(16.20 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

Takže prosím vás, co vy jste nám tady vyčítali? Kde je pan premiér? Kdybych já měl takového ministra, okamžitě ho odvolám, okamžitě. Když byl tady covid, to bylo ohrožení. Osobně jsem pomáhal zařídit nákup oxygenátorů z Nového Zélandu a Bamlanivimab, který zachraňoval životy lidí. My jsme byli jediní kromě Německa, a Trumpův koktejl, který zachraňoval životy. A oni nám vyčítali něco? My jsme měli strašný strach, strašný strach o život našich lidí. Tato vláda nic takového nezažila.

A co se děje teď? Čtyři tisíce lékařů jsou ochotny dát od 1. prosince výpověď nebo přestat brát přesčasové služby navíc. Protestují tak proti snaze vlády protlačit novelu zákoníku práce, která má směny nad rámec běžné pracovní doby přechodně uzákonit. Děje se tak i teď, ale nelegálně. Lékaři odmítají, aby se... Pokud svoje ultimátum naplní, může to omezit dostupnost péče. Tady říká předseda České lékařské komory: "Pokud by došlo ke schválení zákona, tak už nám legislativně nezbývá nic jiného než se obrátit na prezidenta. Zvažujeme taktéž, že bychom se obrátili na Ústavní soud." To je neuvěřitelné, co se tady děje, a premiéra to nezajímá. Jeho nezajímá, že má totálně neschopného ministra? Jak byli šťastní v tom Brně, že se ho zbavili, byli šťastní. Tak je to, ne?

Kde jsou ty naše projekty? Tady má střet zájmů, paní ministryně. Je z Brna. Byli jsme v nemocnici Bohunice. Co nám říkal primář? Dvacet let čekáme na novou porodnici. Tak jsme to všechno zprocesovali, bylo to schváleno. Kdy se bude stavět nová porodnice v Bohunicích? Kdy budou ty další projekty? Asi nebudou.

To je neskutečné, jak mě měli všichni na mobilu. Dáša Žitníková s Engelem mně napsali, volali jsme si, řešili jsme to, protože zdravotnictví - v rámci covidu jsem pochopil, jak je to strašně důležité, jak je strašně důležitá prevence. Ten prospekt, který jsme vyrobili, a nám zakázali - zakázali nám prospekt, jo?

Pan Majzlík, který mi napsal v roce 2017, že pro svoji dceru, která má roztroušenou sklerózu, nemůže zaplatit léčebné konopí, 500 000 ročně. Tak jsme to zařídili, že potom platili jenom desetinu. Tajně pěstoval konopí. Napsal politikům a ti mu řekli, že ho zavřou. To je úplně hrozné. Teď mi zase psal v červenci, že to konopí není možné dostat. Obtelefonoval všechny lékárny, nikde, ani v nemocnicích. "O léčebné konopí je zájem" - je tady titulek - "lékaře tíží byrokracie". A co pan ministr? Nic, pan ministr. Takže my jsme s odboráři spolupracovali. Dáša Žitníková tady vybojovala tolik peněz pro zdravotnictví jako nikdo, protože je to srdcařka. Ona nedělá politiku, ona nikam nekandiduje, i když jsem jí řekl, že by mohla kandidovat. Zdravotníci si jí váží, i pan Engel. My jsme se setkávali nesčetněkrát. My jsme objeli všechny ty nemocnice, protože jsme řekli, že zdravotnictví je priorita. Řešili jsme vzdělávání - proč sestřičky mají studovat 4+3? Lékaři naši? Když jsem se dozvěděl, že zkrátka fakulty neberou studenty, kteří udělali přijímačky, já jsem se ptal, proč? Protože nejsou pedagogové. Proč? No, protože nejsou peníze. 7 miliard na deset let dostali, rozhodnutí v září 2018.

Manažer - tady pan premiér říká, že to je krizový management. On vůbec neví, co je to management, a krizový už vůbec ne. To je to rozhodnutí. Když byl Afghánistán a šéf (generálního štábu?) mi říkal: My vyletíme, až když bude slot, nemáme slot Kábulu. Já: Okamžitě vyletět a slot dostanete. To je management, pane premiére, ale to vy nevíte. Já jsem vám říkal, že vy byste byl skvělý prezident. Napsal jste knížku, Konzervatismus, ty signály, ale vládu má někdo řídit, a nikdo ji neřídí, a proto je to celé peklo.

Takže se vrátím k zdravotnictví. Ano, všechno jsme řešili - urgentní příjmy. My jsme zvýšili za osm let toho, co jsem byl ve vládě, platby za státní pojištěnce o 100 % a na rok 2020 jsme se dohodli s odboráři a řediteli, že jim meziročně dáme navíc 36 miliard, ano? Adam Vojtěch byl dobrý ministr, slušný člověk, možná až moc slušný na to ministerstvo. Když někdo říká, že co je to, řídit stát jako firmu, nejdřív musíte - ten ministr, když tam přijde - mít možnost odvolat státního tajemníka, ne že státní tajemník za zády ministra dělá, co chce. Ano, já nevím, proč tato vláda nezměnila zákon o státní službě, aby měli na to dosah. Ne, oni si tam dodali kámoše, všude mají poradce, ne? Gazdík měl 16 poradců. Ale tohle nezměnili. Stát není firma, to vím, ale řídit jako firmu, o tom něco vím.

Takže Adam Vojtěch. Měl ty projekty - eRecept, naše dílo, eNeschopenka společně s Maláčovou. Oddlužili jsme nemocnice. Vyřešili jsme nemocnice, které dostávaly málo peněz za péči. Dostávaly více přes systém plateb za diagnózu, tomu se říká DRG, protože velká fakultní nemocnice za stejnou operací dostane podstatně méně peněz než malá, to je DRG. Na to je potřeba strašně moc peněz a já nevím, jestli to pokračuje. My nevíme nic. Přímo jsme to řešili.

Domluvili jsme se každý rok na růstu platů. Ano, když jsme odcházeli, sestry měly průměr 59 000 a lékaři měli přes 100 000, ano? Dělali jsme všechno pro to, aby neodcházeli do ciziny. My je potřebujeme tady doma. Řešili jsme benefity. Zabývali jsme se tím, jak motivovat, aby sestřičky možná měly nějaký příspěvek na bydlení nebo na důchod. Bydlení. Vrátili jsme FKSP na 2 %.

Potom přišel covid. Ano, peklo, peklo. Na to už všichni zapomněli, jak to bylo. Bylo to nejhorší období, jaké může vláda zažít. Ano, dělali jsme všechno pro to společně, abychom ochránili životy pacientů, pomohli firmám a abychom poděkovali zdravotníkům, kteří nasazovali životy. Fakt pamatujete na tu sestřičku, co tady zemřela? To byl jeden z prvních pacientů, ten taxikář, který nakonec přežil. Nakazil devadesát lidí a ona chudinka zemřela. Vy jste měli krizi, tato vláda? Vy ani nevíte, co je to krize! My jsme vám předali naši zemi v mašličkách, s vizí, s Národním investičním plánem! Country for Future, věda a výzkum, devátá nejefektivnější! A vy jste to za dva roky zplundrovali! (Potlesk poslanců ANO 2011.) A nejhorší je, že vlastně berete lidem naději. Ti lidé jsou zoufalí! Ne, pane premiére, že Ukrajina. Z vás jsou zoufalí! Z vás.

A co jsme za covidu? Sháněli jsme roušky, očkovací látky. Osobně jsem všude telefonoval. Všechno jsme zaplatili - samosprávy. Už jste zapomněli? Všechno, krajům, obcím. Vybudovali jsme centrální a krajské dispečinky zdravotní péče, záchranka, odměny a tak dále. Takže toto všechno. A co je teď se zdravotnictvím? Teď jsem měl jednání s odboráři. Přišli za mnou kvůli benefitům, které jim vláda ruší. Za současné situace, kdy chybí sestry, doktoři, sanitáři a další zaměstnanci, to je nepochopitelné. My jsme vždycky zdravotníky podporovali. Za našich vlád jim každý rok rostly platy, zvýšili jsme kapacity na lékařských fakultách, kdy jsme dali těch 7 miliard na deset let, tak zvýšila se kapacita přijímání o 30 %. Tenhle stát není schopen jasně říct, jaké chce profese! Pamatujete na Hustopeče, ten zubař, jak tam stálo 200 lidí na chodníku? Proč tam stáli? Protože starosta z Velkých Pavlovic tam dal takovou nabídku té kolegyni, že odešla a nechala mu tam tisíc pacientů. Mladý kluk, skončil lékařskou fakultu roku 2020. Kolik jich končí ročně, těch zubařů? Osmdesát. A proč ne dvě stě? A radiologové a pediatři a psychiatři a všechno. Stát není schopen ani jasně říct: Tohle chci. Tak aspoň nadace Agrofertu teď vypisuje 5 milionů pro studenty na obor psychiatrie. Je to velký problém. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP