(16.30 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

Takže tohle jsme všechno dělali a samozřejmě jsme děkovali zdravotníkům, a dali jsme jim peníze, mimořádné odměny. Ve vládě jsme samozřejmě vypláceli tolik, kolik si můžeme dovolit. Celkem šlo na odměny zdravotníků skoro 20 miliard, pane ministře, 20 miliard, aby to byly správně investované peníze - vždyť to jsou nejlepší investované peníze, do lidí. Lidé měli pocit, že si někdo jejich práce váží. Mnoho zdravotníků vypomáhalo i z jiných profesí.

Ano, covid, co tady bylo, to bylo úplně neuvěřitelné. To bylo ohrožení. Dali jsme jim peníze na lázně. Kdybychom byli nedali peníze na lázně, české lázeňství už je někde pryč. Rehabilitace - řešili jsme, aby to byl jeden z benefitů pro další roky. Teď už pan ministr nechce. A samozřejmě jsem věděl, a všichni jsme věděli, že se máme zaměřit na pacienty.

Domluvili jsme peníze pro zdravotnictví, a Národní plán obnovy a onkologická centra. Ta rakovina je hrozná věc. Hrozná věc. Strašná věc. Prevence - tady v Praze, já jsem teď vlastně se ptal pro jednu sestřičku, tady se ani nedělá prevence. Tady se ani pořádně neví, co je to prevence. Pražáci chodí na Žluťák, to je jediná onkologická nemocnice v Čechách. A víte, jaký máte termín, Pražáci? Únor příští rok. Je plno. A co dělá ministr? 15 miliard jsem mu dovezl. Co s tím dělá? Kde to zase zašantročí? Rakovina v roce 2035 bude největší příčina úmrtí, víc než ischemické choroby. Dneska zemře na ischemické choroby, infarkt a tak dále, 48 000 lidí a na rakovinu 27 dneska zemře na rakovinu 75 lidí a 200 onemocní. Tomu jsem se věnoval. A to já jsem nevynalezl. Moonshot, Joe Biden, 2016, to je jen kopírka, nic jiného.

A co dělá tahle vláda? Nic nedělá. Takže všechno to máte připravené a my jsme zdravotnictví předali ve skvělém stavu. Jak to vypadá teď? Pan ministr Válek si hned na začátku nechal sebrat přes státní pojištěnce 14 miliard. Pan ministr Stanjura řekl, že pojišťovny mají velké zůstatky, ale za ty peníze jste mohli nakoupit moderní léky. My jsme sháněli tehdy léky. Cystická fibróza, to jsem ani nevěděl, co to je. Strašná choroba. To také pojišťovna začala proplácet. Dneska pacienti shánějí lékaře, chybí základní léky a normálně dneska čekáte na důležité vyšetření i několik měsíců. Nikdo neřeší, že vás něco bolí. Zubaře na pojišťovnu neseženete. Pokud jste četli náš program, tak jsme měli program 43 center, 24/7. 60 % našich obyvatel chodí na prevenci k zubaři a 40 % chodí, když je něco bolí. To je statistika, to mi dal Mounajjed, spolu jsme postavili to očkovací centrum, možná to víte. A zubaři nejsou, myslím v krajích jako Ústecký, Karlovarský a tak dále, takže to byl náš velký projekt. A co s ním dělají? Nedělají vůbec nic.

Každý den se na mě někdo obrací s tím, že není penicilin a další antibiotika. Chybí některé léky na cukrovku, vypadávají léky na snižování horečky pro děti, není endiaron. A pan ministr? Už několik měsíců tvrdí, že vše zajistí. Pamatujete si, co tady dělali za skandál, když jsme zdědili v rámci covidu 10 000 roušek, státní hmotné rezervy? Nebyly roušky, ano, ale naštěstí lidé byli solidární a zvládli to i bez nás. A kde jsme je měli vzít, když celý svět je neměl? A potom nás kritizovali, že jsme čekali letadla z Číny. My, když jsme odcházeli z vlády, jsme nechali na státních hmotných rezervách 160 milionů zdravotnických pomůcek, oni nám nechali 10 000. Tak to bylo. A na to už všichni zapomněli. Já vůbec nechápu, jak je to možné, že pan ministr není schopen sehnat antibiotika. Když byl problém, zašli jsme na Zentivu, SÚKL dal povolení a Zentiva začala vyrábět.

Mimochodem, můžeme se tady bavit o tom, proč jste vlastně zprivatizovali Zentivu, ta léčiva. Proč jste zprivatizovali firmy, které vyráběly světové vakcíny Polio, proč? Všechno jste zprivatizovali, laboratoře. Vy, tradiční strany, to je všechno vaše dílo, ano? Takže my jsme se teď mohli dočíst, že Ministerstvo zdravotnictví přijde z evropských peněz o 3,3 miliardy korun pro nemocné seniory. Podpora z Národního plánu obnovy měla směřovat na rozvoj geriatrie a měla pomoct zavést systém sociálně zdravotní péče. Z toho nebude nic. Ministerstvo peníze nenajde a finance mu určitě nedají.

Ke zdravotníkům se současná vláda chová úplně nejhůř. Ten zásadní problém mi znovu přiblížil předseda odborů zdravotnických Martin Engel. Vláda nechce zvyšovat základní platy, ale navýšila limity pro přesčasy. Na záchrance může dokonce doktor v rámci jednoho roku odpracovat rok a půl, doktoři budou moci sloužit na záchrankách a v nemocnicích od nevidím do nevidím. Samozřejmě, že za přesčas je příplatek a pak se bude vláda kasat, jak jim rostou platy. V zahraničí to funguje tak, že dávají doktorům vyšší základní plat. Oni přijedou do nemocnice do služby, jen když je třeba, a dostanou zaplaceno jen za skutečně odpracované hodiny. Samozřejmě že tam také lépe fungují praktici a všichni nechodí na pohotovosti do nemocnic. Ministr sliboval, že pomůže lékařům z nemocnic a teď jim chce přidat k jejich náročné práci ještě i další povinnosti. Nemocnice by měly zajišťovat pohotovostní službu přes nemocniční urgentní příjmy. Velká část doktorů si to neumí představit. Nakládají se na ně jenom povinnosti a ocenění žádné, a se sestrami to je ještě horší. To mi znovu připomněla Dáša Žitníková. V nemocnicích chybí přes 3 000 sester. Nejsou to odborná čísla, spočítal to profesor Dušek z ÚZIS. I další čísla jsou jeho. Do pěti let má odejít do důchodu skoro 15 000 sester. Pane ministře, co s tím budete dělat?

Mimochodem, když už jste byli na výletě v tom Vietnamu, pane premiére, my jsme měli takový projekt. Oni ti Vietnamci jsou strašně pracovití a jejich děti strašně šikovné, a hlavně je to bezproblémová komunita. Tak jsme měli projekt, že ve Vietnamu budeme učit česky Vietnamky, které tady budou dělat sestřičky. A co uděláte vy? Jak to vyřešíte, když tady šéfka odboru sester Dáša Žitníková říká, že do pěti let odejde 15 000 sester? A co vzdělávání? Proč už to nezjednodušíte? Proč je to 4+3, proč to není 4? Já vím, EU. Ale ten, kdo má odvahu, to umí s EU zařídit. Bez sester to nepůjde. Sestra je nejdůležitější, stará se o všechno. A na druhé straně se také někdo musí starat o ty sestry. A co se děje teď? Vláda jim chce vzít benefity a nikdo pro ně nic nechystá. Normálně neuvěřitelné, neuvěřitelné! Lékaři potvrdí, že bez sester mají problém. A to my nechceme připustit. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP