(15.20 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

Takže tady to máte, tady jsou články: "Premiér Nečas bude jednat s ruským prezidentem Medveděvem, setkají se 8. prosince 2011 u příležitosti státní návštěvy prezidenta Medveděva v České republice. Medveděv říká, že ruská dostavba Temelína přinese Česku až 156 miliard." Tak už přestaňte lhát! Co tady vykládáte, že Havlíček chtěl Rosatom? Vždyť jste ho měli ve finále Temelínu proti Westinghouse! "Premiér Nečas se v květnu chystá do Ruska." Ano, to je ono. "Lze předpokládat, že datum přijetí v Kremlu ovlivňuje i vývoj v temelínské zakázce. Nečas tam míří v důležité etapě tendru, kdy v březnu ČEZ zveřejnil průběžné hodnocení uchazečů, z něhož vyplynulo, že v čele soutěže o české jaderné stamiliardy je americko-japonský soupeř Rusů Westinghouse a definitivní rozhodnutí ze strany ČEZu a také vlády má padnout do září. Rusové i kvůli Temelínu hodně sázejí na spolupráci s českým průmyslem a sám Nečas obecně podporuje spolupráci mezi českými a ruskými firmami. V minulosti dokonce zkritizoval ve svém proslaveném proslovu o pussyriotismu Schwarzenbergovu diplomacii za podporu těchto odpůrkyň režimu Vladimíra Putina, která podle něj může českému exportu škodit." Tak já nevím, já tomu nerozumím. Tady mám ještě Topola: "S Putinem jsem si rozuměl," říkal Topolánek. A můžeme si říct, jak to bylo na večeři, když byl prezident Klaus. A vy stále opakujete, že Havlíček chtěl Rosatom. No, nechtěl Rosatom, nechtěl. Proč to stále opakujete? Proč? Já to nechápu.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Pane předsedo, já vás vyzvu k tomu, abyste také dodržoval - protože i když máte přednostní právo, tak se vás to týká - jednací řád. Vy už hodinu mluvíte, aniž byste řekl, jaký máte návrh k pořadu schůze, takže by měl zaznít váš návrh.

 

Poslanec Andrej Babiš: Jo, já ho určitě řeknu, paní předsedkyně, na konec svého projevu, jo? A nechte mě laskavě mluvit. Já vím, že se vám to nelíbí, ale...

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: O to nejde. Tady jde o to, abyste dodržoval jednací řád. Určitě nejde o to...

 

Poslanec Andrej Babiš: Já dodržuju jednací řád a já můžu tady mluvit, co chci, a vy mi do toho nebudete mluvit.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Vy máte dodržovat taktéž, že hovoříte k věci.

 

Poslanec Andrej Babiš: Ne, ne, já mám tady osm návrhů schůze...

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Tak je předneste.

 

Poslanec Andrej Babiš: Ne, já si přednesu, co budu chtít já, ne, co chcete vy.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Ne, tady máme jednací řád, který jasně hovoří, že máte mluvit k věci.

 

Poslanec Andrej Babiš: Já dodržuju jednací řád, a nechte mě laskavě pokračovat, jo?

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Tak předložte návrh.... Hodinu... (Mluví jeden přes druhého.)

 

Poslanec Andrej Babiš: A přestaňte mi skákat do řeči.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Ještě jste nepředložil návrh...

 

Poslanec Andrej Babiš: Expanze jaderné energetiky...

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: ... takže prosím o předložení toho návrhu a odůvodnění... Ano, to je v pořádku.

 

Poslanec Andrej Babiš: Já vám říkám, že mě nechte mluvit, a mluvím tady k strategii, kterou přednesl pan premiér. Tady se projednává daňový balíček a pan premiér mluvil o strategických investicích...

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Ne, neprojednává se daňový balíček.

 

Poslanec Andrej Babiš: Takže máme expanzi jaderné energetiky.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Daňový balíček se bude projednávat. Takže určitě... (Mluví jeden přes druhého.)

 

Poslanec Andrej Babiš: A jádro v Evropě musí zůstat preferovaným čistým zdrojem...

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: ... je potřeba dle jednacího řádu respektovat, že máte mluvit k věci, a to je pořad schůze. Prosím...

 

Poslanec Andrej Babiš: Já mluvím k věci. Já mluvím k věci.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: K jakému bodu mluvíte?

 

Poslanec Andrej Babiš: A já budu navrhovat i bod jadernou energii, například.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Budete navrhovat. Ještě jednou prosím název?

 

Poslanec Andrej Babiš: Já vám nebudu říkat ten návrh. Já teď mám x bodů, a neskákejte mi do řeči laskavě.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: A vy laskavě dodržujte jednací řád.

 

Poslanec Andrej Babiš: Takže máme tady ty strategické investice. Expanze jaderné energetiky - to jsme my všechno připravili, pane premiére, všechno jsme připravili. Dukovany máte připravené, takže jsme rádi, že teď přicházíte s tímto návrhem. Bylo by dobré, aby skutečně pan premiér zjistil vůbec, co jsme mu jako minulá vláda tady zanechali, jako Národní investiční plán nebo projekt Country for Future, reformu psychiatrické péče a tak dále.

Pan premiér tady říká, že jsme hlavní křižovatkou Evropy, že vlastně v roce 2024 byly dovršeny ty politické proudy, a tady tvrdí, že v prvních letech tohoto tisíciletí se zdálo, že už snad žádnou velkou vizi ani nebudeme potřebovat, vrátili jsme se zpět mezi západní demokracie a z úspěšné ekonomické transformace - byli jsme nejúspěšnější postkomunistickou zemí v regionu a zdálo se, že prosperita musí přijít takřka automaticky. A teď tady pan premiér říká o vizi. Pan premiér nezapomněl říct, zase na nás tady kopnul, že v podstatě za nás údajně nebyla žádná vize. Opak je pravdou, pane premiére. Vy jste tady v historii naší země - a vy tady mluvíte o těch třiceti letech - největší podraz, který tady byl, byla oposmlouva. Oposmlouva, tam jste podvedli voliče, tam jste byli na křižovatce. Žádnou vizi jste nikdy nepředložili a teď ji předkládáte místo toho, abyste řešili to, co se děje v naší zemi. Tady pan premiér řekl v projevu: "Naplno se to projevilo v posledních letech v přímé konfrontaci s ekonomickou, energetickou a bezpečnostní krizí, naše jednostranná závislost na ruských dodávkách plynu a ropy." Tak snad už všichni viděli, že jste byli s Ruskem velcí kámoši, s Putinem. Minulý rok se do České republiky dovezlo o 850 000 ruské ropy navíc, a máte tam ještě výjimku, kterou vám vyjednal Orbán. Závislost na dodávkách plynu a ropy - tak proč jste to privatizovali? Proč jste to privatizovali? Teď kupujete zásobníky, které kdysi patřily státní firmě Transgas. "Neschopnost spustit výstavbu nových elektráren", tady říká pan premiér. No, to jste mohli dokončit Temelín, tam jste jednali s Rosatomem a s Putinem. "Chronicky rozestavěná dálniční síť." Tak já nevím, proč tady po revoluci někdo neměl plán, jak měl vizi Baťa, a proč se to neudělalo. Vždyť jste byli u toho. Pan premiér vystupuje tak, jako kdyby ODS vznikla včera nebo teď. Seděl jste ve vládě a mohl jste to udělat. "Rezignace na sebevědomé prosazování našich zájmů v zahraničí." Ano, vy dneska nasloucháte jenom tomu, co vám řekne Brusel, nic jiného tam není. "V žebříčcích ekonomické prosperity se řadíme do nejúspěšnější pětiny světa." Pane premiére, my jsme byli devátí, vy jste teď nastoupil a za ty necelé dva roky, co tam jste, už jsme dvanáctí. Dvanáctí, ano? Takže tak to je. Je potřeba si to říct, jak to je, protože člověk má potom z toho pocit, že vlastně jste přiletěl s Marsu sem.

Název vaší konference je trefný. Ano, jsme na křižovatce, to ale není náš hlavní problém, na té křižovatce jsme už dlouho. Náš problém je, že na té křižovatce pořád stojíme, rozhlížíme se, nedokážeme si vybrat směr, ačkoliv už pěkně dlouho svítí zelená. Tak já nevím, pane premiére, vždyť jste tam dlouho. ODS vznikla kdy? 1990? Vy jste reprezentant ODS, vy jste byl ve vládě s panem Nečasem, tak já nevím, co to je? Proč nejste schopen přiznat aspoň to, že za naší vlády jsme měli ty projekty, že jsme je připravili? Vy zkrátka to nechcete, vy to nechcete! Takže řešení je, že vysvětlí, že se dostaneme na světovou špičku a že se musíme stát křižovatkou, hlavní křižovatkou Evropy v dopravě, v energetice, v inovacích a kultuře. A já nevím, ale já myslím, že za ty dva roky, co jste neudělali vůbec nic, tak nám to všechno ujíždí, ten vlak.

Jsem přesvědčen, že Česká republika může opět patřit mezi nejvyspělejší země světa - ano, pane premiére, ale ne pod vaším vedením - pokud v následujících letech dokáže naplno využít geografickou polohu, ekonomický a lidský potenciál tak, aby se z ní stala opravdová hlavní křižovatka Evropy. Není to žádný laciný konstrukt, který jsem vybral, protože se dobře hodí k názvu této akce. Být křižovatkou je naše tradiční role, k níž máme geografické, ale i kulturně-ekonomické a intelektuální předpoklady. Minule jsme opakovaně dokázali hrát důležitou roli při utváření dějin Evropy. Škoda že jste to předsednictví tak propásli a vlastně jste neudělali nic, a jenom jdete na ruku zeleným šílencům z Evropy. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP