Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno !


(10.20 hodin)

 

Poslanec Jiří Mašek: Já bych chtěl zareagovat na pana profesora Válka, ministra zdravotnictví, který řekl, že jedna z věcí, kterou nám přinese ten nový lékový zákon, je, že budeme mít opravdový přehled o pohybu těch léků. Mimo jiné ten zákon přenese určitou zodpovědnost na distributora za dostatek léků, ale tam chybějí dvě věci, nebo jedna důležitá věc, a to je seznam kritických léků - už jsem to tady říkal - ten musí být součástí, protože žádný distributor není schopen zajistit dostatek všech léků v nějaké domluvené zásobě, respektive by to bylo tak drahé, že by si tahle republika nemohla dovolit. Takže seznam kritických léků je jedna věc, která zásadně chybí.

Potom tady zmínil pan ministr to, že doteď nemáme přehled. Takže my bychom ten přehled mohli mít, kdybychom využívali data SÚKLu, který spadá pod pana ministra. Jednak výrobci tam dávají data ke každému patnáctému v měsíci, takže můžeme vědět, kolik výrobce vyrobil, můžeme vědět, kolik dodavatel dodal. To jsou takzvané formuláře DIS-13. Další formulář je LEK-13, zase do každého patnáctého v měsíci bychom zpětně měli vědět, co je v lékárnách, co se vydalo, co je na skladě a podobně.

Ve vládě jsou zkušení ajťáci z řady Pirátů. Je otázka, proč tedy nějaké výstupy z těchto dat netečou přímo panu ministrovi na stůl tak, aby se mohl rozhodovat.

A teď to berte jako nadsázku. V covidu byl problém v celé Evropě, každý ho řídil samostatně a možná ne dobře. Teď je velký problém v celé Evropě s léky. Nestálo by za to požádat, aby lékovou politiku řešila Evropská unie, aby nám k tomu posílala směrnice, protože ta rozhodnutí a směrnice by byla jistě lepší než to, co činí současná vláda.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám také děkuji. Nyní pan poslanec Kamal Farhan, připraví se pan poslanec Jan Síla, Petr Fifka a další. Všechno faktické poznámky. Prosím.

 

Poslanec Kamal Farhan: Děkuji za slovo. Já bych se teď krátce věnoval legislativě. Vypsal jsem si tři body, které tady zazněly.

Za prvé chci říct, že kompetenční zákon říká, že ústředním orgánem státní správy je Ministerstvo zdravotnictví, které je zodpovědné za dostupnost zdravotních služeb a léčbu lidí. Takže to je základ legislativy a měli byste ho jako vláda znát a měli byste se podle něj řídit. Tomu se říká, pokud to nevíte, elementární neznalost.

Další věc. Když jsme tady mluvili o show, show tady předvedla paní Markéta Pekarová Adamová, pan ministr Válek a další, po návratu z Koreje. Další neznalost legislativních procesů. Slibovali léky, které tady měly být na podzim, ale každý, kdo se trošku, jenom minimálně, orientuje v legislativě, tak ví, že to prostě není možné. Prostě nemůžete dovézt léky ze zemí mimo Evropskou unii, protože registrace těch léků by tady trvala minimálně rok. Pan náměstek mi řekl, že by se to dalo samozřejmě zvládnout i dříve, ale rozhodně by se to nedalo zvládnout do půl roku.

A co se týká digitalizace, samozřejmě ji všichni vítám. A co se zase stalo včera? Včera tady byl zákon o záchrankách a byl tam vložen až na Sněmovně přílepek, který se vlastně týká digitalizace a bylo to odsunutí účinnosti myslím, že teď je to o jeden rok.

Já si takhle rozhodně nepředstavuji komunikaci mezi opozicí a ministerstvem a nepředstavuji si prostě takto komunikaci, protože tam vkládáte do zákona něco, co tam vůbec nepatří. Je to neprojednané, objeví se to tam desítky minut před tím, než vůbec debata k tomu zákonu poběží. Já vám tady můžu říct, že tohle rozhodně není spolupráce.

Ale ty tři body předtím, neznalost legislativy. Vláda musí znát legislativu, vláda řídí stát a je za to zodpovědná.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Nyní pan poslanec Jan Síla, připraví se pan poslanec Petr Fifka, potom pan ministr Vlastimil Válek. Prosím.

 

Poslanec Jan Síla: Děkuji za slovo. Já jsem se snažil být doposud konkrétní a věcný. Ale neodpustím si jednu poznámku na projev nebo na reakci pana premiéra, a sice bych ho chtěl upozornit na jedno čínské přísloví: Slovy a řečmi rýži neuvaříš.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Nyní pan poslanec Petr Fifka. Připraví se pan ministr Vlastimil Válek, poté pan poslanec Jan Volný. Prosím.

 

Poslanec Petr Fifka: Z úst pana kolegy Janulíka tady zazněla zajímavá informace, kterou bych se pokusil rozvést a vysvětlit. Každá země je pyšná na svůj farmaceutický průmysl. Je to průmysl s vysokou přidanou hodnotou, ale bohužel v potransformačních letech nebylo jiné možnosti než tu stávající výrobu, tak, jako se to stalo ve všech zemích bývalého socialistického bloku, prodat jiným subjektům, a to z prostého důvodu. Když jsem byl v roce 1989 jako student na praxi v jedné z největších výrob, tak tehdy jsem na vlastní oči viděl, jakým způsobem jsou nastaveny standardy správné výrobní praxe a jaké gigantické investice by bylo potřeba udělat, abychom byli konkurenceschopni na evropském trhu. Zároveň se otevřel trh, takže se sem mohly dostat léky odkudkoliv, pokud splnily registrační kritéria, což evropské léky splnily lehce. A v podstatě by ten farmaceutický průmysl zanikl.

Naštěstí se tak nestalo, většina výroby tady zůstala. Je sice v cizích rukou, ale přesto - a teď navazuji na tu pozitivní myšlenku, která tady zazněla - já jsem jeden z těch, který bude všemi deseti pro to, abychom podporovali český farmaceutický průmysl bez ohledu na to, kdo je vlastníkem, protože v tom prostě máme dlouholetou tradici a určitě, až tady budeme projednávat nějakou normu, kdy budeme chtít podpořit český farmaceutický průmysl, abychom byli lépe schopni z domácích zdrojů tyto krizové situace vykrývat, tak já budu pro a po tom, co jsem tady slyšel, budu očekávat, že i vy v tom vládu podpoříte.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Nyní pan ministr Vlastimil Válek, připraví se pan poslanec Jan Volný. Zatím poslední dvě faktické poznámky. Prosím.

 

Místopředseda vlády a ministr zdravotnictví ČR Vlastimil Válek: Děkuji, pane předsedající. Já velmi děkuji za ten posun diskuse konstruktivním směrem. Proto se konstruktivně pokusím odpovědět na dva body, které se tady objevily.

Ano, zdravotnictví není, nebylo společnou politikou Evropské unie. Je to dáno tím a asi to všichni víme, kteří se té problematice věnujeme, že každý stát má jiný systém zdravotního pojištění, některé vůbec nemají zdravotní pojišťovny a tak dále, ty systémy jsou tak rozdílné, že proto nemohou mít společnou politiku. Přesto se některé věci, a právě v době covidu se to stalo, dělaly společně v rámci Evropské unie, a to byl nákup vakcín. A o tom se tady celou dobu bavíme. Tím, že se nakoupily společně vakcíny, tím, že k tomu ty státy přistoupily a shodly se na tom, tak se podařilo koupit pro Evropu dostatečné množství vakcín, a to za velmi nízkou cenu. Dneska cena vakcín na trhu je 100 dolarů, v České republice je to 10 eur, to znamená výrazně nižší cena. Ta čísla nejsou přesná, ale tak pro orientaci a pro představu.

O to stejné se snažíme a snažili jsme se v rámci našeho předsednictví, proto farmabalíček, který Evropská unie projednává, proto farmabalíček, který bezesporu řada z vás četla a viděla ho, kdy chceme - a myslím si, že to chtějí všichni, co jsou v této místnosti - aby ty ohrožené léky, kde výroba aktivních látek je mimo Evropu, v Indii, v Asii, byly společně koordinovány a nakupovány Evropou. A to se týká i nákupu léků mimo Evropu. Ono to technicky jde, protože některé země, jako Japonsko a některé asijské země, mají registraci výroby a schválení EMA, ale my chceme, aby se do Evropy dostaly další země, které vyrábějí aktivní látky nebo mají aktivní látky a jejich výrobu a současně vyrábějí ty léky. To je strategie, kterou chceme.

A co se týče toho zákona, ano, my máme řadu informací od SÚKLu, ale nevím, kolik v které lékárně zůstává léků. A to právě ten můj návrh zákona doplňuje.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Nyní pan poslanec Jan Volný, potom pan poslanec Jan Síla. Prosím.

 

Poslanec Jan Volný: Moc děkuji za slovo. Pane premiére, já mám hodně a velké výhrady k činnosti vlády, kterou řídíte, ale asi bych vám opravdu nevyčítal to, že jste přečetl ten materiál, který vám někdo připravil, ale opravdu tam máte, podívejte se, máte to před sebou, řekl jste, že se někdy ke konci loňského roku nebo začátkem letošního, dovedlo X tisíc, velké množství těchto léků, ale v lékárně rychle zmizely, protože o ně byl zájem X procent, které jste tam přesně citoval, já si to nepamatuju.

Z toho naprosto jasně vyplývá, že si to lidi skoupili a že to mají vlastně doma schované. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP