(16.10 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

Takže to je ta politika. Kdo tu rozděluje tu společnost tedy? Kdo ji rozděluje? Ale ony to mají v genech, ty tradiční strany. Já si pamatuji za ČSSD, Zaorálek je fajn chlapík, on se tady postaví a mluví a bude mluvit tady dvacet hodin nebo dva dni, čtyři dni. A tak jsme šli na snídani do hotelu, tam naproti Ministerstvu financí. Takovou sodu dostal, strana mu řekla: Ty seš... To jsme byli koaliční partneři - tak to je tedy ten přístup? Že hnutí ANO je prašivé, s ním se nemluví. Červíček dostal sodu, Kuba nepřišel.

Minulý rok jsme byli na stánku v Českých Budějovicích, byl tam i prezident Klaus, zakladatel ODS. No, tento rok ho nepozvali, nemohl promluvit pan prezident, nemohl promluvit. My jsme zvali všechny. Paní Kovářová vždycky přišla k nám si střihnout tu pásku. V Chýni jsme dali 260 milionů na investice do škol, byla tam. Já o to nestojím, aby mě zvali, ale je to neuvěřitelné. Na výstavě v Českých Budějovicích je vždycky oběd v Budvaru. My jsme zvali všechny, tam byli, opozice, oni nás nepozvali nikoho, protože nikde nás nezvou. Takže takhle si oni představují spolupráci. Takže chudák Červíček

A já si myslím, že tak by se to mělo dělat, ne? My jsme to tak vždycky dělali, že chceme normálně společně tady být prospěšní této zemi, i když jsme v opozici. Takže tady tenhle no name Martin Dvořák, a ten nemocný, ten nemocný z té obce - nebudu říkat to jméno - označil hradeckou výpravu ANO za znesvěcení trávníku, představte si! Stokrát si můžete říkat, pisálkové, že co by bylo, kdyby nebylo. Můžete stokrát říkat, že Babiš dělá mikromanagement. Ano, Babiš dělal mikromanagement, Babiš byl na tom stadionu roku 2020 a byla to katastrofa. Chtěl jsem, aby (Národní sportovní) agentura tam dala dotaci. To se nepovedlo, protože šéf agentury se nám nepovedl, ani první, ani druhý. Ale my jsme nekradli, my jsme nerozdělovali peníze do sportu v hotelu Intercontinental ani v bytě. My jsme tady udělali pro sport strašně moc. A tehdy jsem vyslal signál, že to podporujeme, a chválabohu za to, že komunální politici za nás to nastartovali, ti stávající to dokončili a v Hradci Králové mají fantastický stadion.

Protože my jsme v Hradci Králové, v tom kraji, udělali strašně moc věcí. Připravili jsme do fakultní nemocnice 2,4 miliardy do jeho chirurgického odboru v rámci React-EU. A už jsem o tom mluvil, 22 miliard korun pro 135 zdravotnických zařízení bez ohledu na to, kdo je starosta. A zdravím Nymburk, paní ředitelku, která má nejmodernější rentgen, nejmodernější cétéčko, a bude mít nejmodernější magnetickou rezonanci za 37 milionů. Byli jsme tam s Karlem Havlíčkem, mluvili jsme s tím starostou, nevím ani, za koho tam je, a mě to nezajímá. Mě zajímá to, že jsme tady narvali za 22 miliard přístrojů do všech nemocnic, které to chtěly, nejmodernějších. Bohužel nemůžeme v tom pokračovat, protože to, co je na zdravotnictví, to je fakt neuvěřitelné peklo.

Takže o co tady jde? Kdo tady rozděluje tu společnost? Kdo tady vykládá, že my nemůžeme se potkat? Červíček se nemůže potkat? Tak snad nedostal kartáč. To jako ta spolupráce, to je to společné? Nebo když pan premiér mluví o té vizi, o té křižovatce, a mluví o dalších vládách, tak nevím - já jsem si myslel, že bychom měli nějakým způsobem komunikovat normálně, ale asi se pletu.

Hradec Králové, Národní plán obnovy, 6 miliard na dostavbu kampusu lékařské fakulty a farmaceutické fakulty. Ten ministr na zdravotnictví totálně, totálně kašle a já jsem rád, že se nám to s panem Červíčkem povedlo a že se tam začne stavět. Ano, že se tam začne stavět, protože to jsme přece chtěli. Takže prosím vás, když už jsem tedy u toho zdravotnictví. To, co jste tam dodali, to je fakt peklo. Člověk, který skutečně tady nedělá nic, zničil náš Plán národního boje proti rakovině. Ano, rakovina je hrozná věc. Díky nám se staví pavilon prevence v Brně na Žluťáku, jediná onkologická nemocnice. V IKEMu, kde je teď asi peklo a kde je pravda nevím, ale staví se tam za miliardu transplantační pavilon. To je naše dílo, 14 miliard investic - ukažte, jestli je stavíte, ty centrální urgentní příjmy, popáleninový pavilon Královské Vinohrady. Co jste udělali za ty dva roky? Nic, nic jste neudělali. 15 miliard jsem vyjednal od Ursuly von der Leyen na boj proti rakovině, ano. Reforma psychiatrické péče, co jste udělali?

Tady vám přečtu jednu výzvu a je mi úplně jedno, protože jsem předseda Nadace Agrofert. Takže tady je tisková zpráva: Agrofert reaguje na krizi v oboru dětské psychiatrie. Minule jsem řešil jednu malou holčičku, pohotovost, psychiatr, tři měsíce. Proč to neřeší? Proč? V České republice je alarmující nedostatek dětských psychiatrů. Aktuální počet dětských ambulancí nedokáže pokrýt narůstající potřeby pacientů. Nadace Agrofertu dala minulý rok 67 stipendistům středních a vysokých škol 2 143 687. K tomuto stipendijnímu programu pro obor dětské psychiatrie otvírají cílený program zaměřený na lékaře, budoucí dětské psychiatry, říká ředitelka nadace. Víte, když ta naše Zuzanka jde do televize, nikdy tam nedají, že nadace Agrofert - nikdy se nedozvíte, že Agrofert rozdá ročně víc než 100 milionů korun lidem, kolik nakoupili přístrojů se nedozvíte. Takže 5 milionů korun, vážení absolventi a studenti středních a vysokých škol.

Válek vám nedá nic, protože je úplně mimo mísu. Ten člověk je největší neštěstí této vlády, největší neštěstí. To, co on tam předvádí - a tahle vláda hned vzala 14 miliard zdravotnictví, všechny ty plány, které jsme měli, jsou pryč. Člověk na pozici ministra závislý na karetních hrách, nic nedělá, nic nedělá. Úplné peklo. A přitom tato vláda nemá zdravotnictví jako prioritu. Já jsem byl na té konferenci Efektivní nemocnice. Tam se ptali pana Stanjury - ne, nemá. Priorita je Ukrajina, potom obrana, a zdravotnictví nevím, kde je. Není. Není vůbec. Samozřejmě začal školní rok, není penicilin. Dětičky, když chodí do školy, tak se stane, že jsou nemocné, takže nebyl sirup proti horečce. Nejdřív pan ministr nám řekl, abychom obvolali sto lékáren, sto lékáren! Sliboval v lednu, že léky vyřeší do března, tvrdil to do léta. V dubnu prohlásil, že situace by se měla zklidnit se zlepšením počasí - takže když bude hezky, nepotřebujeme léky. Spálová angína, ani ten Endiaron není na průjem. Myslím, že plno lidí má asi průjem z této vlády. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP