Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno !


(10.10 hodin)
(pokračuje Karla Maříková)

A vážený pane kolego Fifko, prostřednictvím pana předsedajícího, my víme, že ta situace není jednoduchá. Problém je, že váš pan premiér neustále slibuje nějaké termíny, kdy se situace vyřeší. Ještě k tomu přidává taková mistrovská vyjádření, jako že si lidé mají obvolat sto lékáren nebo že to vyřeší počasí. On je to pak takový výsměch lidem. Možná tedy pan ministr by měl trošku couvnout, měl by přiznat, že nemá zas takové páky tu situaci řešit. Neměl by tvrdit, že novela všechno vyřeší, protože přijde situace, že ona vejde v platnost a stejně ty léky některé budou chybět. A zase se budete pak tady strašně divit, že vám to vyčítáme, ale bohužel pan ministr si za to opravdu může sám, protože neustále nám slibuje, že tu situaci vyřeší, a fyzicky v lékárnách vidíme, že se nelepší, že je to horší a horší a stěžují si nejen pacienti, ale i lékárníci.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji. Nyní pan poslanec Richard Brabec, připraví se pan poslanec Jan Síla. Prosím.

 

Poslanec Richard Brabec: Dobrý den. Milé kolegyně, kolegové, vážení členové vlády, no, pane premiére, vy vlastně uvádíte, svým způsobem vaše vláda v život bonmot, který jsem nedávno četl a který jste asi četli mnozí z vás, že - disciplinovaný pacient se napřed rozhlídne podle toho, co je na trhu za léky, a pak podle toho onemocní. A to je něco, co už se tady skutečně skoro reálně děje a ona by to byla sranda - a víme, že Češi samozřejmě umí obrátit do legrace takřka cokoliv, ale sranda to samozřejmě není, především když jde o naše děti. A to v řadě případů samozřejmě jde a ty případy už tady byly.

Ale já jsem se chtěl vrátit ke zkušenosti, kterou jsem zažil reálně z vlády, byť samozřejmě ne jako ministr, který to měl gesčně na starosti, ale jako někdo, kdo ve vládě za to také spoluručil, protože vláda je kolektivní orgán, a to byla samozřejmě záležitost covidu. A já si pamatuji ty nekonečné debaty, které se tady vedly, a z vaší strany - a jenom připomenu - tenkrát, když se sháněly roušky, vakcíny a další věci, tak to nebyly záležitosti, které byly třeba v Polsku nebo v Německu nebo v Rakousku, ony nebyly takřka nikde, možná v Číně.

A tenkrát vy jste jako opozice říkali, vy jste neřešili, jak to sehnat nebo jak to udělat, vy jste řekli - sežeňte to, od toho jste vláda. A měli jste vlastně pravdu. My jsme byli vláda tady od toho, abychom to sehnali. Takže jestliže dneska říkáte - vy tady nic nenavrhujete - tak já říkám, tak nás k tomu zase pusťte a my to dokážeme. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Nyní s faktickou poznámkou vystoupí pan poslanec Jan Síla, připraví se pan poslanec Miloslav Janulík, potom pan premiér. Prosím.

 

Poslanec Jan Síla: Děkuji za slovo. Já jsem chtěl jenom reagovat na vyjádření, že vláda a stát do toho nemůže vůbec nijak zasáhnout. A sice, chtěl bych se tady zmínit o tom, že v celé Evropě není paracetamol, to je API na výrobu paralenu a tak dál. Ten se vyrábí, paracetamol, pouze v Asii. Ale francouzská vláda, konkrétně prezident Macron oznámil, že Francie obnoví svou lékovou suverenitu, a začal hned investovat do výrobny nebo do továrny na výrobu paracetamolu a jiných léků.

Rakouská vláda zareagovala na nedostatek antibiotik přispěním 50 milionů eur na výstavbu továrny firmy Sandoz v tyrolském městě Kundl. Celkem 28,8 milionu eur, čili tři čtvrtě miliardy korun zhruba, má dostat firma Sandoz také z fondů Evropské unie, jde o výrobu amoxicilinu, to konkrétně ministr Válek mi řekl, že z fondů Evropské unie nelze tímto způsobem sehnat žádné prostředky.

Slovenskou Biotiku už jsem zmínil, ta vyprodukuje ročně 120 milionů tun phenoxymethylpenicillinu a používá ale jenom dvě z pěti fermentačních nádrží. Nejhorší na tom je ale fakt, že Pharmacon, který byl privatizován a který je vlastníkem, ve vlastnictví Čechů, to jsou čeští vlastníci, který vyráběl původně většinu API, v současné době vyrábí nebo prodává 92 % veškeré své produkce přes firmu Merck do zahraničí, protože tím víc vydělá, to je jediný důvod.

Já bych se chtěl zeptat, proč to ve Francii, Rakousku a okolí to jde a jenom u nás to nejde? Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji. Nyní pan poslanec Miloslav Janulík, připraví se pan premiér Petr Fiala a pan poslanec Milan Feranec další. Prosím.

 

Poslanec Miloslav Janulík: Děkuji za slovo, pane předsedající. Vy jste, pane premiére, řekl, že to nějaká politická show, v té odpovědi jste reagoval, ale pro mě tedy nepříliš šťastným způsobem, když argumentujete nikoli ad hoc, nýbrž ad personam, to je dva tisíce roků starý fígl, a bohužel tedy mě mrzí, že se k tomu uchylujete, protože jak kdo mluví - není důležité jak, ale co mluví. Já vím, že to je těžké a nemám z toho radost, protože já na rozdíl od vás musím tváří v tvář pacientovi se nějak rozhodovat a není to ze zavřené - přes okno - kanceláře, ale je to tváří v tvář. A nevěřil bych, že se toho ještě můžu dožít, ale ten problém samozřejmě vznikl za vlád hluboko v devadesátkách, kdy ODS... my jsme upozorňovali zdravotnictví, nedělejte to, nerozprodávejte to, ale zmizely Galeny a Spofy a všechno zmizelo, Efedrinka v Roztokách a tak, dneska nemáme nic, všechno je mimo republiku a teď to samozřejmě nějaký zákon, který tady pan ministr zdravotnictví chystá, to nevyřeší, protože nepostaví ty fabriky.

Je pravda, že pravda, že ten problém řeší samozřejmě hlavně Evropa, Spojené státy ani tolik ne, ale někdo ho řeší účinně - a jak vy říkáte - efektivně a někdo méně, protože já přejedu hranici, mám to dvanáct set metrů, mám to osm kilometrů do Poysdorfu a v Poysdorfu je český lékárník, který má v lékárně všecko, co je potřeba. Nemá toho samozřejmě mraky, ale prostě má ty léky. A v Mikulově třeba ty léky nejsou. Čili ten pes bude zakopaný někde jindy. Já z toho nemám radost, my tady netancujeme nad tím a nemalujeme vám kříže a nevykládáme, kolik lidí kvůli vám umírá a tak dál, ale opravdu streptokoky... všichni věděli, každý mikrobiolog věděl, že to přijde, ta vlna byla logicky, že přijde po rouškách, když si lidi sundali roušky a dneska to letí jak lavina a to řešení - teď je čas na mikromanagement, sednout do letadla, to, čemu jste se tak smáli (Předsedající: Váš čas.) - a letět to někde sehnat. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám také děkuji. Nyní pan premiér Petr Fiala, připraví se pan poslanec Jiří Mašek. Prosím, pane premiére.

 

Předseda vlády ČR Petr Fiala: Já nechci reagovat na různé útoky, které tady zazněly, a nepovažuji to ani za potřebné, dokonce ani na ten od pana poslance Janulíka, který dobře ví, že já jsem se právě bránil té argumentaci ad personam a vyzýval jsem k věcné diskusi. A to je i odpověď na otázky, které tady zaznívají, jestli chceme tedy od vás nějaké návrhy, rady, nebo vám to předat. No, to samozřejmě nechceme, ani to nepotřebujeme. To jediné, k čemu jsem vyzýval, byla věcná diskuse, protože já jsem přesvědčen, i když to může vypadat staromódně, že politika je střet idejí, alternativních řešení, koncepcí, a jsem vždycky připraven si poslechnout to, s čím přichází někdo jiný, protože nikdo z nás nemá patent na rozum, a myslím, že jedině tak se dá dělat rozumná politika, ale i cokoliv rozumného ve světě.

Vyzval jsem vás k věcné diskusi, záleží na tom, jak s ní naložíte, ale k jedné věci bych se chtěl vyjádřit a tady bych to skutečně chtěl korigovat a považuji to za potřebné. Pan poslanec Volný tady řekl, že jsem já obvinil lidi, že si něco skoupili a že za to opravdu mohou. Pan poslanec Volný nepatří k těm, kteří tady osobně nějak nepěkně útočí, zpravidla mluví věcně, tak předpokládám, že se jenom přeslechl. Nic takového jsem neřekl, nic takového si nemyslím, nic takového ve stenozáznamu nedohledáte.

Situace je složitá, vysvětlil jsem proč, jaké k tomu vedou příčiny, vysvětlil jsem, co v této věci vláda dělá, vysvětlil jsem, kde se situace zlepšila, u kterých přípravků a kde se nám toho zlepšení dosáhnout ještě nepodařilo. Lidé za to nemohou a to, když tu uvádím čísla, že se třeba zvýšila spotřeba penicilinu, tak každý, kdo tomu jenom trochu rozumí, chápe, že to je způsobeno zvýšenou nemocností a ta má zase konkrétní příčiny v té postcovidové situaci.

Takže, pane poslanče Volný, prostřednictvím pana předsedajícího, lidé za to určitě... (Předsedající: Čas.) nemohou, naopak musíme udělat všechno pro to, aby měli dostatečné... (Předsedající: Váš čas.) zásoby léků k dispozici.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Nyní faktická poznámka pana poslance Jiřího Maška, připraví se pan poslanec Kamal Farhan a další. Prosím, pane poslanče. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP