(15.10 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

Je to dlouhé, samozřejmě nechci to tady všechno číst, ale je to jasný signál, pane premiére, že tenhle a další podnikatelé mají obavu a asi tady nechtějí podnikat. Proč by tady podnikali, když vy děláte všechno proti podnikatelům? Všechno, všechno proti. Tady potom pán píše: "Nezlobte se, ale jako člověk jsem s Českou republikou skončil, přestal jsem jí věřit. Nevěřím tomu, že tento stát ochrání náš soukromý majetek." Tak o tom by určitě někteří věděli vyprávět, jak tenhle stát po vašem nástupu stále samozřejmě řeší účelově - účelově - Agrofert stále. Bečva, tam se fotí všichni stále, oni všechno vědí. Gazdík a tyhle... součást organizovaného zločinu. Já o tom něco vím, jak to tady funguje. Tady píše pan podnikatel: "Loni jsem přemýšlel nad tím, zda vládnete vy, nebo ČEZ. Daně - za chvilku bude i daň z dýchání nebo z názorů. Daně si zvednete, jak potřebujete. Přerozdělujte majetek, jak potřebujete, protože pokud považujete za správné, že zavedete například daň 20 % při prodeji firem" - ano, to taky zavádějí vlastně, při prodeji firem zavádějí teď v tom balíčku tu daň - "tak samozřejmě co ti všichni, co dělali startupy? Dělali to proto, aby tam přišel ten venture kapitál. Vždyť to je další signál k tomu, aby lidi tady vůbec nepodnikali." Navyšujete daně. Zavádíte daň - vy, pravicová, konzervativní kdysi ODS, dneska pod vlivem a řízením fanatických zelených, promigrantských Pirátů - ano, ti vás řídí, úplně neuvěřitelné - a stále vám vyhrožují, teď budou hlasovat o Blažkovi... Tak jak tady lidi mají podnikat? Myslíte si, že tady budou vznikat nové moderní firmy s přidanou hodnotou? Nebudou! Budeme montovna. Chcete stejným způsobem zdanit jakýkoliv projev majetku? Ano, navyšují i majetkové daně, určitě, samozřejmě, jen zdanit a zdanit a zdanit, a tak dále.

Vrátil bych se k poslednímu vystoupení pana premiéra. To je úplně neuvěřitelné, co pan premiér vlastně nám tady říká. Pan premiér říká, že jsme na křižovatce. Rozhlížíme se dlouho na křižovatce. On byl na - nevím, jestli to organizovala Hospodářská komora - a že má radost, že tam bylo tolik známých tváří, a byl tam řečník na téma Česko na křižovatce, vize a strategie pro dalších třicet let. A pan premiér tvrdí, že vidí dvě velké vize: "První byl ideál listopadu 1989, aby se naše země zvládla rychle proměnit v demokratický a prosperující stát s tržní ekonomikou. Druhou byl záměr stát se plnoprávným členem západního společenství, hlavně Evropské unie a Severoatlantické aliance. V obou případech, a to je důležité, šlo o programy většiny našeho národa a jeho klíčových politických proudů, který přesahoval horizont jednotlivých vlád. Obě tyto vize byly nicméně fakticky završeny 1. května, to znamená vstupem do EU před dvaceti lety. A co bylo dál? V prvních letech tohoto tisíciletí se zdálo, že už žádnou velkou vizi ani nebudeme potřebovat." Fakt, jo? Aha, tak já nevím. Pane premiére, víte, kdo je Baťa? Toto je Jan Antonín Baťa, Budujme stát pro 40 000 000 lidí. (Ukazuje knihu.) Geniální podnikatel, vzor všech podnikatelů, a on napsal tuhle vizi: Budujme stát pro 40 000 000 lidí. Napsal to 1937, 1937 to vyšlo ve Zlíně. 1937. A já jsem napsal tohle, tedy s kolegy: O čem sním, když náhodou spím. Vize 2035 pro Českou republiku, pro naše děti. (Ukazuje knihu.) To vyšlo 2016, tam je to napsané. Co jste tady dělali vlastně v devadesátkách po revoluci? Proč jste se nešli poradit? Singapur - fondy místo kuponky. Finsko - školství. Estonsko - digitalizace. Rychlovlaky - vy mluvíte o rychlovlacích, že jsme nic neudělali. Poprvé jsme s rychlovlaky vlastně pohnuli my. Vy jsme měli postavit rychlovlaky před vstupem do Evropské unie, kde jste blbě vyjednali vstup. V roce 2002 měl někdo říct: Postavíme rychlovlaky Berlín-Praha-Brno-Vídeň-Bratislava-Budapešť-Varšava, ne? Tady je to všechno napsané.

Takže ten Baťa, který tady podnikal a stal se světovým podnikatelem, samozřejmě šel i do politiky, představte si. To je skandál, ne? To je skandál! Nestandardní. Nestandardní! Jen blázen podnikatel jde do politiky. Jo? Jednoho znám. (Řečník se sám směje.) Potom pochopí, že co to je, že v politice je většina lidí samozřejmě tam kvůli sobě. Tato vláda dneska je na vrcholu své kariéry. Oni mají takové příjmy, že kdyby šli do soukromí, možná mají třetinu. Takže pane premiére, to je ta vize. To je ta vize. Ale vy jste teď přišel a začal jste mluvit na křižovatce? Tady se dostanu k tomu projevu. Tady říkáte dopravní infrastruktura, ano, dopravní infrastruktura. Pane premiére, víte, kolik za vaší vlády, kde jste seděl, jste rozestavěli dálnic, za vás? 800 metrů. 800 metrů! Budeme se vracet k Řebíčkovi a Viamontu? Proč vlastně Bendl se nestal ministrem dopravy? Víte to vůbec? To bylo úplně neuvěřitelné. To by věděly vyprávět ty stavební firmy, když stál kilometr dálnice 500 milionů, a my jsme ho snížili na 250. Takže pan premiér říká, že dopravní infrastruktura... Máte to připravené. Kupka stačí, že stříhá ty pásky, nic nemusí dělat. Měl to připraveno, nádraží, všechno tam má.

Energetická bezpečnost. To už je neuvěřitelné, že se to nedá v podstatě moc poslouchat, co vy stále opakujete. Stále opakujete energetickou bezpečnost. Takže, pane premiére, vy jste byl ministr školství od 2. května 2012 do 10. 7. 2013, tak koukejte. (Ukazuje vytištěný papír s obličejem.) Znáte ho? To je premiér Nečas. 27. května 2013 Putin lichotil Nečasovi - spolupráci s Českem přikládá velký důraz. V Soči se potkali. "Rusko pokládá Českou republiku za tradičního partnera a spolupráci s ní přikládá velký důraz, řekl při setkání s českým premiérem Petrem Nečasem v Soči ruský prezident Vladimir Putin. Zároveň ocenil, že obchod mezi oběma státy už během loňského roku dosáhl předkrizové úrovně. Nečas zase označil Rusko za strategického partnera." Pane premiére, vy jste tam byl ministr školství. Tam jste seděl ve vládě, kde ten kmotr řídil milenku premiéra a všichni podnikatelé nosili kabelky a šperky do Hrzánu. Tam jste byl. Vy se tváříte, že jste se teď narodil? Že ODS vznikla včera? To je neuvěřitelné! ***




Přihlásit/registrovat se do ISP