(11.30 hodin)
(pokračuje Stanislav Fridrich)

Na druhou stranu mám obavu z toho, že pokud to nebude vyspecifikováno a precizováno skutečně podle potřeb a detailně, že to ty firmy extrémně zatíží, a 300 000 skutečně dnes stojí jenom sonda k něčemu. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane poslanče. Dalším přihlášeným k faktické poznámce je pan poslanec Král, připraví se paní poslankyně Berenika Peštová. Prosím, máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Václav Král: Tak já už slibuji, že dneska naposledy. Už nechceme zdržovat, ale chtěl jsem kolegyni Peštové tady, prostřednictvím paní předsedající, poděkovat za toho dezoláta. To myslím, že v dnešním světě je spíš pochvala, takže děkuji za to. Myslím ale, že se neposloucháme. Jestli nevidíme rozdíl mezi měřením a sledováním, tak tady skutečně budeme donekonečna. Technologie na kontinuální měření jsou prostě skutečně hůře dostupné. Myslím, že průběžný odběr vzorků je běžná záležitost. Jestli nevidíme rozdíl mezi podniky, kde se tyto nebezpečné látky ve velké míře používají a skladují, a těmi ostatními, tak skutečně dál nemá cenu v té debatě pokračovat. Takže prosím, poslouchejme se, měření a sledování jsou dvě různé věci. To si myslím, že jsme si vyjasnili v rámci debat, v rámci jednotlivých výborů.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane poslanče. Nyní s faktickou poznámkou vystoupí paní poslankyně Berenika Peštová. Zatím je to poslední faktická poznámka, prosím.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Děkuji. Myslím si, že také budu rychlá. V každém případě ty velké podniky, které zde byly zmiňovány, nebo respektive na které to bylo mířeno, ty jsou v těch registrech. Ty jsou v tom pod drobnohledem, ty jsou v registrech a o nich my víme. My nevíme o těch, kteří v těch registrech nejsou. To je to první. To je to, co jsem tady řekla. Poslouchejme se. Tam by to mělo směřovat, pokud to někam chce směřovat.

Co se týče sledování a měření, já v tom nemám absolutně nějaký hokej. Vím, co je sledování a vím, co je měření. Co jsem tady říkala: tak pokud tedy vy víte, co je měření a sledování, tak proč potřebujete nějakou výjimku? Proč tam tu výjimku dáváte i přesto, že jste si to vysvětlili? To je ten bod číslo 2.

Pokud tomu také nevěříte jako já - což bych tomu i věřila, že tomu nevěříte - a ďábel je skrytý v detailu, což je ten prováděcí předpis, který jsme doteď neviděli, a ten prováděcí předpis má být součástí novely zákona, ten prováděcí předpis by měl být v nějakých tezích, abychom věděli, kde se to zhruba bude pohybovat. Je tam na to bianko šek, takže my nevíme, co tam nakonec přistane, tak to je zřejmě ta obava, kterou máte i vy a mám ji i já. Proto říkám - je to nesystémové, dejme tam celou přílohu 1.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, paní poslankyně. To byla zatím poslední faktická poznámka. Táži se, zda se ještě někdo hlásí do obecné rozpravy? Není tomu tak, končím obecnou rozpravu a táži se na závěrečná slova. Má zájem pan ministr vystoupit se závěrečným slovem? (Ano.) Ano, prosím, máte slovo, pane ministře.

 

Ministr životního prostředí ČR Petr Hladík: Ještě jednou, vážená paní předsedající, vážené poslankyně, vážení poslanci. Děkuju za tu debatu, ale myslím, že opravdu reagujeme na to, abychom dokázali zpřesnit, ideálně zamezit havárii a záměrnému chování. Tady ta kombinace - my jsme ještě nehovořili o jedné složce, tu jsme možná pominuli, a to je otázka registru vyústí - ta kombinace registru vyústí, dokázat prostě - a bude to opravdu dlouhý proces, nebude to jednoduchý proces, ale důležitý proces - říci, odkud ty kanály dneska jdou, plus kontinuální sledování. Tady je ten opravdu konkrétní zásah legislativního procesu Ministerstva životního prostředí takovým způsobem, abychom ty největší znečišťovatele, kteří nakládají s těmito látkami nebo kteří je skladují, aby se nemohla tato havárie opakovat, nebo respektive, aby mohla být dosledována. To si myslím, že je velmi důležité.

Děkuji za tu debatu a děkuji za odborné debaty, kde jsou ty přístroje, jakým způsobem to bude prováděno. Tady si myslím, že jsme odpověděli v těch debatách jak odborných, tak na výborech, kam přesně bude směřovat ta vyhláška Ministerstva životního prostředí. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane ministře. Táži se, zda má zpravodaj zájem vystoupit se závěrečným slovem? (Zpravodaj: Nemám.) Nemá, ano, děkuji.

Jenom se chci ujistit, zda zazněl návrh na vrácení návrhu zákona garančnímu výboru k novému projednání? Nezazněl, dobrá.

Budeme tedy pokračovat dále. Zahajuji podrobnou rozpravu. Připomínám, že pozměňovací a jiné návrhy přednesené v podrobné rozpravě musí být vždy odůvodněny. O slovo se přihlásil jako první pan poslanec Jiří Slavík, připraví se pan poslanec Jakub Janda. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Jiří Slavík: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Dovolte mi, abych se přihlásil k pozměňovacímu návrhu nahranému v systému pod číslem 3949 a zároveň jej stručně odůvodnil. Jedná se o drobnou legislativně technickou úpravu, kdy po přijetí nového stavebního zákona dochází k situaci, kdy úředníci speciálních stavebních úřadů včetně úřadů vodoprávních nebudou splňovat kvalifikační předpoklady pro svoji činnost na obecních a krajských stavebních úřadech. Tuto věcnou záležitost jsme se snažili vyřešit při novelizaci liniového zákona, ale vzhledem k velkému množství pozměňovacích návrhů došlo při úpravě v legislativním procesu k chybnému stanovení účinnosti této změny, a to až k 1. 1. 2027, ovšem je potřebné, aby úředníci stavebních úřadů splňovali kvalifikaci k 1. 7. 2024, takže tento výše uvedený pozměňovací návrh, který předkládám, posouvá účinnost novelizačního bodu na dřívější datum tak, aby nedošlo k problémům při stavebních povoleních. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane poslanče. Nyní je přihlášen pan poslanec Jakub Janda, připraví se paní poslankyně Klára Kocmanová. Prosím, máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Jakub Janda: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Přihlašuji se k pozměňovacímu návrhu poslanců Jakuba Jandy, Ivana Adamce, Petra Bendla, Vojtěcha Munzara, Libora Turka a Víta Vomáčky, který je v systému nahraný pod číslem 4029. Tento pozměňovací návrh jsem odůvodnil v obecné rozpravě. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane poslanče. Nyní prosím paní poslankyni Kocmanovou, připraví se pan poslanec David Šimek. Máte slovo, prosím.

 

Poslankyně Klára Kocmanová: Děkuji. Já bych se ráda formálně přihlásila k pozměňovacímu návrhu pod číslem sněmovního tisku 4013, který jsem odůvodnila v obecné rozpravě. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji vám, paní poslankyně. Nyní je do rozpravy přihlášen pan poslanec David Šimek, připraví se pan poslanec Michal Zuna. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec David Šimek: Děkuji. Já bych se rád přihlásil ke sněmovnímu dokumentu, který je nahrán v systému pod čísly 4023, 4024, 4026, 4027 a 4045. Všechny tyto pozměňovací návrhy jsem představil v obecné rozpravě. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane poslanče. Nyní požádám o vystoupení pana poslance Michala Zunu, připraví se paní poslankyně Eva Fialová. Máte slovo, prosím.

 

Poslanec Michal Zuna: Děkuji za slovo. Já se také přihlásím k pozměňovacímu návrhu pod číslem 3890 poslanců Michala Zuny, Toma Philippa, Renáty Zajíčkové a Milady Voborské, který umožňuje stanovit rozsah řízení a odpovědnosti povodňových orgánů mezi Hlavním městem Prahou a městskými částmi, a sice zřízením nebo určením statutu. Dále jsem ho již odůvodnil v obecné rozpravě. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP