(16.40 hodin)
(pokračuje Vladimír Zlínský)

A pak bych tady chtěl zmínit další věc. Asi to neznáte, a to jsou takzvané epigenetické změny, kdy vlastně organismy, které se vyvíjejí v nějakém prostředí, a dokonce jejich předkové, tak těmi epigenetickými změnami je vlastně někdy označkován genom, ten genom se přizpůsobuje zevnímu prostředí a netýká se to jenom zevního prostředí jako takového, ale i vjemů, které ten člověk zažívá, to znamená buď negativních. nebo pozitivních, různých stresů i života případně v blahobytu.

Druhá věc, která to samozřejmě může způsobovat, je psychologický vliv. Já bych tady největší podezření nebo největší podezřívavost věnoval sociálním sítím a samozřejmě médiím, které nějakým způsobem tady šíří informace, vědomě nebo nevědomě, které ty mladé nezralé lidi ovlivňují tímto směrem. A já o tom hovořím právě z toho důvodu, jestli tyto tendence umožní naší společnosti nebo naší civilizaci se přizpůsobit těm případným kritickým a těžkým chvílím, které nás mohou čekat - nemusí, ale mohou, a hlavně bych chtěl tady zmínit problematiku demografie, protože západní společnosti vymírají, a pokud samozřejmě bude přibývat lidí, a já proti nim nic nemám, já nejsem orientovaný tak, že bych odsuzoval ty lidi, kteří mají toto směřování homosexuální, ale nicméně to povede k tomu, že plodnost nebo porodnost bude objektivně klesat, pokud těchto lidí bude přibývat. Takže bychom se měli zamyslet nad tím, proč se tak děje, pokud se tak děje, a jestli tedy v tomto směru máme podniknout nějaké kroky, nebo ta situace je nevratná a nemůžeme dělat nic. A já si to tedy nemyslím. Měli bychom se nad tím zamyslet. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane poslanče. S přednostním právem se nyní přihlásil pan ministr Jurečka, poté pan předseda Dufek. Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí ČR Marian Jurečka: Děkuji. Dobré odpoledne, vážená paní místopředsedkyně, kolegyně, kolegové. Já si dovolím tady vystoupit v podobném duchu, jak jsem tady hovořil před několika týdny v rámci projednávání tohoto návrhu při druhém čtení se stanoviskem mě jako předsedy KDU-ČSL, s tím, že řeknu několik podstatných pohledů na tuto problematiku, s tím, že když mluvíme o manželství, pro nás jako pro lidovce je naprosto zásadní, aby manželství bylo svazkem muže a ženy. Pokud hovoříme o registrovaném partnerství, je pro nás jasné, že máme tady hledat cestu, jak narovnat práva a jak upravit pojmosloví tak, aby to bylo partnerství a abychom v této věci udělali legislativní racionální posun. My jsme k tomu také připravili konkrétní návrh, který byl představen naším kolegou Jiřím Navrátilem, který právě šel tou cestou úpravy narovnání práv partnerů, a tento návrh jsme také předložili tady do Poslanecké sněmovny. Bohužel, na jeho projednání se zatím nedostalo a zřejmě ani nedostane.

Když se podíváme na ten pohled manželství, jsem si vědom toho, že nikdo asi nemůžeme říct, že bychom vždycky viděli kolem sebe jen harmonická manželství, ale manželství jako svazek muže a ženy má svoji velmi významnou hodnotu pro stabilitu společnosti, pro stabilitu rodiny, pro stabilitu dobrého prostředí pro výchovu dětí, pro jejich přivedení na svět. Myslím si, že my, když jsme byli dětmi, jsme velmi intenzivně vnímali to, jakým způsobem nám dávali toto zázemí naši rodiče, a když jsme dnes v pozici rodičů, tak si myslím, že si uvědomujeme, jak je důležité, aby tento institut, tato forma, na které stojí rodina po staletí, měl určitou specifickou ochranu společnosti, respekt, protože přestože doba přináší různé výzvy, které třeba změnou různých společenských, ale i ostatních poměrů erodují některé tradiční instituty, jako je právě rodina, postavená na manželství jako svazku muže a ženy, přesto to neznamená, že bychom na to měli jakkoli rezignovat. My jsme také v této souvislosti předložili návrh, který jsme předkládali v minulém volebním období, který jasně řešil i zakotvení manželství jako svazku muže a ženy i do Ústavy České republiky a je předložen tady na jednání Poslanecké sněmovny.

Já chci říci, že z pohledu debaty, kterou teď vedeme ve druhém a ve třetím čtení, z pohledu naprosté většiny mých kolegyň a kolegů se kloníme při tom hlasování o pozměňovacích návrzích k pozměňovacímu návrhu, který nám je v tomto ohledu nejbližší. Je to pozměňovací návrh, který byl předložen naším kolegou Pavlem Bělobrádkem, kolegou Haasem a kolegyní Ožanovou. Nejsou to tedy jen poslanci, kteří by byli z vládní pětikoalice. Myslíme si, že ten návrh vlastně doplňuje řešení, které dělá úpravu jednotlivých práv, ale zároveň také řeší i tu tak často dnes diskutovanou otázku adopcí.

Tolik asi za mne, za nás jako za lidovce, stanovisko k této otázce. Snažil jsem se být věcný, snažil jsem se být stručný. Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane ministře. Nyní je s přednostním právem přihlášen pan předseda Dufek.

Kolegyně, kolegové, opakovaně vás žádám, abyste své hovory přesunuli do předsálí. Je tu nadměrný hluk a všimla jsem si, že někteří kolegové v lavicích neslyší řečníka, takže ještě jednou opakuji svoji žádost o ztišení. Děkuji vám.

Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Aleš Dufek: Já si myslím, že teď už je čas, aby pozornost byla upřena k řečnickému pultíku, protože vám neřeknu samozřejmě nic jiného než jako zpravodaj tohoto tisku o usnesení garančního výboru.

Takže usnesení garančního výboru číslo 146 ze dne 14. února 2024 k návrhu poslanců Josefa Bernarda, Markéty Pekarové Adamové, Olgy Richterové, Martina Baxy, Jany Pastuchové na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, ve znění pozdějších předpisů a další související....




Přihlásit/registrovat se do ISP