Autorizace


(12.50 hodin)
(pokračuje Vít Rakušan)

A ta druhá věc - ano, že si může někdo tu zbraň pořídit znovu, jistě. Já jsem pouze v té chvíli říkal, že aby zbraně kategorie D byly nějakým způsobem vyjmuty z toho, co a kdy může být zabavováno, že nepovažuji za vhodné. To je úplně celé, co jsem tady říkal. Nemusíme se častovat ani žádnými hodnotícími nálepkami. Den co den si říkáme, že už to dělat nebudeme, tak já se toho budu držet a odpustím si to.

Co se týká poznámky pana kolegy Maška, mám už velmi málo sekund. Tak jaký je ten harmonogram? Je tady za březen 25 testování, vyhodnocování pilotního provozu, šestý měsíc 25 produktivní provoz, pilotování v plném nasazení, první měsíc 26 účinnost daného zákona.

 

Místopředseda PSP Aleš Juchelka: Děkuji za dodržení času. A máme tady další dvě faktické poznámky - Jiřího Maška a Pavla Růžičky. Jiří Mašek je v tuto chvíli už na cestě k mikrofonu. Prosím, máte dvě minuty.

 

Poslanec Jiří Mašek: Děkuji. Bude to krátké. Pane ministře, skutečně bude ještě prostor do třetího čtení o těch věcech hovořit a seznámit se s nimi. A možná taková omluva toho načtení na poslední chvíli - jednak kolega Růžička se vracel ze zahraničí a jednak v této Sněmovně není úplně běžné, že pozměňovací návrhy, které podepíše na prvním místě zástupce opozice a zároveň se na nich podílí i někdo z koalice, že nemusejí být nějakým způsobem předjednávány a podobně. Takže to může být další z důvodů, proč se objevily tady až dneska.

A jinak se těším pak na tu diskusi ve třetím čtení. Díky.

 

Místopředseda PSP Aleš Juchelka: Děkuji. Pan kolega Pavel Růžička. Máte dvě minuty, prosím. Děkuji.

 

Poslanec Pavel Růžička: Pane ministře, samozřejmě my jsme se hned od toho prvního jednání nějak tak jako asi nenaladili na tu stejnou notu. Dobře. Vy mě tady víceméně taky zesměšňujete a můj referát. Já jsem se snažil tady seznámit Sněmovnu se svojí důvodovou zprávou, a to jsem udělal s nejlepším vědomím a svědomím. Vy potom řeknete posměšně, že jsem tady přečetl nějaký referát. Byla to důvodová zpráva, proč jsme se rozhodli tyto pozměňovací návrhy dát.

Já myslím, že to považuji za uzavřené, a odpouštím vám, pane ministře.

 

Místopředseda PSP Aleš Juchelka: Děkuji. V tomto případě nemáme nikoho, kdo se hlásí ani do obecné rozpravy, ani s faktickou poznámkou. Tím pádem končím obecnou rozpravu.

Zahajuji rozpravu podrobnou. Připomínám, že pozměňovací a jiné návrhy přednesené v podrobné rozpravě musejí být vždy odůvodněny. Do podrobné rozpravy je jako první přihlášen pan poslanec Zdeněk Kettner. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Zdeněk Kettner: Děkuji, pane předsedající, dámy a pánové, budu velice stručný. Tímto bych se chtěl přihlásit k pozměňovacímu návrhu jako sněmovní dokument 4830. Je to pozměňovací návrh můj a kolegy Radka Kotena. Kompletní znění a kompletní zdůvodnění už jsem přednesl v obecné rozpravě. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Aleš Juchelka: Já také děkuji. Do podrobné rozpravy je přihlášen i pan poslanec Pavel Růžička.

 

Poslanec Pavel Růžička: Děkuji. Já svým referátem, který jsem přednesl, se přihlašuji k pozměňovacím návrhům 4832 a 4835. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Aleš Juchelka: Taktéž děkuji. Končím tedy podrobnou rozpravu. Případně se zeptám v tuto chvíli, zdali je nějaký návrh? Ne. Žádná závěrečná slova nebudou. Tím pádem končím druhé čtení tady tohoto návrhu.

 

Otevírám bod číslo 7 této schůze

 

7.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 7/2002 Sb., o řízení ve věcech soudců, státních zástupců a soudních exekutorů, ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony
/sněmovní tisk 634/ - druhé čtení

Z pověření vlády předložený návrh zákona uvede pan ministr spravedlnosti Pavel Blažek. Prosím, ujměte se slova.

 

Ministr spravedlnosti ČR Pavel Blažek: Dobrý den. Děkuji za slovo, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci. Cílem návrhu zákona je posílení záruk zákona se zavedením instančního přezkumu na základě opravného prostředku, a to odvolání. Dále je cílem zvýšení efektivity řízení ve věcech soudců, státních zástupců a soudních exekutorů, a to prostřednictvím více opatření. Všechno ostatní jsem řekl při své úvodní řeči v prvním čtení a děkuji vám za pozornost.

 

Místopředseda PSP Aleš Juchelka: Děkuji. Návrh jsme v prvém čtení přikázali k projednání ústavně-právnímu výboru jako výboru garančnímu. Usnesení výboru bylo doručeno jako sněmovní tisk číslo 634/1. Prosím, aby se ujal slova zpravodaj ústavně-právního výboru, pan poslanec Vladimír Balaš, kterého už vidím u mikrofonu, a informoval nás o projednání návrhu ve výboru a případné pozměňovací návrhy odůvodnil.

 

Poslanec Vladimír Balaš: Pane předsedající, dámy a pánové, paní ministryně, pánové ministři, dovolte mně, abych shrnul dosavadní průběh projednávání návrhu zákona. Tento návrh novely zákona o řízení ve věcech soudců, státních zástupců a soudních exekutorů, ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony, vláda předložila Sněmovně 14. 2. 2024, byl rozeslán jako tisk číslo 634/0 19. 2. 2024 a organizační výbor projednání zákona doporučil a určil mě jako zpravodaje. První čtení na plénu proběhlo 2. 5. 2024 na 101. schůzi Poslanecké sněmovny s tím, že návrh zákona byl přikázán k projednání ústavně-právnímu výboru jako výboru garančnímu.

Garanční ústavně-právní výbor projednal tento návrh zákona dne 7. 6. 2024 a vydal usnesení, které bylo všem doručeno jako tisk 634/1. V rámci tohoto usnesení jsem byl pověřen, abych informoval schůzi Poslanecké sněmovny, že po odůvodnění náměstka ministra spravedlnosti inženýra bakaláře Radomíra Daňhela, MBA, LL.M., a mé zpravodajské zprávě a po rozpravě ústavně-právní výbor Sněmovny za prvé doporučuje Poslanecké sněmovně, aby s vládním návrhem zákona, kterým se mění zákon č. 7/2002 Sb., o řízení ve věcech soudců, státních zástupců a soudních exekutorů, ve znění pozdějších zákonů, a další zákony, vyslovila souhlas, a to ve znění navržených změn a doplňků.

Co se týče obsahu tohoto zákona, tak myslím, že lze odkázat na pana ministra.

A pokud jde o pozměňovací návrh garančního výboru, ten se zabývá zejména složením kárných senátů vrchních soudů, konkrétně tím, jaké osoby mohou v kárném senátu vystupovat v roli předsedy a přísedícího. V podrobnostech bych rád odkázal na dané usnesení, protože zde jsou návrhy citovány. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Aleš Juchelka: Taktéž děkuji panu zpravodaji a v tuto chvíli otevírám obecnou rozpravu, do které se přihlásilo několik poslanců. Jako první má ctěná kolegyně Zuzana Ožanová. Paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Zuzana Ožanová: Děkuji, pane místopředsedo. Kolegové, kolegyně, já se vyjádřím k pozměňovacímu návrhu 4822, který podala paní poslankyně Válková a já. Je to pozměňovací návrh, který se výhradně týká pozměňovacího návrhu, který si osvojil ústavně-právní výbor. Možná s větší mírou nadsázky by se to dalo nazvat jako leg tech k pozměňovacímu návrhu ústavně-právního výboru. Je to docela podstatné, pokud chceme přijmout návrh ústavně-právního výboru, tak bychom potom ve třetím čtení se tím měli zabývat. Nad rámec drobných leg techů je tam změna zákona o veřejném ochránci práv, a to pouze přechodné ustanovení, aby to navazovalo vlastně na již doporučený pozměňovací návrh osvojený ústavně-právním výborem. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Aleš Juchelka: Taktéž děkuji. V tuto chvíli máme v obecné rozpravě pana předsedu Marka Bendu. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Marek Benda: Děkuji. Vyvážený pane místopředsedo, vážený pane ministře, vážené dámy, vážení pánové, já se přihlásím v podrobné rozpravě k jednomu pozměňovacímu návrhu, který podávám a který se pokouší mírně zkrátit povinnou dobu fungování v justici pro možnost - možnost zdůrazňuji - získání pozice předsedy nebo místopředsedy okresního nebo krajského soudu, abychom tam ulehčili situaci. Snažím se to sjednotit také s tím, jak jsme před nedávným časem udělali strukturu státního zastupitelství, a právě i tam těch časů, které je třeba strávit. Zatím návrh předpokládal, že na jakoukoliv pozici předsedy nebo místopředsedy soudu bez ohledu na to, jestli je to nejvyšší, nebo okresní soud, je potřeba pět let. Zdá se nám to zbytečně dlouhé. K návrhu se přihlásím v podrobné rozpravě. Děkuji za pozornost. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP