(10.50 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

Teď je na Ministerstvu zemědělství další nekompetentní ministr, pan Výborný z KDU-ČSL, který vystudoval teologii a sám přiznal, že se nikdy zemědělství nevěnoval. Takže je ministrem. Opět o něm neslyšíme, jako o jeho předchůdci z KDU-ČSL panu Nekulovi, neslyšíme nic, žádná činnost, k žádnému zlevnění potravin nedochází, žádné řešení. No tak jasně, protože tomu nerozumí. Takže to je opravdu vrchol. Takže místo aby tam byl odborník na zemědělství, tak je tam teolog, který sám přiznává, že jeho prioritou je být učitelem, a zemědělství se nikdy nevěnoval, dokonce to přiznává. Tak to je opravdu vrchol a divím se, že média to nechávají takhle jako stranou, protože všichni tady platíme potom zbytečně drahé potraviny.

Dále je samozřejmě potřeba snížit daňové zatížení zaměstnanců a živnostníků, ale o tom už jsem hovořil. Takže za hnutí SPD zdůrazním, že my jsme připraveni se podílet na příští vládě. Je potřeba ukončit Fialovu vládu a je potřeba zjednat znovu v České republice řád a pořádek.

Jak víme, tak kvůli Fialově vládě se zdražuje benzin i nafta. Já se musím úplně pousmát, když jsem viděl někde argumentaci podporovatelů Fialovy vlády, že prý Fialova vláda tím, že zvýšila spotřební daň na naftu, že prý nezvýšila daň a že prý to vrátila tam, kde to bylo. Takže snížila daň? Nebo rozumím tomu špatně? Samozřejmě jste zvýšili daň, a navíc jste to nemuseli dělat od srpna, jak víme. Takže to není vůbec pravda. Vůbec jste to nemuseli od srpna dělat, protože vy jste vrátili dříve - nebo vrátili na ten stav. To znamená, že jste to nemuseli vracet zpátky, za druhé jste to nemuseli vracet v srpnu, jak víme. Takže to jste udělali samozřejmě schválně tak, abyste vytáhli lidem peníze z peněženek. A jak víme, jsou to opět čísla Evropského statistického úřadu, Eurostatu, tak v srpnu došlo v České republice k nejvyššímu nárůstu ceny pohonných hmot vůbec v celé Evropské unii. Opět jsme nejhorší, opět nejhorší, respektive negativní ukazatel, nejvíce negativní ukazatel i v této oblasti z celé Evropské unie. Samozřejmě došlo k prudkému růstu cen, a to nejen u nafty, ale i u benzinu. Mimochodem vyplývá to nejenom z údajů Eurostatu, ale údaje zveřejnila i společnost CCS, která, jak víme, tak dlouhodobě ceny paliv sleduje a analyzuje.

Takže my jsme samozřejmě hlasovali proti tomu zvýšení spotřební daně, že jsme proti zdražování, a vy naopak jste udělali toto jednoznačně škodliví a hlavně proinflační opatření. Proinflační opatření, které ani nijak výrazně neposílí příjmy státního rozpočtu, protože řidiči a dopravci zejména v oblasti nákladní a kamionové dopravy budou namísto v České republice nakupovat pohonné hmoty v sousedních státech. Podobný trend ostatně vidíme již mnoho měsíců i u vývoje nákupu potravin a tabákových výrobků. Je evidentní, že pokud sazba jakékoliv daně překročí únosnou míru, dochází i k poklesu objemu jejího výběru, takzvaná Lafferova křivka,

Ekonomický diletantismus Fialovy vlády tak současně a paralelně způsobuje zvyšování inflace, chudnutí českých domácností, pokles maloobchodních tržeb a narůstající deficit státního rozpočtu. Takže na dalších a na dalších tvrdých datech, na dalších a dalších objektivních ukazatelích je zcela nepochybné, že působení této vlády jde přímo nejen proti ekonomickým, ale i proti národním zájmům České republiky a jejích občanů.

Samozřejmě k tomu se dostaneme příští týden, kdy tady budeme projednávat ten váš - v uvozovkách - konsolidační balíček, neboli to, že chcete zvyšovat všem lidem a firmám daně, a jak už jsem tady mnohokrát říkal, tak tento váš návrh není v žádném případě slibovaným souborem opatření na konsolidaci veřejných financí a snižování hrozivého rozpočtového deficitu a státního dluhu, protože neobsahuje žádné návrhy na snižování výdajů státu. Reálně je vlastně neobsahuje. Skutečně to systémové snížení tam, kde lze škrtnout ty zbytné výdaje. Ve své podstatě jde pouze o balík daňových zákonů, který obsahuje rozsáhlé zvýšení daní všech typů fyzickým a právnickým osobám, českým občanům i firmám. To je vlastně ve zkratce ten váš návrh. Jde o plošné zvýšení DPH, jde o razantní zvýšení daně z nemovitostí, všechno v rozporu s vašimi předvolebními sliby. A ta daň z nemovitostí, jak už jsem poznamenal v úvodu, tak má navíc prostřednictvím inflačního koeficientu pravidelně každoročně růst, a budete tak nadále zdražovat vlastnické i nájemní bydlení. Takže vy místo toho, abyste zpřístupnili a zlepšili dostupnost bydlení pro naše občany, tak to ještě zhoršujete a ještě komplikujete. Komplikujete občanům bydlení. Budete také zvyšovat daň z příjmů právnických osob, rozšiřovat daňovou progresi.

Takže ta vaše navrhovaná opatření naprosto zásadně poškozují pracující rodiny s dětmi, především s předškolními dětmi, protože rušíte školkovné, omezujete daňovou slevu na manželku či manžela pečujícího o děti, a těm rodinám pečujícím o děti snížíte roční příjem dokonce o více než 40 000 korun ročně, což je tedy obrovská částka. Čtyřicet tisíc za rok vezmete pracujícím rodinám s dětmi? To je úplně šílené.

Samozřejmě hnutí SPD tento balíček nepodpoří a při jeho projednávání ve Sněmovně k němu představíme řadu pozměňovacích návrhů. V tuto chvíli máme cca 20 pozměňovacích návrhů a ty naše pozměňovací návrhy spočívají samozřejmě v tom, že se budeme snažit zachovat, navrhujeme zachovat ta stávající daňová zvýhodnění pro pracující rodiny a hlavně pro všechny slušné lidi, pro živnostníky, zachovat ten současný stav pro všechny živnostníky, firmy, všechny pracující lidi, pro rodiny. A samozřejmě bojujeme i za všechny příjemce důchodů, jak invalidních, starobních, tak vdovských či sirotčích.

No, samozřejmě když teď budu pokračovat v tom tématu zdražování, tak opravdu, když jdu trošku do detailů, protože se tomu budu věnovat samozřejmě příští týden v rámci toho vašeho daňového balíčku, tak vy dokonce navrhujete zvýšit daň i na palivové dřevo, majitelům domů zdražíte tím pádem vytápění o tisíce až desítky tisíc korun ročně. Protože součástí takzvaného vládního - v uvozovkách konsolidačního - balíčku, který přináší nejrozsáhlejší zvýšení daní v historii samostatné České republiky, je i zvýšení daně z přidané hodnoty na palivové dřevo včetně dřevěných pelet a briket z 15 na 21 %. Takže Fialova vládní pětikoalice majitelům a obyvatelům rodinných domů tak zvedne výdaje na jejich vytápění o tisíce až desítky tisíc korun ročně dle typu, kvality a výhřevnosti dřeva či velikosti, stáří či energetické náročnosti domu.

Zvýšení této daně má být účinné od 1. ledna 2024 a je jisté, že jej prodejci dřeva následně okamžitě promítnou do svých cen. Podle expertů tento krok podpoří i černý trh se dřevem. Je evidentní, že Fialova vláda svými opatřeními zásadně zvyšuje základní životní náklady všech českých občanů, zejména náklady na bydlení. Možnost vytápění tuhými palivy včetně dřeva byla dosud pro majitele rodinných domů a obyvatel venkova levnější a dostupnou alternativou k vytápění elektřinou a plynem, jejichž ceny se v posledním období astronomicky kvůli Fialově vládě zvýšily.

Tady bych jenom dodal, já myslím, že už to všichni vědí ve veřejnosti, ale radši to řeknu, že průměrná cena elektrické energie, když jsme se dívali na to meziroční srovnání Evropského statistického úřadu, Eurostatu - všimněte si, že všude vždy uvádím zdroj, protože jsem si všiml, že poslední roky vždycky, protože poslanci Fialovy vládní pětikoalice nemaj argument proti SPD, tak říkají, že jsme populisté, tak já trpělivě v každém televizním vysílání - takhle, říkají to i o druhé opoziční straně, ale já vždycky trpělivě posledních několik let i v televizi vždycky uvádím statistiky, zdroje, kdo kde a jak to říkal, abych vyvrátil tento váš zoufalý... tuto zoufalou nálepku, a vždycky uvádíme konkrétně, kdo kde, jaký statistický úřad, Česká národní banka, kdo co kde říkal, aby bylo jasno, kdo je tady diletant, amatér a kdo naopak vůbec z těch faktů nevychází, což je Fialova vláda. Takže všude uvádíme vždycky zdroj, kdo kde jak, jaká čísla to jsou, odkud. No a samozřejmě tady nastavujeme zrcadlo, protože představitelé Fialovy vládní pětikoalice, ač je k tomu opakovaně vyzýváme, a to i v televizi v přímých přenosech vyzývám, tak žádná relevantní čísla, která by vyvracela - no tak, vyvracet to nejde, ty naše údaje, protože jsou to opravdu zcela relevantní údaje z oficiálních údajů statistických a podobně, tak samozřejmě Fialova vládní koalice nemá žádný protiargument. Proto pokračuje v nálepkování. To nálepkování se zhoršuje, k tomu se ještě tady v budoucnu dostanu, možná i teď. Ale samozřejmě ta agrese, to šíření nenávisti ze strany Fialovy vládní pětikoalice bude pokračovat, protože čím zoufalejší ta situace vlády bude, tak tím samozřejmě místo argumentů a práce pro občany budete už jenom útočit a špinit opozici bez argumentů. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP