(11.20 hodin)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane ministře. S faktickou poznámkou se přihlásila paní poslankyně Berenika Peštová, poté paní poslankyně Fialová. Prosím, paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Děkuji za slovo, paní předsedající. Já jsem myslela, že budete jako... že to vezmete víc, pane ministře, prostřednictvím paní... to se nemusím, že prostě mi tady začnete vysvětlovat ty přístroje, o kterých jsem se tady snažila dokázat, že neexistují, a to je přesně ono. Teď jste se bavil o těch zvlášť nebezpečných látkách, vy jste mi to tady řekl. A to je to, co vám tady celou dobu říkám, že ty přístroje kontinuální neexistují. Prostě ten problém neřešíte, neřešíte! Pokud máte problém s tím, že v těch vzorcích, v těch slévaných, v čtyřiadvacetihodinových není nějaký polutant, který by se tam měl objevit a laboratorně měl být vyhodnocen, tak se bavte o tom, že otevřete to povolení IPPC, nebo respektive povolení, které je součástí toho vodoprávního... (Reakce ministra Hladíka mimo mikrofon.) Já vím, ale mě nemusíte poučovat, pane ministře, mě ne. Já jsem ten zákon také spravovala. Tam jsou všechny složkové zákony, v IPPC máte všechny složkové zákony.

Ale pokud tedy máte problém s tím, že někdo něco nesleduje, co by měl sledovat, protože se to nachází v tom areálu výroby, tak máte možnost to tam doplnit, protože v laboratoři potom jste schopný to analyzovat. Ale nejste schopný to kontinuálně měřit. Ty přístroje prostě nejsou, neexistují. Rozumím tomu, že píárově se to hezky prodá, to já chápu (Se smíchem.). Ale prostě v té praxi ty přístroje nejsou, nejsou! Řekněte mi, když chcete kyanidy měřit pomocí pH vodivosti, pomocí čeho? Vy potřebujete ten atomák. Ten bohužel kontinuálně neexistuje. A jestli si myslíte, že někdo v Evropě začne vyrábět přístroje jenom proto, že Česká republika to potřebuje, tak na to zapomeňte. Na to zapomeňte, protože ty normy, které jsou, tak my splňujeme normy, které nám chrlí Evropská unie. A pokud to nedá všem členským státům, tak o to zájem nebude. Je to zbytečná zátěž pro dané subjekty, které musí tu přísnou normu plnit. Tečka.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní s faktickou poznámkou... (Hlásila se poslankyně Fialová.) Ale vy jste se odhlásila, paní poslankyně a zase jste se přihlásila, a mezitím naskočil s faktickou poznámkou pan poslanec Král, jestli je to správně? Ano, děkuji, a poté tedy vystoupí paní poslankyně Fialová. Děkuji. Máte slovo.

 

Poslanec Václav Král: Děkuji za slovo, ale tady já se musím pana ministra a ministerstva zastat. Poté kdy došlo bych řekl k vyjasnění toho názvosloví, jestli to má být měření, nebo sledování, tak dnes, myslím, že je tady široký konsenzus k tomu, že budeme sledovat. On se snaží naplňovat nějaké programové prohlášení vlády. A přece není tady sporu o tom, že takové technologie na průběžné sledování nebo na odběr vzorků, chcete-li, abych se nějak vyjádřil lidově, přece existují. Teď se tady bavit o tom, že nemáme na technologie, na průběžné měření v tom rozsahu, v jakém to ministerstvo vymyslelo, tak si myslím, že to je skutečně už teď bezpředmětné tady na plénu, to myslím, že máme za sebou už z jednotlivých výborů a tahle debata už dneska vůbec není na stole. Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane poslanče. Nyní paní poslankyně Eva Fialová s faktickou poznámkou a připraví se paní poslankyně Berenika Peštová. Prosím, paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Eva Fialová: Děkuji za slovo. Já budu reagovat na pana ministra. Nejdřív jsem chtěla podpořit kolegyni, že tyto přístroje fakt na kontinuální měření neexistují, ale chápu, že jste se bavili o nějakém slévaném, pipetovaném vzorku 24 hodin a pak ho nechat zanalyzovat - OK. Já mám na to IPPC, pane ministře: vy jste řekl, že to nezabrání havárii. Každá záchytná nádrž, která se dělá nebo dává pod tyto nádrže nebo zařízení, které zachází se zvláště nebezpečnými chemickými látkami, musí obsahovat celý objem té nějaké nádoby, z které tam ta nebezpečná chemická látka jde, takže tím pádem to vylučuje ty havárie, když to unikne. Nebo případně je další jiný způsob, že jsou dvojité ty nádrže a nějaké další splachování a odvádí se to jinam, a toto IPPC řeší. Prostě buď musíte mít tato zařízení při výstavbě takto dělaná a jsou kontrolovaná, anebo v případě, když odebíráte jakoukoliv tuto látku, tak se sleduje - musí být zamčená - kolik se jí přivezlo, kolik se jí odebralo, jsou k tomu automatické záznamy a tak dále. Já si myslím, že to řeší a je to při těch kontrolách, které se pravidelně dělají, vždycky vyžadováno jako první. A nelegální chování, no, to neovlivníte nikdy, když to někdo bude chtít záměrně, ale to nevyřeší ani váš zákon nebo váš návrh. Nezlobte se.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní s faktickou poznámkou je přihlášena paní poslankyně Berenika Peštová. Prosím, paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Děkuji za slovo, paní předsedající. Já musím zareagovat na svého ctěného kolegu, chtělo se mi říct dezoláta, to nemohu, pana poslance Krále (Se smíchem.), prostřednictvím paní předsedající.

No, tam muselo být tedy hodně velké školení. Tak proč tedy prosazujete tu výjimku pro 1.1 Proč prosazujete tu výjimku, která půjde podle IPPC 1.1, což jsou teplárny, a proč tam tedy nejsou ty všechny ostatní subjekty, když jste si vyjasnili měření a monitoring a sledování? A potřebujete výjimku? Na co, když to je přece úplně krásný pojem, ne? Krásně jste si vysvětlili, že měření je měření, sledování je sledování, kontinuální měření a kontinuální sledování je úplně něco jiného. Prostě je to nesmysl, pane poslanče, prostřednictvím paní předsedající, a nečekala jsem to od vás. Myslela jsem si, že zůstanete s námi v pevných kramflecích až do konce, protože jsem viděla, že jste pochopil tu podstatu.

Já s tím nesouhlasím, já s tím prostě stále nesouhlasím. Ten paragraf je zbytečný, zatěžuje průmysl. A i když tady budete říkat, že budete dělat nějaké kontinuální sledování ve smyslu automatu, automatického vzorkovače, který vám čtyřiadvacet hodin bude pipetovat, pak to dáte do lednice, dva dny to tam bude, kdyby náhodou byla nějaká havárie, a pak se to tedy zanalyzuje - v každém případě podle IPPC ty subjekty musí mít havarijní plány, musí mít manipulační plány, musí mít spoustu dalších věcí, které jsou s tím spojené, takže když v těchto podnicích, velkých podnicích něco se stane, tak samozřejmě se postupuje podle havarijních plánů. Nevím, jestli tento havarijní plán měla tato čistírna, přes kterou to tenkrát prošlo, nevím. To určitě byste si mohli ověřit a zjistit. (Předsedající: Čas.) V každém případě je to nesystémové.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, paní poslankyně, za dodržení času. Zatím poslední faktická, s tou vystoupí pan poslanec Stanislav Fridrich. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Stanislav Fridrich: Ještě jednou děkuji za slovo. Jenom velmi krátce k těm analýzám. Velkou pravdou je, že na spoustu chemických látek i kontinuální analyzátory existují, dá se to měřit. Na druhou stranu kolegyně Peštová má obrovskou pravdu v tom, že spousta věcí kontinuálně měřit nejde, a jak byla dokonce zmiňována i atomová a absorpční spektrometrie, tak ta z hlediska chemického kontinuálně třeba nejde vůbec.

To, co mě ale trápí více - díval jsem se i na seznam ministerstva, kde jsou vyspecifikovány přístroje pro jednotlivé oblasti kontinuálního sledování, jenže ďábel je vždycky skrytý v detailu a za tím musí jít nějaká prováděcí přihláška - a mně se jedná o to, že mám obavu, že ty firmy budou silně finančně zatíženy, protože každý z těch přístrojů, které jsou uváděny na stránkách Ministerstva životního prostředí, je specificky na nějakou oblast sledování. Abychom pokryli celé spektrum, tak jich musíme nakoupit x. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP