Korektura


(11.40 hodin)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Ano, děkuji. Nikoho dalšího zatím nevidím se hlásit do obecné rozpravy, pokud tomu tak je, tak končím obecnou rozpravu. Je zájem o závěrečné slovo? Nikoliv. Protože nebyla podána námitka, nyní rozhodneme podle § 90 odst. 5 o pokračování projednávání tohoto návrhu. Přednesu návrh usnesení. "Poslanecká sněmovna souhlasí s pokračováním jednání o sněmovním tisku 670 tak, aby s ním mohl být vysloven souhlas již v prvém čtení."

Zahájila jsem hlasování, ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? V hlasování číslo 71 přihlášeno 133 přítomných, 111 pro, nikdo proti. Návrh byl schválen.

A proto zahajuji podrobnou rozpravu. Do ní nevidím nikoho přihlášeného, končím podrobnou rozpravu. Ptám se, zda je tento tentokrát zájem o závěrečné slovo? Ani tentokrát ne, proto přikročíme k hlasování o návrhu usnesení, které teď přednesu. "Poslanecká sněmovna dává souhlas k ratifikaci změn příloh 2, 8 a 9 Basilejské úmluvy o kontrole pohybu nebezpečných odpadů přes hranice států a jejich zneškodňování, přijatých v Ženevě dne 10. května 2019.

Zahájila jsem hlasování, ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

V hlasování číslo 72 je přihlášeno 133 přítomných, pro 11,1 proti nikdo. Konstatuji, že s návrhem usnesení byl vysloven souhlas a projednávání tímto končí.

Končím projednávání bodu 165. Děkuji panu ministrovi a doufám, že je připraven zastoupit pana ministra Hladíka někdo další. Tak je to pan ministr Lipavský. Takže otevírám bod číslo

 

166.
Vládní návrh, kterým se předkládají Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky k vyslovení souhlasu s ratifikací změny přílohy III a nová příloha VII Rotterdamské úmluvy o postupu předchozího souhlasu pro určité nebezpečné chemické látky a pesticidy v mezinárodním obchodu, přijaté v Ženevě dne 10. května 2019
/sněmovní tisk 671/ - prvé čtení podle § 90 odst. 2

Opět upozorňuji, že je navrženo, abychom s tímto vládním návrhem vyslovili souhlas již prvém čtení. A prosím tedy, aby se za ministra životního prostředí ujal slova zastupující pan ministr zahraničních věcí Jan Lipavský. Prosím, máte slovo.

 

Ministr zahraničních věcí ČR Jan Lipavský: Vážená paní předsedkyně, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, na devátém zasedání konference smluvních stran Rotterdamské úmluvy, které se konalo v květnu 2019 v Ženevě, přijalo rozhodnutí o zařazení dvou následujících nebezpečných chemických látek do přílohy číslo III Úmluvy. Jsou to průmyslově chemické látky hexabromcyklododekan a forat (?). Zařazením těchto látek do přílohy III se na ně bude vztahovat postup předchozího souhlasu, na jehož základě všechny smluvní strany rozhodnou, zda či za jakých podmínek s dovozem látky do své země souhlasí. Zařazením těchto dvou nebezpečných chemických látek do přílohy III Úmluvy je v souladu s pozicí Evropské unie danou rozhodnutím Rady Evropské unie, kterou Česko podpořilo. Zařazení látek nebude mít na Česko prakticky dopad a změny, které s tím souvisí, jsou spíše administrativní povahy.

Kromě změny přílohy číslo III přijaly smluvní strany rovněž novou přílohu VII, kterou se stanoví postupy a mechanismy pro dodržování Rotterdamské úmluvy, na jejím základě se zřizuje výbor pro dodržování úmluvy, jehož úkolem je projednávat podání smluvních stran týkající se plnění povinností vyplývající z Rotterdamské úmluvy a přijaté změny přílohy III a nová příloha VII pomohou zlepšit ochranu životního prostředí a lidského zdraví. Mimoto dojde i ke zlepšení implementace úmluvy. Z těchto důvodů je proto důležité, aby Česko změny přílohy III a novou přílohu VII přijalo. Úmluva je prezidentské kategorie, tedy aby změny přílohy III a nová příloha VII se staly součástí právního řádu České republiky, je k tomu zapotřebí souhlasu Parlamentu České republiky a následně ratifikace prezidentem republiky.

Materiál byl předložen k projednání a vyslovení souhlasu ratfikací Parlamentu České republiky již v roce 2020. Senát Parlamentu České republiky vyjádřil souhlas s ratifikací usnesením číslo 384 dne 30. dubna 2020 a v Poslanecké sněmovně České republiky tento materiál nicméně do jejího volebního období, do do konce 2021 projednán nebyl, a proto se nyní předkládá k novému projednání v návaznosti na nové volební období Poslanecké sněmovny. Děkuji za pozornost.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Já vám také děkuji, pane ministře. Prosím, aby se slova nyní ujal zpravodaj pro prvé čtení, poslanec Hayato Okamura. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Hayato Okamura: Vážená paní předsedkyně, dámy a pánové, já už jenom krátce shrnu to, co řekl pan ministr Lipavský. Smyslem Rotterdamské úmluvy z roku 1998 přijaté v České republice v roce 2004 je kontrola nebezpečných chemických látek mezinárodním obchodu, konkrétněji běží v podstatě mimo jiné také o to, že je zapotřebí souhlas daného státu s dovozem takové nebezpečné látky. A jak řekl i pan ministr, je navržena dvojí změna. Jednak změna přílohy III, kde se do dlouhého seznamu, v současnosti po přijetí této změny půjde už o 52 látek, doplňují dvě látky. První s velmi dlouhým a složitým názvem hexabromcyklododekan a druhá je forát. (?)

A za druhé se přidává úplně nová příloha číslo VII, kterou se zavádí postupy a mechanismy pro dodržování této Rotterdamské úmluvy ještě nějakým takovým hladším a přísnějším způsobem, a k tomu účelu se zřizuje výbor pro dodržování úmluvy.

Děkuji vám za pozornost.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Děkuji. Nyní tedy otevírám obecnou rozpravu, do ní nevidím a - vidím pana poslance Kubíka mám opět přihlášeného z místa. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Jan Kubík: Takže ještě jednou dobrý den. Stejně jako v předchozím případě jedná se o čistě technické úpravy této úmluvy, proto stanovisko hnutí ANO je kladné. Tento tisk podpoříme a podpoříme i, aby byl schválen v prvním čtení.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Děkuji vám. Nikdo další v obecné rozpravě již přihlášen není, obecnou rozpravu končím. Je zájem o závěrečná slova? Pane ministře a pane zpravodaji? Nikoliv. Protože nebyla podána námitka, nyní musíme rozhodnout podle § 90 odst. 5 o pokračování projednávání tohoto návrhu. Přednesu návrh usnesení. "Poslanecká sněmovna souhlasí s pokračováním jednání o sněmovním tisku 671 tak, aby s ním mohl být vysloven souhlas již v prvém čtení."

Zahájila jsem hlasování, ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

V hlasování číslo 73 je přihlášeno 134 přítomných, pro 115, proti nikdo. Návrh usnesení byl tedy schválen, proto zahajuji podrobnou rozpravu.

Do ní nemám nikoho přihlášeného, podrobnou rozpravu tedy končím. Předpokládám, že opět není zájem o závěrečná slova, a proto přikročíme k hlasování o návrhu usnesení. Přednesu návrh usnesení. "Poslanecká sněmovna dává souhlas k ratifikaci změn přílohy III a nové přílohy VII Rotterdamské úmluvy o postupu předchozího souhlasu pro určité nebezpečné chemické látky a pesticidy v mezinárodním obchodu přijatých v Ženevě dne 10. května 2019."

Zahájila jsem hlasování, ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

V hlasování číslo 74 této schůze je přihlášeno 134 přítomných, pro 106, proti nikdo. Konstatuji, že s návrhem usnesení byl vysloven souhlas a projednávání bodu 166 tímto končí. Děkuji panu ministrovi i panu zpravodajovi.

V mezičase došly omluvy. Pan poslanec Metnar Lubomír se omlouvá od 12 do 13 hodin z pracovních důvodů, pan ministr Rakušan bere zpět svou omluvu od 16 do 17 hodin z pracovních důvodů, ale omlouvá se od 16 hodin z pracovních důvodů.

Nyní přistoupíme k projednávání bodu číslo

 

167.
Vládní návrh, kterým se předkládají Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky k vyslovení souhlasu s přístupem České republiky Stanovy Mezinárodního centra pro registraci seriálových publikací
/sněmovní tisk 684/ - prvé čtení

Předložený návrh uvede za ministra školství Mikuláše Beka pan ministr Dvořák. Prosím, máte slovo. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP