(17.10 hodin)
(pokračuje Alena Schillerová)

Za zcela nelogické a čistě ideologicky motivované považujeme změny v oblasti DPH. Za hotovou katastrofu pokládám zvyšování DPH, tedy degresivní daně, která nejvíce dopadá na ty nejchudší. Navyšování daňové sazby způsobí okamžité zvýšení cen - ostatně jsme to viděli v přímém přenosu při zvyšování cen pohonných hmot v důsledku navýšení spotřebních daní, ke kterému pětikoalice přistoupila předčasně a opětovně nedodržela svůj předchozí slib. Tímto chaotickým návrhem změn sazeb DPH současně v řadě případů zároveň zvyšuje ziskové marže obchodníkům na úkor státního rozpočtu - zcela zbytečný chaos, ze kterého nebude mít prospěch nakonec ani státní rozpočet, ale ani občané, jen vybrané zájmové skupiny. A to mi připadá vzhledem k tomu, že se tady vydávají miliony korun na různé poradce, jako hospodářská politika mimořádně krátkozraká. Naše návrhy v rámci DPH - protože my se domníváme, že na DPH se nemělo vůbec sahat, mělo se to nechat tak, jak to je, já poslouchám názory různých ekonomů ve veřejně dostupných prostředcích a často tento názor zaznívá - nicméně naše návrhy v rámci DPH směřují ke snížení sazeb u řady důležitých položek, a to od dámských pomůcek přes kojeneckou vodu až po palivové dřevo, pleny, nápoje v rámci stravovacích služeb až po náklady spojené s bydlením.

Opravdovým vrcholem je však přístup pětikoalice k mladým. Ano, my máme v rámci mladého ANO takový slogan - Vadí vládě mladí? - a tam s nimi v rámci této platformy debatujeme, slyšíme to. Proč pětikoalice plánuje například zrušit daňovou slevu na studenta? Jako by ani v čele této vlády nebyl akademik, bývalý rektor mé alma mater Masarykovy univerzity v Brně. Členové vlády neberou ohled na to, že v České republice je mnoho studentů, jejichž rodiny je nemohou finančně podporovat a tato sleva je pro ně doslova zásadní. A zde se znovu vracím k hospodářskému růstu, protože vzdělaná populace je jediná možná cesta k ekonomickému blahobytu v budoucnu. A co hůř, kabinet Petra Fialy vůbec nereflektuje jeden z nejvýraznějších problémů současnosti, a to je nedostupnost bydlení pro mladé - bude o tom hovořit moje ctěná kolegyně, místopředsedkyně Sněmovny Klára Dostálová. Místo toho, aby vytvořil jasný plán řešení aktuální tristní situace, dokonce tento problém umocňuje tím, že chce fakticky zrušit jeden ze základních finančních instrumentů dlouhodobě fungující na českém kapitálovém trhu, a to je stavební spoření, nebo alespoň výrazně omezit - téma mého ctěného kolegy Patrika Nachera, který určitě o tom bude mluvit. A to je ten produkt, který pomohl k vlastnímu bydlení vysokým tisícům českých domácností. Myslím si, že bude málokdo, kdo by s tím neměl zkušenost za ty dlouhé roky.

A bohužel, současná politika pětikoalice plánuje zvyšovat také daňovou zátěž podnikatelů včetně osob samostatně výdělečně činných. Ano, těch osob samostatně výdělečně činných, za které tady tak bojovala v minulém volebním období, kdy se jí zdála každá kompenzace v rámci covidu nedostatečná, nepřiměřená a malá. Vůči tomu se také ohrazujeme a podáváme pozměňovací návrh. V případě osob samostatně výdělečně činných nechceme měnit aktuální právní úpravu a výšku jejich vyměřovacího základu, ostatně i OSVČ jsou v mimořádně komplikované situaci a drtivě je zasáhl nárůst cen, zvyšování nákladů a stagnace ekonomiky.

Obdobně nesouhlasíme se zvyšováním sociálních odvodů a se znovuzavedením nemocenského pojištění ve výši 0,6 %. I toto opatření pokládáme v současné situaci za zcela nerozumné. Opětovně se zde odkazuji na bezprecedentní propad reálných příjmů českých domácností. Tady bych chtěla zdůraznit, že jsme podporováni a byli jsme požádáni o podporu a vůbec snahu o prosazení těchto pozměňovacích návrhů i od odborové organizace - paní Žitníková, která stojí v čele zdravotních odborů, a její kolegové, další odbory, KOVO a tak dále, se na nás obrátily, abychom bojovali za zaměstnance, a my říkáme, že za ně bojovat budeme. Samozřejmě, tady se to dotýká i benefitů, kde také budeme předkládat pozměňovací návrh, protože v dnešní době si myslím, že to je jedna z mála věcí, kterou zaměstnavatel může nabídnout. A když budou takto zastropovány - já nepovažuju tu dohodu, kterou jste udělali s odbory... To nebyla dohoda, vy jste s nimi mluvili, oni jsou velmi zklamaní, oni se cítí podvedení zastropováním benefitů na polovinu průměrné mzdy, takže i o tom tady budeme mluvit, protože máme v naší zemi 4 miliony zaměstnanců, pokud se nemýlím, a ti samozřejmě nám píší, ti se na nás obrací, ti nejsou v lehké situaci. Vyšla čísla Českého statistického úřadu a kromě zaměstnanců v energetických oblastech všem klesají reálné mzdy, a to nejrychleji v rámci světa.

Vážení kolegové - a teď se obracím na všechny, kolegyně, kolegové, nejen na své kolegy nebo kolegy z opozičních klubů, ale i na kolegy poslankyně a poslance v rámci vládní pětikoalice: já vás na tomto místě vyzývám, i když teď ještě hlasovat nebudeme, ale poslouchejte, prosím, naše argumenty, poslouchejte, jaké máme pozměňovací návrhy, a snažte se vnímat, zda je to v pořádku, co vám vláda Petra Fialy ve spojení s panem ministrem financí Stanjurou připravila, až budeme hlasovat, tak ať můžete hlasovat zodpovědně a s vědomím toho, že české domácnosti a firmy jsou v mimořádně komplikovaném období, a to poslední, co potřebují, je další dodatečné zvyšování jejich nákladů v důsledku zvyšování daní. České domácnosti a české firmy potřebují stabilizovat, potřebují prostor pro nadechnutí, potřebují rozumnou a předvídatelnou hospodářskou politiku. Cesta ke zlepšení veřejných financí není ve zvyšování daní, ostatně sami jste to měli na svých předvolebních billboardech. Zvažte, prosím, tyto argumenty u každého jednoho našeho pozměňovacího návrhu. Všechny jsou tvořeny s jediným cílem, a to s ohledem na dlouhodobé zlepšení životní situace českých domácností a firem.

Děkuji, že jste vyslechli moje úvodní slovo. A nyní, když dovolíte, paní místopředsedkyně, tak bych představila pozměňovací návrhy, kde jsem buď jejich autorkou, nebo spoluautorkou, ale každopádně jsem minimálně spolupředkladatelkou, jestli mohu.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Samozřejmě můžete, ale nezapomeňte se k nim pak přihlásit v podrobné rozpravě.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Samozřejmě, děkuju za upozornění, to je dobré upozornění. A teď je představím.

Představím pozměňovací návrh pod číslem 3119, který je pozměňovací návrh poslankyně Aleny Schillerové, poslance Andreje Babiše, dále poslanců Aleše Juchelky, Věry Adámkové, Patrika Nachera a dalších - kolegové se na mě nebudou zlobit, protože jsou tam podepsáni téměř všichni - a ten si dovolím odůvodnit. Je to poslanecký návrh, který odůvodňuji tak, že vládní návrh v souvislosti s přesunem nápojů a vody z dosavadní první snížené sazby daně v příloze číslo 3 k zákonu 235/2004 Sb., do základní sazby přesouvá do základní sazby také kojeneckou vodu. Avšak kojenecká výživa a potraviny pro malé děti mají i nadále být zařazeny do snížené sazby daně již jen obecně jako potravina. Zařazení kojenecké vody do snížené sazby daně je přitom stejně potřebné a vyžaduje obecnou podporu státu rodinám s dětmi. Navrhuje se proto z hlediska daňové sazby sjednotit nakládání s kojeneckou výživou a kojeneckou vodou a zařadit obě položky do snížené sazby daně. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP