Korektura


(12.50 hodin)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji pěkně. Otevírám obecnou rozpravu, do které je přihlášený pan poslanec Jiří Kobza. Prosím.

 

Poslanec Jiří Kobza: Děkuji, paní předsedající. Dámy a pánové, krásné poledne. Já bych se rád vrátil ke svému původnímu návrhu na zamítnutí tohoto zákona. Protože tak jak je stavěn obchod s emisními povolenkami, tak je to vlastně nástroj, který veškerý život našich lidí prodraží, protože se promítne úplně do všeho. Na druhou stranu plány Evropské komise na snižování počtu evropských emisí na trhu, jejich souhlas, aby v podstatě s nimi bylo spekulováno, aby s nimi bylo obchodováno jako s cennými papíry, si myslím, že to je do nebe volající zločin. A proto si myslím, že takový zákon by neměl v naší společnosti mít místo. Dávám tedy návrh na zamítnutí. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Návrh eviduji pro třetí čtení. Další přihlášenou je paní poslankyně Berenika Peštová, poté pan poslanec Richard Brabec. Prosím, paní poslankyně.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Děkuji za slovo, paní předsedající. Já jsem si možná ještě něco nechala na stole, takže se ještě potom přihlásím. V každém případě tato směrnice, která je zde transponována do českého právního řádu, je transponovaná pouze z poloviny. Ta druhá polovina té transpozice není provedená. Samozřejmě pan ministr říkal, že si počká, nebo že bude sledovat, jakým způsobem se bude vyvíjet trh s palivem a podobně. Tam není čas na čekání.

Rozumím tomu, že to tam dát nechtějí. Rozumím tomu, že to, co si odhlasovali, a odhlasovali to krásně 25. 4. 2023, to jde za touto vládou, za touto vládou to jde, kdy si odhlasovali ty emisní povolenky EU ETS II, tak teď se toho zalekli, protože se blíží volby a voliči by jim to asi nechali... Nebo voliči by jim to sečetli. V každém případě věděli, že musejí něco udělat, tak udělali alespoň to, že tam dali monitoring.

Nevím, jestli kolegové jsou v detailu této směrnice, ale v každém případě tato směrnice říká, že od 1. 1. 2025 ty regulované subjekty, které budou muset platit emisní povolenky EU ETS II, v roce 2027 se to spouští a od roku 2028 to jede na ostrý provoz, takže 2027 už bude prodej těch emisních povolenek EU ETS II, tak ty regulované subjekty musí dva roky monitorovat, kolik vlastně těch emisí je vypouštěno do ovzduší - EU ETS II. Bavíme se tady o benzínu, naftě, plynu, uhlí, stavebnictví atd.

Od 1. 1. 2025 Ministerstvo životního prostředí je povinno dát povolení k provozu jednotlivým subjektům, které budou regulovány. Součástí povolení jsou i vyřazené emisní povolenky, které budou postupně vyřazovány od toho roku, ono už se začíná v roce 2025, protože tam je redukční faktor, takže v roce 2027 už to bude minus nějakých 16, 17 % a budeme pokračovat dál. Ale součástí toho povolení provozu je právě i to vyřazení emisních povolenek, které není součástí transpozice směrnice. Takže to je jeden faktor, který mě docela zajímá, jak provozovatelé budou nebo jednotlivé regulované subjekty budou pracovat dál. Samozřejmě to, že tam hrozí sankce za neprovedení transpozice, to teď asi je vis maior, to si možná řekneme dál v diskusi. Ale v každém případě to je jedna věc, kterou musí Ministerstvo životního prostředí udělat.

Jelikož to tam nebylo dáno řádným legislativním procesem, to znamená, nešlo to do vnitřního připomínkového, do mezirezortního... To, co se vás tady vždycky snažím učit, protože ty postupy znám velice dobře, procházela jsem jimi. Takže to nešlo ani přes Legislativní radu vlády, ani to nešlo přes ty komise, ani přes tu komisi kompatibility, která by vám řekla, jestli to je, nebo není v souladu s evropskou směrnicí. Tak teď vlastně vaříme z vody.

Byly načteny dva pozměňovací návrhy. Jak jsem řekla, ten jeden je ten měkčí, i když to taky není transpoziční, ale měkčí, to znamená, že tam dáme pouze ten monitoring, a druhý pozměňovací návrh, který tam načetl můj ctěný kolega poslanec Král, prostřednictvím paní předsedající, tak ten je ta úplná transpozice směrnice. Ten prostě řekl, že chce, aby bylo předvídatelné prostředí. Rozumím tomu. Ten prostě řekl, dobře, schválili jsme si to, tak pojďme si to tam dát. Ne? Proč teď najednou děláme mrtvé brouky a strkáme hlavu do písku, že jsme nic takového neudělali? Udělali jsme to. Schválili jsme si to. Připravili jsme si to. Schválili jsme si to. Odsouhlasili jsme si to. A teď si to tam musíme do toho zákona dát. To je ta politická odpovědnost, kterou byste všichni měli mít. Tak si máte rozmyslet, pro co zvedáte tu ruku. Takže jste si to schválili.

A on ty koule měl, prostřednictvím paní předsedající, a dal to tam. A teď začal ten kolotoč. Teď začal ten kolotoč, kdy ve své podstatě vlastní ho začali žrát zaživa, protože si dovolil tam dát něco, co si odsouhlasili, ne? A jelikož to nešlo řádným procesem, tak nemáme studie dopadů. Ale ony nejsou už ani na začátku, nebyly. Když ta směrnice vznikala, ta EU ETS II - už za nás se o ní diskutovalo, už za nás se o ní diskutovalo - pan ministr kýve hlavou. Já s tím souhlasím. (Ministr reaguje z místa.) Ale řeklo se jasně, že dokud členské státy nebudou mít studie dopadů na jednotlivé členské státy, ne, že uděláme globálně jednu, ne, každý ten členský stát bude mít studii dopadů, aby bylo jednoznačně řečeno, že to neovlivní negativně průmysl, domácnosti a prostě všechny ty sektory, do kterých se to bude promítat, tak to nesmí ovlivnit tak, že se dostanou do tvrdých minusů, když to řeknu. A dokud ty studie dopadů nebudou, tak se nic takového přijímat nebude. Takže se to přijmulo bez těch studií dopadů. A teď s hrůzou zjišťujeme, co všechno nám to přinese.

Pan ministr, nebo respektive důvodová zpráva vlastně říká, neříká, protože žádná není, ta je jen k pozměňovacím návrhům, takže studie dopadů nemáme. Ale my jsme nelenili a udělali jsme - hospodářský výbor, společně s našimi podvýbory - jsme udělali seminář a přizvali jsme všechny segmenty, kterých se to bude týkat. A samozřejmě tam byla velká diskuse ohledně toho, kolik bude stát ta emisní povolenka, protože ta fikce, že emisní povolenka bude stát míň jak 45 eur, je směšná, to je směšná, protože sama komise - já si musím asi potom pro tu směrnici - sama komise počítá s tím, že ta emisní povolenka, když bude stát 45 eur, tak vypustí na trh 20 000 000 emisních povolenek, aby uchladila trh. Další odstavec vám říká v té směrnici, že když bude emisní povolenka dvojnásobek, to znamená 90 eur, tak vypustí 50 000 000 emisních povolenek. Děkuji ti. (Poslanec Brabec řečnici přinesl zmiňovanou směrnici.) A když bude trojnásobek, tak už jsme na 135 eur, tak vypustí 150 000 000 emisních povolenek.

Ale další, co v té směrnici je, tak říká, že vypustit takhle ty emisní povolenky, to udělá jenom jednou. Jestliže bude naplněna dikce jednoho nebo druhého nebo třetího, to znamená, že ta emisní povolenka bude mít tu hodnotu, tak může vypustit znovu až za rok. Takže když neuchladíme trh, tak až za rok můžeme vypustit další. Samozřejmě potom další odstavec tam říká, že dají dohromady v Evropské komisi komisi, která bude zkoumat ten trh, jestli náhodou by nemohli vypustit ty emisní povolenky dřív než za ten rok, tak třeba za půl roku. Takže zase si chytré hlavy sednou a budou zkoumat, jestli ten trh je uchlazen, nebo není uchlazen, a na základě toho vypustí další emisní povolenky. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP