Korektura


(12.40 hodin)
(pokračuje Vít Rakušan)

Jsou to i ty historické zbraně, historické zbraně, střelný prach a podobně, a policie by neměla právo, vzala by mu všechny ty moderní zbraně a nechala by nebezpečné osobě v tom jeho obydlí historické zbraně, které taky samozřejmě mohou při nějakém používání zabít. Vždyť je to nesmysl. Proto je to definováno i v té kategorii zbraní D. Ale o tom veďme diskusi, o tom veďme diskusi v dalších čteních, o tom veďme diskusi při hlasování.

Jenom chci říci, že nejsem schopen okomentovat jednotlivosti vašich pozměňovacích návrhů. A k panu kolegovi Brázdilovi. I pro vás, pane kolego, prostřednictvím pana místopředsedy, jsem schválně uvedl tenhle zákon. Žádný pohled, filozofii, definici toho, jak se vláda staví ke zbraním, rozhodně nemění. Tohle je rychlonovela. Pokud jsme měli vést někdy tu diskusi, tak u té velké novely zbraňové legislativy, která tady byla na začátku letošního roku. Ale já vám rád odpovím. Stát se nikdy nemůže a nesmí zříci své zodpovědnosti za bezpečnost svých obyvatel, za vnější ani vnitřní. Stát nikdy nemá, pokud chce respektovat zákonnost a ústavu, přenášet zodpovědnost za bezpečnost, za ochranu svého bezpečí na občany. Ale stát má vytvářet takové podmínky a Česká republika v rámci své kvalitní zbraňové legislativy dlouhodobě vytváří, aby bezúhonní občané, občané kteří nepředstavují pro společnost riziko, měli právo vlastnit zbraň a měli právo na svoji vlastní obranu. A tady říkám, že v tom vláda České republiky v předkládané legislativě ani v té, kterou jste nám i vy schválili, rozhodně nic nemění.

Pokud reagujeme na nějaké události a reagujeme na to, že lidé se změněným psychickým stavem, lidé, kteří se dostanou do nějakého duševního diskomfortu, v té chvíli nemají vlastnit zbraně, to rozhodně není omezování řádných držitelů zbraní v České republice. Takže rozhodně tahle vláda nejde proti nikomu, kdo je bezúhonným občanem a má právo vlastnit zbraň a tu zbraň může vlastnit i nadále. Pokud ovšem jakýmkoliv preventivním zásahem umožníme to, aby zbraně nevlastnili lidé, kteří nejsou k tomu způsobilí, ať už fyzicky, nebo duševně, tak naopak pro bezpečnost našich občanů děláme maximum. Ještě jednou shrnuji, zodpovědnost za bezpečnost je vždycky na státu a má to tak být.

Právo držet zbraň je ústavně garantováno a nijak nedeformujeme kvalitní českou zbraňovou legislativu. To je přístup téhle vlády.

 

Místopředseda PSP Aleš Juchelka: Děkuji, pane ministře. Vaše vystoupení vyvolalo několik faktických poznámek. Než se k nim dostaneme, načtu omluvy. Tomáš Helebrant se omlouvá z pracovních důvodů od 12 hodin a pan ministr Vlastimil Válek z celého jednacího dne.

V tuto chvíli tady máme celou řadu faktických poznámek. Začneme paní kolegyní Zuzanou Ožanovou, připraví se Hubert Lang, Pavel Růžička a Jiří Mašek. Vážená paní poslankyně, máte slovo. Prosím.

 

Poslankyně Zuzana Ožanová: Děkuji, vážený pane místopředsedo. Kolegyně, kolegové, k odborné stránce se budou, předpokládám, vyjadřovat mí kolegové, já půjdu trochu k věcné. Děkuju, pane ministře, že s námi chcete diskutovat. Uvedl jste, že kolegové nahráli pozměňovací návrh až dnes. Víte, já jsem zažila, kdy jeden z vašich koaličních kolegů až v podrobné rozpravě načetl celý pozměňovací návrh, který vůbec nebyl v systému. To znamená, je to normální, a tam jsme o tom nemohli diskutovat vůbec.

Tady kolegové, protože na tom pravděpodobně ještě pracovali, načetli až teď. Nicméně těší mě váš zájem o tom diskutovat, protože dříve tomu tak úplně nebylo. A domnívám se, že ta kultura se v tomto trochu zlepšila. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Aleš Juchelka: Já také děkuji. Dalším, kdo je přihlášen, je pan poslanec Lang. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Hubert Lang: Děkuji, pane místopředsedo. Tak já bych chtěl také, vlastně kolegyně mi trošičku vzala vítr z plachet tím svým vyjádřením. My jsme na těch pozměňovacích návrzích, protože já jsem zpravodaj toho tisku jako za náš klub, tak my jsme vlastně avizovali, že jsme vetovali to v té devadesátce z toho důvodu, že jsme tam chtěli načíst pozměňovací návrhy, byly konzultovány s odbornou veřejností, vlastně se na nich pracovalo ještě do včerejška.

Samozřejmě, pane ministře, máte pravdu v tom, že standardní postup, pakliže bychom se k té finalizaci toho pozměňovacího nebo dvou pozměňovacích návrhů v tom jednom tisku dostali dříve, tak bychom to předložili bezpečnostnímu výboru, to je ten klasický postup, abyste nebyl překvapen. Ale přece jenom je to načteno teďko do toho třetího čtení, ještě je tam prostor, abyste to mohl s vaší legislativou prodiskutovat.

Finálně bychom se měli dostat k něčemu, co bude teda realizovatelný, co pomůže vlastně té věci a tak to k tomu vlastně bylo i přistoupeno, jo. Kolega Růžička tady zmínil, že opravdu ti odborníci, kteří se v této oblasti pohybují, tak na tom pracovali. A je to náš úhel pohledu na tu vaší malou úzkou novelu. Takže nechte nám jakoby v uvozovkách, byť vy jste to nevytknul, a nechte nám právo toho našeho pozměňovacího návrhu. My na to takto pohlížíme a můžeme si to potom argumentačně vyříkávat. Ještě máme na to poměrně čas. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Aleš Juchelka: Já také děkuji. Na řadě s faktickou poznámkou je pan kolega Pavel Růžička. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Pavel Růžička: Děkuji. Jasný, pane ministře, my nemáme za sebou aparát ministerstva, Ministerstva vnitra, my tyto pozměňovací návrhy jsme si dělali vlastními silami a bohužel chviličku trvalo, než se nám ty pozměňovací návrhy vrátily zpět, protože jsme si ověřovali na Ministerstvu zdravotnictví a u právníků, zda to může být v takovéto formě nebo i jiné formě. Ale žádný zákon jsme neporušili, ty pozměňovací návrhy jsme nahráli ve stanoveném čase tak, jak nám říká jednací řád.

No, vy tady říkáte nějaké věci, ale potom jako většina z nich jsou hlouposti, jo. Jestliže policie půjde a zabaví historickou zbraň, tak ten člověk půjde a za 20 minut si koupí novou. Takže prosím vás, važte slova, která tady říkáte, protože těm technickým věcem, pane ministře, fakt nerozumíte.

 

Místopředseda PSP Aleš Juchelka: Já děkuji. S další faktickou poznámkou je přihlášen pan kolega Jiří Mašek. Mikrofon je váš. Prosím.

 

Poslanec Jiří Mašek: Děkuji také panu ministrovi. Pane ministře, nám opravdu nejde o to zabavovat někomu zbraně, kategorie D, jestli je zabavíme, nebo nezabavíme, když ta policie, vojenská policie, GIBS nebo služby budou mít důvod jít k držiteli zbraní, který má řadu zbraní, má zbrojní oprávnění a má tam i déčkové zbraně, tak asi to odnesou všechno. Ale tam jde spíš o to, to, co tady naznačil kolega Růžička, že by nemělo být důvodem toho, že někdo vlastní déčkovou zbraň, čili zbraň s malou nebezpečností, zbraň, na kterou nepotřebujete zdravotní posudek žádný, můžete si jí běžně koupit tak, aby vlastnictví zbraně D mohlo být důvodem a průlomem k tomu, aby ho mohla policie v uvozovkách navštívit bez soudního rozhodnutí a provést mu prohlídku. Takže jde o ten vstup do obydlí těch, kteří mají zbraň kategorie D a nemají zbrojní oprávnění. To je meritum té věci.

A k té zdravotní způsobilosti a ke společnému návrhu pozměňovacímu s panem kolegou Růžičkou, s paní ministryní Černochovou a s Hubertem Langem chci jenom říct, že tam je jedna podmínka. To, co jste slibovali, že od 1. 1. 2026 bude fungovat provázanost registru, já na to jenom upozorňuju, vy už jste slibovali, že to tak bude, byli jsme o tom ubezpečováni. Teďka na té digitalizaci stavebního řízení vidíme, že mohou být problémy. A já jenom jako lékař nechci, abych byl já jako praktický lékař nebo moji kolegové nuceni detektivně pátrat složitě v registrech, my na to fakt nemáme čas. Když tam ta provázanost bude, tak budeme rádi, a proto to i podporujeme, chceme, aby tady byla řádná posudková činnost, ale je to podmíněno tou digitalizací a propojením registru. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Aleš Juchelka: Já také děkuji. S faktickou poznámkou se přihlásil i pan ministr. Prosím, máte slovo.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Vít Rakušan: Děkuju, pane místopředsedo. Já už budu smírnost sama. Pan kolega Růžička za mnou předtím tady byl, nebudeme dneska nic hrotit, pouze načteme pozměňovací návrh. A on má sebenaštvávací mentalitu, já jsem ho skutečně naštvat nechtěl, on se vyhecoval sám a chtěl mi to tady osladit. Je to jeho právo, já mu to dneska rozhodně odvádět nebudu. Já jsem vůbec nezpochybňoval, že byste porušili nějaký zákon, dokonce ani jednací řád. Já jsem tady pouze úplně jednoduše sdělil, můžete se podívat na hlasování, že jsem byl při projednávání všech předchozích bodů a že jsem fakticky fyzicky, mentálně neměl prostor na to, abych se seznámil s obsahem vašich pozměňovacích návrhů, a z toho vašeho dlouhého referátu tady jsem určitě nebyl schopen podchytit všechny detaily, proto se nebudu k jeho obsahu detailně vyjadřovat.

Některé věci mě tam zaujaly pozitivně, pane kolego, prostřednictvím pana místopředsedy, a myslím, že se na nich i dohodneme. O některých mám své pochybnosti. To je celé, co jsem se tady snažil sdělit. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP