(14.50 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

Ale ono to nefunguje v té vládě jako za nás, když Klára Dostálová měla převis, byl zájem o mateřské školky a řekla: Mně chybí 5 miliard, tak jsme šli za Alenkou a řekli jsme: Paní ministryně, musíte najít ty peníze. Našla je. Ale tuhle vládu nikdo neřídí, ti si jen vysílají signály. Ty projevy se nedají číst, to je jak blázinci tady. Takže pojďme k tomu deficitu.

Babiš jako ministr financí měl přebytek v 2016, v 2017 jsme byli de facto na nule a Alenka Schillerová byla také téměř na nule, měla přebytek v 2018, v 2019 minus 28. A teď - je zajímavé - samozřejmě v roce 2020 my jsme měli propad HDP o 5,6 %. Oni nikdy neměli propad. A ten propad HDP je 82 miliard, 82!, k tomu ještě 370 a 450 za covid. Mě vždycky baví, a jak je úplně neuvěřitelné, jak někdo má tu drzost říct, že oni měli nějakou covidovou krizi - žádnou neměli. 17. prosince 2021 v 8.30 ještě zasedala Rada pro zdravotní rizika, které jsem předsedal, v 12.30 jsem čekal s kytkami na červeném koberci a přišla tahle nejhorší vláda, nejprolhanější vláda v historii této země. (Slabý potlesk poslanců hnutí ANO.)

Tak ten deficit. Deficit 2020 byl 367 a představte si, že v roce 2021 to bylo 419. A víte, co je na tom zajímavé? A paní Schillerová, tady Alenka, to pochopí, protože ty peníze z Evropy přistanou na nějakém účtě, a zloděj zlodějský ví, o čem mluvím. A potom tam jde ten ministr... já neříkám, to není porušování zákonů. To je tak, že zkrátka asi ty evropské peníze skončily v lednu 2022. A proč? Aby mohli ukázat: Koukejte, hnutí ANO skončilo 419. Ale to už se nikdy nedozvíme, protože tahle vláda dělá s úředníky teror - budete poslouchat, nebo máte padáka. To, co se děje v státní správě, ta takzvaná deagrofertizace - mně samozřejmě nikdo z Agrofertu nepřišel, nikdo, ani Brabec nepřišel z Agrofertu, i když tam dělal kdysi. Zkuste přemýšlet. Proč v lednu 2022 byl přebytek? Možná proto, že peníze, které vykázali v lednu, měly být v 2021, ale to by byl nízký deficit a to by bylo vlastně dobře pro hnutí ANO. Spekuluji, nemám na to důkaz, ale úředníci na Ministerstvu financí i paní Schillerová vědí, o čem mluvím. Protože pokud v lednu 2022 byl přebytek 3,9 miliardy, to je zvláštní, v únoru už byl minus 45. Takže ten leden byl zázračný? Nebo si někdo tam nechal do foroty pár desítek miliard a vykázal to v 2022, aby mohl ukázat na Schillerovou - á, deficit. No dobře, to je spekulace.

Prosím vás, jedině tato vláda stále mluví o zadlužení a deficitu. Kdo o tom mluví v Evropě? Kdo? My jsme byli šestí. Vy jste nastoupili, jste devátí. Extrémně zadlužujete. Vždyť ty nárůsty, které jsem tady četl, to je neuvěřitelné. To je úplně neuvěřitelné, jak vám to roste, to je fakt. Ale to samozřejmě - vždycky, když tahle vláda byla v opozici, tak to vždycky přepočetli na obyvatele. Teď samozřejmě to nedělají, protože, jak dobře víte, tahle vláda vyhrála díky médiím a ta stále jedou tu svoji rétoriku.

Co nás čeká? Já dneska budu navrhovat asi osm bodů. Panebože, pane premiére, dejte na stůl váš program na rok 2024, 2025. My kdybychom neměli programové prohlášení vlády, a vy se stále vymlouváte na Ukrajinu - a jaký měla Ukrajina dopad na vaše programové prohlášení vlády? Jaký? Ano, na energie. A co jste udělali s energiemi, když jsme vám 18. února 2022 řekli: Snižte cenu energií na 1 500 korun, Slováci to mají. A ještě ta drzost - a toto budu říkat o těch potravinách - že normálně to SPOLU nebo ODS, nevím, co to je, tam mají, že potravináři mají být vděčni za ceny energií. To si děláte srandu. Jaké jste dali limity? 6 000, 5 000. Máme nejdražší elektřinu v Evropě, nejdražší! A vy máte ještě tu drzost někomu říkat, že má být vděčný? Vy jste tady způsobili inflaci. My jsme snížili DPH na teplo, elektřinu v listopadu a v prosinci 2021 z 21 na nulu. Byla negativní inflace! Končili jsme v prosinci 5,3. Vám to skočilo, protože vy zkrátka absolutně nechcete pokračovat v tom, co my jsme udělali. Tak potom nechápu, proč mluvíte na té Křižovatce o tom, že máme nějak tady spolupracovat? Ale vy s námi nespolupracujete, vy s námi ani nemluvíte, ani nemluvíte, jo? Takže ta vaše strategie, že budete stále lidem vykládat, a bohužel ti starší lidé vám to někteří věří, protože vyrostli ve skromných poměrech, za totality, za totality, ano, kdy nebyly Kauflandy, kdy byly zahrádky, kdy bylo kuře jenom v sobotu, jo, tak vám to věří, vy je stále strašíte. Ale to je vaše neschopnost, vy jste tady způsobili, co se tady děje, ne Ukrajina, vy, vy!Z inflace máte 260 miliard, a kam je dáváte stále? Šetříte? To určitě. To jako... (Se smíchem.)

Takže vaše rétorika bude stálé zadlužení. Vy zadlužujete, my jsme museli lidem pomoci. To dělal každý, každý to dělal, ale vy zkrátka jenom lžete. A inflace, i když pan premiér jednou říká, že za inflaci nemůže, potom říká, že vlastně ovlivnil tu inflaci, akorát vám nikdo neřekl, když vám to kleslo z 10 na 9,7, že snad Lucemburk nebo nevím kdo, měl 1 %. Stále jste čtvrtí nejhorší, byli jste třetí. A teď, když půjde inflace dolů - samozřejmě půjde dolů - se budete chlubit, budete říkat, že vy jste se o to zasadil. To určitě - ne, vy jste ji způsobili, protože jste neudělali pro snížení inflace vůbec nic. A základ je elektřina.

Pan premiér mluví o extrémních ziscích. Potravináři mají nějakých 200 milionů, a co vaši energetici? 100 miliard. A co ČEZ a všichni? Desítky miliard jste přemístili od firem, živnostníků a zaměstnavatelů a občanů ve prospěch energetiků. Ano, tak to je. Totiž z elektřiny se vyrábí většina věcí. Jak je to jednoduché, akorát že vy to nechcete slyšet. Vy nechcete slyšet, co jsme vám poradili, že jste měli vykoupit ČEZ, 100 %, abyste to ovládli, abyste mohli určovat ceny elektřiny a pomoci lidem, občanům, ale to vy nechcete, protože vám to vyhovuje. A bůhví, co s ČEZem zase zamýšlíte, jestli ho nerozdělíte, a zase stát vyjde nakrátko, jak to máte tradičně ve zvyku.

Takže tolik k té situaci - rozpočet, zadlužení, stále dokola. A samozřejmě daňový balíček, to je úplné peklo. Vy normálně z lidí děláte pitomce. Já tady mám jednu část ohledně... a možná to můžu, i když to v programu mám jinde, ohledně toho, kdo by tady vlastně chtěl podnikat. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP