Korektura


(17.00 hodin)

 

Poslanec Václav Král: Tak já navážu asi na oba předřečníky, protože když si vezmeme, že ten úřad kolegy Adamce potom začne jednoho dne vyrábět i elektřinu a bude agregován s dalšími tisíci výrobci z fotovoltaiky do jednoho výrobního bloku, tak v rámci komunitní energetiky by pak měl splňovat stejná kritéria, jako je ta velká, řekněme, energetická infrastruktura. A souhlasím s kolegou Adamcem, že je to problém o vymezení pole působnosti toho zákona a tomu bychom se měli věnovat. Koneckonců probírali jsme to opakovaně i na Komisi pro dohled nad NÚKIBem a musím říct, že v tom zákoně to úplně jako nečtu. Tak abychom se potom nedivili tomu, protože všichni víme, odkud pocházejí komponenty pro komunitní energetiku, to jsou ty fotovoltaické panely, baterie a tak dále, že jednoho dne prostě můžeme se dostat do problémů. Tak to bychom si tady skutečně měli říct.

A pak souhlasím i s kolegou Králíčkem v tom smyslu, že bychom jedním dechem při tomto zákoně se měli zamýšlet i nad nějakou definicí kritické infrastruktury, protože ne všechno, co se na první pohled jeví, že je kritickou infrastrukturou, tak dle zákona prostě je tomu přímo naopak. Takže skutečně je potřeba široce projednat tenhle zákon a tak, jak se sem dostal do Sněmovny, tak to není úplně optimální a měli bychom se tomu věnovat. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, přeje pěkné odpoledne. Vyměnili jsme se v řízení schůze. Pokračujeme v obecné rozpravě další faktickou poznámkou, a tu má pan poslanec Petr Letocha. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Petr Letocha: Děkuji. Já už jenom velice krátce. Možná že to opravdu bude politické rozhodnutí, protože kolega Králíček tady zmínil, kdo bude těm obcím pomáhat. Kdo to tady bude zajišťovat, když to samotné obce neumí? My je nutíme k dovednosti, které tam prostě nebudou. A já se ptám, budeme tedy na kyberbezpečnost našich municipalit z tohoto důvodu rezignovat? To, že je v současné chvíli ta kyberbezpečnost na každé obci diametrálně odlišná, ještě neznamená, že bychom neměli my všichni zákonodárci trvat na tom, aby úplně základní minimum kybernetické bezpečnosti i na těch municipalitách bylo.

A jak jsem zmínil, nemyslím si, že by to měl být plný úvazek, nebo snad možná až jako nějaký částečný úvazek. Jsou to všechno věci, které nejsou až tak složité. Ano, jistě to nějakým způsobem zaměstná na určitou chvíli, ale myslím si, že to je čas, že ta investice toho času, který dá každá obec do své kybernetické bezpečnosti, je důležitá, a myslím si, že věnovat bychom se tomu měli.

To je můj poslední vstup do této debaty, ať dále nezdržuju. Děkuju za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji. Je zde další faktická poznámka, pan poslanec Robert Králíček. Prosím.

 

Poslanec Robert Králíček: Já nevím, vy mi podsouváte něco, co jsem neřekl. já jsem neřekl, že máme na něco rezignovat, ale když schvaluju zákon, tak přece bych měl jako zákonodárce vědět, jak ho naplnit. A jestliže rozšiřuju nějaké povinnosti na malé, střední firmy, malé obce, střední obce, kraje, tak přece musím vědět, jak to naplnit. Přece nedám zákon jenom proto, aby jako že byl, a kdo ho teda naplní? Tak vy mi říkáte, vy mi podsouváte, že říkáme, že na to máme rezignovat. Ne! Já kdybych vaší rétorikou, tak řeknu, já vás teda vyzývám jako vládního poslance, abyste zajistil dostatek kapacit, aby ty obce je měly. Prostě ta realita je taková, že ty odborníky nemá soukromá sféra, natož státní. Tak pokud připravuju zákon, tak bych v rámci toho zákona měl diskutovat s odbornou veřejností, jestli jsme schopni nějakým způsobem to zajistit. Ať už to bude za pomocí soukromého sektoru, či bez něj, nebo nějakou službu, nebo něčím takovým. Já jenom na to upozorňuju, aby to tady prostě nezapadlo. Řekla to kolegyně Knechtová, jistě to potvrdí i někteří možná starostové z vládní koalice. To přece není politická věc, to je prostě fakt.

Nám chybí odborníci. Vždyť koneckonců Ivan Bartoš chtěl ajťákům na městech přece přidávat. My jsme s kolegou Stržínkem, Navrátilem dávali pozměňovací návrh, aby ajťáci mohli dostávat 100 procent odměn. Prostě ty věci nemáme. A jestliže tady chceme dát zákon, který dává pokuty i těm městům a obcím, a poměrně vysoké, tak já jenom říkám, že bysme v první řadě měli všichni zajistit, aby jim to někdo mohl procesovat. To bylo jediné, co jsem řekl. Tak mi nepodsouvejte věci, který jsem neřekl.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Nepodsouvejte je mým prostřednictvím. Děkuji. Tak poprosím další faktické poznámky. Nejprve pan poslanec Marek Novák, potom paní poslankyně Lenka Knechtová. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Marek Novák: Děkuji za slovo. Já na pana zpravodaje Letochu. Ono to totiž asi mělo směřovat spíš ke mně, ty obce, protože jsem je tady zmiňoval. Ale je to jednoduché, pokud by se v připomínkovém řízení dostatečně řešila připomínka Svazu měst a obcí, tak se tady o tom nebavíme, my jenom říkáme to, co připomínkoval Svaz měst a obcí. A vy se divíte, že to tady zmiňujeme, protože té připomínce se prostě nikdo dostatečně nevěnoval. To je celé.

No a druhá věc o těch úřednících. Prosím vás, pane kolego, nevím, kde všude jste se věnoval bezpečnosti. Ale zapomeňte na to, že jakýmkoliv zákonem vyřešíte problém mezi klávesnicí a židlí. To nevyřešíte.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Tak já vám děkuji. I v tomto případě požádám, aby dle jednacího řádu se poslanci oslovovali prostřednictvím předsedajícího. (Poslanec Novák z místa: Omlouvám se.) V pořádku. Jen jsem to připomněl. Tak paní poslankyně Lenka Knechtová, faktická poznámka. Prosím.

 

Poslankyně Lenka Knechtová: Vážený pane předsedající, děkuji za slovo. Já bych chtěla znovu upozornit na tu rozpočtovou odpovědnost, protože my prostě ty finanční prostředky bychom si měli počítat v okamžiku, kdy zavádíme tyto nové postupy. Protože potom nám obce, a starostové v našich poslaneckých kancelářích argumentují s tím, že jenom přidáváme práce a bohužel na to nenavazujeme ty finanční prostředky. Takže já bych se také přimlouvala, aby se těm podnětům Svazu měst a obcí věnovala pozornost. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: A já vám také děkuji. Ptám se, zda někdo další se hlásí do obecné rozpravy. Nikoho dalšího nevidím s přihláškou, v tom případě končím obecnou rozpravu a ptám se na závěrečná slova? Pan předkladatel? Prosím, pane ministře.

 

Ministr kultury ČR Martin Baxa: Děkuji za slovo, vážený pane místopředsedo, milé kolegyně, milí kolegové, já bezpochyby budu panu premiérovi tlumočit to, jakým způsobem tady ta debata běžela, jenom chci ujistit poslankyně a poslance o tom, že na vládě se tomuto tématu věnovala řekl bych velmi intenzivní pozornost, včetně některých těch aspektů, o kterých tady hovořili poslanci stran opozice i poslanci stran vládní koalice.

Ten návrh je podle našeho názoru velmi důležitý, bezpochyby je tady mnoho témat, o kterých můžeme detailně hovořit. Který se týká finančních nákladů, personálních nákladů, toho, kolika úředníků by se měl dotýkat a zda zajistit to financování, stejně tak počtů toho, kterých subjektů se to dotýká. Nad tím vším bezpochyby stojí velký národní a státní zájem, který v současné době znamená ochrana před kybernetickými útoky.

Měl-li bych s někým odborně polemizovat, tak bezpochyby bych odborně polemizoval s panem kolegou Kettnerem, který tady přednesl, bych řekl, velice expresivní, ale hluboce mylné předpoklady o tom, co tento zákon obsahuje. Předpokládám, že pak na výborech jiné expertky a jiní experti budou hovořit o třeba nějakých technických či dalších parametrech tohoto zákona se všemi těmi z vás, kteří tady přednesli svůj návrh. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji, pane ministře. Ptám se pana zpravodaje. prosím, vaše závěrečné slovo..

 

Poslanec Petr Letocha: Děkuji. Já chci jenom říct, že v prvním čtení proběhl návrh na zamítnutí zákona a zároveň návrh na přikázání do výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj a hospodářského výboru. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji. Než přistoupíme k hlasování, ještě přečtu omluvy. Na celý jednací den ze zdravotních důvodů se omlouvá pan poslanec Ondřej Benešík, od 16 hodin z pracovních důvodů se omlouvá pan poslanec Tomáš Helebrant, od 15 do 15.45 z pracovních důvodů se omlouvá pan poslanec Jan Kuchař, na celý jednací den ze zdravotních důvodů paní poslankyně Vladimíra Lesenská a na celý jednací den z pracovních důvodů pan poslanec Petr Sadovský.

Tak závěrečná slova zazněla a eviduji žádost o vaše odhlášení. Já vás odhlásím a požádám vás, abyste se přihlásili svými kartami. ***

 




Přihlásit/registrovat se do ISP