Korektura


(12.40 hodin)

 

Poslankyně Berenika Peštová: To, co se na něj všechno hrne, tak má opravdu naloženo dost. Když si vezmete, co všechno musely investovat do BREFů, BATů a dalších a dalších investic, které právě spočívaly v tom, aby snižovaly ty emise, tak nevidím jediný rozumný důvod, proč by průmysl měl posílat kontinuálně nebo online tyto kontinuální měření. Takže jsem tam načetla pozměňovací návrh, který toto měření, nebo respektive tento přenos dat ruší.

Jenom na vás bude, jestli s tím souhlasíte, nebo nesouhlasíte, ale myslím si, že jsem to vyargumentovala tak, že je to zcela pochopitelné, když to okolní státy nemají, nic nám to nenařizuje, nikdo to po nás nechce, tak proč zatěžovat ten průmysl ještě víc? Takže já vám děkuji za pozornost.(Potlesk poslanců hnutí ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji pěkně. A to byla jediná přihláška do obecné rozpravy. Opět vnímám, zda je zájem vystoupení v obecné rozpravě? Není, tudíž obecnou rozpravu končím.

Pro pořádek se táži zájem o závěrečná slova není. A nyní tedy zahajuji rozpravu podrobnou. Já vnímám paní poslankyni, ale ta se hlásí z místa. Čili nejprve, co se přihlásili písemně. A to je pan poslanec Jan Hofman.

Připomínám ještě, že pozměňovací a jiné návrhy přednesené v podrobné rozpravě musí být vždy odůvodněny. A prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Jan Hofmann: Já vám děkuji za slovo. Dobré odpoledne, dámy a pánové. Dovolte mi, abych se přihlásil ke čtyřem pozměňovacím návrhům.

Ten první má číslo 4885 a je předkládán s kolegy Janem Burešem a Vítkem Vomáčkou. Navrhuje ponechat možnost uplatnění úspor CO2 prostřednictvím těžby až do 1. 1. 2026, kdy má vejít v platnost směrnice RED III. Dřívější omezení uplatnění úspor z těžby by znamenalo dřívější promítnutí zdražení do ceny paliv. Je nutné zmínit, že 26 zemí EU ještě RED III neimplementuje, a my bychom tak byli mezi prvními.

Další pozměňovací návrh má číslo 4889. Je předkládán s kolegy Janem Burešem a Vítkem Vomáčkou. A navrhuje ponechat bio výjimku pro státní hmotné rezervy uváděné do volného daňového oběhu na území České republiky při jejich obměně v rozsahu současné úpravy. Původně navrhovaná úprava výjimky by se promítla negativními ekonomickými dopady.

Další pozměňovací návrh je s číslem 4890. To je ten pozměňovací návrh, který zde zmínila paní kolegyně Peštová. Je předkládaný s kolegou Janem Burešem, upravuje podíl vyspělých biopaliv v rámci legislativy o ochraně ovzduší. Návrh se soustředí na zvýšení maximálního podílu energie z vyspělých biopaliv kategorie 9B v dopravě, a to z 1,7 na 2,4 %. Hlavním cílem je umožnit distributorům paliv, aby efektivnější plnění klimatických požadavků RED III, které vyžadují vyšší podíl obnovitelných zdrojů v dopravě, do roku 2030. Já jen dodám, že Nizozemsko tento limit má 10 % a oblíbené Maďarsko má 4 %.

Další pozměňovací návrh, to je ten čtvrtý s číslem 4901, který předkládám pouze sám, kde časté změny výše poplatků budou vytvářet administrativní zátěž na straně poplatníků poplatků i vyměřujících orgánů. S ohledem na předvídatelnost podnikatelského prostředí by mělo ke změnám výše poplatků docházet až při nárůstu úhrného indexu spotřebitelských cen o 10 %. Poplatky se tak nebudou zvyšovat každé dva roky, ale až po delší době, přibližně čtyři až pět let. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Jako další je přihlášen pan poslanec Václav Král a poté z místa paní poslankyně Peštová. Prosím.

 

Poslanec Václav Král: Dobrý den, dámy a pánové. Také nebudu zdržovat, chtěl bych se přihlásit ke svému pozměňovacímu návrhu, který je nahrán v systému pod číslem 4899. Je tam dostatečně zdůvodněný, týká se rozšíření výjimky z kontinuálního ohlašování výsledků měření emisí na všechny plynové zdroje. Vláda tuto výjimku předjímala u plynových kotlů.

My jsme přesvědčeni o tom, že u těchto zdrojů, které spalují zemní plyn, nehrozí nějaká zásadní změna parametrů, tudíž si dovolujeme navrhnout rozšíření té výjimky i na motory a plynové turbíny, které sehrají jednu z důležitých rolí při transformacích naší energetiky. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji pěkně. A nyní paní poslankyně Berenika Peštová.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Já děkuji. Tak za prvé se chci přihlásit k tomu pozměňovacího návrhu, který jsem zde odůvodnila, který je v systému pod číslem 4902. A ještě bych k té těžbě pana kolegy, to mohu doplnit, čl. 6 ruší směrnice Rady EU 2015/652 s účinností od 1. ledna 2025. Takže to, co vy teďko tady požadujete tam vrátit zpátky, se ruší. To znamená, že ten váš pozměňovací návrh už je dávno překonán tím, že je to zrušeno, takže započítávání už nelze, jo? Takže potom se domluvíme a zrušíme to oba. Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Tímto se vyčerpala podrobná rozprava, už se do ní nikdo nehlásí, já jí proto končím. Pro pořádek se táži, zda je zájem o závěrečná slova? A vítám zde pana ministra Hladíka. Máte zájem o závěrečné slovo? Nikoliv. To znamená, že já končím druhé čtení tohoto návrhu a děkuji panu ministrovi a panu zpravodaji a končím projednávání tohoto bodu.

A nyní je to otázka trošku organizační, protože bod 22 byl přerušen do přítomnosti pana ministra, zda se k němu vracíme nyní. Tudíž já otevírám bod dvacátý druhý, který byl přerušen do přítomnosti pana ministra Hladíka a byl přerušen v okamžiku, kdy jsme byli ještě v uvádění daného bodu.

 

22.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 383/2012 Sb., o podmínkách obchodování s povolenkami na emise skleníkových plynů, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 697/ - druhé čtení

A já poprosím, aby se slova ujal pan zpravodaj, kterým je pro druhé čtení, pan poslanec Smetana. Prosím, informujte nás o projednávání návrhu ve výboru a o odůvodnění případných pozměňovacích návrhů.

 

Poslanec Karel Smetana: Krásné poledne. Já tady zastupuju teda kolegu Davida Šimka. A dovolte, abych vás seznámil s usnesením výboru pro životní prostředí z 33. schůze k vládnímu návrhu zákona, kterým se mění zákon 383/2012, o podmínkách obchodování s povolenkami na emise skleníkových plynů, ve znění pozdějších předpisů, sněmovní tisk 697.

Po úvodním slovu ministra životního prostředí Petra Hladíka, zpravodajské zprávě poslance Davida Šimka a po rozpravě výbor pro životní prostředí Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky: za prvé doporučuje Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky, aby navrhla zákon schválit ve znění přijatých pozměňovacích návrhů.

Tady se rovněž odkážu na sněmovní tisk číslo 697/2, pokud k tomu nebudou námitky. Nevidím.

Za druhé pověřuje předsedkyni výboru, aby toto usnesení předložila předsedkyni Poslanecké sněmovny.

Za třetí zmocňuje zpravodaje výboru, aby na schůzi Poslanecké sněmovny podal zprávu o výsledcích projednávání tohoto návrhu zákona na schůzi výboru pro životní prostředí.

A za čtvrté zmocňuje zpravodaje výboru, aby ve spolupráci s Legislativním odborem Kanceláře Poslanecké sněmovny provedl příslušné legislativně technické úpravy.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Já děkuji. A nyní požádám paní zpravodajku hospodářského výboru, paní poslankyni Bereniku Peštovou, aby nás taktéž informovala o projednání návrhu ve výboru a případné pozměňovací návrhy odůvodnila. Prosím.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Já děkuji za slovo, paní předsedající. Dovolte mi vás seznámit s usnesením hospodářského výboru Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky.

Takže hospodářský výbor Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky po vyslechnutí úvodního výkladu vrchního ředitele sekce ochrany klimatu Ministerstva životního prostředí Petra Holuba, zpravodajské zprávy poslankyně Bereniky Peštové a po obecné a podrobné rozpravě za

I. Doporučuje Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky projednat a schválit sněmovní tisk 697, ve znění předloženého vládního návrhu zákona.

II. Zmocňuje zpravodajku výboru, aby ve spolupráci s navrhovatelem a Legislativním odborem Kanceláře Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky provedl v návrhu zákona legislativně technické úpravy, které nemají dopad na věcný obsah navrhovaného zákona.

III. Pověřuje zpravodajku výboru, aby na schůzi Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky pronesla zprávu o výsledcích projednávání tohoto návrhu zákona v hospodářském výboru.

IV. Pověřuje předsedu výboru, aby předložil toto usnesení předsedkyni Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky. Děkuji. ***

 




Přihlásit/registrovat se do ISP