(11.10 hodin)
(pokračuje Patrik Nacher)

My máme za sebou - a to je vlastně i odpověď na pana ministra Výborného, proč já používám ten milostivý podzim, protože milostivé léto - abychom to odlišili, protože jedna z věcí, na kterou já jsem narazil u lidí, byla, že nevěděli vlastně, koho se jaká ta část týká, za prvé, a za druhé i to, o čem on tady hovořil trefně a správně, že nesmíme zapomenout stále zdůrazňovat, že dluhy je třeba platit. Ono to totiž potom vypadá, že tím, že my jsme dnes ve čtvrté části - ale to je něco jiného - tak že vlastně opakujeme milostivé léto I, II, III, IV a je to pořád dokola, a ono to tak není.

Takže milostivé léto se týkalo případů, které vymáhali exekucí, byly to exekuce, které řešili soukromí soudní exekutoři. Týká se to samozřejmě státu, státních a municipalitních firem, to znamená, ne soukromého sektoru, aby bylo úplně jasno. To milosrdenství je v tom, když se zaplatí jistina, odpustíte příslušenství. To bylo milostivé léto I, tam se oddlužily desítky tisíc lidí. Já jenom vím, že u Dopravního podniku to bylo, pokud si dobře vzpomínám, přes 15 000, a to je jenom jedna firma, pražská.

Pak bylo milostivé léto II, protože se zjistilo, že tam byly některé věci, některé drobné chybičky, na které lidi upozorňovali, nestihli to, byla tam krize a podobně. To bylo milostivé léto II.

To, co už jsme ale chytli v tomto volebním období, a to byly tisky 377384, jsou milostivý podzim. Ano, je pravda, není to žádné období roční, je to odlišení se od toho milostivého léta, protože už z toho nejsou exekuce, které vymáhají soukromí soudní exekutoři, ale jsou to takzvané daňové neboli správní exekuce. Abych to zjednodušil, jsou to ty situace, kdy si to ty instituce vymáhají samy - celní správa, daňové úřady, Česká správa sociálního zabezpečení. To byl tisk 377, 384 - milostivý podzim. A vy víte, že já už jsem tehdy navrhoval pozměňovací návrh, protože to tam nebylo, aby se to týkalo i těch zdravotních pojišťoven a zdravotního pojištění. Pak se tedy řeklo, že to tam nebude, nenašlo to podporu vládní koalice, s tím, že to uděláme extra, jenom ty zdravotní pojišťovny. A to je teď, to je ten případ. Tak jenom abychom věděli, kde se pohybujeme.

Máme tedy z minulého období milostivé léto I a II, soukromí soudní exekutoři, a teď máme milostivý podzim - já to odlišuji, ale ten princip je stejný: zaplatím jistinu, odpustí se mi příslušenství, mám na to nějaký čas. A nově jsou tam, a o tom já budu hovořit konkrétně, i možnosti těch splátek. To byla třeba jedna z věcí, na kterou jsme narazili u milostivého léta. Ti lidé by to zaplatili a zbavili se té vysoké exekuce - zaplatím 10 000 a zbavím se exekuce na 200. Ale oni nemají ani těch 10 000 korun, takže potřebovali splátky. To v milostivém létu nebylo a bylo to v milostivém podzimu. Takže to je to, co my teď probíráme, a týká se to jenom zdravotního pojištění.

Když se podíváte na ty parametry, je potřeba si je teď popsat a pak si říct realitu a možnosti, které jsme měli. Za prvé, že rozhodným dnem je 31. prosinec 2023. To už máme za sebou. To je to, aby se ten institut milostivého léta a podzimu nezneužíval - ne, že to teď tady schvalujeme a někdo do toho půjde extra, ale někdo, kdo už to řeší z minulosti, aby se jakoby na to nemohl přichystat. To období, kterého se to bude týkat, je od 1. července do 30. listopadu a vlastně kopíruje přesně milostivý podzim z minulého roku. Ten byl také od 1. července do 30. listopadu.

A teď pozor, u těch splátek, to je tam zásadní. To, co je do 5 000 korun, ta jistina, to se platí najednou, to, co je mezi 5 a 50 tisíci, je možno splácet ve 12 splátkách, ten dluh, tu jistinu, to znamená za rok, to, co je nad 50 000, ve 36 splátkách. Tady připomenu, že u daní a sociálního pojištění to bylo v 60 splátkách. To je drobná změna, je to na 5 let, teď mají na to ti dlužníci 3 roky.

A teď jedna změna, která mi moc radost nedělá, ale je to politická realita. On o tom mluvil už ale Výborný, možná se k tomu vyjádří pan ministr nebo zpravodaj, protože ten má blízko k VZP, které se zejména týká. Tady si musíme říci, že se toto týká z 99 % VZP, všechny ostatní zdravotní pojišťovny to vymáhají přes exekutory. Takhle jsme zatím získali ta data. Ten jediný rozdíl, který mi trochu dělá vrásky na čele - říkám to tady jakoby férově dopředu, aby pak zase člověk nebyl generál po bitvě - že na rozdíl od těch úprav tisků 377384, to znamená sociální pojištění a daně, ten návrh se vztahuje výhradně na penále, které je k tomu rozhodnému dni, to je ten 31. prosinec 2023, to jsem vám tady říkal, předmětem daňové exekuce. To znamená, že se to netýká všech jiných případů.

Když se podívám, jaké teoretické situace mohou v těch pojišťovnách nastat, tak je otázka, kolik takových případů bude, a to je trochu to, co mi dělá jakoby vrásky. Já jsem za to rád, protože to je dluh, který jsme tady měli, ale to zúžení prostě byl nějaký kompromis, abychom tady něco předložili, protože ten dluh musíte rozložit, dlužné pojistné a dlužné penále, a to obojí, když je v daňové exekuci, to spadá do těchto případů. To, co je vymáháno soukromým soudním exekutorem, bylo řešeno v milostivém létu, to máme pryč. A pak máte nějaké věci, které ta pojišťovna teprve řeší, ještě to nedala do té formy té správní exekuce, ale to už tam spadat nebude. Na to pozor. Tak ještě jednou: bude tam spadat to, co k 31. 12. spadá pod daňovou exekuci, čímž se to samozřejmě, ten počet, zužuje. Jak už tady bylo vysvětleno - Marek Výborný to říkal - je to dáno tím, že my jsme vedli debatu, jestli to nadesignovat úplně stejně jako sociální pojištění, ale zároveň by zdravotní pojišťovny, nebo VZP, přesněji řečeno, přišla o peníze na program prevence, anebo to postavíme jinak. A tady si dovolím politickou vsuvku, dámy a pánové. Já jsem na začátku ocenil tu spolupráci, že v oblasti exekucí, v oblasti pomoci těmto lidem, v oblasti řešení nánosu z minulosti, kultivace prostředí, kdy v České republice bylo 4,5 milionu exekucí, to je naprosto nepřijatelné, takže jsme v tomto koalice-opozice zajedno. Jak vidíte i z toho návrhu - je tam podepsán já, Marek Výborný, Barbora Urbanová, Jakub Michálek. Musím říci, že tam měli být podepsáni i další kolegové, například zpravodaj, a ještě další kolegové ze všech klubů, ale my jsme to s mojí asistentkou obíhali mezi vánočními svátky, takže to bylo o tom, koho jsme tady sehnali. To ještě dlužím jako odpověď, takže vidíte, že je to napříč. To já oceňuji. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP