(11.20 hodin)
(pokračuje Patrik Nacher)

Teď bych vám chtěl říci, jak by to teoreticky mohlo vypadat, kdyby se člověk choval jakoby partyzánsky, to tady prostě musím říci. Vy víte, že jsem to navrhoval jako pozměňovací návrh, ten neprošel, pak jsem čekal, jak se to vytvoří, pak jsem interpeloval pana ministra zdravotnictví, kde se nám to zaseklo, ono se to zaseklo někde tady v mailech. Pak jsme to v těch mailech našli, pak jsme kolem toho různě běhali a jednali s Ministerstvem zdravotnictví velmi intenzivně, s VZP, s kolegy poslanci, a nakonec z toho vznikl tento návrh. Samozřejmě že kdyby se to dalo dělat partyzánsky, kdyby si člověk jakoby připnul tu snahu, tak by tady mohl dát návrh ten původní, ten, který jsem měl jako pozměňovací návrh, to znamená, vlastně kopie tisku 377, se vším všudy, ten počet by byl větší, vy byste se mi tady, kolegové, nepřipsali a byla by to taková jakoby partyzánština, kde byste pak měli Sophiinu volbu: podpoříte milostivý podzim, pro Marka Výborného milostivé léto, které se týká zdravotního pojištění, anebo ne? Nebo tam dáte nějaké pozměňovací návrhy a tak? Já bych se tady bil v prsa: Já jsem to chtěl, širší koalice to chtěla zúžit. Ale tohleto prostě není můj styl a myslím si, že tohle by těm lidem nepomohlo. Proto tady o tom hovořím, tohleto by těm lidem nepomohlo, že bychom se tady v přímém přenosu hádali - já jsem chtěl pomoci více lidem, vy méně a obráceně. Ne, mně šlo o to, abychom tady předložili něco, co projde, něco, na co dá zelenou vláda, něco, co projde v devadesátce, protože když to neprojde v devadesátce, tak se to nestihne, to je přece očividné, a vidíte, že to jde. Takže jsem ocenil vás, že spolupracujete s opozicí. Budu docela rád, když vy oceníte, že byť by se tady dala dělat partyzánská akce s tím, jak to udělat jinak, šířeji, a získat pozitivní hlasy třeba z neziskových organizací a neziskového sektoru, že to člověk prostě neudělal, protože ctí nějaká pravidla, nějakou komunikaci a nějakou dohodu.

Takže suma sumárum, dámy a pánové, máte před sebou jedno hlasování, my už se k tomu tady vracet nebudeme. Máte tady - ať se na mě Marek Výborný nezlobí, já tomu říkám milostivý podzim, ať se to odliší, to znamená, máme tady odpuštění penále, příslušenství u placení zdravotního pojištění pro lidi, u kterých to vymáhají zdravotní pojišťovny pomocí správní exekuce. Opět připomínám, že ten termín je od 1. července do 30. listopadu. To je informace pro lidi, že už dneska, když to schválíme, a předpokládám, že to schválí Senát a prezident to podepíše, tak aby ti lidé už teď si dávali peníze bokem. Teď už tady není ten časový stres, nikdo nemůže být překvapen. Za sebe říkám a doufám, že - Marek Výborný, teď se na něj dívám - se na tom shodneme, že tohleto je vlastně poslední, tohleto je poslední věc, kterou nazýváme milostivé léto nebo milostivý podzim a tím se vlastně příběh s kultivací exekucí v oblasti "zaplatíš jistinu, odpustíme ti příslušenství", tím to vlastně končí. Dneska se uzavře ten příběh, který má číslo IV, dvě milostivá léta a dva milostivé podzimy.

Já vás tedy poprosím o podporu tohoto návrhu i v § 90. Jak říkám, jediná věc, která mě mrzí - ještě bych možná poprosil, jestli by se pak k tomu vyjádřil i pan ministr, aby řekl důvody toho, jak Marek Výborný řekl, veřejného zájmu, kde my jsme vážili: tady přidáme, tady ubereme, aby vlastně vysvětlil, anebo pan zpravodaj, který je v detailu, proč zrovna u toho zdravotního pojištění je to zúžené, že se to týká jenom případů, které jsou k rozhodnému dni v daňové exekuci. Moc vám děkuji za pozornost a za podporu.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Ještě předtím zde s faktickou poznámkou byla přihlášena paní poslankyně Adámková.

 

Poslankyně Věra Adámková: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Vážené dámy, vážení pánové, dovolte mi pár slov k tomuto návrhu o odpuštění penále z pojištění na zdravotní pojištění. My jsme se tím potýkali už při těch prvních řekněme vlaštovkách, které k tomu byly. Jenom chci říct, že tady je více než důležité, abychom spolu hovořili. Je to věc, kterou jsme všichni vítali a také jsme ji tady odsouhlasili, a když přišlo k jednání na správní radě Všeobecné zdravotní pojišťovny, tak jsme náhle zjistili, že tam to penále je k tomu přivázané. Takže tady musím říci, že místo hovoru první dva dny tam byly takové trošku ne úplně dobré věci. Pan ministr kývá souhlasně hlavou, bylo to na něj, protože správní rada nemůže překračovat zákon, takže jsem ráda, že to pánové opravili. Je to v pořádku a musím říct, že ti lidé opravdu oceňují i to měkké vymáhání.

Na margo Všeobecné zdravotní pojišťovny, kde, jak dobře víte, ve správní radě tyto věci probíráme: je potřeba říci, že Všeobecná zdravotní pojišťovna maximálně využívá měkkého vymáhání těchto pohledávek, a rozhodně není žádnou snahou nikoho ze správní rady, abychom tam chtěli nějaké exekuční pohledávky. Takže cokoliv můžeme měkkou cestou, je dobře a v případě, že bude možné toto odpustit, protože to penále obvykle bývá nevymahatelná položka, tak to samozřejmě tedy bude jenom k dobru a ke zklidnění celé situace.

Jenom tady znovu apeluji, bude-li tu nějaká takováto věc, která je naprosto jasná a pregnantní, tak prosím, odpusťme si invektivy a hovořme spolu, protože to se mě tehdy velmi dotklo ze strany pana ministra Výborného, a bylo to takové klukovské, a ne velké. Je to zbytečné. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Jsme stále v obecné rozpravě. Táži se, jestli někdo ještě má zájem vystoupit v obecné rozpravě? Nikdo se nehlásí, v tom případě končím obecnou rozpravu.

Ptám se, jestli má někdo zájem o závěrečné slovo? Pane ministře? (Ne.) Nikoliv. Pan zpravodaj? (Ne.) Rovněž ne.

V tom případě budeme nyní rozhodovat o tom, že podle § 90 odst. 5 můžeme pokračovat v projednávání tohoto návrhu. Přivolám kolegyně a kolegy a přednesu mezitím návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna souhlasí s pokračováním jednání o sněmovním tisku 604 tak, aby s ním mohl být vysloven souhlas již v prvém čtení."

Je zde zájem o odhlášení. Poprosím, abyste se přihlásili všichni.

 

Takže návrh usnesení je takový, že "Poslanecká sněmovna souhlasí s pokračováním jednání o sněmovním tisku 604 tak, aby s ním mohl být vysloven souhlas již v prvém čtení".

Zahajuji hlasování. Táži se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 86, bylo přihlášeno 130, pro bylo 127, proti nikdo. Výsledek je tedy: přijato.

 

Návrh usnesení byl schválen. Tím tedy mohu zahájit podrobnou rozpravu, do které se přihlásil... Vidím zde pana poslance Nachera, ale to je zřejmě ještě starý údaj. Tak bych jenom poprosil zázemí, jestli by nám to mohlo vyhodit, případně odmažu řečníka. V každém případě nevidím, že by se do podrobné rozpravy někdo hlásil. V tom případě tedy končím podrobnou rozpravu.

Táži se opět, jestli je zájem o závěrečné slovo? Paní ministr? (Ne.) Nemá zájem. Pan zpravodaj? (Ne.) Rovněž ne.

 

Můžeme tedy přikročit k hlasování o celém návrhu zákona. Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s návrhem poslanců Patrika Nachera, Marka Výborného, Barbory Urbanové a Jakuba Michálka na vydání zákona o mimořádném odpuštění penále z pojistného na veřejné zdravotní pojištění, podle sněmovního tisku 604."

Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 87, bylo přihlášeno 136, pro bylo 134, proti nebyl nikdo. Výsledek je tedy: přijato.

 

V tom případě jsme vyčerpali veškerou agendu a já děkuji všem za spolupráci. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP