(16.00 hodin)
(pokračuje Petr Fiala)

To jsou všechno fakta, jsou to všechno věci, které stát dělá pro včelaře. Je také pravda, že z těch dotací je možné zajistit vzdělávání pro chovatele včel, děti a mládež, tedy i mít nějakou osvětu a možnost kontinuity ve včelařství. To všechno jsou přece fakta, pane poslanče, a nevím, co by na tom mělo být za pohádku. A věřte mi, že pohádka není ani to, že se včelařství nevěnuji detailně a každodenně. To je taky pravda, kterou jsem vám tady poctivě přiznal.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Tímto vypršel čas vymezený pro ústní interpelace na předsedu vlády a my se střídáme v řízení schůze. Přeji klidné odpoledne.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Přeji hezké odpoledne a já tímto vyzývám pana poslance Igora Hendrycha, aby přednesl interpelaci na ministra spravedlnosti Pavla Blažka, zahájil tak blok odpovědí členů vlády na interpelace poslanců, a připraví se poslanec Vladimír Zlínský.

 

Poslanec Igor Hendrych: Děkuji za slovo. Vážený pane místopředsedo, vážené dámy, vážení pánové, vážení členové vlády, ten, koho nyní interpeluji, zrovna není přítomen, což je pan ministr Blažek, takže předpokládám, že dostanu písemnou odpověď.

Interpelace se týká neutěšené personální situace ve Vězeňské službě České republiky. Já jsem se před krátkým časem snažil tento bod zařadit na jednání schůze Poslanecké sněmovny, bohužel tak jako spousta našich bodů, které jsme navrhovali, nebyl zařazen, proto dneska interpeluji.

Podle slov generálního ředitele Vězeňské služby, která pronesl nedávno v jednom celostátním médiu nebo v médiu s celostátní působností, aktuálně chybí 640 příslušníků ve služebním poměru přibližně a více než 200 občanských zaměstnanců, zejména se jedná o zaměstnance odborné, z výkonu trestu, z výkonu vazby, případně z výkonu zabezpečovací detence. V podstatě je to stav, který opravdu už začíná bránit Vězeňské službě, aby plnila úkoly, které jí svěřuje zákon. Co ještě uvedl generální ředitel, je, že pouze 18 % z těch, kteří projdou náročným přijímacím řízením, což znamená projít přes fyzické testy, psychologické testy a mít odpovídající zdravotní způsobilost, tak v podstatě testováním projde, což tedy není mnoho. A zároveň platí, i mnoho z těch, kteří nakonec nastoupí, do tří let svůj služební poměr ukončí. Dopadem je, že v podstatě ta služba jako taková se nedá nějakým způsobem ošidit a za chybějící příslušníky - teď se bavíme o těch v tom služebním poměru - to musí v podstatě vykonat ti, kteří v té službě jsou. Mají hodiny navíc a taky je to potom v té práci vcelku logicky demotivuje. Byl bych rád, kdyby se této problematiky někdo skutečně zhostil a začal ji řešit, protože určitě není v zájmu České republiky, aby to takhle pokračovalo dále. Děkuji za slovo.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Vzhledem k tomu, že pan ministr Blažek není, můžeme přejít k další interpelaci a to je pan poslanec Zlínský, který bude interpelovat pana ministra průmyslu Jozefa Síkelu.

 

Poslanec Vladimír Zlínský: Vážený pane předsedající, děkuji za slovo. Vážené dámy a pánové, vážený pane ministře, já bych měl na vás dotaz, který raději vznesu okamžitě, abych náhodou se někde nezasekl. Chtěl bych se vás zeptat, jak jsme připraveni na projevy silné geomagnetické bouře, která by mohla zasáhnout planetu Zemi, a tedy vyvolat plošný dlouhodobý výpadek elektrického proudu neboli blackout. Ono už k takové situaci v historické době došlo, bylo to v roce 1859 a jmenovalo se to Carringtonova událost. Tehdy díky bohu jediné v podstatě elektrické zařízení byly telegrafy, ale vedlo to k tomu, že v podstatě došlo ke snížení a destrukci celé sítě telegrafů, která tehdy na světě vznikla, a muselo se to nějakým způsobem tvořit znovu.

Já bych tady chtěl zmínit, že se zdá, že Slunce je poměrně poklidná hvězda, ale bohužel vystřeluje po svém obvodu i směrem k Zemi proudy nabitých částic a ty proudy nabitých částic nějakým způsobem interagují s geomagnetickým polem Země, narušují ho a při tom může dojít ke generaci elektrického proudu v kovových vodičích, které pak poškodí elektroniku, elektronické rozvody a transformátory, což by tedy vedlo při dlouhodobém a velkém poškození k tomu, že by byla poškozena komunikace, navigace, obranyschopnost, zemědělství, průmysl, zajištění pitné vody, potravin, odstraňování odpadů, porucha bankovního systému. Z toho cítíme, že ten dopad by byl drastický a maximální a já bych byl nerad, abychom pak říkali, pokud by k tomu mělo dojít, že jsme o tom nevěděli. Tak, pane ministře, děkuji za odpověď.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Pan ministr chce reagovat. Prosím, máte slovo.

 

Ministr průmyslu a obchodu ČR Jozef Síkela: Vážený pane předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, pane doktore, dovolte mi, abych se vyjádřil k vaší ústní interpelaci ve věci přípravy na blackout, zejména na geomagnetickou bouři. Na úvod mi dovolte zmínit, že sektor energetiky se na přerušení dodávek elektřiny, tedy takzvaný blackout, připravuje pravidelně. Ukládá nám to nakonec i legislativa Evropské unie. Ministerstvo průmyslu a obchodu ve spolupráci zejména s provozovatelem přenosové soustavy Čeps, a. s, který je podřízen ministerstvu, podle nařízení Evropské unie 2019/941 o rizikové připravenosti odvětví elektroenergetiky zpracovalo plány rizikové připravenosti právě pro oblast elektroenergetiky. Plány byly zpracovány i s ohledem na případnou spolupráci s okolními zeměmi v případě náhlého výpadku. Při jejich přípravě byly na evropské úrovni zpracovány scénáře elektroenergetických krizí. Vybrané scénáře byly následně přejaty a zapracovány nebo přijaty na národní úroveň. Riziko blackoutu na základě geomagnetické bouře je v nich zmiňováno. Je potřeba ale zdůraznit a přiznávám, že riziko takového zásahu české elektrizační soustavy je považováno za minimální. I přesto si uvědomujeme závažnost následků takové bouře, ale já bych rád zdůraznil, že sektor energetiky se na případné výpadky pečlivě připravuje a pravidelně v rámci cvičení simuluje tyto výpadky způsobené například působením přírodních živlů nebo i teroristickým útokem. Všechny tyto katastrofy jsou mimo jiné i součástí zmiňovaných plánů rizikové připravenosti a na úrovni Evropské unie dochází k pravidelné aktualizaci zmiňovaných krizových scénářů, jako například poslední aktualizace tento rok.

Je samozřejmostí, že i Česká republika na základě toho aktualizuje ve spolupráci s okolními státy tyto plány rizikové připravenosti pro minimalizaci následků případného výpadku. Všichni si uvědomujeme důležitost nepřerušených dodávek elektřiny do všech sektorů hospodářství v České republice, ale i do domácností. A já znovu opakuji, že důležití aktéři sektoru energetiky, zejména společnost Čeps, se pravidelně na katastrofy, které mohou výpadek elektřiny velkého rozsahu způsobit, připravuje. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP