Korektura


(11.30 hodin)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nyní začínám projednávání bodu 163, kterým je

 

163.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení souhlasu s ratifikací Pokročilá rámcová dohoda mezi Evropskou unií a jejími členskými státy na jedné straně a Chilskou republikou na straně druhé podepsaná dne 13. 12. 2023 v Bruselu
/sněmovní tisk 687/ - druhé čtení

Prosím, aby se slova ujal ministr zahraničních věcí Jan Lipavský. Prosím.

 

Ministr zahraničních věcí ČR Jan Lipavský: Vážená paní předsedkyně, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, námi předkládaná rámcová dohoda mezi Evropskou unií a Chile posílí dlouhodobé partnerství Evropské unie s důležitým a obdobně smýšlejícím partnerem v oblasti Jižní Ameriky, přispěje k ekonomické odolnosti obou stran a podpoří společná řešení současných globálních výzev.

Chile je první zemí v regionu Latinské Ameriky a Karibiku, která s Evropskou unií podepsala tuto dohodu nové generace. Jednání o této dohodě byla zahájena v roce 2017 a skončila dojednáním textu v prosinci 2002 během českého předsednictví v Radě Evropské unie. Evropa má v chilské zahraniční politice privilegované postavení. Pro Evropskou unii je Chile partner blízký svými pozicemi, je to typicky země spřátelená, která téměř ve všem hlasuje i v souladu s Evropou. A platí, že Evropská unie je největším obchodním partnerem Chile po Číně a Spojených státech amerických.

Po schválení dohody Evropským parlamentem v únoru 2024 a ratifikaci Kongresem Chile začne být okamžitě prozatímně prováděna obchodní část dohody, což přispěje k posílení obchodní výměny mezi zeměmi Evropské unie a Chile, a prozatímní dohoda zaměřená především na liberalizaci obchodu pozbude platnosti, jakmile po ratifikaci všemi členskými státy vstoupí v platnost pokročilá rámcová dohoda. Přibližně 99,9 %, vývozu Evropské unie bude osvobozeno od cel, což by mělo výrazně zvýšit objem vývozu z Evropské unie do Chile.

A já si dovolím ještě doplnit, že právě v letošním roce si Česko připomíná 100 let od navázání diplomatických styků s Chile, a bude hezkým gestem, pokud tyto vztahy potvrdíme i dokončením ratifikačního procesu. Děkuji za pozornost.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Já vám také děkuji, pane ministře. Nyní prosím zpravodaje zahraničního výboru, kterým je pan poslanec Jiří Horák zastupující pana zpravodaje Ondřeje Benešíka, který je omluven, aby odůvodnil usnesení výboru, které bylo doručeno jako sněmovní tisk 687/1.

 

Poslanec Jiří Horák: Děkuji za slovo a dovolte mi, abych vám přednesl usnesení zahraničního výboru z 30. schůze ze dne 6. června 2024. Po odůvodnění státního tajemníka Ministerstva zahraničních věcí Radka Rubeše, zpravodajské zprávě poslance Ondřeje Benešíka po rozpravě zahraniční výbor:

I. doporučuje Poslanecké sněmovně přijmout následující usnesení: Poslanecká sněmovna PČR dává souhlas k ratifikaci pokročilé rámcové dohody mezi Evropskou unií a jejími členskými státy na jedné straně a Chilskou republikou na druhé, podepsané v Bruselu 13. 12. 2023;

II. pověřuje místopředsedu výboru, aby toto usnesení předložil předsedkyni Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky;

III. zmocňuje zpravodaje výboru, aby na schůzi Poslanecké sněmovny podal zprávu o výsledcích projednávání tohoto vládního návrhu.

Děkuji za pozornost.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Já vám také děkuji. Otevírám rozpravu, do níž nemám žádného přihlášeného, rozpravu tedy končím. Nyní se táži na závěrečná slova. Pane ministře, máte zájem o závěrečné slovo? (Ne.) Ani pan zpravodaj, předpokládám. Přikročíme proto k hlasování o navrženém usnesení.

Kdo souhlasí s návrhem usnesení, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je pro? Kdo je proti?

V hlasování 70 je přihlášeno 134 přítomných, pro 110, proti nikdo. Návrh byl přijat a s návrhem usnesení byl vysloven souhlas.

Já děkuji panu ministrovi i panu zpravodajovi a končím projednávání bodu číslo 163.

Nyní tedy přikročíme k bodu

 

165.
Vládní návrh, kterým se předkládají Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky k vyslovení souhlasu s ratifikací změny příloh II, VIII a IX Basilejské úmluvy o kontrole pohybu nebezpečných odpadů přes hranice států a jejich zneškodňování, přijaté v Ženevě dne 10. května 2019
/sněmovní tisk 670/ - prvé čtení podle § 90 odst. 2

Upozorňuji, že je navrženo, abychom s tímto vládním návrhem vyslovili souhlas již v prvém čtení. Z pověření vlády předložený návrh má uvést ministr životního prostředí, kterého zde nevidím, proto se zeptám, jestli některý z přítomných ministrů - pane ministře Jurečko, nejste domluven s panem ministrem o předložení? Jste. Výborně. Pan ministr Jurečka tedy zastoupí pana ministra Hladíka a já ho teď prosím, aby se ujal slova.

 

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí ČR Marian Jurečka: Děkuji. Vážená paní místopředsedkyně, kolegyně, kolegové, už skoro dobré poledne. Já si dovolím tady uvést vládní návrh, kterým se předkládají Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky k vyslovení souhlasu s ratifikací změny přílohy II, VIII a IX Basilejské úmluvy o kontrole pohybu nebezpečných odpadů přes hranice států jejich zneškodňování, přijaté v Ženevě 10. května.

Tento návrh se týká přijetí těchto změn o pohybu nebezpečných odpadů. Basilejská úmluva o kontrole pohybu nebezpečných odpadů přes hranice států a jejich zneškodňování byla sjednána 22. března 1989. Cíl a obsah změn, které jsou uvedeny v těchto přílohách, tak ty byly přijaty na 14. zasedání konference smluvních stran. Bylo rozhodnuto o zahrnutí nových položek pro odpady plastů, to příloh II, VIII a IX úmluvy. Dosud byl pro odpady plastů určen pouze jeden kód v příloze IX úmluvy. Tento kód byl nahrazen novým kódem a současně byly zavedeny nové kódy v přílohách VIII a II úmluvy. Odpady plastů jsou nyní zahrnuty ve třech kategoriích úmluvy - v kategorii nebezpečných odpadů, kategorii ne nebezpečných odpadů a kategorii odpadů vyžadujících zvláštní pozornost. Účelem těchto změn je přispět k lepší kontrole vývozu odpadů plastů, předcházení vývozu odpadu plastu do zemí, které nemají odpovídající infrastrukturu pro nakládání s odpady, přispět k environmentálně šetrnému nakládání s odpady plastů, snížit rizika úniku odpadu plastů do životního prostředí a předcházení globálního environmentálního problému s plasty v mořích.

To je asi to nejpodstatnější v tomto materiálu. Děkuji za pozornost.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Já vám také děkuji. Nyní prosím, aby se slova ujal zpravodaj pro prvé čtení, poslanec Jiří Kobza.

 

Poslanec Jiří Kobza: Děkuji, paní předsedající. Dámy a pánové, dobrý den. Děkuji panu ministrovi za představení tohoto sněmovního tisku, kdy účelem, jak bylo řečeno, navrhovaných změn je přispět k lepší kontrole vývozu odpadu plastů a kontrole vývozu plastů do zemí, které nemají legislativu a ani kapacitu k jejich ekologické likvidaci.

Tato úmluva má z hlediska vnitřního vnitrostátního práva charakter prezidentské smlouvy. K jejímu přijetí je tedy potřebný souhlas Parlamentu ČR s ratifikací a ratifikace prezidenta. Takže s ohledem na charakter změn Basilejské smlouvy a jejich reálnou a docela akutní opodstatněnost, která směřuje ke skutečně velmi potřebné ochraně životního prostředí, považujeme za racionální podpořit návrh na přijetí již v prvním čtení v souladu s § 90 odst. 2 zákona číslo 90/1995 Sb., o jednacím řádu Poslanecké sněmovny. Ostatní technikálie už tady přednesl pan ministr, takže já bych tímto považoval zpravodajskou zprávu za nebo ukončenou a poprosím tedy o váš souhlas s tím, aby tato smlouva byla skutečně odsouhlasena v prvním čtení podle § 90. Děkuji vám.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Děkuji panu zpravodajovi a otevírám obecnou rozpravu, do níž vidím přihlášeného z lavice pana poslance. Máte slovo.

 

Poslanec Jan Kubík: Dobrý den, vážené dámy, vážení pánové. Stanovisko hnutí ANO je k tomuto tisku kladné. Jedná se o čistě technickou záležitost, a proto podpoříme i přijetí v prvním čtení. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP