrhl organizační výbor, tak nejprve dám hlasovat o tom, abychom tento tisk přikázali hospodářskému výboru.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro, ať zmáčkne tlačítka, zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Hlasování s pořadovým číslem 111, přihlášeno je 128 poslankyň a poslanců, pro 123, proti 1. Konstatuji, že s návrhem byl vysloven souhlas.

 

Jako další je návrh pana poslance Králíčka - výbor pro veřejnou správu a regionální rozvoj.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro, ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Hlasování s pořadovým číslem 112, přihlášeno je 127 poslankyň a poslanců, pro 61, proti 6. S návrhem nebyl vysloven souhlas.

 

Jako další je ústavně-právní výbor.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro přikázání tomuto výboru, ať zmáčkne tlačítka a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování s pořadovým číslem 113, přihlášeno je 128 poslankyň a poslanců, pro 57, proti 20. S návrhem nebyl vysloven souhlas.

 

Jako další je zde návrh přikázání zdravotnickému výboru.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro, ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Hlasování s pořadovým číslem 114, přihlášeno je 128 poslankyň a poslanců, pro 59, proti 14. S návrhem nebyl vysloven souhlas.

 

A jako poslední je zde návrh přikázat výboru pro obranu.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro tento návrh, ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Hlasování s pořadovým číslem 115, přihlášeno je 128 poslankyň a poslanců, pro 82, proti 3. S tímto návrhem byl vysloven souhlas.

 

Já tedy konstatuji, že dále tento návrh byl přikázán jednak hospodářskému výboru a potom výboru pro obranu k projednání. Vzhledem k tomu, že žádné další návrhy nezazněly, není o čem hlasovat, já končím projednávání tohoto bodu.

 

A otevírám další bod, a tím je

 

51.
Vládní návrh zákona, kterým se mění některé zákony v souvislosti s přijetím zákona o kybernetické bezpečnosti
/sněmovní tisk 760/ - prvé čtení

Z pověření vlády i v tomto případě přednese tento tisk pan ministr Martin Baxa. Prosím, abyste se ujal slova, pane ministře.

 

Ministr kultury ČR Martin Baxa: Děkuji za slovo. Vážený pane místopředsedo, já jsem u předchozího sněmovního tisku velmi podrobně odůvodnil jak meritorně ten samotný sněmovní tisk, tak jsem avizoval, že vzhledem k tomu, o jak komplexní se jedná úpravu, tak bude znamenat změnu řady a řady právních norem, tak to je ten změnový návrh, který je tady teď předložen. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuju, pane ministře, a ptám se, respektive žádám zpravodaje pana poslance Petra Letochu, aby se ujal slova. Prosím.

 

Poslanec Petr Letocha: Děkuji, pane předsedající. Současně s návrhem zákona o kybernetické bezpečnosti je předkládán i tento návrh zákona, kterým se mění některé zákony v souvislosti s přijetím zákona o kybernetické bezpečnosti.

Tímto návrhem se mění řada dalších zákonů, kterých se přijetí nového zákona o kybernetické bezpečnosti dotýká. Je proto potřeba provést řadu technických změn, po jejichž přijetí se dotčené zákony nové úpravě přizpůsobí.

Největších změn dozná zákon o elektronických komunikacích či zákon o poštovních službách. Pokud jde o navrhovanou změnu zákona o elektronických komunikacích, v případě jejího neprovedení by podnikatelům, kteří zajišťují veřejnou komunikační síť nebo poskytují veřejně dostupnou službu elektronických komunikacích, při kybernetických bezpečnostních incidentech vznikala duplicitní povinnost spolupracovat jak s Národním úřadem pro kybernetickou a informační bezpečnost, tak také s Českým telekomunikačním úřadem, respektive by museli hlásit stejné informace zároveň na obě tato místa. Obdobně je tomu také v případě provozovatelů poštovních služeb podle zákona o poštovních službách. Takový právní stav by nutně vedl ke zbytečnému nárůstu administrativy na straně uvedených podnikatelů a ke zvýšení nákladů spojených právě s administrativními úkony.

Návrh doporučuji ke schválení a projednávání výboru pro bezpečnost. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji. Otevírám obecnou rozpravu a eviduji první přihlášku - pan poslanec Robert Králíček. Prosím.

 

Poslanec Robert Králíček: Vážený pane předsedající, pane ministře, kolegyně, kolegové, já nevím, fakt nerozumím tomu, když se tu snaží člověk bavit konstruktivně, tak vy z toho stejně uděláte politiku. Pan zpravodaj si lupne a prostě to do toho výboru pro veřejnou správu nedá, protože to navrhl opoziční poslanec. OK, je to vaše rozhodnutí a já se těším na spolupráci ve druhém čtení.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji a ptám se, zda někdo další se hlásí do obecné rozpravy? Žádnou přihlášku nevidím, v tom případě končím obecnou rozpravu. Ptám se pana navrhovatele, pana zpravodaje, zda chcete závěrečné slovo? Není o něj zájem. Děkuji.

Nyní se tedy budeme zabývat návrhem na přikázání výborům k projednání. Nejprve rozhodneme o přikázání garančnímu výboru. Předsedkyně Poslanecké sněmovny svým rozhodnutím navrhla přikázat předložený návrh k projednání výboru pro bezpečnost jako garančnímu výboru. A já se ptám, zda zde existuje, nebo je jiný návrh přikázání jinému výboru jako garančnímu? Žádný takový návrh nevidím, v tom případě přistoupíme k hlasování.

 

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo souhlasí s tím, aby předložený návrh byl přikázán k projednání výboru pro bezpečnost jako garančnímu výboru. Kdo je proti tomuto návrhu?

Hlasování s pořadovým číslem 116, přihlášeno je 126 poslankyň a poslanců, pro 108, proti nikdo. Konstatuji, že tento návrh byl přikázán výboru pro bezpečnost jako garančnímu výboru.

 

Organizační výbor navrhl přikázat tento návrh hospodářskému výboru jako dalšímu výboru k projednání. Ptám se, zda jsou zde další návrhy k projednání v jiných výborech? ***




Přihlásit/registrovat se do ISP