Autorizace


(11.20 hodin)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Já děkuji, pane ministře. Nyní prosím zpravodaje zahraničního výboru, kterým je za Ondřeje Benešíka, který je omluven, pan poslanec Jiří Horák. A vzhledem k tomu, že se nacházíme v druhém čtení, tak změnu zpravodaje hlasovat není potřebné. Prosím tedy, aby odůvodnil usnesení výboru, které bylo doručeno jako sněmovní tisk 647/1.

 

Poslanec Jiří Horák: Děkuji. Vážená paní předsedkyně, dámy a pánové, dovolte mi, abych vám přednesl usnesení zahraničního výboru z 30. schůze ze dne 6. června 2024. "Po odůvodnění vrchního ředitele sekce Daně a cla Ministerstva financí Stanislava Kouby a zpravodajské zprávě Ondřeje Benešíka (a) po rozpravě zahraniční výbor:

I. doporučuje Poslanecké sněmovně přijmout následující usnesení: ,Poslanecká sněmovna PČR dává souhlas k ratifikaci Smlouvy mezi Českou republikou a Černou Horou o zamezení dvojímu zdanění v oboru daní z příjmu a o zabránění daňovému úniku a vyhýbání se daňové povinnosti, která byla podepsána v Podgorici dne 20. února 2024.‘;

II. pověřuje místopředsedou výboru, aby toto usnesení předložil předsedkyni Poslanecké sněmovny; a

III. zmocňuje zpravodaje výboru, aby na schůzi Poslanecké sněmovny podal zprávu o výsledcích projednávání tohoto vládního návrhu. Děkuji za pozornost.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: A já vám také děkuji. Nyní tedy otevírám rozpravu, do níž se přihlásil pan poslanec Jiří Strýček. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Jiří Strýček: Dobré dopoledne. Vážená paní místopředsedkyně, vážené kolegyně a vážení kolegové, já bych tady jenom krátce vystoupil za klub hnutí ANO, protože my jsme vlastně přijetí této smlouvy už podpořili při jejím prvním čtení. A já bych tedy tady chtěl jenom znovu zdůraznit, že tato smlouva (má?) samozřejmě velký význam, protože sjednání této smlouvy zvýší právní jistotu případných investorů obou států v oblasti tohoto dvojího zdanění. Takže znovu opakuji, klub hnutí ANO samozřejmě tuto smlouvu podpoří. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Také děkuji. Nyní tedy nevidím nikoho přihlášeného do rozpravy. Pokud tomu tak je, tak rozpravu končím. Je zájem o závěrečná slova, pane ministře? Pane zpravodaji? Nikoliv.

 

Přikročíme k hlasování o navrženém usnesení, jak jej přednesl zastupující zpravodaj.

Zahajuji hlasování. Ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

V hlasování číslo 68 je přihlášeno 134 přítomných, pro 111, proti nikdo. S návrhem usnesení byl vysloven souhlas.

 

Já děkuji panu ministrovi i panu zpravodajovi, projednávání bodu sto šedesát jedna končím.

S náhradní kartou číslo 34 hlasuje paní poslankyně Decroix. Z jednání se omlouvá paní poslankyně Jarmila Levko, respektive bere zpět svou omluvu a následně se omlouvá od 14 hodin bez udání důvodu.

 

Nyní tedy otevírám bod číslo

 

162.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení souhlasu s ratifikací Dohoda mezi Českou republikou a Japonskem o leteckých službách, podepsaná v Tokiu dne 29. února 2024
/sněmovní tisk 655/ - druhé čtení

Prosím, aby se slova ujal za pana ministra dopravy pan ministr kultury Martin Baxa. Prosím, máte slovo.

 

Ministr kultury ČR Martin Baxa: Vážená paní předsedkyně, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vzájemné vztahy České republiky a Japonska v oblasti letecké dopravy nejsou dosud upraveny mezinárodní smlouvou. V roce 2017 obě strany potvrdily zájem na sjednání takové smlouvy, expertní jednání o jejím textu pak probíhala s přestávkami od roku 2019 do července 2023. Vláda České republiky vyslovila souhlas se sjednáním dohody v listopadu 2023 a 29. února 2024 pak byla dohoda v Tokiu podepsána. Text dohody je v souladu s ústavním pořádkem a ostatními součástmi právního řádu České republiky, včetně závazků vyplývajících z členství České republiky v Evropské unii. Sjednání dohody nevyžaduje změny v českém právním řádu a nebude mít dopad na výdaje státního rozpočtu. Japonsko představuje významného obchodního partnera České republiky, případné přímé letecké spojení umožní další prohlubování vzájemné spolupráce. Dohoda vytváří právní rámec pro takové spojení, ale i další možnosti spolupráce leteckých dopravců obou stran. Dovoluji si tímto požádat Poslaneckou sněmovnu o postoupení materiálu k projednáním v zahraničním výboru Sněmovny. Děkuji vám za pozornost.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: A já děkuji, pane ministře. Nyní prosím zpravodaje zahraničního výboru poslance Hayata Okamuru, aby odůvodnil usnesení výboru, které bylo doručeno jako sněmovní tisk 655/1.

 

Poslanec Hayato Okamura: Vážená paní předsedkyně, vážené kolegyně, vážení kolegové, předloha této mezinárodní smlouvy, žádost souhlasu k její ratifikaci, byla řádně projednána na schůzi zahraničního výboru dne 6. června 2024. Setkala se s jednohlasným souhlasem. Chci ještě připomenout, že tato smlouva, k jejíž ratifikaci se chceme dneska vyjdářit, předpokládám, že s ní budeme souhlasit, tak je rámcem pro vznik přímého leteckého spojení mezi Českou republikou a Japonskem, po kterém se volá už celé roky, už dávno existuje spojení Praha - Soul, Praha - Tchaj-pej, takže myslím, že nazrál čas i vzhledem k tomu, že příští rok nás má reprezentovat český pavilon při výstavě Expo v Ósace, takže sám tedy za sebe velice kvituji tuto smlouvu. (Otáčí se k předsedající.) Můžu přečíst návrh usnesení? (Předsedající: Ano, určitě.) Ano. Takže teď přečtu návrh usnesení, o kterém budeme hlasovat.

"Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky dává souhlas k ratifikaci Dohody mezi Českou republikou a Japonskem o leteckých službách, podepsané v Tokiu dne 29. února 2024." Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nyní tedy otevírám rozpravu, do ní se přihlásil pan poslanec Michal Ratiborský, kterému dávám tímto slovo.

 

Poslanec Michal Ratiborský: Děkuji za slovo, vážená paní předsedkyně. Japonsko je druhým největším obchodním partnerem Evropské unie v Asii - po Číně - a šestým celkově, zatímco Evropská unie je třetím nejvýznamnějším obchodním partnerem Japonska. Dne 1. února 2019 vstoupila v platnost Dohoda o hospodářském partnerství mezi Evropskou unií a Japonskem, která okamžitě odstranila clo na 90 % vývozů z EU do Japonska s výhledem na 97 % bezcelních unijních vývozů. Potenciální vývoz EU do Japonska by díky EPA mohl vzrůst až o 33 % a japonský vývoz do EU o 24 %. To přináší významné obchodní příležitosti i pro české firmy. Přes 200 japonských firem zaměstnává v České republice desítky tisíc lidí. Mezi Českou republikou a Japonskem je sjednáno několik mezinárodních smluv na prezidentské úrovni, jsou to smlouvy o obnovení normálních styků, o zamezení dvojího zdanění a o sociálním zabezpečení.

Vzájemné vztahy České republiky a Japonska v oblasti letecké dopravy však nebyly dosud upraveny mezinárodní smlouvou. Česká strana má dlouhodobě zájem na sjednání takové smlouvy. Z japonské strany v minulosti bohužel nebyl zájem opětován, k oživení došlo až v roce 2017. Po vzájemných expertních jednáních a po uvolnění japonských protipandemických opatření byla ve dnech 28. až 30. června 2023 v Tokiu dohoda o spolupráci odsouhlasena a text dohody byl technicky parafován dne 28. července 2023. Dohodu podepsali v Tokiu dne 29. listopadu 2024 pan ministr Lipavský, ministr zahraničních věcí, a Jóko Kamikawa, ministryně zahraničních věcí Japonska. Provádění dohody nebude mít dopad na výdaje státního rozpočtu. Dohoda se před ratifikací prezidentem republiky předkládá Parlamentu k vyslovení souhlasu s ratifikací, který rozhodně doporučujeme. Děkuji za pozornost.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Já také děkuji, pane poslanče. Nikoho dalšího v rozpravě už přihlášeného nevidím, proto rozpravu končím. Je zájem o závěrečná slova? Nikoliv.

 

Proto přikročíme k hlasování o navrženém usnesení tak, jak bylo přečteno panem zpravodajem.

Kdo souhlasí s návrhem usnesení, ať hlasuje. Právě jsem zahájila hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

V hlasování číslo 69 přihlášeno 134 přítomných, pro 116, proti nikdo. Návrh byl přijat, takže s návrhem usnesení byl vysloven souhlas.

 

Já děkuji panu ministrovi i panu zpravodajovi a projednávání bodu sto šedesát dva končím. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP