(11.00 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

Když se vrátím k tomu zdražování, tak samozřejmě hnutí SPD ovšem nesouhlasí se zvyšováním daně z přidané hodnoty. My jsme vůbec proti tomu zvyšování daní, my to máme v politickém programu, za který jsme zvoleni. Ano, ODS taky měla... Koalice SPOLU - ODS, TOP 09, KDU-ČSL - taky měla program nezvyšovat daně, ale vy jste to porušili a děláte pravý opak. O tom už jsem mluvil v úvodu. A my prostě nesouhlasíme se zvyšováním daní, samozřejmě tím pádem nesouhlasíme ani se zvyšováním daně z přidané hodnoty na palivové dřevo. A naopak navrhujeme jeho zařazení do její snížené sazby 12 %, což bude taky náš pozměňovací návrh, který podáme příští týden v rámci konsolidačního balíčku. Ostatně on už je podaný ten návrh.

Vytápění nemovitostí určených k bydlení je základní životní potřebou občanů a jako takové nesmí být pro lidi finančně likvidační. Současně jsme již před delší dobou představili kompletní plán na zlevnění energií, jehož základem je výrazné snížení cenových stropů a v případě elektřiny jejich zafixování přímo u výrobců. Samozřejmě je namístě zestátnění ČEZu, odborníci to vykalkulovali na cirka 200 miliard korun, to vykoupení těch podílů. A vidíme, že návratnost by byla velice rychlá.

Když se posunu dál, tak v situaci, která je tady z hlediska bezpečnosti, protože za uplynulý měsíc se toho událo opravdu hodně, jsme prostě přesvědčeni o tom, že Ukrajinci nemají podle hnutí SPD automatický nárok imigrovat do České republiky. Kdo je bezpečnostním rizikem, měl by být prostě vyhoštěn. A tady bych se u toho krátce zastavil, protože na to jsem taky natočil speciální video, které zveřejním, že je to opravdu špinavá hra představitelů Fialovy vládní pětikoalice, že v okamžiku, že uvádíme fakta, a jako jediní jsme na to upozorňovali už loni na jaře, že ta masová, plošná a otevřená migrace, kterou tady realizuje Fialova vláda, že způsobí sociální pnutí a způsobí i problémy s bezpečností a způsobí pnutí mezi českými občany. Teď, když k tomu pnutí a k těm problémům dochází, tak exponenti Fialovy vládní pětikoalice zoufale v médiích vykřikují za podpory provládních médií, že za to snad může opozice, SPD nebo Okamura, že prý je to nějaké rozdmýchávání nenávisti. Jsem rád, že tomu většina občanů nevěří, protože my jsme na to upozorňovali, že k tomu problému dojde. A když k tomu došlo, protože vy jste nás neposlouchali, tak teď to svádíte na ostatní. Ne, ne, ne!

To, že uvádíme fakta, čísla, statistiky a jako jediní jsme na to loni na jaře upozorňovali i na příkladu západních zemí, co způsobí masová neřízená migrace, která není pod kontrolou, tak ten, kdo tady způsobuje veškeré problémy a má veškerou odpovědnost za veškeré problémy, co tady jsou, jak bezpečnostní, kriminální, sociální pnutí, tak je vláda Petra Fialy. A v první řadě je to premiér Fiala, ministr vnitra a předseda STAN Vít Rakušan, kteří toto všechno realizovali za podpory stran Fialovy vládní pětikoalice. Takže to vnímám jako opravdu zoufalé výkřiky, protože ten, kdo způsobil ten problém, je Fialova vládní pětikoalice. Vy jste rozhodli, že to takhle bude. Vy jste to způsobili. A teď následky vašeho rozhodnutí se snažíte hodit na opozici, když na to právě SPD a Okamura jako jediní upozorňovali. To je... prostě by se mi chtělo říct... to si připadám jak v blázinci tady. Protože ten, kdo to způsobil, tak za to přece může, ne ten, kdo před tím varoval. To je myslím logické každému v každodenním životě. Takže vy to jste. A budeme to celou dobu samozřejmě opakovat. Budeme to celou dobu opakovat.

Mimochodem jsme také proti tomu, aby se Ukrajincům plošně prodloužil režim takzvané dočasné ochrany v České republice o další rok. Podle našeho názoru musí být pobyt každého cizince posuzován individuálně, ať je odkudkoliv. A znovu říkám, nic proti Ukrajincům nemám. Proč? Jsou tam dobří lidé, špatní lidé. O tom to není. Žádná nenávist vůči Ukrajincům z mé strany není. To není přece pravda. To tady říkám na rovinu. A už jsem to říkal stokrát, ale vy to nechcete slyšet. Ale to, o čem mluvíme, je, že příliš prudký nárůst migrantů do jakékoliv země, a vidíme to i v západní Evropě, vidíme to i v Německu, už to tam řeší, už to řeší i vládní strany, tak prostě způsobuje to sociální pnutí, protože ta země to není schopná absorbovat. A to jsem říkal. A k tomu tady došlo. Takže to nesvádějte na nikoho jiného. Není to o žádné nenávisti k nějakému národu, žádné nenávisti k cizincům. To jsou ty vaše zoufalé lži.

Když jsem byl před týdnem s ministrem vnitra Vítem Rakušanem, tak jsem se opravdu strašně těšil na tu Partii na Primě, strašně jsem se těšil, protože jsem věděl, že nebude mít žádné argumenty a že tohle vystoupení bude fiasko. Také to tak dopadlo. Když jsem koukal na diskuse na sítích, a to byly sítě a to byly diskuse na stránkách televize Prima, prostě na těchhle stránkách, nikoliv na mých sítích, no, bylo to úplné fiasko. Protože on neměl argumenty a ještě útočil, a útočil úplně nenávistně. Útočil, šířil nenávist a byl proti českým občanům. A hlavně sváděl vinu za ty problémy na mě, který na to přitom jako jediný upozorňoval. A když k tomu dojde, tak to jako malý kluk, jako malé dítě svádí na někoho jiného. Tak to je opravdu síla. Ale my v tom budeme pokračovat. Dál budeme říkat fakta, podložená fakta, podložené statistiky, podložené údaje a dál budeme jako opoziční strana poukazovat na ta vaše pochybení a na to, co se tady bude dít. Protože bezpečnostní situace se kvůli vaší vládě bude zhoršovat, říkám tady na rovinu, bude zhoršovat a bude to jenom kvůli vládě Petra Fialy, jenom kvůli vaší vládní pětikoalici, protože jste to prostě nezvládli - jak ekonomicky, sociálně, bezpečnostně. A není to žádná nenávist vůči jakémukoliv národu. Je to prostě fakt. A k tomu nebudeme mlčet.

A vaše zoufalé odpovědi, že když někdo poukáže na problém, poukáže na statistiky, tak říkáte, šíří nenávist, to je... vy to budete říkat dál, protože nemáte argumenty. My zas budeme říkat ty naše věci. A když jsem viděl, že videa z té Partie na Primě, kde jsem byl s ministrem Rakušanem, tak když jsem to sečetl, kolik lidí si to přehrálo, tak ta videa dohromady měla přehrání přes milion u mě na sítích, takže víc než ten samotný pořad na Primě, tak si myslím, že občané byli dostatečně informováni o tom, co se tam děje.

Takže já se těším na další duely v přímém přenosu s představiteli vládní pětikoalice. A znovu vyzývám premiéra Petra Fialu, aby šel se mnou do duelu v přímém přenosu do Partie na Primě například. On se bojí a nechce jít. Jsem připraven na argumentační, demokratický argumentační souboj. Premiér Fiala se ale bojí a nechce jít. A klidně si to zopakuju i s ministrem vnitra Rakušanem. Nemám žádný problém s ním chodit do televize klidně každý týden do přímého přenosu. Myslím, že ta diskuse byla velice vhodná na tato aktuální témata. Takže nikdo tady žádnou nenávist nešíří. To, že vy tady vykřikujete, když se vám to nehodí, že opozice jsou populisti, opozice jsou extremisti, opozice něco šíří tady, to tady budeme poslouchat ještě dva roky, možná i déle, to musí rozhodnout voliči.

A teď se tady vrátím k další věci, protože je potřeba včas. Já jsem se dočetl 27. srpna, na iDNESu byl tedy lživý nadpis, který doufám, že ho snad potom zkorigovali, naše tisková mluvčí tam psala, že Okamura bude muset bezpečnostnímu výboru vysvětlit výroky o Ukrajincích. To, co jsem říkal v Partii a podobně. Nic špatného jsem neřekl. Tak nic vysvětlovat nebudu muset, protože podle zákona o jednacím řádu, pakliže mě pozve bezpečnostní výbor, já tam vůbec nemusím mít. To je moje svobodné rozhodnutí, jestli tam vůbec půjdu. Takže tuhletu komedii si nechte. Protože poslanec nemusí jít na výbor, jehož není členem. A já nejsem členem bezpečnostního výboru. Takže to, že si tam vládní pětikoalice, která tam má většinu v tom výboru, že si chce předsedu opoziční strany předvolat na kobereček... Já se vám už teď vysmívám do obličeje za tuhletu zoufalost. Říkal to pan Lacina, poslanec STAN, v médiích. V Partii to říkal v neděli, že prý si mě pozvou na bezpečnostní výbor. A iDNES v titulku zalhalo, přestože ČTK to uvedlo správně, že bych měl jít vysvětlovat, a oni píšou iDNES: Okamura bude muset bezpečnostnímu výboru vysvětlit. Nemusím nic ze zákona. Tam musí chodit ministr, ale může určit zástupce, případně šéfy státních úřadů, ale žádný poslanec nemá povinnost, i kdyby byl pozván, jít na bezpečnostní výbor, jehož nejsem členem. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP