Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno !


(17.30 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

Mě by zajímalo tedy - protože pan premiér - jedna z těch nepravd a za podpory samozřejmě médií bylo to, že my jsme měli údajně zaříznout česko-polský plynovod Stork II, což je samozřejmě lež. Není to pravda, my jsme to chtěli.

Byl tam NET4GAS, Poláci to nechtěli, získali jsme na to dotaci, ale pan premiér opakovaně mluvil o tom, že to je naše vina. Nebo ta hloupost s tím kontraktem z Norska, který byl podepsán v roce 1997 na dvacet let a samozřejmě skončil prodejem Transgasu za Zemanovy vlády za 134 miliard, co měl být základ důchodového účtu. No ale Sobotka to utratil, je to pryč. Takže já se ptám, když tedy vy jste říkal po nástupu, že ten plynovod zařídíte, ono to je asi tak stejné jak ty emisní povolenky, nezařídili jste nic, nic konkrétního není, kontrakt s Turówem je absolutní katastrofa pro lidi z Libereckého kraje, takže by bylo dobré, kdybyste už přestali o tom mluvit, že kdo tady ohrožoval energetickou bezpečnost.

Znovu vám opakuji, že byste měli vykoupit 100 % ČEZu, dokonce i zakladatel TOP 09 to tvrdí, že máte dát za to 200 miliard a je to na vás. Vy máte 70 %. Teď jste vyplatili megadividendu, tím se zase namlsali ti minoritáři, dobře, fajn, ale měli jste jednat. Měli jste jednat o výkupu a budovat na tom jako na jediné firmě, kterou jste vlastně nezprivatizovali a nedali do jiných většinou zahraničních rukou, jste to mohli vykoupit 100 %, abyste měli pronájem LNG, Eemshaven, abyste měli 20 % distribuce plynu, abyste byli, teď jste koupili zásobníky, fajn, nevím, na ČEPS, a potom jste mohli rozhodnout, když vykoupíte 100 % ČEZu a konečně dát ceny energií pro lidi, ne že máme nejdražší ceny energie a ty ceny elektřiny způsobily tu inflaci, ale samozřejmě vy to nechcete slyšet, nechcete o tom mluvit, vy totiž máte svoje experty.

Jo, já jsem se tedy s pobavením dozvěděl, že nevím, jestli vám to dělají naschvál, nebo co to vlastně je, teď to hledám, jak - kde to mám - jak vlastně jsme na tom z hlediska růstu v Evropě velice špatně. a vy jste si vytvořil vlastně poradní sbor, kde, teď to neumím najít, je firma Petrof. A teď, nejdřív jsem se dozvěděl, pokud tedy firma Petrof je ta, která vám bude radit s naší ekonomikou, Petrof je fantastická značka, tak fajn, akorát nerozumím tomu, že ta firma vlastně její hlavní trhy byly Čína a Rusko. Jo, tady to mám. A tady to je čerstvé, z 11. 9., dokonce ta paní majitelka Zuzana Ceralová Petrofová říká: "Chystáme přesun části výroby do zahraničí, říká šéfka legendární firmy na piana." Tak jak tomu mám rozumět, že tedy naše expertka vlastně nám radí, aby podnikatelé šli podnikat do zahraničí. Tak já nevím, není to nějaký omyl? To bylo na základě toho článku Jsme nejhorší v EU, Fialova vláda povolala na pomoc experty. Jo? Po dvou letech co tam jste, ale vy jste nám přece před volbami říkali, že všechno umíte, že tam nastoupíte, všechno to bude, dáte finance do pořádku, všechno bude fantazie. Ne? Výsledky vaše jsou jaké? Ze šesté nejméně zadlužené země jsme devátí, z deváté nejvíce prosperující jsme dvanáctí, ze sedmé nejbezpečnější jsme dvanáctí a vy stále říkáte a blouzníte o nějaké strategii na deset, dvacet. Takže já tomu nerozumím, že tady ta paní expertka vlastně, která vám radí, říká, že to asi, ale já jí rozumím, že to chce přesunout. No tak proč by tady vlastně ti podnikatelé měli platit navýšení korporátní daně, když jste vlastně zvýšili daně všem, jo, ty firmy tento rok budou mít totálně katastrofální výsledky, většinou, ten propad v Německu, tam, kde ty firmy taky vlastně měly obrovský problém, tak já jsem zvědav, kdo tady tedy bude podnikat - kolik českých podnikatelů vám už napsalo, že je to úplně šílené, co tady předvádíte.

Ještě ta ekonomická diplomacie. Tak to jsem fakt jako fascinován, že kolik těch cest a ti ministři kudy jezdí a paní předsedkyně Pekarová Adamová byla na Tchaj-wanu, říkala, že získala ten penicilin no a že jak tedy to bude všechno skvělé a dopadlo to jak? Že vlastně největší investice do čipů bude v Drážďanech, takže Tchajwanci nebudou investovat v České republice, ale v Sasku. Ano. A potom paní předsedkyně řekla, jak je to úžasné, jak z toho budeme profitovat. No, já nevím, jak z toho budeme profitovat. Že naši lidi odejdou, ještě víc jich odejde, do Německa pracovat a české firmy samozřejmě mají málo zaměstnanců. To je jeden z největších problémů vlastně všech podnikatelů tady, Hospodářská komora na té křižovatce, co jste měli, tak tam vám to vysvětlovali, co je největší problém tady v České republice. Lidi. Nejsou lidi, ale ti, kteří ty firmy potřebují. No.

Takže ekonomická diplomacie. To navrhuju také jako bod. To je fakt úplná katastrofa. To je jako, já to nechápu, pane premiére, jestli vám to dělá někdo naschvál, ten ministr zahraničních věcí, ale vy navštívíte Vietnam...

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Pane předsedo, já se omlouvám. Pěkné odpoledne. Ten bod už jste načetl. Jen opakujete, že...

 

Poslanec Andrej Babiš: Ne, já ho zdůvodňuju.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já jenom pro pořádek. Ten bod už je zapsán, není to nový bod, pouze zdůvodňujete. Dobře, děkuji.

 

Poslanec Andrej Babiš: Ti velvyslanci, který jsou tady v Praze, jsou zástupci toho státu, to je vlastně jako premiér, ne? A proč na ty recepce nikdo nechodí? Ministr zahraničí nejde. Vy tam nechodíte, pane premiére. Já myslím, že ti Vietnamci by si to zasloužili. Když už jste si tedy střihnul tu pásku budování výrobního závodu Škody auto, co my jsme vyjednali a s Vietnamem jsme měli skvělé vztahy, ano, my jsme jim darovali vakcíny, oni nám pomáhali se zdravotními prostředky, a ta komunita je úžasná. Je jich 70 000, pracovití jsou. Když jsem řešil EET, všude mají ty obchůdky, jejich děti jsou šikovné. A oni mají 78. výročí a tam nikdo není. Tam je na pódiu náměstek MPO od Topola, Kožušník byl ten, který chtěl zrušit ty poplatky, a přečte tam ten projev. Pane bože, jako to je taková ostuda tohle, ostuda! No a představte si, co jsem dneska četl. Víte, kdo byl ve Vietnamu? Joe Biden. I Trump tam byl, dvakrát. Vietnam je 100 milionů lidí. My jsme měli program, protože nejsou sestřičky tady a nebudou asi, protože takového ministra, jakého máme, tak to je úplné peklo, že je tam budeme učit česky, aby u nás potom přišly pracovat. Ale ČSSD nechtěla tady Vietnamce. A vy tvrdíte, že teď pomůžete. Tak otevřete možnosti pro české firmy. Takže Joe Biden je ve Vietnamu a říká, že vztahy mezi Spojenými státy a Vietnamem vstoupily do nové fáze. Bílý dům oznámil, že letecká společnost Vietnam Airlines uzavře s americkou firmou Boeing smlouvu na nákup 50 letounů 737 MAX v hodnotě 7,8 miliardy dolarů, to je 178 miliard korun. Na obchodním fóru, jehož se zúčastnili vysocí představitelé amerických firem jako Google, Intel, Boeing, Biden řekl, že Vietnam a USA se rozhodly prohloubit spolupráci mimo jiné v oblasti polovodičů a umělé inteligence. A pan ministr zahraničních věcí Lipavský má návštěvu, ministra zahraničí Vietnamu, a, pane premiére, vy jste si nenašel deset minut, patnáct minut, abyste ho přijal? Nechápu, kdo vás to učí. Vždyť ten Pojar je rozumný. Proč vám to neporadí, proč vlastně se takhle chováte? ***




Přihlásit/registrovat se do ISP