(10.40 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

Tato volná pracovní místa by měla být v prvé řadě obsazena českými nezaměstnanými občany, nikoliv prostřednictvím organizované pracovní migrace. Podle našeho názoru úkolem zodpovědné vlády musí být snaha o maximální zaměstnanost mladých lidí, a nejenom mladých lidí, prostě našich občanů, za důstojné mzdy. To zahrnuje i mnohem vyšší propojení škol, když zůstanou u těch mladých lidí, propojení škol s praxí, lepší plánování kapacit středních škol a skladby u studijních oborů, podporu technického a učňovského školství a řemesel. A to je i dlouhodobým programem SPD.

Samozřejmě z hlediska toho, co tady říkám, do jaké tristní situace Fialova vláda uvedla Českou republiku, kde už jsme v mnoha parametrech na posledním místě, na nejhorším místě v Evropě... Ostatně ten pokles reálných mezd, o tom jsem tady hovořil, tak hnutí SPD bude nadále tvrdě vystupovat proti vládnímu, v uvozovkách konsolidačnímu balíčku, on je to spíš okrádací balíček, kterým vláda chce rekordně lidem zvyšovat daně. My samozřejmě ten vládní daňový balíček odmítáme, a protože zvyšujete plošně daně všem skupinám obyvatel s výjimkou vydavatelů knih - o 73 miliard korun zvyšujete lidem daně. To prostě je pro nás nepřijatelné, protože vy na jednu stranu vyhazujete stovky miliard do zahraničí, ale na české občany jste se úplně vykašlali.

Samozřejmě v tom dosavadním návrhu toho vašeho daňového balíčku je spousta nelogičností. Například to, že kojenecká voda a dětské pleny budou podléhat dani ve výši 21 % podle toho návrhu, co jsme tady měli v prvním čtení, zatímco tiché víno zdaněno nebude vůbec, a tak dále. Tak my jsme proti zvyšování daní, ale jen poznamenávám ty nelogičnosti. No a návrh na snížení DPH u potravin z 15 a 12 % je pouze kosmetický a v konečném důsledku to občané ani nepocítí, protože rozdíl zůstane potravinovým obchodním řetězcům. Navíc, jak jsem říkal, ta složená daňová kvóta znamená, že vyberete od občanů 73 miliard navíc. To je prostě fakt. Takže my samozřejmě to další čtení tohoto daňového balíčku, to druhé čtení bude ve Sněmovně na té schůzi příští týden, a my opět budeme tvrdě vystupovat, protože odmítáme plošné zvyšování daní pro naše občany a firmy, protože hnutí SPD hájí zájmy našich občanů, ti jsou pro nás absolutní prioritou.

No, samozřejmě těch věcí, co se tady událo za ten měsíc, je mnoho a mnoho, takže krátce zmíním i další. Vysoká inflace, propad reálných mezd a důchodů, pokles životní úrovně českých občanů a celkový hospodářský pokles jsou jednoznačně zapříčiněny především ekonomickým diletantismem a neschopností Fialovy vládní pětikoalice. Drahé bydlení, to mají na starosti Piráti. Piráti mají na starosti řešit dostupnost bydlení. Jejich předseda Ivan Bartoš vede Ministerstvo pro místní rozvoj, neudělal nic, nic funkčního nenavrhl. A bydlení se v České republice prudce zdražuje, takže i naši občané, kteří třeba chtějí přijít za prací do Prahy, tak si nejsou schopni ani pronajmout byt, protože to zdražování už tak obrovské samozřejmě je to i kvůli tomu přílivu migrantů z Ukrajiny, kde stoupla poptávka, které nestačí nabídka. No, a to jsou všechno důsledky toho, že pro Fialovu vládu není český občan na prvním místě. Takže Češi mají nedostupné bydlení a jsou s tím velké problémy.

Hnutí SPD, jak říkám, ať to vezmeme z kterékoliv stránky, tak Česká republika je ve všech statistických ukazatelích ve srovnání s ostatními státy Evropy na nejhorších příčkách. Zdražení energií, pokles reálných mezd, inflace, pokles průmyslové výroby a stavebnictví, nebo ať mluvíme o výpadcích v zásobování léky, počtech dětí bez pediatra, počtech lidí bez stomatologa a tak dále.

Mimochodem u stomatologů by velmi pomohlo, a já jsem k tomu vyzýval už ministra zdravotnictví Válka - nechce dělat vůbec nic -, zavést ze zákona povinnost, aby stomatologové měli povinnost uzavřít smlouvu se zdravotními pojišťovnami. To podle odborníků by situaci do značné míry vyřešilo. Ale Fialova vláda... protože stomatologů je v podstatě podle těch informací dost, ale protože tam není ta povinnost mít tu smlouvu se zdravotní pojišťovnami, jako mají všichni ostatní lékaři kromě stomatologů, tak samozřejmě to způsobuje ten nedostatek a i třeba kumulaci stomatologů za komerčních podmínek třeba do Prahy. Takže to je takový návrh, který já už jsem tady říkal. Fialova vláda v tom nechce udělat vůbec nic, přitom by to byl myslím první krok, který by situaci začal alespoň trochu narovnávat.

Lékaři. Vůbec by nebylo od věci, aby se uzákonila povinnost pro absolventy českých lékařských fakult, aby museli mít povinnost pracovat třeba dva až pět let v České republice, protože studium lékařské fakulty podle toho, co slyším a viděl jsem, tak patří k nejdražším studiím, která financuje český stát samozřejmě z veřejných peněz. A pak je problém, když ti absolventi odejdou do zahraničí a my potom máme nedostatek. Ale ti lidé vystudovali za veřejné peníze. Takže upravit to tak, aby dva až pět let museli pracovat v České republice, tak to by bylo namístě. V případě, že by nechtěli, tak by si to studium podle našeho názoru měli zaplatit.

Mimochodem, nechci se vracet do minulé doby, ale zcela podobně to fungovalo i do roku 1989. Budu konkrétní. Moje maminka, když vystudovala v České republice, ona vystudovala ČVUT, Fakultu elektrotechniky na Praze 6 v Dejvicích, je inženýrkou, ale když se provdala do Japonska, tak musela skutečně uhradit své studium. Takže je to zajímavé, že tento systém tady už dřív byl, a mně to připadá úplně normální. A to nebylo, že odešla tam za prací. Takže jenom říkám, že ten systém, a bylo to v podstatě v šedesátých letech, v druhé polovině šedesátých let minulého století. Takže jenom říkám, že to, aby ti, kdo tady zdarma vystudují třeba lékařskou fakultu, ale bylo by dobré tuto diskusi otevřít, tak aby měli tu povinnost buď tady aby odpracovali určité roky a vrátili to té české společnosti, anebo kdo chce odejít, tak aby si to studium zaplatil. To je prostě běžné a myslím, že by to bylo férové zcela, protože dneska je ten trend takový, že ti absolventi často ihned odejdou na Západ a té české společnosti, přestože tady zdarma vystudovali, tak jí to nevrací a samozřejmě potom máme nedostatek lékařů.

Mimochodem, trošku z jiného soudku, ale s tím nedostatkem se velmi potýkají taky například Slováci, kde zase probíhá migrace těch elit do České republiky, takže to samozřejmě je problém pro budoucnost Slovenska. To jenom k tomu nedostatku těch lékařů a stomatologů. Řešitelné to je, kdyby to vláda chtěla řešit, a poměrně jednoduše.

Hnutí SPD tedy má jasné recepty, a to i na snižování inflace, tak na obnovu hospodářského růstu. Je třeba zejména výrazně snížit cenové stropy na energie, dočasně zavést nulovou sazbu daně z přidané hodnoty u základních potravin a zásadně snížit marže obchodních řetězců a rovněž snížit daňové zatížení zaměstnanců a živnostníků. Ale tady si můžeme brát příklad dokonce i ze západní Evropy nebo z jiných zemí Evropské unie. Není to nic, co by tady Okamura říkal, ano, říkal jsem to už loni na jaře, ale postupně jiné evropské země to zavádí, a to i západoevropské země. Jenom Fialova vláda ničí ekonomicky český stát, ale je to další důvod, proč by měla skončit.

Už i odborníci říkají, já jsem o to tady mluvil před měsícem, a už jsem četl i články ekonomů, jak přesně dochází na moje slova, že to, že čeští občané jsou nuceni, a já jim rozumím, nakupovat potraviny v Polsku, že způsobuje propad příjmů v České republice, jak propad maloobchodních tržeb, protože v Polsku je levněji, kvůli Fialově vládě samozřejmě, která to neřeší, Fialova vládní pětikoalice. A samozřejmě že to způsobuje propad DPH a i propad příjmů, protože ty maloobchodní tržby logicky klesají a samozřejmě navíc k tomu se ještě podnikatelé a živnostníci dostávají do velkých problémů. Ale Fialova vláda neřeší nic. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP