(16.40 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

Vláda má tady 108 poslanců, svoje záměry si prosadí, ale my určitě budeme podávat pozměňovací návrh, který benefity pro zdravotníky, pečovatelky a další zaměstnance zachová. Zdraví lidé jsou pro společnost nejdůležitější a zdraví je nejvyšší hodnota. A ti, kteří chrání naše zdraví a pomáhají nám, i když jsou nemocní, myslím tím zdravotníky, si zaslouží, aby se někdo věnoval i jim. Děkovat nestačí, zdravotníkům se musí pomáhat konkrétně, a to naše hnutí vždy dělalo a vždy to budeme dělat nadále. Zdravotnictví bylo na prvním místě, protože to není jenom taková průpovídka, když si přejeme hodně zdraví, ano? A co se děje teď, tak to je neuvěřitelné. Nic horšího se nám nemohlo stát, jak tenhle ministr, který vlastně pro ten rezort nedělá nic. Takže pan ministr nám vlastně řekl, že prostě léky nebudou, jo? Máme tady nejneschopnějšího ministra zdravotnictví, a to není celoevropský problém. Kdybych byl premiér, tak buď ho vyrazím okamžitě a dám tam někoho, nebo to řeším sám. V první linii, ano. Mikromanagement? No, můžete se smát. Kdybych ho nedělal za covidu, tak tady plno věcí není, ani ten Bamlanivimab, který evidentně zachraňoval životy lidí, v Thomayerce to potvrdí - ano, když se podal včas. Co nám to dalo práce, abychom je přesvědčili! Takže tady pan ministr slibuje, stále sliboval od ledna: Zase jsem něco dojednal, a stále to nefunguje. Tady píše antibabišovský Deník N: "Stotisícová dodávka penicilinu, kterou slíbil Válek, není reálná." Vysvětluje proč, ale on je splachovací. On to slíbil už stokrát, ne? V prosinci tvrdil, že stačí obvolat sto lékáren a lék seženete. Nejdřív začal s tím, že čekat šest hodin u lékaře je normální. V lednu slíbil, že problém s léky přetrvá maximálně do března. V březnu tvrdil, že nedostatek léků potrvá do léta. V dubnu vysvětlil, že vše vyřeší slunce a léky budou v květnu. V červnu řekl, že má zákon, který to snad příští rok vyřeší. V srpnu měl dovolenou. Jasně. Pamatujete si, když jsem jednou byl na dovolené u moře, to jsem měl zaplacené, a dcera říkala: Musíme, tati. Každé ráno v sedm jsem byl online. Teď jsem potkal Šnajdárka, generál - Dzurilla, Šnajdárek, ti to odmakali, a samozřejmě i Adam Vojtěch, ano. Tady se nic neřeší, takže měl dovolenou a řekl, že už nebudou. Dnes slíbil, že léky budou v říjnu. No, ministerstvo, tam jsou samozřejmě úžasní úředníci. Tady je titulek: Paní Bezděková píše, že klíčová firma zastavila dodávky kvůli nízké ceně. Stačí to vyřešit v říjnu, jo? Takže oni nekoupili ten penicilin, protože byl údajně drahý, takže to koupil někdo jiný. No, to je fakt úžasné. Tak jsem zvědav, co z toho bude. To zdravotnictví, to je něco skutečně neuvěřitelného. Všichni občané naší země mají obrovskou smůlu, protože to se nás přímo dotýká, když za ministra je takovýhle člověk, který vlastně na to totálně, totálně kašle, totálně. Takže... (Odmlčí se, probírá se materiály.)

No, potom tady máme školství. To je jako neuvěřitelný příběh, co se tady děje ve školství. Tady je rozhovor pana ministra Beka, říká: "Školství potřebuje 30 miliard na růst platů učitelů, Stanjura mu tuto částku chce naopak vzít." No, ale to není všechno. Co je absolutně skandální, je návrh, který tady lobbuje paní poslankyně Zajíčková a který je jenom - já jsem stále nechápal, proč někdo lobbuje za to, aby kolem školy nebo školky nebyl plot, a teď jsem to pochopil. Protože pan podnikatel Šteffl, a tady se o tom píše, on byl poradce pana Gazdíka. Pan Gazdík, když nastoupil jako ministr školství, měl 16 poradců a začal realizovat program organizovaného zločinu STAN. A teď vlastně přicházejí s tím, že všechno se má změnit: 34 žáků ve třídě, jedna toaleta pro 500 dětí či školky bez plotu. To jsou jen některé obavy, které vzbuzuje nová hygienická vyhláška pro školy. Nedostatečné kapacity ve školách staví žáky, rodiče i učitele před problém, jehož řešení zatím nenabývá žádných konkrétních obrysů. Tlak na české učitele narůstá, jejich reálné platy klesají a podle prezidenta Pedagogické komory Radka Sárköziho jsou pedagogové i další pracovníci škol připraveni vstoupit do stávky. V pořadu Epicentrum mimo jiné varoval před zhoršující se situací českého školství. Do šetření se zapojilo celkem 10 541 respondentů, vyhlášení stávkové pohotovosti podpořilo 92,9 % a nespokojenost učitelů stále narůstá? Takže školství kromě toho, že se museli vypořádat s příchodem 50 000 žáků a dětí z Ukrajiny, teď přichází tahle šílenost. A teď přichází na scénu pan majitel společnosti Scio Šteffl, který v rozhovoru nám sdělil, že "Gazdík si mě vybral, protože myslím na budoucnost". Šéf společnosti Scio Šteffl odmítá střet zájmů. Ano, takže on to všechno připravil údajně a tvrdí, že o ničem nerozhoduje.

Tak pokud nevíte, co jsou to Scio školy, tak já jsem měl informaci, že žáci těchto škol chodili povinně demonstrovat proti Babišovi na Letnou, Milion chvilek. A pokud si pamatujete, jak mě - a vy to ale nevíte, protože jsem o tom nikdy nemluvil - jak mě dehonestovali v té škole, tak to všechno bylo připravené. To byla Scio škola plus k tomu natočil film ten lidský odpad, který zneužil mého syna.

Takže tady je článek (Listuje materiály.), je od Roberta Čapka, to je blog: "Je Ondřej Šteffl rozbíječ, nebo jen oportunista nebo pokrytec? Jmenování Ondřeje Šteffla" - a to je ten klientelismus - "poradcem nového ministra školství vzbudilo rozruch." Proč si ho ministr Gazdík, který realizoval tu zlodějnu Dozimetr, vybral? Možná proto, že chce do týmu mediálně známou tvář, která budí dojem vizionáře. Pokud si Gazdík myslí, že jde o nějak ve školství populární osobu, tak se mýlí. Běžného učitele Šteffl štve, poučenější pedagogy irituje svými naivními představami a u alternativního pedagoga budí nedůvěru. Dokonce byl v jednom čerstvém článku nazván rozbíječem. Vysokoškolský učitel a žurnalista Vladimír Barák mimo jiné píše: "Nad některými jmény zůstává rozum stát. Na Ministerstvu školství se tak třeba objevil podnikatel v oblasti vzdělávání Ondřej Šteffl. S čím konkrétně bude Šteffl novému ministru Petru Gazdíkovi ze STAN radit, není jasné. Jím vlastněná společnost Scio dlouhodobě připravuje standardizované přijímací zkoušky na střední i vysoké školy a paralelně pořádá kurzy, kde mladé učí, jak se na tyto zkoušky připravit. Kromě toho Scio provozuje několik základních škol, ty jsou známé pro své nepříliš vysoké požadavky na děti. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP