(18.00 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

Já když tam jdu, tak samozřejmě články - orientace, že mám nějakou orientaci. Já jsem měl jasnou orientaci, ale já jsem byl svrchovaný premiér, tady jsem bojoval za české zájmy a bojuji stále. My nejsme tady kolonie nikoho. Když přišel Mike Pompeo, dvojka od Trumpa - a měl jsem s ním na čtyři oči jednání - tak jsem řekl: Mike, když budeš mít dobrou cenu na Dukovany, tak to dostaneš. Vždyť máme na jádro i Evropu, máme tady Francouze. Francie je jaderná velmoc, jediná v EU. Nebo já nevím, jak to bude tedy. Takže bychom asi neměli být v předklonu, ani v Bruselu, a chodit si pro notičky a potom mít nejzelenější předsednictví. Vlastně tady ten neformální summit byl summit Macrona, to ani nebyl summit pana premiéra.

Takže ta vaše zahraniční politika je úplná katastrofa, ano? Evropa vás pochválila, ano. Vé čtyřka si pamatuji, když jsem na jednáních Evropské rady musel bojovat za Polsko, když Polsko bylo ještě černá ovce a vyčítalo se jim všechno - LGBT, potraty, soudci, všechno. Až do konfliktu, kdy Putin napadl Ukrajinu, Polsko nebylo oblíbené v Bruselu, nebylo. Potom se to změnilo a to je to pokrytectví. Ale polský premiér bojuje za polské zájmy a jasně řekl, že nechce tu migrační zradu. To je migrační zrada! Evropa bude mít obrovský problém, obrovský problém. Vidíme to všude, vidíme, co se děje. Já se ještě k té migraci dostanu. Takže ta vystoupení, pane premiére, ta vaše ekonomická diplomacie a další věci... Skutečně, na těch velvyslanectvích mají z toho velice divný pocit. Já vím, že oni vám to neřeknou, protože jsou to diplomaté, ale pokud tady vycházejí články a pomlouvají tureckého prezidenta, protože Babiš mluvil s tureckým prezidentem, a jakou má vlastně orientaci ten Babiš a kam on směřuje - to je neskutečné, co všechno oni napíšou.

Pane premiére, tady jsem četl takový komentář na síti, takový velice zajímavý, který sumarizuje vaše iniciativy: "Chtěl vyrovnaný rozpočet - udělal sekeru jako nikdo před ním. Chtěl snižovat inflaci - zařídil inflaci ve výši, jaká tu ještě nebyla. Chtěl zlepšovat politickou kulturu - zavedl tu nácíčkovské (?) papalášství, horší než za komunistů. Chtěl nízké ceny energií, aby naše podniky mohly konkurovat - máme nejvyšší ceny v Evropě." Ano, to je pravda. "Chtěl bojovat proti zelenému šílenství - ale pomohl mu tak, že to vyděsilo i samotné zelené šílence. Chtěl bojovat proti omezování spalovacích motorů - ale zařídil jejich praktický zákaz. Chtěl levné potraviny pro naše lidi - ale naši lidi chodí nakupovat potraviny do Polska a do Německa" - všichni. To je neuvěřitelné a nikomu to nevadí tady, nikomu to nevadí. Pokud si někdo myslí, že tím snížením z 15 na 12 % se něco změní... No, já nevím, jak to chtějí kontrolovat. To je vidět, že oni zkrátka tomu vůbec nerozumí.

Takže je to zkrátka nejprolhanější vláda a mě to velice mrzí, že pan premiér je skutečně člověk, který neustále lže. Já tomu nerozumím. Díval jsem se do Wikipedie a tady jsem našel takový článek "Lhaní jako droga, kdo nejvíc lže a jaký k tomu má důvod: Bájivá lhavost neboli mýtománie je nutkání vymýšlet si pro upoutání pozornosti nepravdivé příběhy. Zbavuje se jí těžko, protože vymýšlení historek se snadno stane drogou. Důvodem bájivé lhavosti je získání respektu, kterého by člověk při své nezajímavosti jinak nedosáhl. Nejčastěji se vyskytuje u lidí, kteří zároveň trpí nějakou další poruchou, takže se vymykají normálu a působí potíže svému okolí." Ano, celé republice vy způsobujete potíže. "Typické je hlavně pro osobnosti s histrionskými rysy, které touží být středobodem pozornosti. Bájiví lháři mají výbornou fabulační schopnost." To je případ našeho premiéra. "Jsou vypravěči neuvěřitelných příhod a společensky bývají velmi úspěšní." No, tak prosím! "Za určitých okolností bájivá lhavost nemusí být jen zábavná. Své o tom vědí psychologové a psychiatři." No, to už nebudu dál číst. "U malých dětí je bájivá lhavost normální." Tak to je ono. To je nejprolhanější vláda. Toto je ta diagnóza. Tak to jsem si takhle našel, protože to snad ani není možné. Vždyť na sítích lidé stále točí ta videa, porovnávají to, co řekl pan premiér, potom řekl něco jiného. On nás stále přesvědčuje. On nám dokonce bude teď tvrdit, že vlastně žádné daně nenavyšuje. Tak já nevím, jak je vůbec tohle možné, proč pan premiér... No, protože možná - on je skutečně přesvědčivý - si myslí si, že ti lidé mu to... Možná že to je dobrá strategie, já nevím. Straší stále ty lidi. Znovu opakuji, takhle vláda nemá žádný program, takže jeden z bodů, který budu navrhovat, je, aby zkrátka jste ukázali program na dva roky - 2024 a 2025.

Tady mám různé důsledky vašeho vládnutí. Pošta - tak to je případ sám o sobě, ne? Zrušila tři stovky poboček a teď - tady se píše v článku - první vypovězené nájmy už vyšly na miliony, například za ukončení nájmu v hypermarketu Globus v Českých Budějovicích zaplatí 2,5 milionu korun. Potom další případ je, že chtějí prodat nějakou velkou nemovitost, a potom si to chtějí pronajmout. Tak já tomu nerozumím. Paní Mračková Vildumetzová x-krát žádala, aby nám vláda ukázala, kam těch údajných 8 miliard půjde. Netransparentní, nic nám neukázali. Takže pošta zavírá 300 poboček a zároveň chce pan Jurečka, aby pošty - je to pilotní projekt - poskytovaly sociální dávky. Tak to je neuvěřitelné. Propouští se údajně na Úřadu práce, pošty se zavírají, zaměstnanci mají stále víc práce a všude jsou fronty. Pošta propouští 250 doručovatelů, zkrátka je to celé na hlavu. My jsme to kritizovali x-krát.

Jaká je teď ta situace? Tady je článek, kde mluví Petr Dufek, hlavní ekonom banky CREDITAS, kde budou naše platy a jaká bude naše kupní síla. Na úroveň roku 2021 - poslouchejte dobře - se mzdy z hlediska kupní síly dostanou až tak za tři roky, předpokládá Petr Dufek, hlavní ekonom banky CREDITAS. Co si člověk za průměrnou mzdu koupil v roce 2021, to si za průměrnou mzdu zase pořídí zhruba v roce 2026. Do té doby se budeme muset uskrovnit. Ano, to říká vláda našim lidem, ale sami se neuskrovní. Nikdo neřekl, že se bude šetřit, že se budou snižovat stavy na Úřadu vlády, že se nemá investovat, že mají šetřit. Ne, oni to nedělají. Takže naši lidé - průměrná mzda v druhém čtvrtletí 2023 je 43 193 a reálný růst je minus 3,1 %, ano? V energetice vzrostla průměrná mzda o 13,7 %. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP