(11.10 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

My se rozhodneme, my samozřejmě... Jestli mi přijde pozvánka, tak už vám teď avizuju s úsměvem, že trváme na tom, aby to bylo veřejné, a trváme na tom, aby se pronajal co největší sál, minimálně dvěstěpětka, to znamená ten největší ve Sněmovně, protože pozveme kompletní poslanecký klub SPD tam, aby se vyjádřil, pozveme i naše příznivce, pozveme média a přesně si řekneme, jaké výroky že bych měl vysvětlovat. A poslechneme si pana Lacinu z hnutí STAN. Dobré by bylo, aby přišel i ministr, aby přišel premiér Fiala, a pojďme si to tedy říct na bezpečnostním výboru veřejně. A já se rozmyslím samozřejmě, jestli přijdu, ale tuto konstelaci požadujeme. Požadujeme veřejný bezpečnostní výbor. Já tam samozřejmě můžu, uvidíme, jak si to vyhodnotíme, ale myslím, že by bylo i namístě vzít co největší sál i mimo třeba Sněmovnu, proč ne, ať tam přijde široká veřejnost, a v přímém přenosu si rád poslechnu dotaz pana poslance Laciny z hnutí STAN, který tady se zastává premiéra Petra Fialy a ministra vnitra Víta Rakušana v tom, co tady vláda předvádí. Pan Lacina z hnutí STAN, Praha 6. To je určité zajímavé. Znova říkám, že já nic vysvětlovat nikde nemusím, ale můžu, když budu chtít. Když budu chtít. Ale znova bych byl rád, myslím, že lepší platformou by byl přímý přenos v televizi. A opakovaně vyzývám premiéra Petra Fialu, aby šel se mnou do přímého přenosu, abychom si toto řekli, jenže on nepřijde, protože se bojí. A hnutí STAN, když to ministr vnitra a předseda hnutí STAN nezvládl v televizi v Partii, tak teď zcela totalitními manýry jako v padesátých letech, chtějí si mě předvolat na bezpečnostní výbor, kam ani nemusím jít, jak jsem říkal, protože nejsem členem a ani ze zákona nemám tu povinnost, a chtějí šikanovat opozici tím, že tam máte křehkou většinu v tom bezpečnostním výboru, tak si mě chcete předvolat. Zajímavá je ale jiná věc. A já uvidím, jestli tam půjdu, záleží to na mně. Ale myslím, že by to bylo dobré, kdyby to bylo veřejné. A jak jsem říkal, náš celý poslanecký klub tam přijde, přihlásíme se také o slovo, všichni naši poslanci, doufám, že nebudete umlčovat. Ale zase kdybyste umlčovali, tak všechno si natočíme, všechno zveřejníme a uvidíme ty vaše manýry, aby je viděly miliony lidí v přímém přenosu.

Když chcete takto perzekvovat, když vám to nejde ve vaší vládě a ničíte republiku, tak používáte estébácké totalitní metody, abyste umlčeli opozici, abyste perzekvovali opozici. To jsou metody Fialovy vládní pětikoalice. Ale my se umlčet samozřejmě nenecháme. My se umlčet nenecháme. Takže toto je věc... a pro nás bude prostě český občan a Česká republika na prvním místě. Těším se, co to přijde za pozvánku, jestli mi přijde. A my si to sami vyhodnotíme v SPD, jak to vlastně uděláme a jak to celé uchopíme a pojmeme. Samozřejmě my si to rozhodneme, ne vy. Vy nás tady grilovat nebudete, ani na to nemáte možnosti ze zákona, a naopak uděláme veřejnou názorovou diskusi. Ale k tomu bezpečnostnímu výboru, abychom viděli, jak to tam vede vládní pětikoalice.

Opoziční poslanci, podle mých informací, nejenom SPD, ale obou opozičních stran, chtěli zařadit na program bezpečnostního výboru nové body. Ano. Chtěli jsme řešit kauzu primátorky Vaňkové, jak to tedy je s přístupem Národní protidrogové centrály, slyšel jsem, že obě dvě opoziční strany to navrhovaly. Chtěli jsme řešit migrační pakt EU a jeho dopady. To je to, jak odsouhlasila Fialova vláda, to jsou ty kvóty na ty africké a islámské migranty do České republiky, nebo placení toho výpalného půl milionu korun za každého odmítnutého migranta 20 eur. A bezpečnostní výbor to odmítl zařadit jako body na schůzi! A těch bodů je tam ještě několik tohoto typu. Bezpečnost českých občanů. Chtěli jsme řešit aktuální tyhlety věci. Takže vedení bezpečnostního výboru, které vede samozřejmě Fialova vládní pětikoalice, odmítlo zařadit na program schůze - a mluvili jsme o tom před chvílí na tiskové konferenci v přímém přenosu České televize - odmítlo zařadit palčivé body pro české občany, takže ve finále to bude jenom v bodu různé a vůbec opozice to nebude mít prostor řádně probrat. A vede to tady pan poslanec Žáček z ODS, bezpečnostní výbor. Takže odmítli jste zařadit tyto body, které opozici pálí, ale místo toho vedení bezpečnostního výboru, které vede Fialova vládní pětikoalice, prý chce zařadit bod, že já mám něco vysvětlovat. Ale jak už jsem říkal, to se rozhodnu já, jestli vůbec přijdu něco vysvětlit. A už jsem to tady říkal. To je potřeba říct a budeme o tom tady mluvit celou dobu, celou dobu, každé tyto vaše návrhy proti opozici, které mají zakamuflovat tu vaši blamáž, tak tady o tom budeme pokaždé mluvit, v televizi o tom budeme mluvit, na sociálních sítích o tom budeme mluvit, budeme mluvit o tom ve Sněmovně, co jsou vaše priority místo toho, abyste pracovali na bezpečnosti českých občanů.

Chcete nás umlčet, perzekvovat, ještě používáte totalitní nedemokratické metody. Takže k tomuhle jsem se vyjádřil, řekl jsem to záměrně i pro média, protože ten nadpis na tom iDNES je lež. Takže bylo by dobré... mě to trošku jako nepříjemně překvapilo, že takto mainstreamové médium to nenapsalo správně, přitom ten původní článek, který jsem měl na a Aktuálně a ČTK, ten byl správně, tam to bylo správně, že by měl vysvětlit, nikoliv že bude muset. Protože taková hříčka, kde je někdo zlý, zlý, kdo tam dělá ty nadpisy, který evidentně je na straně vládní pětikoalice, tak si tam změnil dvě slova, aby to bylo proti opozici, ale změnil je ovšem nepravdivě a ten nadpis není pravdivý, protože já nic nemusím chodit vysvětlovat bezpečnostnímu výboru. Můžu, ale nemusím. Je to na mém rozhodnutí. Ale o tom už jsem hovořil. Takže bych byl rád, aby některá média psala skutečně pravdivé nadpisy, i když nás třeba nemají některá ráda, některá ano. Znám řadu slušných novinářů a novinářů, kteří mají svoji práci rádi a dělají to dobře, takže je rozhodně nepaušalizuji. Ale tady ten nadpis samozřejmě zase mám právo, když někdo napíše lež, tak abych to samozřejmě, veřejně napíše takto nepravdu, tak zase mám právo určitě, abych to veřejně vysvětlil. Takže se určitě nikdo zlobit nebude.

To je z mé strany teď ten úvod, kde jsem zrekapituloval, co se tady stalo, takové ty hlavní věci, které se tady staly za ten měsíc, co Sněmovna nebyla. A my dál budeme bojovat samozřejmě za všechny slušné občany a určitě se ještě v budoucnu mnohokrát ke slovu dostanu. Děkuji za pozornost. (Potlesk poslanců SPD.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nyní je přihlášen pan předseda Radim Fiala. Nevidím ho přítomného v sále. Už přichází. Následuje pan ministr Jurečka. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Radim Fiala: Děkuji za slovo. Vážená paní předsedající, vážené kolegyně, kolegové, máme za sebou téměř polovinu volebního období, a tak si myslím, že by bylo načase alespoň částečně bilancovat ekonomické výsledky této vlády.

Takže já jsem to říkal dnes na tiskové konferenci. Občané České republiky zažívají nejrozsáhlejší propad životní úrovně ze všech zemí v celé Evropě. Nikde v Evropě se reálné příjmy nepropadají tolik jako v České republice. V prvním čtvrtletí letošního roku dle údajů Statistického úřadu Evropské unie, takzvaného Eurostatu, poklesly reálné příjmy českých občanů o 6,7 %. Pan premiér sice říká, že ty výsledku Eurostatu jsou zkreslené, že jim nevěří, že jsou špatné, ale je to jediná objektivní statistika, která existuje. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP