Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno !


(17.40 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

A potom, když jsme na tureckém velvyslanectví - a znovu opakuji, Turecko, i když samozřejmě bakalovci napsali dehonestační komentář, když jsem byl v Budapešti a potkal jsem se s prezidentem Erdoganem, je člen NATO, má obrovskou armádu, a významný člen NATO. A na té ambasádě nikdo nebyl zase, na tom velvyslanectví. A na marockém byl kdo? No, zase Kožušník to tam četl. Byl tam prezident Klaus, to je všechno! A chodí tam úředníci, nevím, z jaké pozice. Tak vy byste asi měli vzdát nějaký hold té zemi a je to ta ekonomická diplomacie. Na Evropu vás nikdo nepotřebuje. Máte dělat ekonomickou diplomacii v Asii. A pokud nevíte, kam to všechno směřuje, tak vám doporučuju se podívat na video našeho nového velvyslance ve Vietnamu Kmoníčka, jak tam mluví o zážitku s tím čínským představitelem, jak mu tam ukazuje Asii a ten poloostrov s názvem Evropa. Takže proto já chci o tom mluvit. Bylo by dobré, pane premiére, abyste dal příkaz ministru zahraničních věcí, já vím, že - nebudu komentovat pana ministra, zázračná kariéra - že to neumí, že umí mluvit jen o Ukrajině. Ale toto jsou ekonomické zájmy České republiky. My jsme exportní země, my jsme závislí. Ale ono to vypadá, že ti vaši ministři spíš chodí různě na výlety, tam rozdávají nějaké banány, potom se ani neumí obléct, potom je z toho ostuda, potom tam někoho zadrží zase. No, strašné, strašné. Místo toho, aby - teď jede pan ministr Jurečka do Mongolska, tak já nevím. Všeobecně v Čechách je málo řezníků, protože naši řezníci jsou v Německu. No, tak mongolští řezníci jsou skvělí. Co tam bude dělat, nevím. Ale možná by měl řešit to, co se děje na úřadech práce, kde mají stále víc práce, kde se propouští a kde vlastně mají - no, to nebudu ani rozvádět. Takže to je ta ekonomická diplomacie.

Další věc je školství. Fakt je neuvěřitelné, co se tady děje, a pan ministr Bek slíbil, že - tedy nejdřív říkal, že si půjčí nějakých těch, já nevím, kolik to bylo, 30 nebo 50 miliard. A co jste všechno naslibovali? A co dneska; čtu provládní Blesk, influencerka Štěpánka Cimlová upozornila na praxi mateřských škol: Rodiče, doneste cukr i toaleťák. Školka nemá na toaleťák. Ale já jsem to slyšel i od rodičů, že na základkách není papír, není nic. Takže vy jste slíbili - a to je ten problém, že vy vlastně nemáte program. Vás se nikdo neptá na ten program. Covid, covid byl obrovský problém. Ne, válka na Ukrajině. Válka na Ukrajině zatížila rozpočet. Ano, 90 milionů (miliard?). Musíme se postarat o uprchlíky, tomu rozumím. A taky pan premiér slíbil, že tedy požádá Brusel, aby nám něco přispěli, když už to je v Řecku a Itálii. Ale vymlouvat se stále na to... A samozřejmě, pan premiér dneska oznámil, že Ukrajině budeme dávat 500 milionů ročně zase. A potom samozřejmě (Poslanec Babiš se otáčí do vládních lavic.) - paní ministryně už tu není, když lidi nám píšou, takže 400 miliard na F-třicetpětky, na Ukrajinu stále máme, a co tedy naše děti? Ne? Takže těm budeme kupovat ten toaletní papír? No, tak to je neuvěřitelné. Já to nechápu. To je nějaká sabotáž, to snad nemusíte myslet vážně.

Vy jste slíbili, že bude 130 % pro učitele. Tady v tom rozhovoru pan ministr Bek tvrdí, že to možná vyjde na 113 procent. My jsme měli v programu jednoznačné číslo a měli jsme závazek, myslím, 45 000 průměrný plat. My jsme to za našich vlád navýšili téměř o 25 000 a skončili jsme 48 000, a školství bylo priorita, a to, že jsou tam rezervy a že je tam potřeba samozřejmě, aby ten stát dostával i z vysokých škol tu pracovní sílu, kterou potřebuje. Ale vy jste stále říkali a hned to začalo, že minus 11 miliard. No, takže já jsem zvědav, jak to dopadne. My samozřejmě budeme čekat a snad se 30. září - možná novináři to budou vědět dřív - dozvíme skutečný návrh rozpočtu. To bylo i stejné s tím daňovým balíčkem, kde vlastně jsme tady mluvili 27 hodin a potom přišlo z vaší strany nevím kolik set pozměňovacích návrhů. Takže školství - problém. Ale vlastně všechno je problém.

Teď samozřejmě sport, prosím vás. To je skutečně - já nevím, jestli pan ministr, vlastně to není pan ministr, já jsem ten sport si dal pod sebe, a protože to bylo pod premiérem, tak mi na tom záleželo. Dotáhli jsme ten rozpočet na 10,5 miliardy a ten sport by si zasloužil 15, 20. Takže tady vznikla nějaká iniciativa Asociace trenérů a učitelů tělesné výchovy. Ale pane premiére, zkuste si je vyslechnout. Já nevím, jestli víte, co je to Sporťáček? Sporťáček byl tady na Braníku, kdy to bylo, v sobotu, a to je skvělá akce, kterou já jsem podporoval od roku 2014. A to je úžasné, kolik je tam těch dětí? Tam všichni chodí a super. A kdysi, když Valachová zjistila, že je to fajn, tak to podporoval i stát. Vím, teď nedáte nic. Nula. Nula. Ten zlý Agrofert jim dal milion. Sport je skvělá věc, nebudu se bavit o tom. Viděli jste ten stadion včera v Budapešti? Ten zlý Viktor co tam postavil za stadion a ten atletický, těch 75 miliard? Díkybohu za tu autoarénu, a můžete říkat Sáblíkovou, Novák měl nabídku. Ale kde je klientelismus ve sportu? Tak teď zase pan Hamza má navíc, jemu jste dali 400 milionů. Ten šéf agentury dal nějakým asi kámošům 22 milionů na nějaké poradenství. A co ty malé kluby, které potřebují 100, 200 tisíc? Co bude s tím sportem tedy? Tak by bylo dobré, kdybyste se, pane premiére, angažoval a podpořil ten sport, protože sport je důležitý pro zdraví, pro naše děti, pro všechno.

Tak abych už dlouho nezdržoval na závěr. (Smích v levé části jednacího sálu.) Co se smějete? Já můžu, tady mám materiálu mraky. To nejhorší, pane premiére, a já jsem prosil paní Černochovou, jestli byste si nemohli v rámci koalice vyměnit rezorty. Dejte ji na to zdravotnictví, fakt vás prosím o to. Ne? Ona všechno splnila - 2 % HDP jste měli v programu v roce 2025. Ona má splněno. Teď ty stíhačky zase, všechno stále tlačí. Má i nejvyšší rozpočet. A co ti ostatní? Proč nemají tolik? A to zdravotnictví? Co se tady děje v tom zdravotnictví? Tak já nevím, jestli to skutečně chcete zase dát do starých kolejí... Supi se už slétají. Největší nemocnice by se mohly zadlužit u soukromých firem, ministr by je mohl rušit. Vláda se pomocí přílepku ke konsolidačnímu balíčku snaží prosadit změnu financování klíčových nemocnic v Česku. Nemocnice, kterým by zdravotní pojišťovny neposílaly dostatek peněz, by už nezachraňoval stát. Nově by si peníze na provoz mohly půjčovat od soukromých společností. Podle kritiků jde o nebezpečnou změnu, která může nemocnici přivést do existenčních potíží. Podle ministerstva žádné riziko nehrozí. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP