(15.00 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

Pane premiére, víte o tom, že Česká republika je v indexu klientelistického kapitalismu hned za vedoucím Ruskem? Víte o tom, že jste druhý nejhorší, že je tady klientelismus? Víte o tom? Ne? Jak rozdělujete peníze pro sport a školy? Takže to je váš výsledek. A to neříká Babiš, Babiš to jenom čte, to říká Economist. Economist, jo? I ten váš daňový balíček tak vypadá, ne? Tak proč byste zdanili rybníky, když to má Schwarzenberg a Czernin? Nebo vy to děláte pro kámoše, ne? Proč byste danili víc hazard, když tedy... a hlavně že jste mluvili o ziscích. Tak mluvte všechny zisky - energetici, teplárny, rafinerie, řetězce, zbrojaři - mluvte o všech ziscích, ukažte to. Ne, jenom stále mluvíte o Babišovi, protože nic jiného neumíte. Klientelismus, jo? Takže se vracíme tam, kde jsme byli.

Tady mám takový hezký dopis, který vám tady přečtu a který se jmenuje - některé noviny to převzaly - Totální obžaloba státu. Zoufalý majitel IT firmy píše Fialovi, proč dává Česku sbohem: "Jako člověk vzděláním právník, povoláním spíše manažer a ekonom působící v oboru IT jsem přestal věřit českému státu." - pane premiére - "Jako firma cítím kolem sebe tolik nejistot a neznámých, že jsme rezignovali na investování v České republice," píše v otevřeném dopise premiérovi Petru Fialovi většinový vlastník IT společnosti Wedos Josef Grill.

Vy normálně děláte všechno pro to, aby ti podnikatelé odešli. Vy navyšujete daň z 19 na 21 %, a proč to navyšujete? Kdo by sem přišel podnikat, když jste to neřekli dopředu, když se stále vymlouváte na Ukrajinu, nemáte žádný program? Nikoho nezajímá z médií, že nemáte programové prohlášení vlády, které my jsme plnili navzdory covidu, ano? Tak jaká je ta vaše bilance? Čína - tady firma v Týnci investovala stovky milionů, teď své plány ale změnila a peníze raději pošle do afrického Maroka. Ty brďo, dobrý, ne? Já vím, že Čína, že paní předsedkyně nemá ráda Čínu, proto mě fascinuje, že ve vašem expertním týmu je majitelka Petrofu - a nic proti, samozřejmě Petrof je fantastická značka - která má stěžejní, měla byznys v Rusku a v Číně a mluví o tom, že do Číny znovu půjde. No, tak já nevím, snad byste si to mohli nějak tam vyříkat.

Takže co vám ten pán, který tady podniká, už nechce podnikat - a proč by tady podnikal vlastně, ne? Já taky o tom, já jsem o tom přemýšlel, že kolik vašich podporovatelů má firmy zaparkované mimo, na Kypru, jako je Seznam Zprávy, dneska už Novinky a Právo, to je taková malá divize Seznamu - takže, vážení spoluobčané, abyste věděli - ostatní velcí kluci kde to mají. No, mají to pryč, mají to pryč.

A vy tady stále vyčítáte něco, vyčítáte? Hlavně toastová linka, to je velký hit, toastová linka, ne? Sedm set milionů stála, sto milionů! (Zvýšeným hlasem.) A když Ukrajinci byli na hlavním nádraží a neměli co jíst, pane premiére, tak jedli ty toasty, protože nikdo nebyl schopen jim dát jídlo - mimochodem tedy. A víte o tom, že ten zlý Viktor Orbán má korporátní daň - pokud víte, co to je, daň z příjmu právnických osob - 9 % jenom? A vy navyšujete z 19 na 21. Vy měníte všechno. Kdo by tady přišel investovat, ne?

Vy stále mluvíte o... Líně, gigafactory. Já jsem prosil paní Černochovou, aby konečně už řekla, že to letiště chce, že ať jdou pryč už, ať dají pokoj. Primátor Zarzycký říká, že zahraniční dělníci tam dělají peklo. A co tam chcete? Ekologickou zátěž, zase nějaké kšeftíky? Nebo rozbít tu dráhu, letovou dráhu, která by dneska stála možná 15 miliard? To máte v programu zase nějaký kšeft? Ukažte závazně, že Volkswagen pod sankcí tam něco udělá - neudělá. Neudělá, protože samozřejmě jsme v tom, v té šílenosti Evropy, elektroauta hoří, ale to tady nebudu opakovat. Takže víte, kdo bude... tady je článek, nějaký Stanislav Janů, 22. srpna 2023: "V roce 2030 bude svět potřebovat asi 6 terawatt baterií ročně. Vyrábět se budou hlavně v Číně, Evropa ale nezůstane pozadu. Česku se zatím velké investice vyhýbají, návrh mají Maďaři" - představte si, ten zlý Orbán, Maďarsko bude evropským bateriovým lídrem. Česku ujíždí důležitý vlak a poslední zastávka se jmenuje Líně. Takže to je hrozné, ne?

A teď vlastně vy chcete bojovat proti Číně, tak vám držím palce. Já myslím, že už to, že všechny naše firmy odešly - a já se divím, že paní majitelka Petrofu o tom ještě mluví, ale že zatím ji mají rádi - no, tak turisté taky nepřijdou, protože Tchaj-wan - Tchajwanec, jo - takže tam chodíte dělat politiku, tam se vyfotí vaši kolegové, a výsledek je jaký? Že největší světový výrobce čipů chce v Německu postavit svou první evropskou továrnu, představte si, v Drážďanech, v Sasku. Kretschmera znám dobře. No, ty volby údajně nedopadly úplně fajn, AfD má údajně 37 %, tak já nevím, co Evropa s tím bude dělat. A paní předsedkyně Adamová Pekarová nám řekla, že je to pro nás výhodné. No, určitě je to výhodné proto, že všichni tam budou pracovat a ti naši se můžou jít zabít, protože nebudou mít žádné lidi. Takže jakou investici tady vy chcete? My jsme prosadili BMW, Vildumetzová, jako poslední investici, například. Tak jsem na to zvědav, jakou tedy. Jste tam dva roky, všechny velké IT firmy šly do Polska a tady není vůbec nic, protože vy ani nevíte, co je to, dělat ekonomickou diplomacii, ale k tomu se určitě dostanu, protože takovou ostudu, jak zažívám na velvyslanectví tady v Praze, kde jsou velvyslanci, kteří jsou nejvíc... to jsou hlavy těch států, tady v Praze, nikdo tam nechodí, hrozné, ostuda neuvěřitelná.

Takže co vám píše ten pan zoufalý majitel IT? "Pokaždé, když mě něco neuvěřitelného v poslední době naštvalo, tak jsem si to sepsal. Už to dává dohromady pěkný kus textu, který nyní předkládám jako dopis pro našeho pana premiéra. Už to nějak přesáhlo všechny meze. Místo toho, aby se věci pohnuly kupředu, vše se jen protahuje, kupí a všechno je ještě horší a horší. Vážený pane premiére" - píše tady pan podnikatel - "po necelém roce jsem sepsal další otevřený dopis. Dvakrát jsem měl možnost se s vámi setkat osobně a považuji vás za slušného člověka. Poprvé v životě jsem říkal, že se nestydím za svého premiéra" - skvělý - "a tak dovolte, abych opět sdílel veřejně několik svých pocitů. Doposud jsem také říkal, že v České republice máme se nejlépe na světě - a to jsem toho procestoval skutečně hodně. Poměr cena-výkon byl fantastický, jenže časy se mění a moje aktuální pocity jsou zcela jiné. Jako člověk - vzděláním právník, povoláním spíše manažer a ekonom a působící v oboru IT - jsem přestal věřit českému státu. Stejně jako firma cítím kolem sebe tolik nejistot a neznámých, že jsme rezignovali na investování v České republice" - pane premiére, tady píše podnikatel - "a stavbu dalšího datacentra. Jediné řešení vidím, že změníme i centrálu a vlastnickou strukturu, abychom nebyli tolik vázáni na Českou republiku" - ano, a pan podnikatel ať je rád, že není Babiš, protože tahle pětikoalice má jenom jediný cíl, zničit firmu, kterou Babiš vybudoval, za každou cenu! (Zvýšeným hlasem.), posedlí jsou. "Naše nové produkty a služby budeme řešit ze zahraničí. V nejistém prostředí nejde budovat stabilní firmu." Ano, nejisté prostředí. Vždyť jste slibovali, že nebudete navyšovat daně, a navyšujete. "Vyvlastnění, krajní řešení - nikdy to nesmí být krádež za bílého dne. Doposud jsem se naivně domníval, že není možné, aby stát okradl svého občana, respektive firmu, která platí daně. Bohužel se nám to stalo, zažil jsem to na vlastní kůži. Chápu, že stát potřebuje budovat silnice první třídy a dálnice, rozumím vyvlastnění, ale za krádež považuji to, že když před patnácti lety koupíte stavební pozemek, zastavitelný pozemek podle územního plánu, za 201 korun, tak vám ho stát sebere za 79. Po patnácti letech vám dá stát třetinu ceny, než jste zaplatili předtím, v době, kdy se obdobné pozemky ve stejné lokalitě prodávaly za 1 700 až 20 500 korun." ***




Přihlásit/registrovat se do ISP