(17.00 hodin)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji a nyní prostor pro pana ministra. Pane ministře, prosím.

 

Ministr zemědělství ČR Marek Výborný: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Vážený pane poslanče, kolegyně, kolegové, těch otázek tam padlo tolik, že to bohužel v těch pěti minutách asi úplně všechno nezvládnu, ale můžeme to potom rozebrat někde u kávy, tomu se vůbec nebráním. Děkuji za otevření tématu, který jsme velmi živě prožívali v měsíci prosinci a ještě na začátku ledna. Dneska nám to přebíjí některá další témata.

Ale ano, mám radost z toho, že tady mohu potvrdit, že ceny potravin na rozdíl od toho, co jsme tady slyšeli na začátku prosince - to strašení, že nám ceny potravin od ledna zase vzrostou, půjdou do závratných výšin - tak se to nenaplnilo. I když jsem řekl, že k tomu není jediný důvod, tak mi bylo vysvětlováno, jak to všechno bude. Není to tak. Ceny potravin nám stagnují, případně dokonce mírně klesají, výrazně klesají meziročně. Za chvilku ta čísla uvedu. Je to pozitivní věc. Meziročně mezi lednem 2023 a lednem 2024 ceny potravin klesly o 4 % v bloku. Nepopírám, že tady dnes najdeme i ceny některých potravin, třeba zeleniny, které rostou, ale to je logické. Ten cyklus prostě máme každý rok a na jaře, vlastně de facto na úplném konci sezony, kdy už platíte i skladovací plochy, jejich provoz a tak dále, tak ceny tohoto zboží rostou.

Ale jinak pojďme se podívat na konkrétní čísla. V lednu 2024 ceny mouky klesly oproti srovnání s cenou rok předtím o 23,6 %, ceny masa o 6,6 %, ceny jogurtů o 7,6 %, ceny sýrů a tvarohů o skoro 10 %, ceny cukru bezmála o 22 %, takže tady vidíme jasný důkaz toho, že ceny potravin nám nerostou, jak se nám to občas někteří snaží vnutit a přesvědčit veřejnost, že všechno je špatně. Takže to je k těm cenám. Samozřejmě data mám z Českého statistického úřadu, mohli bychom si to skutečně porovnat.

Kvalita a bezpečnost potravin - ano, to je přesně to, pane poslanče, vy to víte, co má na starosti Ministerstvo zemědělství. Na rozdíl od těch cen - protože to chci zdůraznit, ač si to půlka národa myslí, neurčuji ceny chleba, ani mouky, ani másla, ani hovězího - ale jestli na něco máme jako Ministerstvo zemědělství nejenom vliv, ale za co neseme odpovědnost a já osobně, tak je to kvalita a bezpečnost potravin. Máme k tomu příslušné orgány, jako je potravinářská inspekce, Státní veterinární správa tedy v případě výrobků masných. Tyto instituce fungují zcela standardně.

Musím konstatovat, že se tady ukazuje nebo potvrzuje to, co dlouhodobě říkám, že české potraviny jsou kvalitní, že patří k nejbezpečnějším v Evropě. Když se totiž podíváme na procenta záchytů nějakých škodlivých látek, respektive potravin, které vykazují přítomnost nějakých nebezpečných látek, tak když jsou to potraviny z třetích zemí mimo Evropskou unii, tak se pohybujeme někde na 30 %. Když se podíváme na potraviny ze států Evropské unie, tak to výrazně spadne. Když k tomu vezmeme potraviny české provenience, jsme v záchytech na nějakých 9, maximálně 10 %.

Když se podíváme na značky kvality, jako je třeba Regionální potravina nebo značka Klasa, tam jsou jednotky případů, které zase - to je důležitá zpráva pro veřejnost - které jsou transparentně publikovány na webu potravinynapranyri.cz., jeden z nejnavštěvovanějších portálů v České republice, kde velmi transparentně ukazujeme na to, kde se objevil nějaký problematický vzorek potraviny, na kterou si mají spotřebitelé dáti pozor. Takže tolik asi k tomu, co bylo v tom dotazu.

Pokud jde o snižování cen potravin, tady musím říct, že tahám za kratší konec provazu. Nemám přímé nástroje na to, abych dokázal zajistit ten trend, který jsem tady popsal, to je výsledek tržního prostředí. Nicméně jestli něco v ruce mám, tak je to nepřímý tlak směrem k účastníkům celé té vertikály, od zemědělců až po obchodní řetězce. Tady musím konstatovat, že jestli někdo tu situaci dnes na tom trhu nezneužívá, tak jsou to zemědělci na rozdíl někdy od praktik, kterých jsme svědky třeba u obchodníků. Ale tam se snažím ukazovat na to, co je potřeba dodržovat, abychom se chovali všichni fér. (Předsedající: Čas.) Jsem rád, že si to uvědomují právě i prodejci a že se ta situace začíná snad drobně lepšit. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji. Je zájem o doplňující otázku? (Poslanec Bělobrádek: Ano.) Je, prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Pavel Bělobrádek: Děkuji, paní místopředsedkyně. Já se chci ještě zeptat, jak to je - protože to tady zaznělo i v úterý vlastně z opozičních řad v rámci přednostních práv - se záchyty zdravotně závadných potravin z dovozu. Vy jste o tom hovořil, že větší, ale jestli máme nějaké srovnání třeba s obilím, které se sem dostalo z Ukrajiny, nebo jestli máte nějaké podklady, co se týká třeba drůbeže. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Pan ministr má zájem o odpověď, prosím.

 

Ministr zemědělství ČR Marek Výborný: Děkuji, pane poslanče, za ten dotaz, protože tady koluje takové zvláštní video s nějakým kohoutem a s jedním panem poslancem této Sněmovny. Já jsem si říkal, že kdyby ten kohout tomu trochu rozuměl, tak toho dotyčného klovne, jo, protože tam je předesíláno, že žere nějaké zkažené obilí. Chci znovu dementovat jasně a nahlas, že ty věci, které zaznívaly tady u tohoto mikrofonu v úterý, to, co je v tom hloupém videu - chudák zneužitý kohout - tak že prostě není pravda. Opravdu je to naprostá dezinformace. Myslím, že nikdo tady - a je úplně jedno, že to je předseda opoziční strany - tady nemá bojovat o titul krále dezinformátorů. Jak říkám znovu, chudák kohout, který k tomu byl zneužitý.

Takže abychom byli úplně jasní a přesní. Pokud jde o potravinářskou pšenici, tak nula záchytů, krom toho, že tady nemáme žádné obrovské množství obilí z Ukrajiny. Ten problém v Evropě je ruský. Musíme zabránit tomu, aby v Evropě bylo ruské obilí. Ukrajinské je tady v řádu asi necelých 2 %, několik desítek tisíc tun. Spotřeba je 5 milionů, aby všichni věděli. Ale nula záchytů potravinářské pšenice, tři záchyty, pane poslanče, u té krmné, to kontroluje ÚKZÚZ. Byly to drobně překročené doporučené, nikoliv závazné limity, takže je bezpečnostně nula problém. Žádný problém to skutečně není.

Pokud jste se ptal na kuřecí maso, tak myslím, že tam je evidováno asi 8 nebo 10 záchytů salmonely - standard. Když se sem vozí kuřecí z Maďarska, z Brazílie nebo odkud, tak v zásadě je tam ten samý objem. Jako správný veterinář víte, že salmonele se úplně zcela zabránit nedá, takže ty problémy tady skutečně nejsou. Prosím, aby tady nikde nebyly šířeny podobné dezinformace. Pojďme jednat. My jako vláda i premiér i já se snažíme teď hledat mechanismus, jak ruské obilí, které není v České republice, ale v Evropě, dostat na sankční seznam, protože obilí agresora nemá v Evropě co dělat. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji. Nyní je na řadě pan poslanec Mašek, který bude interpelovat pana ministra Rakušana. Pan ministr je omluven. Prosím.

 

Poslanec Jiří Mašek: Ano, děkuji vám za slovo. Náměstek ministra vnitra Lukáš Hendrych zastupoval Českou republiku na Radě pro spravedlnost a vnitřní věci, která se konala dne 4. března 2024 v Bruselu. Pane ministře, můžete nám vysvětlit, proč jste tam nejel? Ministři na jednání hovořili o aktuálním stavu schengenského prostoru a bezpečnostních důsledcích nelegální migrace, včetně převaděčských a pašeráckých aktivit, dále o nařízení o evropské pohraniční a pobřežní stráži, které poslouží k další diskusi o budoucí podobě ochrany vnějších hranic a celkovém směřování migrační politiky, čili důležité jednání.

Dalším tématem jednání byl boj proti pohlavnímu zneužívání dětí, jednání o novém nařízení, které stanoví konkrétní pravidla pro předcházení pohlavnímu zneužívání dětí a boj proti němu. Opravdu je přednější řešit ve Vyškově na předvolební akci STAN přijetí eura, způsoby vyšetřování prostaty, řešení otázek náboženství, řešení otázek o údajném plánu USA ovládnout a zničit německou ekonomiku? To jsou témata, které jste tam řešil, alespoň podle médií.

Pro řádné fungování Evropské unie je nezbytná důsledná ochrana vnějších hranic. Vás to opravdu nezajímá, pane ministře? To jsou přednější selfíčka na sociálních sítích? Sám jste svým souhlasem v Lucemburku v červnu minulého roku projednávání migračního paktu pomohl odstartovat. Neříkám, že jste ho schválil, ale pomohl jste ho odstartovat, nevyslovil jste se proti. Teď je to pro vás politická zátěž, pane ministře? Myjete si nad tím ruce?

Byl váš zástupce erudovaný a má kompetence a pověření od vlády pro takové jednání? Proč jste nebyl v Bruselu, když jste měl čas na píár akci v České republice? Jaké má vláda scénáře pro přijímání migrantů při předpokládaném odsouhlasení migračního paktu Evropským parlamentem v dubnu? To jsou moje otázky. (Předsedající: Čas.) Děkuji za zodpovězení. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP