(18.10 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

Takže to jsou ty vyhlídky. A proč to tak je? Proč to tak je? Já to nechápu, já to nechápu! Hospodářská politika vlády je absolutně katastrofální. Místo toho, aby investovali, místo toho, aby inkasovali peníze z evropských fondů, které jsme vyjednali, místo toho, aby čerpali, tak se to neděje. Tady se píše, že kupní síla pracujících Čechů za poslední dva roky klesla o 22 %. A proč? Protože je inflace! A proč? Protože jste s tím nic neudělali! A proč? No protože jste nechtěli snižovat ceny elektřiny u výrobců. Je to jednoduché, je to jednoduché! A kolik z nich ani tady neplatí daně u nás. Takže ty perspektivy jsou katastrofální, Češi tak dál chudnou. Rekordní životní úroveň, kterou zažili, a teď poslouchejte, v roce 2021 - to píší tady, představte si, někdo píše, že rekordní životní úroveň občané České republiky zažili v roce 2021, ano, za naší vlády a po covidu. Bojovali jsme dva roky s covidem. A za nás jsme předhonili životní úroveň Itálie a Španělska. Za vlády pana premiéra Fialy mzdy, to, co bylo v 2021, vlastně za celou tu vládu je pryč, takže v roce 2026 budeme tam, kde v 2021. A to ještě nevíme, co tady se stane, za této šílené vlády. (Se smíchem.) To je neuvěřitelné. Nová statistika ukazuje - "Češi dále chudnou, ukazuje nová statistika Českého statistického úřadu. Reálná mzda klesla posedmé za sebou." To je katastrofa. Další titulek: "Česko je nejrychleji se zadlužující země v EU." A to jsem vám ukázal ty šílené částky, ale vždy slibovali, že všechno zvládnou, a za dva roky není nic, nějaká strategie, úplně mimo mísu.

Takže tady mám tabulku (Ukazuje materiál.) za naší vlády, až kam vystoupala reálná průměrná měsíční mzda. Reálná průměrná měsíční mzda za nás... jsme se dostali na 32 647, a predikce tohoto roku je 29 429. Takže porovnání, když my jsme končili, s touhle vládou: rozdíl 3 000 korun minus. Další titulek: "Plyn v Česku zdražil nejvíc z EU" - to je ještě staré - "Matou lidi, láteří Fiala." Panu premiérovi, vždycky když se mu nelíbí něco, tak vlastně to kritizuje. Lukáš Kovanda: "Čechům se dramaticky zhoršuje životní úroveň, potíže se mzdou má polovina z nich. Češi zchudli tolik, že konečně přestanou tolerovat drahotu, už ji nezaplatí." Daniel Prokop: "Čtvrtinu českých domácností ohrožuje chudoba nebo už do ní spadly." Já nevím, nebylo by dobré, kdyby pan premiér nebo vláda šla mezi lidi a se pobavila? Pan Prokop je součástí toho expertního týmu. Co on říká: "Máme velmi vysoké zastoupení splaceného vlastnického bydlení. Nemáme tu tolik chudých lidí s hypotékami jako například USA či v některých západních zemích. Druhým významným faktorem, že Češi jsou v zadlužování velmi opatrní. To nicméně nevylučuje problémy. Jsme stát, kde mají lidi relativně nízké příjmy, takže poměrně velká část populace je chudobě na dohled. Zároveň relativně málo lidí trpí jejími objektivními znaky." Ano, tady jsme na tom dobře, ale hlavně, že nám všichni nadávali za superhrubou mzdu, za ten podvod z dílny ODS, ne? Slibovali 15 %, potom to nevyšlo, dali tam koeficient 1,34. Ano, je pravda, že jsme panu prezidentovi Zemanovi slibovali, že dva roky a potom že toto ne. Ale to nešlo. Díky nám lidi za naše období našetřili 900 miliard a z toho žijí, protože tahle vláda jim nedala nic. Teď znovu uvažuje tahle vláda, že zavede ty poplatky za obnovitelné zdroje, takže zrušili slevu na spotřební daň, samozřejmě toho využili prodejci, hned to skočilo. Exekucí v Česku přibylo, jedno řízení má přes 650 000 lidí. Pivo zdražuje. Po zvýšení... já nechápu, proč hospody mají místo 10 % 21, nechápu to.

Tady toto mám na média: "Česko komunikuje. Vládní kampaň za 21 milionů bude šířit staré zprávy i novinky." (Se smíchem.) "Úřad vlády objednal nákup mediálního prostoru." To si nechám na ta média. Neuvěřitelné, kolik peněz tahle vláda narvala do médií, a má tu drzost stále mluvit o tom, že Babiš měl něco ovládat. Samozřejmě to je lež a nepravda, nepravda. Je to nepravda!

Mě zaujal teď samozřejmě... "Piráti řeší Blažka". Tady je rozhovor pana Bartoše, tam změnili ten titulek, a pan Bartoš říká, že ho frustruje, jak digitalizace v Česku postupuje. Podle něj je to dané především tím, že v tuzemsku dlouho neexistoval žádný centrální úřad. "Ty největší výsledky, které občané ucítí, budou přicházet v následujících letech, slibuje Bartoš." To určitě. A jaký úřad tady byl? Na co bychom potřebovali úřad? Vždyť jsme měli vládního zmocněnce pro digitalizaci, Dzurilla také něco udělal a vy jste ho vyštvali. Šéf NAKITu, ne? Protože Dzurillu jsem našel někde na Ministerstvu financí a byl dobrý, udělal nejvíc věcí s digitalizací. A když jsme ho povýšili, protože jsme si vybírali lidi, aby dělali pro stát, tak vlastně to byl Babišův člověk, ne? Všichni úředníci, jak jste je vyhazovali, jak jste jim vyhrožovali na Úřadě vlády, všichni byli, byl nejlepší. Nejvíc poradců má pan Stanjura. Tam je nějaký poradce, teď mu navýšil peníze, a ten - když jsem byl ministr financí, tak jsem dal do pořádku letiště, kde kradli tady bývalá odéeska, ty pozemky. ČSA byly na bankrot. To je společné dílo ČSSD, ODS, zničili třetí nejstarší aerolinku na světě. To je vaše dílo. Podívejte se na LOT, jak funguje, státní firma, funguje perfektně. Chudák Šimáně, ten mi byl na svatbě, tak tady křičeli všichni: Nedáme mu nic, nedáme mu nic. Ještě jste byli rádi, když vám dal letadlo, když něco potřebujete, že jo? Pan Bartoš tady říká, že přijdou nějaké... Nepřijdou. To je ministr, který vůbec nechápe, jak se čerpají peníze. Klára už mu pomohla se stavebním zákonem, to také zničili. Sliboval nám, jak bude stavět to bydlení. Mimochodem, já nevím, jestli hnutí ANO bude navrhovat snížení DPH na bydlení, ale podle mého názoru bychom to měli navrhovat. A pan Bartoš, který říkal, že bude stavět, teď říká, že máme smůlu, že mají smlouvu a že si to mají pronajmout. On je z toho frustrovaný. Takže výsledek jaký? No žádný. Výsledek žádný. Piráti, kteří mají tři ministry nebo kolik, čtyři poslance, tak člověk se nestačí divit, co oni všechno mají za sebou. Oni tady vystupují jako ty morální autority, tady nás poučují. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP