(16.00 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

Samozřejmě to sloužilo k tomu, aby lidi nečetli o Dozimetru, o organizovaném zločinu. To je jeden bod, který tady budu navrhovat. Takže tam byli dva novináři a vlastně Milion chvilek - řekli, že to byla poslední kapka proti Blažkovi, která Blažkovi nemůže projít. Ale co mu nemůže projít? To vlastně tady neřekli. Takže ti dva novináři, kteří odhalili tu schůzku Blažek-Nejedlý, Lukáš Valášek a Adéla Jelínková, potom to vyprávěli na vlnách Českého rozhlasu. Teď dobře poslouchejte, vážení spoluobčané. Valášek: Pavel Blažek je nedotknutelný. Jelínková: Pavel Blažek je ten, kdo to ve skutečnosti řídí. Jelínková: Dalo by se říci, že Petr Fiala je projektem Pavla Blažka. Valášek: Bez Pavla Blažka by se Petr Fiala nikdy nestal premiérem, nikdy by se nestal ani předsedou ODS, říká Valášek. Zase Valášek: Lze říci, že pan Fiala je panu Blažkovi vděčný dneska za mnoho. Jelínková: Čím dál víc jasně se ukazuje, kdo vlastně řídí koho a kdo koho potřebuje víc. Myslím si, že Petr Fiala mnohem více potřebuje Pavla Blažka, říká Jelínková. Zase Jelínková: Nikdy to nebylo o tom, že Petr Fiala by našel člověka Pavla Blažka, toho by na něco využil a pak by ho odklidil, když je potřeba. Naopak Pavel Blažek si našel Petra Fialu. To je z médií, to píšou ti novináři. (Poslanec Babiš ukazuje plénu písemné materiály.) Pětikoalice to dobře věděla, že Blažek vám vyjednal vládu, jinak by nebyla. A ti, kteří mě stále kritizují - a mně Zeman nadával za to, že jsem nevzal pověření. No, mohl jsem rok chodit a běhat za panem Fialou, aby to udělal - nevím - možná s námi. Ne, ne, to jsem neudělal. My jsme se zachovali, my jsme to odevzdali v mašličkách 17. prosince 2021, 12.30, červený koberec, všechno. Já jsem tam po Sobotkovi našel jen flipchart, kde se učil anglicky, a stejně se nenaučil. Ano, kytky, všechno jste měli a krásný dopis podle tradice amerických prezidentů, co se vám nechal, ten nikdo nikdy ani neviděl. To jsem ještě si naivně myslel, pane premiére, že s vámi bude nějaká normální řeč. Bohužel není. Tak co tady děláte z lidí blázny? Dostal žlutou kartu, řekl o Blažkovi premiér Fiala. No, chudák Blažek, za dobrotu na žebrotu.

Teď máme tady Piráty. Pozor, ti mají tři ministry, a Piráti se přou, zda odejít, když neskončí Blažek. Špičky tlumí rebelii zdola. No samozřejmě, že tlumí rebelii. Co by dělali ti ajťáci? Vlastně jsou dva ajťáci. Nevím, (nesrozumitelné) není asi ajťák, ne? Kolik bere takový ajťák - 70, 80 litrů? Ministr bere - no, děti musíte jít pryč, abyste to neslyšely. Co ti Piráti sehrají? Nechápu členskou základnu Pirátů. A já myslím, že to oni musí vědět, že... (Hledá v podkladech.) ... tady to máme. Mě fascinují ta média. Dneska zase měnili titulek. Nevím, co to bylo, asi Aktuálně. Původně tam byl titulek rozhovoru s Bartošem: "Blažka si musí vyřešit Fiala" a potom to radši změnili, že "Když mu někdo napíše vulgární zprávu, zavolá mu". Takže tady pan ministr Lipavský - neuvěřitelné, jak takovýhle člověk může být ministr - říká: "Odchod Pirátů z vlády kvůli Blažkovi? Rituální sebevražda." (Předsedkyně Schillerová se směje.) Neuvěřitelné. Ale čí sebevražda? Asi Bartoše a Lipavského. Kdyby Piráti přemýšleli, jdou do opozice a vám garantuji, že mají 25 %, víc než ODS. Ale to je váš problém, to si tam vyříkejte, jak chcete. Takže fascinující rozhovor. No, samozřejmě, proč by Lipavský a Bartoš, kteří mají ministerské limuzíny, miliony poradců? Vždyť ti Piráti jsou všude, vždyť vyšly články, oni jsou strašně šikovní. Strašně jsou šikovní, všude jsou, všude jsou. A pan Lipavský udělal fantastickou kariéru, ne? Ročník 1985, člen 2015, a už je ministr. Akorát v zahraničí, vážení, nejdůležitější člověk je premiér a ministr zahraničních věcí, a pokud pan ministr není schopen jít ani na ambasádu, na žádnou... Na té marocké, tam byl prezident Klaus, tam byl taky Kožušník, asi Kožušník dostal za úkol chodit všude. A že tam není pan premiér? A že tam není pan ministr? A vy si myslíte, že ti velvyslanci, co potom píšou? Taková ostuda, stydím se za vás! Vy vůbec nevíte, co máte dělat. Vy vůbec nechápete, co to je zahraniční diplomacie. Vy si tady hrajete na nějakou supervelmoc - porazíme nejdřív Rusko, potom Čínu. A kde jsou ty investice? Nikde. Takže Piráti si hrají na to, že tedy asi odejdou. No, samozřejmě neodejdou, pane bože, neodejdou! Neodejdou, vždyť se na to těšili. Takže celá tato aféra živená médii je jenom skutečně výsměch toho, jak to tady funguje.

Mě fascinuje, jak vlastně pětikoalice s námi jedná - vlastně nejedná, oni s námi nejednají vůbec. Když jsem byl premiér, tak tady byly interpelace, a když někdo měl nějaký návrh z opozice, tak jsem dokonce to i uznal a zajímal jsem se, potom jsem ho přijal. My jsme byli ve čtvrtek v Hradci Králové, a představte si, co se stalo, to je skandál. Pan hejtman Červíček, protože je slušně vychovaný, přišel a přivítal nás za ODS, stejně jak nás přivítal primátor Mladé Boleslavi za ODS. Tak jsou i vychovaní, normální. V Jablonci v rámci prezidentské kampaně mě ODS chtěla snad zabít a jinde, když jsem jezdil s karavanem, na náměstích na nás křičeli starostové. Takže kdo se tady ozval? Kdo se tady ozval? Jednotka arogance, úplně zbytečný ministr Martin Dvořák. Ten je tam taky sto let od Občanského fóra, ODA, všude. Úplně zbytečný ministr, úplně. Tak si dovolil vyčítat tady panu - a chudák tedy Červíček, dostal sodu, že co to znamená? No, znamená to to, že když jsem byl premiér, například byl pan Červíček tak urputný, a i když se mi to nelíbilo, rýmařovská nemocnice, nakonec jsme tam dali 300 milionů, 300 milionů jsme dali. Ano, společně, ale proč bychom to neudělali? A na zámek v Náchodě 300 milionů jsme dali Birkemu, dobrý starosta za ČSSD, ano, byli jsme tam spolu. Ale to se nehodí. Takže hejtmana Kubu asi tak vystrašili, že když jsme měli výjezdové zasedání v Českých Budějovicích, radši nepřišel, ale když byly dožínky v sobotu, tak jsem se na něj koukal, jsem tam byl mezi lidmi. Já si pamatuji, když byl covid, pan hejtman to řídil. Já jsem jako premiér dostával slovo. Říkal: předseda Asociace krajů, pan hejtman Kuba, udělil slovo Babišovi, premiérovi, a Vojtěchovi. Ale to je přece normální. Takže tady ten no name, úplně zbytečný ministr, že jestli to má být nějaký vzkaz? Já vůbec nechápu, proč takový člověk je ve vládě. O čem to mluví? Já jsem nikdy nerozlišoval, jestli někdo je z jaké strany, nebo není. Z této vlády aspoň se mnou mluví občas Blažek a paní Černochová, která tady za trest asi sedí, a ostatní nemluví, nemluví. Proč by s námi mluvili? Já jsem byl třikrát za premiérem tajně tady v jeho kanceláři a myslel jsem si, že tedy on taky mě aspoň jednou pozve. No, nepozval mě. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP